Poveži se s nama

Moja županija

Za načelnika općine Rugvica Matu Čička nema neostvarenih ciljeva

Objavljeno

Razdoblje pred izbore odlična su prilika za razna obećanja od kojih se neka ostvare, a neka ostanu samo na izrečenom, ali ne i u slučaju načelnika općine Rugvica Mate Čička koji doslovno što kaže to i ostvari. Najbolje to znaju mještani Rugvice, ali i svi ostali koji su zadivljeni gospodarskim čudom, kako zovu ovu općinu.
 
Na čelo općine došao je zahvaljujući pobjedi na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim prošle godine, i tako nakon sedamnaest godina vođenja Rugvice od strane Ivana Remenara, postao novi načelnik željan promjene i boljeg života u mjestu.
 
Kako kaže Čičak jedan od prvih poteza bio je „riješiti sve što su obećavali, a to je uvođenje besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, počeli su asfaltirati ulice, i u godinu i pol dana asfaltirano je njih stotinu, no tu se neće stati, uvedene su mnoge mjere koje su poboljšale život što stanovništvu, što poduzetnicima.“
 
Prihodi za 2016. godinu oko dvije milijarde kuna
 
Pomicanjem naplatnih kućica u Ježevo, Rugvica je postala najatraktivnija lokacija u Hrvatskoj. „Ono što veseli je dolazak velikog outlet centra kraj Ikee čija gradnja počinje u ožujku iduće godine. Tu će biti 120 trgovina, doista jedno pravo čudo, i time će ova općina postati i outlet destinacija.“ – kaže Čičak.
 
Prihodi poduzetnika u 2014. bili su 600 milijuna kuna, a ove će to vjerojatno biti dvije milijarde kuna, a jedan od glavnih ciljeva je privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i širenje novih poslovnih zona, kako bi novcem kojim uprihoduju od svih naknada mogli osigurati što kvalitetniji standard mještana.
 
Niz mjera uveden je otkad je općinu preuzelo novo vodstvo, a jedna od njih usmjerena je na poduzetnike. „Od 01.siječnja ove godine uveli smo jednu poticajnu mjeru, za sve naše poduzetnike na području općine, a ta je da ih oslobađamo od komunalne naknade obzirom na broj zaposlenih s područja naše općine, to je odmah dovelo do rezultata, u mjesec dana zaposleno je stotinjak ljudi.“
 
Učili na dobrim primjerima gradova i općina u okolici
 
„Moram priznati da nas Velika Gorica u svemu potiče i da smo od nje iskopirali dosta stvari, vi ovdje imate kvalitetne programe, i ne treba biti posebno mudar, treba vidjeti gdje se dobro radi, to kopirati i vaša sredina ide naprijed.“ – ističe Čičak.
 
Planova je puno, do Uskrsa 2017. će biti gotov dječji vrtić, povećane su naknade za novorođenu djecu, a povećavat će se i dalje, reciklažno dvorište je u završnoj fazi, rješava se situacija sa županijskim cestama, a prostora za širenje još ima…
 
Više o tome što je u emisiji „Središnjica“ City radija rekao načelnik općine Rugvica Mato Čičak poslušajte putem linka u nastavku.
 

Moja županija

Zeleno svjetlo za regionalni centar kompetentnosti

2023. godine imat ćemo jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. Srednja strukovna škola Velika Gorica je nositeljica projekta.

Objavljeno

on

Zagrebačkoj županiji odobren je maksimalan iznos od 100 milijuna bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku. – Naše tri škole postat će suvremeni obrazovni centri u strukovnom obrazovanju gdje će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i usvajati radne vještine kojima će itekako biti kompetentni na tržištu rada. –  istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Bespovratnim sredstvima dogradit će se škole novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama, prostorijama i skladištima alata te opremiti suvremenim uređajima, višenamjenskim edukacijskim robotima i 3D printerima, a dio sredstva odlazi na edukaciju nastavnog osoblja, unaprjeđenje kurikuluma i programa obrazovanja u kojima će se tradicionalni pristup nastavi zamijeniti individualnim pristupom, nastavi prilagođenoj radu s nadarenim učenicima i učenicima s invaliditetom, te promociju strukovnih zanimanja. Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

– Uspostavom regionalnog centra kompetentnosti učenici će učiti na najsuvremenijim strojevima i uvjeren sam da će se uvelike i promijeniti stav prema strukovnim zanimanjima kao poželjnima i vrijednima“. – kazao je župan.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Bačena prva lopata – mali Rugvičani dobit će novi vrtić

Rugvica ima potencijal koji privlači mlade obitelji koje će ubuduće moći lakše planirati obiteljski i poslovni život.

Objavljeno

on

Postavljen je kamen temeljac za novi dječji vrtić u Rugvici. Općina Rugvica prijavila se na natječaj iz Programa ruralnog razvoja a projekt izgradnje vrtića vrijedan je preko 12 milijuna kuna. 85% bespovratni sredstava, odnosno gotovo 7,5 milijuna kuna dolazi iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak istaknuo je kako se u ovom trenutku gradi ili rekonstruira osam dječjih vrtića u Zagrebačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja. – Ovaj novi objekt riješiti će problem nedovoljnih kapaciteta za smještaj naše djece u vrtiće. Činjenica o nedovoljnom broju mjesta dokazuje kako je Rugvica dobro mjesto za život. Ukidanjem prireza i svim infrastrukturnim projektima koje provodimo radimo na poboljšanju naše Općine, a poglavito ćemo nastaviti s ulaganjima u djecu i mlade kako bi privukli još više mladih i novih stanovnika u naš kraj. – istaknuo je Čičak. Zajedno s načelnikom kamen temeljac položila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Istaknula je kako Rugvica pozitivan primjer i dobro mjesto za život, jer se nakon rekonstrukcije zgrade Društvenog doma u dječji vrtić, nakon dvije godine počinje graditi i jedan novi. – Kako bi se mladim osobama u procesu planiranja obitelji omogućili što bolji uvjeti, naše ministarstvo kontinuirano radi na donošenju mjera usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima i usklađivanja radnog vremena s potrebama roditelja, što je samo dio snažne obiteljske politike kojom izgrađujemo dobre temelje između poslovnog i obiteljskog života. – poručila je ministrica.

Ova općina bilježi značajan gospodarski razvoj. Otvaranjem poduzetničke zone, Rugvica je povećala i broj stanovnika jer mlade obitelji ovdje nalaze zaposlenje i sigurnost, veseli ih dobra prometna povezanost, ali i okruženost čistom prirodom. – Zagrebačka županija podržava sve projekte načelnika općine Rugvica. Ulaganje u mlade je strategija i naše županije, a osim toga i izgradnja ovog objekta je pokazatelj gospodarskog napretka. – naglasio je Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika UO za gospodarstvo i EU fondove Zagrebačke županije. Radovi na izgradnji trajat će desetak mjeseci, a po završetku će ovaj projekt osigurati 17 novih radnih mjesta.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija za ‘odmor nikad bliže’

Prvih 30 gostiju koji svoj odmor rezerviraju u prvom vikendu srpnja u nekom od smještajnih kapaciteta ponuđenih na platformi, na dar dobivaju kupon u vrijednosti 350 kuna.

Objavljeno

on

Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenula je novu kampanju – „Odmor nikad bliže“, kojom poziva na odmor prepun doživljaja u zelenoj oazi u srcu Hrvatske – Zagrebačkoj županiji. Kampanja traje do 1. kolovoza ove godine, a namijenjena je domaćim gostima. Putem istoimene platforme „Odmor nikad bliže“ promoviraju se prirodne atrakcije, pitoreskna sela, kurije i dvorci, vinske ceste, ruralne kuće za odmor, izletišta, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poučne staze i drugi sadržaji vezani uz odmor i rekreaciju. – Važan dio kampanje su smještajni kapaciteti, ruralna utočišta i vrhunska eno-gastro ponuda, a upravo kroz ove sadržaje vidimo priliku u pozicioniranju naše županije kao idealne vikend destinacije prvenstveno za stanovnike glavnog grada, ali i za sve one koji istinski uživaju u miru i ljepoti bez masovnog turizma. Zeleni zagrebački prsten nudi mnogo kvalitetnih sadržaja i to na pola sata vožnje od  Zagreba, pa je sjajna prilika za bijeg od stresa i gradskih gužvi. – naglasila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Dobro je znati da prvih 30 gostiju koji svoj odmor rezerviraju u prvom vikendu srpnja u nekom od smještajnih kapaciteta ponuđenih na platformi, na dar dobivaju kupon u vrijednosti 350 kuna koji mogu iskoristiti u Designer Outletu Croatia.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno