Poveži se s nama

CityLIGHTS

VIDEO Memy slavi 70 godina rada, otkriva nam tajnu svojih slastica!

Objavljeno

Iza obitelji Memetalija Zenunija, popularnog goričkog slastičara zvanog Memy, punih je 70 godina rada. Sve je počelo nakon Drugog svjetskog rata kada se iz Makedonije u Veliku Goricu doselio njegov otac Aslan.

 

„70 godina je navršeno od kada je moj tata napravio prvi sladoled, prvi kolač. U  ponudi su bile crne i bijele alve te različite tradicionalne lizaljke od šećera, baš kao i prve torte. Ne smijem izostaviti da je ovo i prva pizzerija u Velikoj Gorici“, kaže Memy, koji je tijesto za prvu goričku pizzu vlastitim rukama zamijesio 1. svibnja 1980. godine, nakon što je preuzeo posao od oca. Na početku s prodajom nije bilo lako jer mnogi Goričani nisu niti znali da se pizza jede, čak je bilo sramotno i izgovoriti to ime.

 

„Dođe mi u to vrijeme jedna mlada djevojka i hoće naručiti pizzu, ali ona jednostavno tu riječ nije mogla izgovoriti. Rekao sam joj izvolite, što želite, a ona je odgovorila ‘ma jednu onu‘. Ma koju onu draga moja, kažem ja. ‘Pa jednu onu’, opet će ona, nakon čega se ohrabrila i tiho izgovorila, ma pizzu“, priča nam poznati slastičar.

 

memy-4

 

Velikogoričani za Memy-ja kažu da je institucija. Ljudi ga jednostavno vole, mnogi su ovdje postali i dio njegove obitelji, poput Jelene Lokner i Zvonka Karla, koje smo zatekli dok su ispijali svoju omiljenu kavu.

 

„Evo ima dvije godine da ovdje dolazimo baš svakog dana iz mjesta Turopolje koje je od Gorice udaljeno pet kilometara, kaže gospođa Lokner, dok njezin partner gospodin Karlo dodaje:

 

„Subota, nedjelja, radno, neradno, mi smo kod njega. Mogu reći da smo već njegova familija“.

memy-1

 

Kvaliteta proizvoda i zadovoljan, ali i zdrav gost, Memy-ju su na prvom mjestu. Izbjegava naime, koliko je to moguće, sve sastojke poput aditiva koje mogu naštetiti zdravlju. U ostalom i sam je ljubitelj slastica, pogotovo sladoleda, kojeg u ponudi ima čak 30 vrsta. Ovih dana zajedno sa svojim gostima uživa u kesten pireu, kojeg umjesto ruku od sada čisti poseban stroj od inoxa.

 

„Perfektno odrađuje posao koji smo nekad radili ručno. Zahvaljujući njemu možemo proizvest puno veće količine te puno kvalitetniji kesten“, napomenuo je vlasnik.

 

memy-3

 

Novac je potreban onoliko koliko ti treba, više od toga može samo pokvariti čovjeka, kaže Memy, koji se u ovom poslu nije obogatio, ali od njega pristojno živi i u njemu uživa. U slastičarstvo je tako uveo čitav niz inovacija poput Hrvatske baklave po koju u Goricu dolaze iz cijele zemlje.

 

„Ona je sam Božji proizvod jer ideja mi je došla preko noći, u snu“, otkrio je autor, koji je za tu slasticu nagradu dobio još 2008. godine. Dvije godine kasnije nagrađen je i za svoju tortu „Milka Trnina“. Prvo mjesto osvojio je i na Festivalu slastica Križa i Zagrebačke županije.

 

memy-7

 

Malo po malo, izmjenjuju se generacije njegove slastičarske obitelji. Memy ima dvije kćeri i dva sina, od kojih će stariji uskoro preuzeti sav posao, dok će se kćer, inženjerka prehrambene biotehnologije, brinuti za daljnji razvoj slastica. Za budućnost svoje mini tvornice Memy stoga ne brine, osobito što već sada ima devetero unučadi, koja će se, nema sumnje, zaljubiti u posao svojih pradjedova.

 

„Vi uvijek mirišite u onom prostoru u kojem živite i radite, osobito kada od djetinjstva boravite ovdje. Naravno da pokupite i taj miris šećera, čokolade i na neki način se sa svime time stopite“, dodao je Memetali Zenuni – Memy.

 

A kako izgleda njegova proizvodnja slastica te torta koju je izradio samo za Cityportal  i City radio, doznajte iz našeg VIDEA.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno