Poveži se s nama

CityLIGHTS

VIDEO Memy slavi 70 godina rada, otkriva nam tajnu svojih slastica!

Objavljeno

Iza obitelji Memetalija Zenunija, popularnog goričkog slastičara zvanog Memy, punih je 70 godina rada. Sve je počelo nakon Drugog svjetskog rata kada se iz Makedonije u Veliku Goricu doselio njegov otac Aslan.

 

„70 godina je navršeno od kada je moj tata napravio prvi sladoled, prvi kolač. U  ponudi su bile crne i bijele alve te različite tradicionalne lizaljke od šećera, baš kao i prve torte. Ne smijem izostaviti da je ovo i prva pizzerija u Velikoj Gorici“, kaže Memy, koji je tijesto za prvu goričku pizzu vlastitim rukama zamijesio 1. svibnja 1980. godine, nakon što je preuzeo posao od oca. Na početku s prodajom nije bilo lako jer mnogi Goričani nisu niti znali da se pizza jede, čak je bilo sramotno i izgovoriti to ime.

 

„Dođe mi u to vrijeme jedna mlada djevojka i hoće naručiti pizzu, ali ona jednostavno tu riječ nije mogla izgovoriti. Rekao sam joj izvolite, što želite, a ona je odgovorila ‘ma jednu onu‘. Ma koju onu draga moja, kažem ja. ‘Pa jednu onu’, opet će ona, nakon čega se ohrabrila i tiho izgovorila, ma pizzu“, priča nam poznati slastičar.

 

memy-4

 

Velikogoričani za Memy-ja kažu da je institucija. Ljudi ga jednostavno vole, mnogi su ovdje postali i dio njegove obitelji, poput Jelene Lokner i Zvonka Karla, koje smo zatekli dok su ispijali svoju omiljenu kavu.

 

„Evo ima dvije godine da ovdje dolazimo baš svakog dana iz mjesta Turopolje koje je od Gorice udaljeno pet kilometara, kaže gospođa Lokner, dok njezin partner gospodin Karlo dodaje:

 

„Subota, nedjelja, radno, neradno, mi smo kod njega. Mogu reći da smo već njegova familija“.

memy-1

 

Kvaliteta proizvoda i zadovoljan, ali i zdrav gost, Memy-ju su na prvom mjestu. Izbjegava naime, koliko je to moguće, sve sastojke poput aditiva koje mogu naštetiti zdravlju. U ostalom i sam je ljubitelj slastica, pogotovo sladoleda, kojeg u ponudi ima čak 30 vrsta. Ovih dana zajedno sa svojim gostima uživa u kesten pireu, kojeg umjesto ruku od sada čisti poseban stroj od inoxa.

 

„Perfektno odrađuje posao koji smo nekad radili ručno. Zahvaljujući njemu možemo proizvest puno veće količine te puno kvalitetniji kesten“, napomenuo je vlasnik.

 

memy-3

 

Novac je potreban onoliko koliko ti treba, više od toga može samo pokvariti čovjeka, kaže Memy, koji se u ovom poslu nije obogatio, ali od njega pristojno živi i u njemu uživa. U slastičarstvo je tako uveo čitav niz inovacija poput Hrvatske baklave po koju u Goricu dolaze iz cijele zemlje.

 

„Ona je sam Božji proizvod jer ideja mi je došla preko noći, u snu“, otkrio je autor, koji je za tu slasticu nagradu dobio još 2008. godine. Dvije godine kasnije nagrađen je i za svoju tortu „Milka Trnina“. Prvo mjesto osvojio je i na Festivalu slastica Križa i Zagrebačke županije.

 

memy-7

 

Malo po malo, izmjenjuju se generacije njegove slastičarske obitelji. Memy ima dvije kćeri i dva sina, od kojih će stariji uskoro preuzeti sav posao, dok će se kćer, inženjerka prehrambene biotehnologije, brinuti za daljnji razvoj slastica. Za budućnost svoje mini tvornice Memy stoga ne brine, osobito što već sada ima devetero unučadi, koja će se, nema sumnje, zaljubiti u posao svojih pradjedova.

 

„Vi uvijek mirišite u onom prostoru u kojem živite i radite, osobito kada od djetinjstva boravite ovdje. Naravno da pokupite i taj miris šećera, čokolade i na neki način se sa svime time stopite“, dodao je Memetali Zenuni – Memy.

 

A kako izgleda njegova proizvodnja slastica te torta koju je izradio samo za Cityportal  i City radio, doznajte iz našeg VIDEA.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

VIDEO Dva dana ‘norenja’ u Fašničkoj Republici

U Donjoj Lomnici izmislili lijek za koronavirus, Gali i Rimljani odlučili riješiti stare razmirice sred Turopolja, Istrijani ‘pasali’ Učku kako bi upozorili na stanje u Uljaniku….

Objavljeno

on

Turopoljski fašnik i ove godine privukao je veliki broj sudionika, ali isto tako i posjetitelja. Lijepo vrijeme zasigurno je pridonijelo tome. Goričanima i njihovim gostima jučer se u velikoj povorci središtem grada predstavilo 20-tak skupina i preko 600 sudionika. Danas su na red došli naši mladi sugrađani koji su svojim maskama i koreografijama oduševili publiku. Kako je sve to izgledalo u protekla dva dana pogledajte u našem video prilogu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO VIJEST Fašničko ludilo ovog vikenda prodrmat će Turopolje

Fašnička povorka u subotu će u 14 sati krenuti iz Školske ulice, zatim proći Zagrebačkom ulicom do velikog šatora u Parku dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

on

U fašničkoj povorci gradom će ove subote prodefilirati 20 grupa i više od 600 sudionika. Direktorica Turističke zajednice Milada Mesarić pozvala je Goričane da se pridruže fašničkom ludilu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Neno Belan i Fiumensi nastupaju na Turopoljskom fašniku

U Praku Franje Tuđmana su 22. veljače

Objavljeno

on

Približava se dan kada će gradom proći maškarana povorka, a Turistička zajednica objavila je i tko će maskirane Goričane i njihove goste na 111. Turopoljskom fašniku zabavljati ove godine. Ispod fašničkog šatora u Park Franje Tuđmana dolazi jedan od najveselijih i najpoznatijih zabavljača – Neno Belan i njegovi Fiumensi. Koncert počinje u 21 sat.

Ovaj poznati splitski kantautor, pjevač i skladatelj pop rock glazbe prepoznatljiv je po svojim svevremenskim tekstovima pjesama kao što su “Rijeka snova”, za koju je dobio i Porina 2008. za najbolji album, a tu su i druge uspješnice, što iz vremena Đavola, pa i novijeg razdoblja poput “Zar više nema nas” (duet s Massimom, također dobitnik Porina) zatim poznata “Stojim na kantunu”, “Pričaj mi o ljubavi”, “Bambina”, “Divojka s juga”, “Srce od leda” ili “Ivona”…

– Ma sve znate, pa vas u stilu “Rock galame” pozivamo: nemoj biti sama dok je rock galama, dođi i pridruži se veselim maškarama na 111. Turopoljskom fašniku, u subotu, 22.veljače – kažu iz Turističke zajednice grada Velika Gorica.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno