Poveži se s nama

Gospodarstvo

Mala Buna domaćin natjecanja orača Zagrebačke županije

Objavljeno

Mala Buna u subotu će biti domaćin 13.- og natjecanja orača Zagrebačke županije u organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice i LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

U razgovoru za City Radio predsjednik  Svjetske oračke organizacije Tugomir Majdak, podsjetio je da ova organizacija djeluje od 1952. godine, a Hrvatska je članicom postala 2005.godine.

„Mi smo krenuli prije svega s puno entuzijazma, volje i želje da pokažemo što naša poljoprivreda znači u okviru ovog natjecanja, i na taj način smo pristupili organizaciji županijskih, i državnih natjecanja.“ – rekao je Majdak.

Ova manifestacija nije samo natjecanje u oranju, i ne promiče samo poljoprivredu, nego potiče gospodarski i turistički razvoj.

„Na ukupno 5 hektara poljoprivredne površine održat će se županijsko natjecanje Zagrebačke županije, a kada spominjemo organizatore i suorganizatore, to pokazuje kako ova manifestacija ima izrazito ruralni karakter, te kako povezuje poljoprivredu, gospodarstvo, ali i mogućnost za predstavljanje domaćih proizvoda.“

Dvije su kategorije u kojima se orači natječu, jedna je kategorija plugova ravnjaka, a druga kategorija plugova premetnjaka,  a ukupno 13 elemenata ocjenjuje se prilikom natjecanja. „Pobjednici u pojedinačnoj kategoriji idu na državno natjecanje, ovogodišnje se održava 05.rujna u Suhopolju“ – istaknuo je Majdak.

U subotu, 25.srpnja program počinje u 08,00 sati kada se orači skupljaju i imaju pripremu za natjecanje, u 09,00 sati slijedi izvlačenje startnih brojeva prilikom kojeg svaki natjecatelj dobije svoju parcelu.U 10,00 je svečano otvaranje, u 11,00 otvaranje prve brazde i oranje, a nakon 14 sati suci će ocjenjivati učinjeno, a iza 15 sati doznat ćemo nove pobjednike  orače Zagrebačke županije.

„U međuvremenu će posjetitelji moći razgledati popratne sadržaje u okviru ovog natjecanja kao što je popularno „šlajsanje“, a domaći proizvođači najavili su predstavljanje svojih proizvoda.“ – istaknuo je Majdak.

Za sam kraj treba naglasiti da će na inicijativu gradonačelnika Dražena Barišića, slijedeće godine, 14.Državno natjecanje orača biti održano na velikogoričkom području.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

 

https://soundcloud.com/suzana-majstorovi/tugomir-majdakpredsjednik-svjetske-oracke-organizacije-22072014-city-radio

 

Gospodarstvo

Grad objavio listu poduzetnika koji su ostvarili pravo na COVID potporu

85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je rezultate javnog poziva za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu. Sredstva su osigurana iz proračuna, a Grad će ih uplatiti na žiro račun korisnika potpore nakon potpisivanja ugovora. Ukupno 85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora iznosi 813 tisuća kuna, a popis korisnika potpore dostupan je OVDJE.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poduzetnički inkubator dobio više od 21 milijun kuna iz fondova EU, gradnja počinje ove godine

Osim ureda za poduzetnike, imat će i tri opremljena laboratorija s opremom za razvoj umjetne inteligencije i gaming industriju, a predviđen je i prostor za freelancere te multifunkcionalna dvorana za edukacije i prezentacije

Objavljeno

on

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je Odluku o financiranju projekta – VG Poduzetnički inkubator kojom se Gradu Velikoj Gorici dodjeljuju bespovratna financijska EU sredstva u iznosu od 21.250.000 kuna, odnogno 81 posto vrijednosti prijekta, za izgradnju i opremanje poduzetničkog inkubatora.
– Uz poduzetnički inkubator, pokrenuli smo i Start-up inkubator namijenjen poduzetnicima početnicima. Veseli me da su prvi korisnici su već ušli u njegove prostore – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
Izgradnja inkubatora započet će ove godine, a radi se o modernom prostoru namijenjenom mladim tvrtkama. Prostirat će se na 2.000 četvornih metara.
– To će biti moderno uređen prostor, po svim standardima koje imaju prostori u Europi i Americi koji su nam bili uzor. Osim ureda za poduzetnike, bit će osigurana i tri opremljena laboratorija s opremom za razvoj umjetne inteligencije i gaming industriju. Uz to će imati i popratne prostorije poput čajne kuhinje, prostoriju za druženje, a na jednoj etaži bit će potpuno opremljen prostor za co-working namijenjen freelancerima te multifunkcionalna dvorana u kojoj će se moći održavati edukacije i prezentacije – objasnio je Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

U subotu ocjenjivanje vina Udruge Grozd

Najviše je zaprimljeno uzoraka bijelih vina…

Objavljeno

on

Velikogorička Udruga vinara i vinogradara Grozd i ove godine organizira ocjenjivanje vina za berbu 2020. Ove godine, zaprimili su 112 uzoraka od 68 proizvođača, što je 20 posto uzoraka više nego prošle godine, ističu iz Udruge Grozd te dodaju kako su među rijetkim udrugama koje su se odlučile na ovogodišnje ocjenjivanje.

Najviše je bilo uzoraka bijelih vina, od čega su najviše mješavina bijelih sorata graševine, škrleta, chardonnaya, bijelog i sivog pinota…dok je crnih odnosno crvenih bilo samo 10 uzoraka.

– Nadamo se da će naši vrijedni proizvođači postići očekivane i dobre rezultate zahvaljujući prije svega dosada stečenom znanju i iskustvu. Kao i svake godine nagrađena vina moći će se kušati na predstojećoj godišnjoj skupštini, kada će biti uručene diplome i priznanja, ističe predsjednik Uduge Grozd, Vlado Mikulčić.

Ocjenjivanje će biti u subotu 10. travnja od strane dvije stručne ocjenjivačke komisije pod predsjedanjem mr. sc. Vlaste Rubeša Vili.

 

 

 

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno