Poveži se s nama

Kultura

Večer dalmatinskih pjesama

Objavljeno

Velikogoričane u petak čeka dalmatinska glazbena večer! U goste nam dolazi pjevačko društvo „Hvar“ koje je osnovano je 1947. godine pod imenom Gradski mješoviti zbor, kao jedna od sekcija KUD-a “Dr. Orest Žunković”. Od osnutka pa do danas neprekinuto nastupa u zemlji i inozemstvu. Za svoj 50. rođendan zasluženo je dobilo Nagradu grada Hvara sa zlatnom plaketom za predani rad i obogaćivanje kulturnih događaja u gradu. Uz njih, nastupiti će i klapa „Galešnik“ koja će vas povesti Dalmacijom.

„Zajedno sa klapom moći ćete otpjevati i prisjetiti se najljepših dalmatinskih stihova iz pjesama kao što su Dalmacijom moja, Ti, samo ti, Izresla ruža rumena… – ispričala je voditeljica glazbene djelatnosti u POUVG Snježana Špehar.

Inače, klapu je osnovala 2002. godine skupina prijatelja koja od malih nogu nastupa u rodnom Hvaru. Svoj plodan rad Klapa je okrunila 2005. godine izdavanjem prvog CD-a “Klapa Galešnik”.

Pjevačko društvo “Hvar” i Klapa “Galešnik” zauzimaju središnje mjesto u kulturnom životu grada Hvara, a njihova pjesma postala je prepoznatljiv proizvod najsunčanijeg hrvatskog otoka. Koncert je u petak u dvorani Galženica u 20,30 sati. Ulaznica je simboličnih 10 kuna.

PROGRAM

1. DALMACIJO MOJA (S. Radić, J. Batinić)
2. SOKOLIĆU MOJ, izvorna
3. TI, SAMO TI (Z. Stipičić, R. Kazinoti)
4. U NAŠEG MARINA, izvorna
5. ZVONA MOGA GRADA, (Z. Spišić, D. Britvić)
6. MORE TI SI ČEŽNJA, (Z. Plenković, D. Tambača)
7. LINĐO, (V. Berdović)

1. IZRESLA RUŽA RUMENA (trad.,R. Kraljević)
2. TI SI NESTALA TIHO, izvorna
3. OSTALA SI ISTA (J. Badurina, F. Bilić)
4. BOKELJSKA NOĆ (H. Hegedušić, A. Kabiljo)
5. LIPA MOJA MALA (M. Biluš, T. Vranicki)
6. ANĐELE MOJ (Z. Runjić)

1. DVA BRACANINA, izvorna
2. A VITAR PUŠE (J. Fiamengo, Z. Runjić)
3. UVIK ĆU TE SVOJOM ZVATI (D. Batinović, M. Čačija)
4. GARDELIN (S. Lošić)
5. O KUĆO MALA (I. Tijardović)
6. NE MORE MI BIT (P. Kozomara, S. Perić)

 

Kultura

Kak se spominamo v Turopolu: Snimaj se dok govoriš našim dijalektom

Otvoren je natječaj za najbolju videosnimku izvornog turopoljskog dijalekta, koja će trajati do 14. rujna

Objavljeno

on

Već osmu godinu zaredom u Velikoj Gorici se obilježavaju Dani europske baštine, velike i vrijedne međunarodne manifestacije, a svake godine tema je drukčija. Ove godine objavljen je poziv za slanjem videosnimaka na temu “Kak se spominamo v Turopolu”, a upućen je udrugama, umjetničkim organizacijama, ustanovama, samostalnim umjetnicima, učenicima i studentima, nastavnicima medijske i zavičajne kulture, građanima Velike Gorice i Turopolja, ljubiteljima tradicijske baštine…

Okvirna pravila su da snimka ne smije trajati duže od tri minute, da na njima moraju biti izvorni govornici turopoljskog dijalekta te da tekstovi prikazuju izvorne govornike koji opisuju svakodnevne životne situacije, recitiraju pjesme, zagonetke, molitve, recepte… Može se raditi i o razgovoru dvaju ili više izvornih govornika turopoljskog dijalekta, koji je 2017. godine postao zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a sve skupa može se snimati i mobitelom, bez visokih tehnoloških zahtjeva.

Uz video, treba ispuniti i Izjavu o suglasnosti za korištenje, pa sve do poslati na adresu natjecaj.kultura@gorica.hr. Najbolji će, kažu iz organizacije Dana europske baštine, dobiti i nagrade.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Miljenko Muršić – književnik mog zavičaja

Objavljeno

on

29.06.2020. Velika Gorica. Miljenko Muršić – književnik mog zavičaja. Foto: OŠ Nikole Hribara

‘Književnik mog zavičaja’ jedan je od eTwinning projekata u kojem su sudjelovali 4.c razred i učiteljica Ksenija Petrlin-Jurić. Na satu hrvatskog jezika učenici su upoznali rad i djelo velikogoričkog književnika Miljenka Muršića. Pandemija korona virusa, covid-19, uvjetovala je nastavu na daljinu i tako nije došlo do upoznavanja učenika s književnikom osobno. Spomenuti sat započeo je videozapisom koji je književnik Muršić poslao i u kojem je rekao nekoliko riječi o svom radu, pisanju i djelovanju.

29.06.2020. Velika Gorica. Miljenko Muršić – književnik mog zavičaja. Foto: OŠ Nikole Hribara

Posebno je govorio o nastanku slikovnice ‘Avijonko se ženi’ koju je on napisao. U stvaranju slikovnice sudjelovali su Velikogoričani Mate Lovrić (crteži) i Aleksandar Božić (fotografije). Iako je slikovnica prilagođena mlađem uzrastu učenika,  četvrtaši su je s veseljem čitali, analizirali i likovno je prikazali u obliku stripa. Gledali su i isječke istoimene kazališne predstave koja je nastala prema ovoj slikovnici. Na kraju su svoje dojmove snimili u obliku videozapisa i poslali ga autoru slikovnice. Zanimljive su izjave učenika da se u svakoj životnoj dobi možeš zaljubiti i da je lijepo biti oženjen. Bio je ovo jedan neobičan književni susret u neobičnoj školskoj godini.

29.06.2020. Velika Gorica. Miljenko Muršić – književnik mog zavičaja. Foto: OŠ Nikole Hribara

Svake školske godine učenici 4.c i 3.d razreda OŠ Nikole Hribara i njihove učiteljice Ksenija Petrlin-Jurić i Vesna Lukinić rado sudjeluju u eTwinnig projektima, pa su i ove školske godine sudjelovali u nekoliko njih. Razred 4.c sudjelovao je u projektima: U svijetu likovnih umjetnika 2/art in my hearth, Književnik mog zavičaja, 100. dan škole, Svjetski tjedan svemira i Pipi Duga Čarapa, a razred 3.d u Razglednicama mog zavičaja i I’ll send you a Christmas card – Christmas Cards Exchange 2019. Više o projektima možete pročitati na stranicama OŠ Nikole Hribara.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Turopoljski mladečki novi su ukras Buševca

U povodu 100. obljetnice osnutka, Ogranak seljačke sloge Buševec svome mjestu poklonio je kip koji simbolizira ljubav i slogu

Objavljeno

on

Turopoljski mladečki od danas krase Trg seljačke sloge u Buševcu. Svome mjestu, povodom 100. obljetnice, drveni kip poklonio je Ogranak seljačke sloge Buševec, a svečano su ga otkrili članovi društva Marta Jurenić i Nikola Rožić.

– Turopoljski mladečki su, slobodno mogu reći, jedan brend Buševca i cijeloga Turopolja. Simbolično, kip predstavlja slogu i ljubav, kao što su mladenci složni. To nam je bila inspiracija. Složili smo ih na jedan pravi veliki turopoljski hrastov panj, koji je korijen svega u našem Turopolju jer se od njega nekada sve radilo. Panj ima dva dijela, a njih dvoje spajaju se u jedno što je još jedna simbolika – objasnio je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec, i dodao kako se nada da će postati tradicija da se budući mladenci slikaju uz ovaj spomenik, koji je izradio Ivan Trupčević.

Iako je pandemija koronavirusa uništila planirano veliko slavlje 100. obljetnice OSS Buševec, članovi nisu dopustili da baš svi planovi propadnu. Prijatelji folkloraši, nažalost, nisu mogli danas nastupiti u Buševcu, a odgođen je i veliki cjelovečernji koncert u Pučkom otvorenom učilištu. Ipak, uspjeli su organizirati razgledavanje svoje Etno zadruge, a tradicionalno će zapaliti i ivanjski krijes.

– Tko dođe u Buševec imat će nešto novo pogledati.  Osim spomenika, uredili smo i svoju Etno zadrugu. Tu je drveni čardak s komorkom za mlade, složili smo i stolarsku radionu, štalu u kojoj su stari rekviziti poput plugova i još nekoliko objekata. Imamo tu još malo posla, ali uskoro će biti završena – ispričao je Rožić i kazao kako će, čini se, bolje proslaviti 101. godinu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno