Poveži se s nama

Kultura

VIDEO Pripremite se za 11. Božićni koncert u izvedbi FA Šiljakovine

Objavljeno

U niz koncerata povodom blagdana, ali i kraja kalendarske godine, uklopio se i Folklorni ansambl Šiljakovina, koji u petak (28. prosinca) od 19 sati priprema 11. izdanje svoga Božićnog koncerta. Održat će se u župnoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa, a osim FA Šiljakovine, nastupit će još i KUD Gradići te župni zbor župe Uzvišenja Svetoga Križa. Bit će to spoj narodnih običaja, božićnog ugođaja, pjesme i plesa na koji je teško ostati ravnodušan.

Kako je to izgledalo prošlih godina, ali i što vas očekuje u petak od 19 sati možete pogledati u sljedećim videima…

Kultura

Upisi u tijeku: Plešite, pjevajte i svirajte u KUD-u Kravarsko

Poziv je otvoren za mlade i starije, sve koji su zainteresirani uključiti se u rad društva i time doprinjeti dodatnoj vrijednosti i ljepoti našeg kraja…

Objavljeno

on

Članovi Kultruno umjetničkog društva Kravarsko, pozivaju vas da im se priključite u očuvanju kulturne baštine i običaje lokalnog kraja.

– Njegujemo folklorne plesove Hrvatske i čuvamo našu baštinu. Nudimo druženje, timski rad, znanja i vještine vezane uz ples, pjevanje i sviranje instrumenata. Stvaramo nova poznanstva, prijateljstva i lijepe uspomene – ističu iz KUD-a.

Poziv je otvoren za mlade i starije, sve koji su zainteresirani uključiti se u rad društva i time doprinjeti dodatnoj vrijednosti i ljepoti našeg kraja.

Probe se održavaju u Domu kulture Kravarsko, četvrtkom od 19 sati, pa priliku za upisati se imate već večeras. Sve dodatne informacije se mogu dobiti 091 5100 565 ili na mail kudkravarsko@gmail.com.

Nastavi čitati

Kultura

 FOTO: HUMT-ova i IFMS-ova jesenska natjecanja mažoretkinja

Objavljeno

on

Autor

15.09.2021. Velika Gorica. Natjecanja mažžoretkinja u organizaciji HUMT-a i IFMS-a. Plesni klub Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svi sportovi, posebice dvoranski, u dvije pandemijske godine pretrpjeli su (i trpe još uvijek) velike štete, kako natjecateljski tako i kadrovski. Od ožujka 2019. za mažoret sport je nastala totalna zabrana ne samo natjecanja nego i trenažnog procesa. Otkazivana su svjetska i europska prvenstva, nacionalna natjecanja i tradicionalne manifestacije mažoretkinja.

15.09.2021. Velika Gorica. Natjecanja mažžoretkinja u organizaciji HUMT-a i IFMS-a. Marta Pavelkova i Vlado Palac. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najveće promjene dešavale su se u klubovima, mijenjala su se kompletna klupska vodstva, broj sportašica se smanjivao, u nekim klubovima došlo je do drastičnog smanjenja članstva. Ublažavanje epidemioloških mjera protiv zarazne bolesti Covid-19 sredinom ove godine konačno je omogućio i mažoret asocijacima da opet krenu s organizacijom natjecanja.

15.09.2021. Velika Gorica. Natjecanja mažžoretkinja u organizaciji HUMT-a i IFMS-a. Mažoretkinje Dubrovčan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT – Croatian Majorette Teams Association) uspješno je organiziralo 8. državno prvenstvo HUMT-a (Novigrad-Cittanova, 26.-27.06.2021.) te tada najavilo jesenska natjecanja. Prvo od njih je ”Pokal Vodica 2021” koji će u organizaciji Vodiških mažoretkinja biti održano ovog vikenda u Vodicama (18. do 19. 09.2021.).

15.09.2021. Velika Gorica. Natjecanja mažžoretkinja u organizaciji HUMT-a i IFMS-a. Vodiške mažoretkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednik HUMT-a Vlado Palac najavio je i Svjetsko prvenstvo u Češkoj krajem listopada ove godine, kao i 6. Kup Mediterana u Viškovu (sredinom studenog 2021.). Dopredsjednica i generalna tajnica International Federation Majorettes Sport (IFMS-a) Marta Pavelkova, koja je bila gost na Državnom prvenstvu u Novigradu, potvrdila je da će Svjetsko prvenstvo mažoretkinja u Pragu biti otvoreno natjecanjem za Svjetski kup mažoretkinja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Matičin četvrtak donosi predstavljanje časopisa “LUČ”

Glavna tema je 40. Obljetnica priručne gramatike hrvatskoga književnog jezika.

Objavljeno

on

Na 257.Matičinu četvrtku 16.rujna 2021.godine časopis Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici “LUČ” br.8 predstavit će Ana Plehinger, predsjednica Ogranka i prof.dr.sc. Bernardina Petrović, glavna urednica časopisa.

-Naš Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici ima svake godine raznoliku izdavačku djelatnost, ali smo postali prepoznatljivi po časopisu LUČ, koji izlazi jednom godišnje.Na ovom Matičinom četvrtku predstavit ćemo vam LUČ br.8 iz 2020.godine, u kojem smo za glavnu temu uzeli 40. Obljetnicu priručne gramatike hrvatskoga književnog jezika – kažu iz Ogranka, te ističu da je zamjetno brzo zaboravljanje, kako u stručnim krugovima, tako i u javnosti općenito – tko su oni koji su u olovnim vremenima našli snage i hrabrosti obraniti naš jezik.

257. Matičin četvrtak poslušajte OVDJE.

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno