Poveži se s nama

Moja županija

Vinoljupci u Tomićevoj: Vina plešivičke vinske regije u centru Zagreba

Objavljeno

Vinoljupci su se u subotu, treću godinu zaredom, sastali u zagrebačkoj Tomićevoj ulici gdje je više od 10 vinara prezentiralo svoje nagrađivane i kvalitetne proizvode vinskih cesta Zagrebačke i Karlovačke županije. Prema podacima Turističke zajednice Zagrebačke županije, u odnosu na 2005. godinu vinske ceste imaju 35 puta više gostiju, a ovakve manifestacije tome su uvelike pridonijele.

 

“Na plešivičkoj vinskoj cesti ima 40-ak vinara s prepoznatljivim i kvalitetnim vinima i ovo je još jedna promotivna priča koja bi trebala privući posjetitelje, odnosno Zagreb kao najveće emitivno tržište, na Plešivicu, ali i na zelinsku i samoborsku vinsku cestu. Znači cilj je potaknuti potražnju i veću potrošnju proizvoda vinskih cesta”, objasnila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

 

Vinoljupci (2)

Tema ovogodišnje manifestacije ‘Vinoljupci u Tomićevoj’ je plešivička vinska regija, poznata po izvrsnim pjenušcima, popularno nazvana hrvatskom Champagnom. A osim glavnog događaja – kušanja vina na otvorenom, organizator Udruga ‘Vinoljupci’ organizirala je i brojne radionice te promocije.
 
“Možemo reći da smo pokrili gotovo cijelo područje Karlovačke županije i gotovo da se ne može pronaći restoran, lokal ili ugostiteljski objekt u kojem nema vina iz našeg vinogorja. Došli smo tu da i Zagreb sazna za nas, da posjete naše vinogorje i uvjere se u kvalitetu”, rekao je Darko Vrbanek, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara iz Ozlja.

 

Vinoljupci (1)

 

Manifestacija je privukla Zagrepčane, ali i strane turiste koji su po prvi put kušali hrvatska vina.

 

“Ovdje smo na odmoru, proveli smo jednu noć u Zagrebu. Stalno idemo u Kaliforniji kušati vina, pa je super da smo naletjele na ovo, a sva hrvatska vina koja smo probali su bila odlična”, kazala je Amerikanka Grace.

 

Inače, Tomićeva ulica većini je poznata po uspinjači, no malo tko zna da su se nekada upravo na tom mjestu nalazili vinogradi. Zahvaljujući Vinoljupcima, vinska tradicija Tomićeve živi i dalje.

 

Moja županija

Proračun Zagrebačke županije: Najviše će izdvojiti za projekte u školstvu i zdravstvu

U planu su četiri nove sportske dvorane i dvije škole, energetska obnova zgrada domova zdravlja te nove mjere za zadržavanje liječnika

Objavljeno

on

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je proračun za 2020. godinu koji iznosi 1.202.756.615 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za gotovo 50 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi 488.5 milijuna kuna i veći je za 27 posto u odnosu na rebalans proračuna iz 2019. godine. Do razlike između konsolidiranog i izvornog proračuna došlo je zbog uputa Ministarstva financija od ove godine, a koje predviđaju da se  po prvi put plaće te ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama isplaćuju iz konsolidiranog proračuna. Na rast izvornog proračuna pak utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu, kao i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od 1. siječnja 2020. godine.

“Ovakav proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, osigurava ravnomjeran razvoj i povećanje kvalitete života naših stanovnika, ali i zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti”, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocijenivši proračun za 2020. godinu razvojnim i demografski usmjerenim.

Foto: Zagrebačka županija

“Uz naše poduzetnike koji dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate, u 2020. godini očekujemo da će ozbiljan zamašnjak gospodarskom razvoju dati i javne investicije financirane europskim sredstvima, poput 3 milijarde kuna vrijedni ugovorni projekti vodnokomunalne infrastrukture. Tu je i čitav niz projekata u školstvu i zdravstvu koji se financiraju županijskim sredstvima, ali i sredstvima EU”, zaključio je Kožić.

Kao i prethodnih godina, najveći iznos izvornog proračuna, nešto više od 171 milijun kuna, namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se osigurati gradnja četiri nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom te Zaprešiću, kao i gradnja dviju novih škola u Strmcu i Luki te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno 65 milijuna kuna. U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

Foto: Zagrebačka županija

I u 2019. godini isplaćivat će se 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a u uvedena je i nova demografska mjera – sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano 3 milijuna kuna. U planu su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja…

Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Predstavljen promotivni film ‘Visit Zagreb County’

Predstavljene prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti Zagrebačke županije

Objavljeno

on

Predstavljen je novi promotivni film Turističke zajednice Zagrebačke županije ‘Visit Zagreb County’. Nastao je u suradnji s poznatom ambasadoricom hrvatskog turizma Ashley Colburn. U promotivnom spotu prikazane su prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti Zagrebačke županije, važnije manifestacije, tradicija i zanati našega kraja. Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u promociju destinacije, osluškuje i prepoznaje svjetske turističke trendove i koristi razne nove promotivne te komunikacijske alate.

Nastavi čitati

Moja županija

‘Party od srca’ za djecu, medicinsko osoblje i volontere Specijalne bolnice u Gornjoj Bistri

Poklonili su im božićne melodije, ali i stvari koje bolnici nedostaju

Objavljeno

on

Na poziv goričkih prijatelja Ane i Ivana Jovovića, čiji je devetogišnji sin Franko posljednja tri mjeseca na odjelu intenzivne njege Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, radijska voditeljica i glumica Gianna Kotroman i partner Dario Sliško, poznatiji kao DJ Darius, organizirali su “Party od srca”.

“Puštalo se puno hitova i za ovo doba godine karakterističnih božićnih stihova kako bi klincima, medicinskom osoblju i volonterima uljepšali poslijepodne. Prema dobrom starom običaju, u goste se ne ide praznih ruku pa smo uz pomoć prijatelja, kolega i ljudi dobre volje skupili donacije i pune vrećice dostavili na pravu adresu”, kazala je Kotorman te pozvala građane da posjete internetsku stranicu bolnice i, ukoliko su u mogućnosti, doniraju nešto od potrebnih stvari za pacijente.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno