Poveži se s nama

Vijesti

VIDEO Vrtićanci iz Cicibana prikazali lucijske običaje

Osim turopoljske tradicije, djeca iz Cicibana prikazala su i običaje iz drugih europskih zemalja

Objavljeno

Povodom proslave blagdana svete Lucije u Dječjem vrtiću Ciciban organiziran je prigodni program. Dječica su nam otkrila neke činjenice vezane uz proslavu zaštitnice Velike Gorice i Turopolja. Osim turopoljske tradicije, djeca iz Cicibana prikazala su i običaje iz drugih europskih zemalja. Tako su djeca iz njemačkog programa prikazali njemačke običaje, a ona iz engleskog programa, naravno engleske običaje. Sve ih je spojila ideja svjetlosti koja će obasjati predstojeće blagdane.

Vijesti

U samo nekoliko koraka upoznajte Turopolje i sudjelujte u Svjetskom danu turizma

Turistička zajednica poziva na virtualnu šetnju u kojoj možete doživjeti mirise, zvukove i boje Turopolja

Objavljeno

on

Ususret Svjetskom danu turizma, Turistička zajednica Velike Gorice poziva na nedjeljnu šetnju Turopoljem. Na jednom mjestu posjetitelji će moći otkriti sve detalje vezane uz povijest Turopolja, tradiciju Turopoljaca, upoznati se s karakterističnim životinjama i biljkama ovog kraja, pomirisati Andautoniju, čuti zbor plavih žaba ili zaviriti u košnice marljivih pčela, ali i zaigrati interaktivne igre, odgovoriti na pitalice ili pak poslati elektronsku razglednicu iz srca Turopolja.

Vrata interpretacijskog centra i multifunkcionalne dvorane Centra za posjetitelje otvorena su svaki dan, a posebno čekaju svoje posjetitelje na Svjetski dan turizma, u nedjelju, 27.listopada od 10 do 18 sati.

– Želimo našim sugrađanima približiti ljepote Turopolja, sve one bisere na kojima i mi gradimo našu turističku ponudu, sve ono čime se ponosimo i što predstavljamo i van granica naše Velike Gorice. Svjetski dan turizma, koji ćemo, kao svojevrsno slavlje turizma obilježiti u nedjelju, želimo proslaviti s našim građanima, u polusatnoj šetnji Turopoljem, na jednom mjestu, u jedinstvenoj dvorani koja priča priču o povijesti Turopolja i koja će, vjerujemo, oduševiti i zaokupiti sva vaša osjetila – pozvala je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Milada Mesarić.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Učenici iz Kvaternika odsad svoje mobitele mogu napuniti u školskom dvorištu

Prva su škola na području Velike Gorica koja ima solarnu klupu u dvorištu

Objavljeno

on

U dvorište Osnovne škole Eugena Kvaternika smjestila se pametna klupa. Učenici, ali i zaposlenici škole, kao i roditelji koji čekaju svoju djecu, tako sada mogu sjesti na klupu i napuniti svoj mobitel ili prijenosno računalo. I to sve potpuno besplatno jer struja za njihove elektroničke uređaje dolazi iz energije sunca preko solarnih panela. Projekt je to “SKUŠA – Solarna klupa u školskom ambijentu” vrijedan oko 15 tisuća kuna. Pokrenula ga je pokrenula udruga Ekoregija Velika Gorica, a financira ga Zagrebačka županija.

– Solarna klupa puni mobitele i ima svoju rasvjetu, a sve preko solarnih panela koji proizvode električnu struju. To je zapravo mala solarna elektrana. Ima dva bežična priključka i dva priključka sa žicom putem USB-a. Za djecu smo pripremili i edukaciju o obnovljivim izvorima energije. Provedbom projekta želi se osvijestiti učitelje i učenike o važnosti obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti te im izgraditi tzv. energetsku svijest – kazao je Josip Kolarec, predsjednik udruge Ekoregija Velika Gorica.

Kvaternik je prva škola na goričkom području koja u svom dvorištu ima solarnu klupu, a prvi učenici koji su je isprobali oduševljeni su novitetom u svom školskom dvorištu.

– Privilegija je da prvi u Velikoj Gorici i okolici imamo ovakvo nešto u našem prekrasnom dvorištu. Djeca su u čudu gledala što je to i komentirala da je to nešto svemirsko i vanzemaljsko kad se jučer postavljalo. S obzirom na ovo vrijeme korone, svi smo puno vani i učenici i roditlji puno koriste klupice, pa mislim da će se i ta klupica koristiti. Naravno, svi imamo mobitele i možemo ih napuniti ako smo zaboravili punjače. Mislim da će to biti ‘bum’ kod učenika – komentirala je Monika Brleković, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kvaternika.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

U tjednu cjeloživotnog učenja besplatno naučite crtati, zdravo se hraniti ili izraditi hotel za kukce i ekološke deterdžente

Pučko otvoreno učilište uključilo se u nacionalnu obrazovnu kampanju

Objavljeno

on

Započeo je 14. Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalna obrazovna kampanja u kojoj se građanima prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja. Traje od 21. rujna do 5. listopada, a uključilo se i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Pripremili su četiri besplatne radionice za djecu i odrasle, a sve će se održati 3. listopada.

– Svrha cjeloživotnog obrazovanja i učenja sastoji se u činjenici da je ono potrebno svim naraštajima kako bi odgovorili izazovima na tržištu rada i samim time unaprijedili kvalitetu života. U skladu s tim POUVG, osim što nudi niz pogodnosti za umirovljenike i osobe treće životne dobi, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i znanosti provodi programe osposobljavanja i usavršavanja odraslih te tečajeve i radionice za djecu – rekli su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Prva na rasporedu je radionica pod nazivom Tigionica, namijenjena djeci starijoj od šest godina, a na kojoj će osmero polaznika naučiti napraviti hotel za korisne kukce. Svoj rad moći će ponijeti kući i postaviti u vrt, park ili školsko dvorište te pomoći bubamarama, pčelama, bumbarima i drugim korisnim kukcima.

Osim Tigionice, Pučko otvoreno učilište pripremilo je i radionice zdrave prehrane i izrade ekoloških deterdženata te školu crtanja.

– Zbog epidemiološke situacije broj polaznika radionica je ograničen, a prijave traju do petka – dodali su iz POUVG.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno