Poveži se s nama

HOTNEWS

Vijećnici izglasali: Proračun Velike Gorice za 2018. godinu je 356 milijuna kuna

Među ključnim projektima su i subvencioniranje troška smještaja korisnika u domovima za starije osobe, povećanje naknade za treće novorođeno dijete u obitelji te pojačan plan aktivnosti u mjesnoj samoupravi

Objavljeno

Proračun Grada Velike Gorice za 2018. godinu, prihvatili su to vijećnici na 5. sjednici Gradskog vijeća, iznosi 355,899.800 kuna. Gradonačelnik Dražen Barišić u predstavljanju proračuna je istaknuo kako će se njime realizirati brojni važni projekti, kao što su izgradnja mosta preko kanala Sava-Odra, postavljanje reflektora na gradskom stadionu, izgradnja spomen doma 153. brigade u Velikoj Buni i izgradnja objekta Stara općina te brojni programi vezani uz poboljšanje životnog standarda Velikogoričana. Planira se, tako, izgradnja kružnog toka na raskrižju Ljudevita Posavskog i Kolodvorske ulice, izgradnja odlagališta Mraclinska Dubrava, a u planu je i uređenje nastavka Porinove ulice. Među ključnim projektima, istaknuo je gradonačelnik Barišić, su i subvencioniranje troška smještaja korisnika u domovima za starije osobe, povećanje naknade za treće novorođeno dijete u obitelji na 5.000 kuna te pojačan plan aktivnosti u mjesnoj samoupravi.

“Prijedlog proračuna ima za cilj poboljšanje standarda i kvalitete života svih stanovnika grada, koji se planira postići kroz nastavak značajnih ulaganja Grada u kapitalne investicije, kontinuirano financiranje programa javnih potreba u području predškolskog odgoja, školstva, kulture, sporta, zaštite od požara, provedbi programa i projekata iz područja zaštite okoliša te financiranje programa socijalne skrbi i zdravstva”, istaknuo je gradonačelnik Barišić.

S 20 glasova ‘za’, 10 glasova ‘protiv’ i jednim ‘suzdržanim’, Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izglasalo je proračun za 2018. godinu. No, bilo je i rasprava o primjedbama na proračun, a revitalizacija turopoljske svinje, nedovoljno ‘povlačenje’ sredstava iz EU fondova i izostanak božićnica za umirovljenike posvađali su vijećnike.

“Ono što me najviše zasmetalo je što je odbijen amandman Plemenite opčine turopoljske, a vezan je za revitalizaciju uzgoja turopoljske svinje. Mislim da je to doista trebalo podržati”, počeo je Damir Šimunić iz SDP-a, a s njim se složio i MOST-ov Alanmilan Šembera te poželio da se turopoljska svinja brendira kao španjolska pata negra. Za razliku od njih, nezavisni vijećnik Stjepan Kos smatra da je to ‘uzalud potrošen novac’: ” To treba dati ljudima koji znaju što rade, a ne nekoj udruzi”.

11.12.2017. Velika Gorica -5. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

EU fondovi

Opozicija smatra kako je prihod od 1.3 posto proračuna Grada, odnosno 4,2 milijuna kuna, koji dolaze iz Europske unije premalo, a na to je odgovor dao pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije Domagoj Ilečić: “Svi projekti za koje su bili dostupni natječaju su aplicirani. Neki su u fazi evaluacije i tu, nažalost, Grad ne može utjecati jer evaluacija traje do godinu dana. Tek kad dobijemo ocjenu da smo prošli to možemo staviti u proračun Grada. Natječaji na razini države nisu spremni. Grad ima natječaje u vrijednosti 300 milijuna kuna koji su spremni. Njih je netko trebao pripremiti, a za to treba i do dvije godine, kao što je onaj širokopojasnog interneta vrijedan 200 milijuna, a Gorica je bila prva u Zagrebačkoj županiji koja je počela taj projekt. Natječaja takvog do sada nije bilo”, objasnio je Ilečić i dodao kako njegov Upravni odjel ima spremne projekte koji čekaju natječaje.

Iako na strani vladajućih, Klub vijećnika stranaka Bandić Milan 365, HSP i HČSP izrazio je svoje sumnje vezane uz proračun.

“Nije nam jasno zašto se za 2018. godinu predlaže predizborni proračun, iako nema izbora na vidiku”, na početku svog izlaganja rekao je Darko Stanilović, nazivajući proračun ‘napuhanim za 30 do 40 milijuna kuna’.

Ipak, proračun su, kako je rekao Stanilović, odlučili podržati jer je u njega uključen niz projekata koji su oni, kao koalicijski partneri, predlagali. Između ostaloga, radi se o povećanju naknade za novorođenčad te subvencija smještaja u dom za starije osobe.

U proračun je još ušla stavka, zbog koje su posebno zadovoljni iz HSU-a, povećanja naknade za pomoć i njegu u kući za bolesne, stare i nemoćne. Do sada se, naime, isplaćivala obiteljima koje nemaju prihode veće od 1.700 kuna po članu obitelji, dok je ta granica sada pomaknuta na 2.500 kuna.

Još jedna kritika s oporbene strane bila je povećanje stavke za plaće zaposlenih na teret proračuna. SDP-ov vijećnik Sven Fabijančić kazao je:”Bilo je 2010. godine 65 milijuna kuna za zaposlene, 86 milijuna ove godine, a nagodinu se planira 92 milijuna kuna.”

Odgovor mu je dao HDZ-ov Darko Bekić: “Razlog za šest posto više izdvajanja za plaće je jer trebat će zaposliti ljude na bazenu, nove tete su zaposlene u Dječjem vrtiću Žirek i Gradska uprava će preuzeti dio djelatnika iz GSG-a”.

Bilo je tu još govora o preskupom grijanju, turističkim potencijalima, ZET-u, gradskoj tržnici i rebalansu proračuna, no svi su pohvalili veća izdvajanja za mjesnu samoupravu.

CityLIGHTS

VIDEO ‘U Kurilovcu imamo svoj zoološki vrt’

Po dvorištu leti stotinu primjeraka prevrtača, visokoletača i grivnjaša – divljih golubova, koji kod Stepanića dolaze na besplatnu gozbu

Objavljeno

on

Ivka i Zlatko Stepanić u svom dvorištu u Kurilovcu, na zemlji i u zraku, imaju svoj mali zoološki vrt. Patke, guske, golubovi, kokoši, mačke, psi – na svakome koraku.

Ivka je ponosna sa svojim posavskim guskama. Ona i suprug među rijetkima su kojima ta autohtona vrsta trčkara po dvorištu. Znaju kako su na rubu izumiranja pa ih njeguju i paze tijekom cijelog dana. Posavska guska pripada staroj grupi europskih domaćih gusaka. Relativno su male, 4 do 5 kilograma, dok mužjaci mogu dostići do 6 kilograma.

“Hranim ih posebnom smjesom šrota i kukuruze, pogledajte kako su posebne. Kao sedmorica veličanstvenih, a tek su dva meseca prešle. Mislim da sam jedina u Kurilovcu koja ih imam”, ponosna je Ivka koja će u svoje dvorište rado pustiti sve ljubitelje životinja kako bi i oni uživali u njihovom malom zoološkom vrtu.

“To mi ne bi bilo prvi puta da mi odrasli i djeca dolaze u moj zoološki vrt. Imaju što za vidjeti, a ja sam doma pa ću im sve svoje životinje i pokazati”, kaže Ivka.

Krov obiteljske kuće prekriven je s više vrsta golubova. Po dvorištu leti stotinu primjeraka prevrtača, visokoletača i grivnjaša – divljih golubova koji u Kurilovec kod Stepanića dolaze na besplatnu gozbu.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

U Kobiliću 8. Stare seoske igre uz gratis porciju graha

Ekipa može imati najviše 5 članova

Objavljeno

on

Nošenje jajeta u žlici, skok u dalj, vožnja u tački, bacanje kamena s ramena, bistrički ringišpil, trčanje u vreći, trka parova, potezanje užeta, samo su neke seoske igre kakve su igrali naši stari, a koje ćete i vi moći zaigrati u nedjelju, 19. kolovoza, na 8. starim seoskim igrama u Kobiliću.

Tajnik Mjesnog odbora Stjepan Vitez najavljuje kako će događaj početi u 10 sati te obećava dobru zabavu i razbibrigu, bez kotizacije.

“Pozivam sve koji to mogu da dođu na teren NK Vatrogasac. Potrebno je doći nešto ranije i prijaviti svoju ekipu koja može imati najviše 5 članova, bez obzira na spol. Kotizacije neće biti, ove godine smo je izbacili. Od 13 sati će biti besplatna i porcija graha”, kaže Vitez, nadajući se kako će broj natjecatelja ove godine biti rekordan.

“Prošle godine je bilo puno igralište ljudi. Na manifestaciji je sudjelovalo mnoštvo mladih, samo smo zahvalnica ispisali četrdesetak. Ove godine pripremamo igre za najmlađe, najbolje očekuju pehari i nagrade”, dodao je Vitez.

Nastavi čitati

Crna kronika

U Lijevim Štefankima muškarac umro nakon uboda stršljena

Objavljeno

on

Muškarac (56) preminuo je u voćnjaku, u Lijevim Štefankima, nakon uboda stršljena. Nesretan slučaj dogodio se u subotu, 11. kolovoza oko 10.20 sati.

Iz policije kažu kako je tijelo nesretnog muškarca prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati
BENETTON
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
ZELENI PRSTEN

iv>

EUROHERC


Izdvojeno