Poveži se s nama

Vijesti

VIDEO Evo što će biti s plaćama u javnom sektoru, financiranjem udruga te stipendijama za učenike

Gradonačelnik je objasnio i što će biti s velikim gradskim projektima

Objavljeno

Kriza zbog pandemije koronavirusa utjecat će i na gradski proračun, a ono što Goricu zasigurno očekuje je rebalans proračuna. O tome je danas govorio i gradonačelnik Dražen Barišić.

– Nisu upitne niti plaće, kao ni obveze prema dobavljačima. Naravno da će neke aktivnosti koje su bile planirane proračunom postati nebitne jer zbog mjera nema ni javnih okupljanja, manifestacija, a neće biti ni planiranih nabavki neke opreme. Iskoristit ćemo i beskamatni zajam Ministarstva finacija za jedinice lokalne samouprave. Posljedice će se osjetiti, ali ja mislim da se neće osjetiti na vitalnim funkcijama našeg grada, ni proračunskih korisnika – kazao je Barišić.

Što se tiče velikih gradskih projekata, kazao je gradonačelnik, ova kriza nije zaustavila njihovu pripremu. Natječaji, građevinske dozvole, suglasnosti i planirani kredit su spremni.

– Prije početka izgradnje procjenit ćemo da li ćemo i kojom dinamikom započeti projekte. Ja mislim da smo mi stabilan grad, solidnog i kvalitetnog proračuna i u boljoj smo poziciji od susjednih gradova, pa mislim da će se ovi naši projekti koji nam služe za poboljšanje kvalitete života u budućnosti i realizirati – objasnio je gradonačelnik Barišić.

Budući da aktivnosti udruga trenutno miruju zbog mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite, neće biti potrebe ni za izdvajanjima iz gradskog proračuna za neke od njihovih aktivnosti. Ipak, gradonačelnik je kazao kako će im se podmiriti troškovi režija i hladnog pogona kao što je to, na primjer, održavanje sportskih terena.

– Mjere štednje će biti na snazi, a to se odnosi na sportske, kulturno-umjetničke, tehničke i druge udruge u našem gradu. S obzirom na to da je smanjen rad, manje su i potrebe – kazao je gradonačelnik i dodao: – Jedina zajednica o kojoj ćemo sada i više voditi računa i financirati ju i više nego do sada je vatrogasna zajednica, kao i ostale bitne dionike u sustavu civilne zaštite kako bi nam mogli i dalje pružati pomoć koja nam je itekako potrebna – kazao je gradonačelnik te se osvrnuo i na plaće zaposlenika u gradskim institucijama i tvrkama.

– Do toga će doći nastavno na razgovore koje će Vlada provesti sa sindikatima na nacionalnoj razini i nastavno na naše razgovore s našim sindikatima. Mislim da bi bilo primjereno da i mi, kao javni sektor, podnesemo dio tereta situacije u kojoj se nalazimo jer ovaj drugi dio sektora podnosi taj teret i tu moramo biti solidarni – zaključio je Barišić.

Stipendije za učenike, kao i besplatni udžbenici nisu u pitanju, kazao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

– Grad će i ove godine osnovnoškolcima osigurati besplatne udžbenike, a srednjoškolcima dati po 1.000 kuna za kupnju srednjoškolskih udžbenika. Uz to nastavit ćemo i davati stipendije za učenike u deficitarnim zanimanjima i jednokratne stipendije – kazao je Ačkar.

 

 

Vijesti

Počeli radovi na izgradnji Kačićeve

Radovi će trajati 70 radnih dana, a tijekom tog vremena na snazi je privremena regulacija prometa

Objavljeno

on

Počeli su radovi na izgradnji Ulice Andrije Kačića Miošića, od raskrižja s Ulicom Slavka Kolara do raskrižja s Kurilovečkom ulicom. Navedena ulica bit će zatvorena za sva vozila, osim za vozila stanara i poslovnih subjekata. Na području oko zone radova, odnosno u okolnim ulicama uvodi se privremena regulacija prometa. Navedeni radovi trajat će 70 radnih dana. Mole građani za razumijevanje i poštivanje znakova privremene regulacije prometa za vrijeme trajanja radova.

 

Nastavi čitati

Vijesti

I Gorica i županija bez novozaraženih

Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 44 slučaja

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata nema novooboljelih osoba na području županije. Dobra vijest je i kako su dvije osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 44 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 183 osobe, a 11 ih je preminulo.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – istaknuo je Stožer civilne Zagrebačke županije .

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Udruga 153. brigade HV proslavila 20 godina postojanja

Objavljeno

on

Udruga pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske u subotu je obilježila 20. godišnjicu osnutka.

– S ponosom smo se prisjetili svih događanja sa ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata, a posebno naše veličanstvene 153. brigade. Čuvamo i širimo povijesnu istinu o ratnom putu 153. brigade te čuvamo sva vjerodostojna svjedočenja o ratnom putu naše brigade te uspomene na poginule pripadnike brigade. Cilj nam je i prenositi mladim naraštajima istinu o Domovinskom ratu – kazali su iz Udruge.

Zahvalili su Gradu Velikoj Gorici što ih podupire jer bez njihove podrške, kažu, ne bi mogli realizirati sve svoje programe. A programa je zaista mnogo. Kroz godine, udruga surađuje s osnovnim školama s područja Velike Gorice i njenih općina, pokrenuli su inicijativu 2005. godine kako bi se izgradio Spomen park 153. brigadi u Velikoj Buni, a rade i na aktivnostima vezanim uz Spomen doma i Spomen parka. To su samo neke od brojnih aktivnosti udruge.

– Vjerujemo u daljnju suradnju s Gradom Velika Gorica te da mi kao Udruga svojim radom i aktivnostima doprinesemo što bržem dovršenju i kvalitetnom funkcioniranju projekata, a posebno prijedlogu sadržaja Spomen doma – zaključili su.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno