Poveži se s nama

Vijesti

Velika Gorica dobiva e-punionice

Objavljeno

Grad Velika Gorica započeo je s projektom uvođenja pilotne javne infrastrukture za električna vozila na svom području. Svrha projekta je potaknuti elektro-mobilnost građana i općenito korištenje obnovljivih izvora energije u prometu. Partneri na projektu su Ekoregija Velika Gorica i Razvojna agencija VEGORA, a inicijativu Grada je podržao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz sufinanciranje projekta u iznosu od 120 tisuća kuna. Projekt je inače vrijedan oko 450 tisuća kuna.

Osim direktne uštede u potrošnji goriva vozila prosječne godišnje kilometraže od 12 tisuća kilometara, zamjena konvencionalnog vozila električnim generira smanjenje emisije onečišćujućih tvari za 1 tonu tijekom godine dana. Nabavkom 5 punionica i njihovom instalacijom na najfrekventnijim i najdostupnijim gradskim točkama, Velika Gorica će se svrstati uz 17 hrvatskih gradova koji trenutno pružaju javno dostupnu uslugu punjenja. E-punionice omogućit će punjenje baterije tipičnog gradskog električnog vozila u trajanju do 60 min.

Osim toga, pozadinski ICT sustav osigurava vrhunsko korisničko iskustvo uz pomoć sustava za autorizaciju s mogućnošću pretraživanja, rezervacije i korištenja punionica u realnom vremenu putem aplikacije za pametne telefone i SMS platforme. Mrežom punionica upravljat će VG Komunalac, a tijekom prve dvije godine građanima će se omogućiti punjenje i parkiranje električnih vozila u centru grada bez naknade. Pozitivne učinke projekta najviše će osjetiti građani koji stanuju u stambenim blokovima i nemaju vlastito parkirno mjesto ili garažu te samim time nisu u mogućnosti koristiti uslugu punjenja. Javna mreža e-punionica također će biti na raspolaganju svim posjetiteljima Velike Gorice.

E-punionice bit će smještene na parkiralištu kod Vatrogasnog doma, Pučkog otvorenog učilišta, parkiralište Goričanka, na Trgu Stjepana Radića i kraj zelene tržnice.

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Bernardić u Velikoj Gorici

Čelnik SDP-a posjetio goričku tržnicu i obavio kupnju

Objavljeno

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić u posjetu je Velikoj Gorici. Jutros se družio s Goričankama i Goričanima, a usput je obavio i kupovinu na goričkoj tržnici.

– Stiglo je vrijeme za promjene i novi početak – poručio je Bernardić iz Velike Gorice.

Nastavi čitati

Crna kronika

Skinuo anlaser i alternator sa strojeva

Na meti lopova našla se i jedna ostava za alat u voćnjaku u Vukovini

Objavljeno

on

Nepoznati lopov u noći s utorka na srijedu odlučio je ‘poslužiti’ se dijelovima s parkiranih strojeva u Obrezini. Pa je tako s utovarivača skinuo elektropokretač iliti anlaser, a s ‘finišera’ električni generator iliti alternator te ukrao 30-tak litara dizelskog goriva.

Lopov je tako 60-godišnjeg vlasnika oštetio za pet tisuća kuna.

Od 17. do 21. svibnja na meti lopova našla se jedna ostava za alat u ograđenom voćnjaku u Vukovini. Lopov je razbio staklo na ostavi te ušao u unutrašnjost.

– Otuđen je jedan akumulator, aparat za gašenje požara, kablovi za paljenje vozila, 40 litara dizelskog goriva te 20-tak drvenih greda. Sveukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 2000 kuna – objasnio je inspektor Nikica Ljubanović.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno