Poveži se s nama

HOTNEWS

Vijećnici izglasali: Proračun Velike Gorice za 2018. godinu je 356 milijuna kuna

Među ključnim projektima su i subvencioniranje troška smještaja korisnika u domovima za starije osobe, povećanje naknade za treće novorođeno dijete u obitelji te pojačan plan aktivnosti u mjesnoj samoupravi

Objavljeno

Proračun Grada Velike Gorice za 2018. godinu, prihvatili su to vijećnici na 5. sjednici Gradskog vijeća, iznosi 355,899.800 kuna. Gradonačelnik Dražen Barišić u predstavljanju proračuna je istaknuo kako će se njime realizirati brojni važni projekti, kao što su izgradnja mosta preko kanala Sava-Odra, postavljanje reflektora na gradskom stadionu, izgradnja spomen doma 153. brigade u Velikoj Buni i izgradnja objekta Stara općina te brojni programi vezani uz poboljšanje životnog standarda Velikogoričana. Planira se, tako, izgradnja kružnog toka na raskrižju Ljudevita Posavskog i Kolodvorske ulice, izgradnja odlagališta Mraclinska Dubrava, a u planu je i uređenje nastavka Porinove ulice. Među ključnim projektima, istaknuo je gradonačelnik Barišić, su i subvencioniranje troška smještaja korisnika u domovima za starije osobe, povećanje naknade za treće novorođeno dijete u obitelji na 5.000 kuna te pojačan plan aktivnosti u mjesnoj samoupravi.

“Prijedlog proračuna ima za cilj poboljšanje standarda i kvalitete života svih stanovnika grada, koji se planira postići kroz nastavak značajnih ulaganja Grada u kapitalne investicije, kontinuirano financiranje programa javnih potreba u području predškolskog odgoja, školstva, kulture, sporta, zaštite od požara, provedbi programa i projekata iz područja zaštite okoliša te financiranje programa socijalne skrbi i zdravstva”, istaknuo je gradonačelnik Barišić.

S 20 glasova ‘za’, 10 glasova ‘protiv’ i jednim ‘suzdržanim’, Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izglasalo je proračun za 2018. godinu. No, bilo je i rasprava o primjedbama na proračun, a revitalizacija turopoljske svinje, nedovoljno ‘povlačenje’ sredstava iz EU fondova i izostanak božićnica za umirovljenike posvađali su vijećnike.

“Ono što me najviše zasmetalo je što je odbijen amandman Plemenite opčine turopoljske, a vezan je za revitalizaciju uzgoja turopoljske svinje. Mislim da je to doista trebalo podržati”, počeo je Damir Šimunić iz SDP-a, a s njim se složio i MOST-ov Alanmilan Šembera te poželio da se turopoljska svinja brendira kao španjolska pata negra. Za razliku od njih, nezavisni vijećnik Stjepan Kos smatra da je to ‘uzalud potrošen novac’: ” To treba dati ljudima koji znaju što rade, a ne nekoj udruzi”.

11.12.2017. Velika Gorica -5. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

EU fondovi

Opozicija smatra kako je prihod od 1.3 posto proračuna Grada, odnosno 4,2 milijuna kuna, koji dolaze iz Europske unije premalo, a na to je odgovor dao pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije Domagoj Ilečić: “Svi projekti za koje su bili dostupni natječaju su aplicirani. Neki su u fazi evaluacije i tu, nažalost, Grad ne može utjecati jer evaluacija traje do godinu dana. Tek kad dobijemo ocjenu da smo prošli to možemo staviti u proračun Grada. Natječaji na razini države nisu spremni. Grad ima natječaje u vrijednosti 300 milijuna kuna koji su spremni. Njih je netko trebao pripremiti, a za to treba i do dvije godine, kao što je onaj širokopojasnog interneta vrijedan 200 milijuna, a Gorica je bila prva u Zagrebačkoj županiji koja je počela taj projekt. Natječaja takvog do sada nije bilo”, objasnio je Ilečić i dodao kako njegov Upravni odjel ima spremne projekte koji čekaju natječaje.

Iako na strani vladajućih, Klub vijećnika stranaka Bandić Milan 365, HSP i HČSP izrazio je svoje sumnje vezane uz proračun.

“Nije nam jasno zašto se za 2018. godinu predlaže predizborni proračun, iako nema izbora na vidiku”, na početku svog izlaganja rekao je Darko Stanilović, nazivajući proračun ‘napuhanim za 30 do 40 milijuna kuna’.

Ipak, proračun su, kako je rekao Stanilović, odlučili podržati jer je u njega uključen niz projekata koji su oni, kao koalicijski partneri, predlagali. Između ostaloga, radi se o povećanju naknade za novorođenčad te subvencija smještaja u dom za starije osobe.

U proračun je još ušla stavka, zbog koje su posebno zadovoljni iz HSU-a, povećanja naknade za pomoć i njegu u kući za bolesne, stare i nemoćne. Do sada se, naime, isplaćivala obiteljima koje nemaju prihode veće od 1.700 kuna po članu obitelji, dok je ta granica sada pomaknuta na 2.500 kuna.

Još jedna kritika s oporbene strane bila je povećanje stavke za plaće zaposlenih na teret proračuna. SDP-ov vijećnik Sven Fabijančić kazao je:”Bilo je 2010. godine 65 milijuna kuna za zaposlene, 86 milijuna ove godine, a nagodinu se planira 92 milijuna kuna.”

Odgovor mu je dao HDZ-ov Darko Bekić: “Razlog za šest posto više izdvajanja za plaće je jer trebat će zaposliti ljude na bazenu, nove tete su zaposlene u Dječjem vrtiću Žirek i Gradska uprava će preuzeti dio djelatnika iz GSG-a”.

Bilo je tu još govora o preskupom grijanju, turističkim potencijalima, ZET-u, gradskoj tržnici i rebalansu proračuna, no svi su pohvalili veća izdvajanja za mjesnu samoupravu.

HOTNEWS

Načelnik goričke policije upozorio na pogoršanje stanja u prometu

Najavljuje kako će policija provoditi ‘pojačani nadzor ponašanja u prometu svih skupina sudionika’, a građane poziva na suradnju, strpljivost, povećan oprez i pridržavanje prometnih propisa

Objavljeno

on

Od početka godine na području policijske postaje Velika Gorica došlo je do pogoršanja stanja u cestovnom prometu, upozorava načelnik goričke policije Perica Malić, ističući kako se u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine broj prometnih nesreća povećao za 35,82 posto (2018-383 prometne nesreće, 2017-282 prometne nesreće).

“Uz negativan trend povećanja broja prometnih nesreća došlo je do negativnog povećanja broja prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama za 6,49 % 2018-82 prometne nesreće,od čega prometne nesreće sa povrijeđenim sudionicima u kojima su 29 sudionika zadobila teške tjelesne i 75 lakše ozlijeđena sudionika i 2017 -77 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama u kojima je 19 sudionika zadobio teške tjelesne povrede i 81 lakše ozlijeđena sudionika. Broj prometnih nesreća sa smrtno stradalim sudionicima također je veći za 300%, u 2018-4 prometne nesreće u kojoj su 1 putnik u osobnom vozilu, 2 vozača motocikla i 1 vozač traktora smrtno stradali, dok u promatranom periodu 2017-1 prometna nesreća u kojoj je 1 motociklist smrtno stradao”, kaže Malić.

Policija najavljuje kako će provoditi ‘pojačani nadzor ponašanja u prometu svih skupina sudionika’, a građane pozivaju na suradnju, strpljivost, povećan oprez i pridržavanje prometnih propisa.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Potraga za najpijanijim vozačem završila u Ribnici

Prebrzo je vozilo 44 vozača

Objavljeno

on

Kao što smo i izvijestili, proteklog vikenda je na velikogoričkom području poginulo dvoje ljudi, motociklist u Velikoj Kosnici, a vozač traktora u Donjem Hruševcu. Potragu za najpijanijim vozačem policija je završila u Ribnici, gdje je 61-godišnji vozač napuhao 1,92 promila alkohola.

Prebrzo je vozilo 44 vozača, dvoje je upravljalo neregistriranim vozilom, dok je jedan vozač bio u prometu bez vozačke dozvole.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rezultati nogometnih utakmica klubova NS Velika Gorica

Objavljeno

on

III HNL zapad , 10. kolo
Kurilovec – SRC Udarnik / KURILOVEC – ZAGOREC 0:1

IV HNL – središte Zagreb , 9. kolo
Gradići / GRADIĆI – GAJ MAČE 0:1

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA , 10. kolo
Kerestinec / TOP – KLAS 1:1
Lukavec / LUKAVEC – ZRINSKI 3:1
Buševec / POLET – SLOGA (K) 1:1
Donja Lomnica / LOMNICA – KUPINEC 2:2

1. ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA – istok , 10. kolo
Kobilić / VATROGASAC – ŠNM NAFTAŠ IVANIĆ 0:0
Novo Čiče / DINAMO HIDREL – MLADOST (O) 2:3
Gornja Lomnica / MEŠTRICA – DUBRAVA 4:1
Oborovo / OBOROVO 74 – MRACLIN 1:1
Kuče / TUROPOLJAC – ZVEKOVAC 8:0
Božjakovina / BRCKO – BAN JELAČIĆ (V) 1:1                                                                   Mraclin / BUNA – OSTRNA 0:1

2. ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA – istok , 8. kolo
Lekneno / POSAVEC – DONJA ZELINA 8:0
Obedišće / MLADOST – KUPA 2:1

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno