Poveži se s nama

Vijesti

Velikogoričanka nasjela na internetsku prevaru i ostala bez više od sedam tisuća kuna!

Pazite na svoje podatke, redovito provjeravajte bankovne račune i transakcije, mijenjajte lozinke, čuvajte dokumente vezane uz internetske transakcije – i nećete imati problema!

Objavljeno

Kupovina preko interneta je u porastu, kako i ne bi kad je lakše iz udobnosti vlastitoga doma u par klikova kupiti što želimo. Štedi nam to vrijeme koje možemo iskoristiti na druge aktivnosti. No, takva kupovina prepuna je raznih zamki i prevaranata i ako nismo oprezni vrlo lako od sretnog kupca možemo postati žrtve.

Upravo jedna takva internet kupovina koja joj neće ostati u dobrom sjećanju dogodila se jednoj našoj sugrađanki prošlog tjedna, točnije 14. rujna kada je došla u Policijsku postaju Velika Gorica kako bi podnijela prijavu protiv za sada nepoznate osobe.

-Oštećena je prevarena prilikom kupovine dječjih kolica na Njuškalu. Osoba stranog imena uputila ju je da treba na određenom linku ispuniti svoje podatke za dostavu preko kurirske tvrtke GLS. Također, “prodavatelj” je tražio broj kreditne kartice koji je oštećena dala, te uz sve unijela PIN putem tokena-kažu iz policije.

Nažalost, da stvari nisu pod kontrolom oštećena je shvatila tek u trenutku kad je na ekranu ugledala rusku valutu iza čega je  na svojemu računu ostala bez tisuću eura. Ovo je samo jedan od primjera neopreza i povjerenja u prodavatelje s druge strane, ali iz policije apeliraju na građane da budu oprezni kad kupuju/prodaju putem interneta, te da paze kome daju svoje osobne podatke i brojeve bankovnih kartica.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako sigurnije kupovati putem interneta koje donosi portal ec.europa.eu.

1. Pazite na svoje podatke

Kako biste išta kupili putem interneta, potrebno je na internetskoj stranici na kojoj kupujete otvoriti korisnički račun. Sve što vam je za to potrebno jest pametni telefon ili računalo, internetska veza te kreditna ili debitna kartica. Osim toga, potrebno je popuniti obrazac u kojemu će se od vas tražiti osobni podaci kao što su ime i prezime, adresa elektroničke pošte, broj telefona, adresa stanovanja te broj kreditne ili debitne kartice.

Razmišljajte logično: podaci koji se od vas traže smiju biti samo oni koji su potrebni za transakciju (kome i kamo poslati proizvod, podaci za kontakt i način plaćanja). Ako se od vas traže drugi podaci, kao što su OIB, ime i prezime roditelja, bračno stanje i slično – radije ne ispunjavajte obrazac.

S obzirom na to je riječ o vrlo osjetljivim podacima koje ne želite objavljivati bilo gdje, prije nego uopće krenete ispunjavati obrazac, provjerite o kakvoj je internetskoj stranici riječ!

2. Provjerite internetsku stranicu s koje kupujete

Ako internetska stranica na kojoj kupujete počinje oznakom „https://“ i ima znak malog zaključanog lokota, informacije koje šaljete sa svog uređaja zaštićene su. Ako stranica ima oznaku „http://“ ili „not secure“ ili pak ima znak malog otključanog crvenog lokota, ta stranica nije sigurna i nemojte na njoj ostavljati svoje podatke, bez obzira na to koliko vam se naziv robne marke čini ili jest poznat.

3. Čitajte komentare drugih kupaca

Gotovo svaka stranica za kupnju putem interneta ima neki oblik ocjenjivanja odnosno recenziranja proizvoda ili usluge. Ocjene se mogu nalaziti na samoj internetskoj stranici ili na društvenim mrežama. Provjerite dojmove drugih kupaca koji su na toj stranici kupovali prije vas jer upravo među njima možete naići na informaciju koja vam može olakšati provjeru istinitosti podataka. Isto tako, i sami ostavite ocjenu da biste pomogli drugim kupcima: komentirajte proizvod, uslugu, vrijeme dostave, komunikaciju s proizvođačem ili bilo što što jest ili nije bilo dobro. Vaš će istiniti komentar pomoći drugima, kao što će komentari drugih pomoći vama.

4. Informirajte se o načinima plaćanja

Ako trgovac na web-stranici s koje kupujete inzistira na plaćanju neuobičajenim metodama kao što su očitavanje kartice unaprijed, bankovni transfer ili plaćanje telefonom, gotovo sigurno se radi o prijevari.

Najuobičajeniji način plaćanja prilikom kupovine na internetu jest kreditnom ili debitnom karticom ili putem nekog od servisa za posredovanje pri plaćanju (engl. payment gateway). Taj se pojam odnosi na sustav sigurne autorizacije kartica i plaćanja karticama putem interneta kako biste brzo, sigurno i jednostavno obavili postupak kupovine. Neki od poznatijih takvih servisa su PayPal, Wallet (Google), m-wallet (ZABA) i slično. Takvi vam servisi jamče i povrat novca ako se dogodi da vam pošiljka ne stigne ili jednostavno želite povrat sredstava. Kako biste plaćali putem tih servisa, potrebno je na njima otvoriti korisnički račun, pri čemu se nipošto ne smiju koristiti jednostavne lozinke.

Prije nego platite proizvod ili uslugu na internetskoj stranici, provjerite koje su mogućnosti plaćanja dostupne i uvijek radije odaberite neki od poznatih servisa umjesto izravnog upisivanja podataka o bankovnoj kartici u obrazac na internetskoj stranici. Tijekom takve transakcije sustav će od vas tražiti da se prijavite u svoj račun servisa za posredovanje pri plaćanju. Ne činite to na stranici na kojoj kupujete! Otvorite zaseban prozor internetskog preglednika, prijavite se u svoj račun, a zatim se vratite na stranicu na kojoj kupujete i ponovno je učitajte. Ako stranica i dalje traži da unesete podatke za prijavu, odustanite od kupnje.

Pazite na svoje podatke, redovito provjeravajte bankovne račune i transakcije, mijenjajte lozinke, čuvajte dokumente vezane uz internetske transakcije – i nećete imati problema!

 

 

 

Kultura

20. Gastro Turopolje uz turopoljske delicije, humanitarnu akciju, Pipse i najbolje craft pivo

Odlična hrana, druženje, glazba i zabava kod Muzeja Turopolja nisu izostali ni ove godine!

Objavljeno

on

Gastro Turopolje tradicionalno se održao, od 11. do 17. listopada, i ove godine. Manifestacija svoj kontinuitet nije prekinula ni za vrijeme pandemije, a ove godine okupila je gospodarstvenike, obrtnike i ugostitelje u nešto skromnijem no značajnom broju. Slavlje dvadesete godišnjice okrunjeno je u subotu, 16. listopada nastupom kultnog benda “Pips, Chips & Videoclips”.

Foto: Turistička zajednica grada Velike Gorice

Najbitnije, Gastro Turopolje ove godine otkrilo je i veliko srce Velike Gorice te su se na njemu kao izlagači našli i članovi udruge VG Legacy. Udruga pomaže potrebitim sugrađanim dugi niz godina kroz različite humanitarne akcije. Ovog puta, njih desetak, uz podršku sugrađana, skupljaju su sredstva za malog Nou.

-Danas smo ovdje zbog humanitarne akcije “Noin kaputić”. Radi se o malom Noi, našem sugrađaninu koji je obolio od bolesti Morbus Coats. Nažalost, dječak je izgubio vid na desnom oku no postoji mogućnost da se ono spasi. Liječenje je moguće samo u Švicarskoj te se radi od oko 300-350 tisuća kuna. Noa se nalazi u četvrtoj fazi bolesti, u petoj više neće biti moguće liječenje i zato nam je bitno da što prije skupimo sredstva- istakla je predsjednica humanitarne udruge Dalija Žubek.

Foto: Facebook/ VG Legacy

Za Gastro Turopolja VG Legacy pripremio je sarme, hrenovke, kobasice, fritule, sarma – dog, sarmu u pecivu sa suhim mesom – specijalitet s potpisom VG Legacyja te nezaobilazni kuhani džin.

Sugrađanke su za humanitarnu akciju pripremile i kolače, a akciji su se pridružili i drugi izlagači, ali i influenceri “50 shades of hunger” i “Uvijek gladna”. Ivana Belošević sa svojim Turopoljskim štruklima by Cipov također je, dijelom sredstava, sudjelovala u akciji, a Društvo žena Buševec odreklo se svih prikupljenih sredstava u korist malog Noe.

Humanitarnom akcijom prikupljeno je 25.608,50 kuna.

Foto: Turistička zajednica grada Velike Gorice

Na sajmu su dio svoje ponude izložili brojni obrtnici pa su posjetitelji mogli kupiti sve od čvaraka, kobasica, sira, bučinog ulja, meda, ljutih soseva, ali i probati specijalitete poput poljičkog soparnika. Na kraju, sve se to moglo zaliti vrhunskim domaćim craft pivom.

Izvan gastronomske ponude, fitoaromaterapeutica Monika Antolović predstavila je svoj obrt Aromarica. Posjetitelji su imali priliku upoznati se i kupiti dio asortimana koji je uključivao prirodnu kozmetiku, posebice kreme, biljna ulja te raznu zdravu hranu. Obrtnica ističe kako su u posljednje vrijeme posebno popularni smoothieji te su se tako na štandu našli i maca, spirulina, chlorella te kurkuma u prahu.

Posjetitelji su imali priliku kupiti i pravi domaći čaj od šipka, gloga i aronije pun vitamina C.

Foto: Turistička zajednica grada Velike Gorice-Veselim se što se nakon dugo vremena mi Velikogoričani možemo naći. Nismo dugo imali priliku da se kao obrtnici predstavimo, družimo te popijemo i pojedemo nešto fino. – zaključila je obrtnica.

Na Gastro turopolja mogli smo pronaći i svima dobro poznatu slastičarnicu Memy s tradicijom dugom više od 70 godina. Ugostitelj se predstavio brojnim slasticama, od torti, kolača i sladoleda, nezaobilaznih jesenskih deserata od kestena do hrvatske baklave. Upravo je ova baklava, koja je prava kalorijska bomba od oraha, meda i pet vrsta čokolade, ono što privlači velik interes posjetitelja:

-Svi su znatiželjni, pokazuju velik interes da probaju našu hrvatsku baklavu. U korist nam ide i lijepo vrijeme, ljudi su razdragani, veseli, željni druženja i šetnje- zaključio je vlasnik Memyja, Memetaly Zanuni, kojem je recept za hrvatsku baklavu došao – u snu.

 20. Gastro Turopolje, Foto: Gabrijela Radunović/cityportal.hr

Milada Mrsić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice istakla je kontinuitet održavanja ove manifestacije te njen značaj za turopoljski i hrvatski turizam.

– Ove i prošle godine bili smo primorani održati Gastro u reduciranim razmjerima kako bismo zaštitili sudionike. Nadamo se da će uskoro doći vrijeme kada će se Gastro moći održati na način kako se održavao prije pandemije. U ovoj godini imali smo i ponudu Gastro Turopolja u restoranima. Vjerujemo kako na ovaj način, u nešto izazovnijim vremenima za turizam i ugostiteljstvo, potičemo gospodarstvenike, ugostitelje i obrtnike.- zaključila je Mrsić.

 20. Gastro Turopolja, Foto: cityportal.hr/Gabrijela Radunović

S direktoricom Turističke zajednice složio se i predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica, Vladimir Birek.

– Upravo radi mjera i epidemiološke situacije išli smo na skromnije razmjere manifestacije ove godine. Ipak, za obrtnike i OPG-ove bitno je da se Gastro održi i da se predstavimo. Ima i mnogo gostiju iz županije i raznih udruženja. Nadam se da ćemo već iduće godine imati sajam istih razmjera kakvih smo nekada imali, ako ne većih i boljih!– ističe Birek.

20. Gastro Turopolja, Foto: cityportal.hr/Gabrijela Radunović

Gastro tjedan goričkih restorana prethodio je glavnom događaju od 15. do 17. listopada.  U tjednu restorana sudjelovali su Bistro Babriga, Ugostiteljski obrt Grof, Izletište Ključić brdo, Bistro Kaktus, Restoran Modena, Restoran Mon ami, Restoran PapaMo, Pivnica Turopolje, Bistro pizzeria Ziher, Fork restoran & bar i Restoran Hotel Phoenix.

Ipak, može se zaključiti kako je posjećenost manifestaciji manja upravo zbog odsustva ugostitelja na glavnom događanju na platou kod Muzeja Turopolja. Upravo su jela ovih restorana privlačila Goričane svojom atraktivnom ponudom u sklopu “Nedjeljnog turopoljskog ručka”.

Nadamo se kako je ovo zbilja posljednji, skromniji Gastro Turopolja te kako će posjećenost sljedeće godine nadmašiti svih dvadeset prethodnih izdanja.

Nastavi čitati

Sport

Dva zlata i srebro za 12-godišnju badmintonašicu Raniju

Aktualna državna prvakinja, badmintonašica Badminton kluba “Velika Gorica”, ponovo je zauzela postolje u više kategorija.

Objavljeno

on

Ovog vikenda održano je prvo kolo Hrvatskog kupa u badmintonu u kategorijama do 13,15 i 17 godina.

Badminton klub “Velika Gorica” predstavljala je Rania Vindiš. Badmintonašica je bila uspješna u sve tri kategorije te osvojila dva zlata i srebro.

Rania je aktualna trostruka prvakinja Hrvatske u singlu, ženskim i mješovitim parovima do 13 godina, a 12-godišnjakinja je u rujnu uzela i broncu u konkurenciji djevojčica do 17 godina.

Podsjećamo da velikogorički klub ima i trenutnu državnu seniorsku prvakinju i prvakinju do 19 godina, 15-godišnju Jelenu Buchberger.

Mlade badmintonašice ne prestaju nizati uspjehe. Želimo im da nastave taj niz i na kupu juniora i seniora koji će se održati sljedećeg vikenda!

Nastavi čitati

Sport

Lakoća pobjeđivanja: Sjajni košarkaši zamrznuli Zabok na minus 24!

Košarkaši Gorice pobijedili su Zaboku u gostima 96-72 i u šestom kolu HT Premijer lige došli do četvrte pobjede. Sesarovi igrači definitivno su se vratili nakon dva vezana poraza…

Objavljeno

on

Nakon što su sjajno, uvjerljivo i razigrano ušli u sezonu, pa onda doživjeli dva uzastopna potopa u gostima kod najjačih, Cibone i Splita, košarkaši Gorice vratili su se starim navikama. Učinili su to već i uvjerljivom pobjedom protiv Sonik Puntamike tijekom tjedna, a potvrdili “razbijanjem” Zaboka na mnogima teškom gostovanju.

Završilo je 24 razlike, u jednom trenutku imala je Gorica i plus 26, no od rezultata je još impresivnija lakoća kojom su Sesarovi igrači dobili utakmicu. Već početkom druge četvrtine otišli su na dvoznamenkastu prednost i više se nisu osvrtali. Pogađali su sa svih strana, igrali angažiranu obranu do zadnje sekunde… Domaćin nije imao nikakve šanse.

– Moram priznati da je pobjeda stvarno bila puno lakša od očekivane. Pomalo smo se i pribojavali Zaboka, jer oni su na domaćem terenu uvijek nezgodan protivnik, utakmicu smo od prve minute shvatili maksimalno ozbiljno, postavili smo se kao favoriti i pokazali svoje pravo lice – kazao je Davor Konjević, sa 17 koševa prvi gorički strijelac u Zaboku.

Odigrao je Konjević svoju najbolju utakmicu sezone, a i općenito je dojam da se Gorica definitivno vratila nakon dva vezana poraza.

– Da, neko vrijeme smo bili u mini krizi, ali već u utakmici protiv Sonika smo pokazali da smo na dobrom putu da izađemo iz nje – konstatira Konjević.

Imao je ovoga puta i cijeli niz raspoloženih igrača, ponovno su poeni raspodijeljeni “sesarovski”… Šestorica su bila dvoznamenkasta – Karlo Uljarević ubacio je 13, Kalajžić, Cvitković i Savić po 12, a Baković s 11. Coach može biti zadovoljan.

– S ove dvije pobjede smo definitivno izašli iz mini krize koja je trajala dvije utakmice. Protiv Sonika su već bile naznake i sve je to već tada izgledalo bolje. U Zaboku smo stvarno odigrali jednu dobru utakmicu od prve do posljednje minute. Svi igrači su nam bili dobro raspoloženi, imali smo energiju i moramo samo dalje tako nastaviti. Moramo još bolje i još jače trenirati – kazao je Josip Sesar.

Problem je jedino u tome što baš i neće imati previše vremena za treninge. Goričani su ovih dana u ritmu od utakmice svaka tri, četiri dana, pa će nakon ova dva prvenstvena ogleda u srijedu odraditi i drugo kolo Alpe Adria Cupa. U Veliku Goricu stiže austrijski klub IMMOunited, Goričani će tražiti drugu pobjedu, pa se okrenuti dolasku neugodnog Škrljeva u subotu.

A sezona je tek krenula…

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno