Poveži se s nama

HOTNEWS

Vijećnici izglasali: Proračun Velike Gorice za 2018. godinu je 356 milijuna kuna

Među ključnim projektima su i subvencioniranje troška smještaja korisnika u domovima za starije osobe, povećanje naknade za treće novorođeno dijete u obitelji te pojačan plan aktivnosti u mjesnoj samoupravi

Objavljeno

Proračun Grada Velike Gorice za 2018. godinu, prihvatili su to vijećnici na 5. sjednici Gradskog vijeća, iznosi 355,899.800 kuna. Gradonačelnik Dražen Barišić u predstavljanju proračuna je istaknuo kako će se njime realizirati brojni važni projekti, kao što su izgradnja mosta preko kanala Sava-Odra, postavljanje reflektora na gradskom stadionu, izgradnja spomen doma 153. brigade u Velikoj Buni i izgradnja objekta Stara općina te brojni programi vezani uz poboljšanje životnog standarda Velikogoričana. Planira se, tako, izgradnja kružnog toka na raskrižju Ljudevita Posavskog i Kolodvorske ulice, izgradnja odlagališta Mraclinska Dubrava, a u planu je i uređenje nastavka Porinove ulice. Među ključnim projektima, istaknuo je gradonačelnik Barišić, su i subvencioniranje troška smještaja korisnika u domovima za starije osobe, povećanje naknade za treće novorođeno dijete u obitelji na 5.000 kuna te pojačan plan aktivnosti u mjesnoj samoupravi.

“Prijedlog proračuna ima za cilj poboljšanje standarda i kvalitete života svih stanovnika grada, koji se planira postići kroz nastavak značajnih ulaganja Grada u kapitalne investicije, kontinuirano financiranje programa javnih potreba u području predškolskog odgoja, školstva, kulture, sporta, zaštite od požara, provedbi programa i projekata iz područja zaštite okoliša te financiranje programa socijalne skrbi i zdravstva”, istaknuo je gradonačelnik Barišić.

S 20 glasova ‘za’, 10 glasova ‘protiv’ i jednim ‘suzdržanim’, Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izglasalo je proračun za 2018. godinu. No, bilo je i rasprava o primjedbama na proračun, a revitalizacija turopoljske svinje, nedovoljno ‘povlačenje’ sredstava iz EU fondova i izostanak božićnica za umirovljenike posvađali su vijećnike.

“Ono što me najviše zasmetalo je što je odbijen amandman Plemenite opčine turopoljske, a vezan je za revitalizaciju uzgoja turopoljske svinje. Mislim da je to doista trebalo podržati”, počeo je Damir Šimunić iz SDP-a, a s njim se složio i MOST-ov Alanmilan Šembera te poželio da se turopoljska svinja brendira kao španjolska pata negra. Za razliku od njih, nezavisni vijećnik Stjepan Kos smatra da je to ‘uzalud potrošen novac’: ” To treba dati ljudima koji znaju što rade, a ne nekoj udruzi”.

11.12.2017. Velika Gorica -5. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

EU fondovi

Opozicija smatra kako je prihod od 1.3 posto proračuna Grada, odnosno 4,2 milijuna kuna, koji dolaze iz Europske unije premalo, a na to je odgovor dao pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije Domagoj Ilečić: “Svi projekti za koje su bili dostupni natječaju su aplicirani. Neki su u fazi evaluacije i tu, nažalost, Grad ne može utjecati jer evaluacija traje do godinu dana. Tek kad dobijemo ocjenu da smo prošli to možemo staviti u proračun Grada. Natječaji na razini države nisu spremni. Grad ima natječaje u vrijednosti 300 milijuna kuna koji su spremni. Njih je netko trebao pripremiti, a za to treba i do dvije godine, kao što je onaj širokopojasnog interneta vrijedan 200 milijuna, a Gorica je bila prva u Zagrebačkoj županiji koja je počela taj projekt. Natječaja takvog do sada nije bilo”, objasnio je Ilečić i dodao kako njegov Upravni odjel ima spremne projekte koji čekaju natječaje.

Iako na strani vladajućih, Klub vijećnika stranaka Bandić Milan 365, HSP i HČSP izrazio je svoje sumnje vezane uz proračun.

“Nije nam jasno zašto se za 2018. godinu predlaže predizborni proračun, iako nema izbora na vidiku”, na početku svog izlaganja rekao je Darko Stanilović, nazivajući proračun ‘napuhanim za 30 do 40 milijuna kuna’.

Ipak, proračun su, kako je rekao Stanilović, odlučili podržati jer je u njega uključen niz projekata koji su oni, kao koalicijski partneri, predlagali. Između ostaloga, radi se o povećanju naknade za novorođenčad te subvencija smještaja u dom za starije osobe.

U proračun je još ušla stavka, zbog koje su posebno zadovoljni iz HSU-a, povećanja naknade za pomoć i njegu u kući za bolesne, stare i nemoćne. Do sada se, naime, isplaćivala obiteljima koje nemaju prihode veće od 1.700 kuna po članu obitelji, dok je ta granica sada pomaknuta na 2.500 kuna.

Još jedna kritika s oporbene strane bila je povećanje stavke za plaće zaposlenih na teret proračuna. SDP-ov vijećnik Sven Fabijančić kazao je:”Bilo je 2010. godine 65 milijuna kuna za zaposlene, 86 milijuna ove godine, a nagodinu se planira 92 milijuna kuna.”

Odgovor mu je dao HDZ-ov Darko Bekić: “Razlog za šest posto više izdvajanja za plaće je jer trebat će zaposliti ljude na bazenu, nove tete su zaposlene u Dječjem vrtiću Žirek i Gradska uprava će preuzeti dio djelatnika iz GSG-a”.

Bilo je tu još govora o preskupom grijanju, turističkim potencijalima, ZET-u, gradskoj tržnici i rebalansu proračuna, no svi su pohvalili veća izdvajanja za mjesnu samoupravu.

CityTV

VIDEO Pogledajte kakve su sve akrobacije izvodili piloti na nebu iznad Gorice

AIRVG 2018 mnogima je bio prilika iz prve ruke razgledati zrakoplove koje inače, tijekom godine, mogu samo promatrati na nebu

Objavljeno

on

Želja Mladena Križanića je da mu unuk postane pilot pa je dvogodišnjem Borni pokazivao u čemu će sve moći letjeti. Borna ga je, međutim, odabirom svog budućeg zanimanja više nego iznenadio. O čemu je riječ doznajte u video prilogu:

Nastavi čitati

HOTNEWS

Javna tribina u Velikoj Gorici okupila ustanove koje se bave vojnim i civilnim zrakoplovstvom

Brigadir Vladimir Superina sudionike je upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima

Objavljeno

on

Veleučilište Velika Gorica organiziralo je prvu javnu tribinu Hrvatska i zrakoplovstvo jučer, danas, sutra na kojoj su se okupili predstavnici relevantnih ustanova koje djeluju u području civilnog i vojnog zrakoplovstva, uključujući i obrazovne ustanove koje u svojim programima imaju izobrazbu u spomenutom području.

Nakon uvodnih riječi dekana Veleučilišta Velika Gorica Ivan Totha i izaslanika gradonačelnika Velike Gorice Domagoja Ilečića, svoja su tematska izlaganja i prezentacije redom iznijeli svi sudionici tribine.

Posebno zanimljiva izlaganja imali su general Josip Štimac koji je govorio o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani iz perspektive jučer, danas, sutra, kao i brigadir Vladimir Superina koji je sudionike upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima.

Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze i natporučnica Magdalena Ištuk na vrlo su zanimljiv način približili ulogu HRZ-a i to kroz njegovo opremanje višenamjenskim borbenim avionom 4. generacije. Sudionici tribine imali su prilike bolje upoznati ulogu Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koje su pojasnili Nino Karamatić i Želimir Trifunović, kao i načine rada u Zračnoj luci Zagreb o čemu je govorio član Uprave MZLZ-a David Gabelica. Ispred naše poznate aviokompanije Croatia Airlinesa bili su Darko Virovac i Krešimir Vlašić. O radu ali i o konkretnim problemima Zrakoplovno tehničkog centra na tribini je govorio Josip Milošević. Sudionici tribine bili su i Damir Bezik i Marina Fekonja Dragan iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Prvoj javnoj tribini veliki su doprinos dali i predstavnici obrazovnog sustava, Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, čiji je rad prezentirao Stjepan Pripeljaš, kao i profesor s Prometnog fakulteta u Zagrebu Doris Novak koji je povezao ulogu zrakoplovstva i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Priča o Humanitarki: Vrijeme je za druženje, nogomet i pomaganje…

Objavljeno

on

Bitno je da pomognemo kome je to potrebno, ali i da vlada dobra vibra, samo pozitiva. U tome svake godine uspijemo, a dosad smo skupili oko 70.000 kuna, kažu nam organizatori VG Humanitarke

Prošlo je pet godina otkad je krenula jedna lijepa, ekstremno pozitivna priča nazvana “VG Humanitarka”. Znate već, riječ je o turniru u malom nogometu s kojim su krenuli Velikogorički BBB-i, s ciljem da prihod ide za pomoć onima kojima je najpotrebnije, a sve to izraslo je u prepoznatljiv projekt koji raste iz godine u godinu. Na betonskom igralištu u Cvjetnom naselju u subotu će se (19. svibnja) igrati peti put. Početak je zakazan već za 8 ujutro, a završetak vjerojatno u sitnim satima nedjelje…

– Ovo je peto izdanje Humanitarke, a na ideju da napravimo prvu došli smo spontano. Kćer od frenda, koja ima cerebralnu paralizu, trebala je kolica, a falilo im je love. I tu smo došli na ideju da se kroz nogometni turnir i druženje ta lova skupi. Nije nam bilo ni u primisli da će iz toga nastati nešto ovakvo. Taj dan je skupljeno i više nego što je trebalo, ostvarili smo cilj i shvatili da je to super ideja, super stvar. I da bi sve to trebalo to ponoviti. I tako je krenulo – govore dečki iz organizacije.

I bilo bi nekako uobičajno da ih imenujemo kad navodimo njihove riječi, ali oni to ne žele. I imaju razlog zašto je to tako.

– Sve ovo mi radimo zajednički, nema potrebe isticati bilo kakva imena. Uostalom, ovo je priča u koju je uključena cijela Velika Gorica – objašnjava društvo iz udruge Goričani humanitarka.

Za pokretanje cijele priče djelomično je kriva i – dokolica.

– Imali smo previše vremena, sjedili smo u Scotchu i došli do ideje da napravimo dobar tulum i da nekome time pomognemo. A htjeli smo i malo destigmatizirati navijače. Znate, kad su poplave, navijači su prvi tu. Kad je trebalo ići u rat početkom 90-ih, opet su bili tu. A svejedno su stalno prikazivani samo u negativnom kontekstu.

U četiri godine 70.000 kuna pomoći

Nego, ajmo redom vidjeti kome su dečki sve pomogli dosad.

– Prve godine skupljali smo za Franku Sučić i skupili smo oko 7000 kuna. Druge godine skupljali smo za blizanke Bičanić, također cure s cerebralnom paralizom, i skupili smo 15-ak tisuća kuna. Treće godine smo napravili i Udrugu Goričani Humanitarka, da sve skupa bude potpuno čisto i transparentno. Otvorili smo i račun na koji se mogu uplaćivati donacije, istaknut je na našoj Facebook stranici – govore VG humanitarci pa nastavljaju:

– Treće godine skupljali smo za sestre Mićanović i skupili 20-ak tisuća kuna. Godinu potom prihod je išao Franu Krasniću, a tad smo skupili rekordnih skoro 30 tisuća kuna. Dakle, u ove četiri godine ukupno oko 70.000 kuna.

Izbor djece kojoj su pomagali dečki je olakšala Marina Drašković iz Fujija, judo kluba za djecu s invaliditetom. Tri godine odabirali su članove njenoga kluba, a ove godine izbor je nešto drukčiji.

– Nažalost, takva je situacija da ove godine ne skupljamo za djecu nego za tatu našeg prijatelja, koji je nastradao na biciklu, i za obitelj prijatelja koji je poginuo u prometnoj nesreći.

Tu ćemo imena ipak spomenuti, skuplja se za pomoć obitelji Domagoja Matezovića Mića te daljnje liječenje Marijofila Crnjca Brzog, a očekuje se rekordan prihod.

– Nije tu poanta smo u nogometu, roštilju i pivi, bit će tu i dosta popratnih stvari. Imat ćemo crtanje grafita, kao i svake godine, stolove za stolni tenis, pa poligon za klince, dječji nogomet sa strane, uvijek je i bakljada navečer… Ma druženje za cijelu obitelj.

Rivalstva koja se stvaraju

Ljudi, kažu dečki, žele pomoći, a pomaže i to što je njihov projekt već postao prepoznatljiv. I svi jako dobro znaju o čemu pričaju kad spomenu VG Humanitarku. A oni uporno, iz godine u godinu, svoje slobodno vrijeme troše za jedan ovako pozitivan projekt.

– Uh, ima tu jako puno posla oko organizacije… Neka dva mjeseca prije turnira krećemo u aktivno dogovaranje svakog detalja, u sve to uključeno je nekih 30-ak ljudi bez kojih sve ovo ne bi ni postojalo. Ne možemo više ni reći da su sve to navijači, jer uključili su se i naši prijatelji koji ne idu na utakmice, ali važno je zapravo samo da ostvarimo cilj – ističu dečki.

Stvorila su se u međuvremenu i neka rivalstva na terenu, pobjednici su prošlih godina ponosno hodali gradom s prijelaznim peharom, stavljali taj pehar na istaknuto mjesto u svojim kafićima… Tu ipak svoju momčad ima velik dio goričkih kafića.

– U Splitu imaju turnir Četiri kafića, a na našem turniru bude 10, 12 kafića – šali se društvo iz organizacije.

Dakle, u subotu 19. svibnja, dečki su zakazali sastanak u Cvjetnom naselju sa svim zainteresiranima. Kotizacija je bila 400 kuna po momčadi, a izvlačenja skupina bilo je uživo na Facebook stranici, na kojoj je, recimo to još jednom, i broj računa. Pa tko može… Uglavnom, vidimo se u Cvjetnom, jer šteta je propustiti tulum kojim se pomaže nesretnijima od nas. I koji baca neko novo, puno ljepše svjetlo na cijeli navijački pokret.

Nastavi čitati
MONOKL
SOLARIJ
ReporterIzdvojeno