Poveži se s nama

Vijesti

Uspješan pilot-projekt VG Čistoće: Reciklira se i 100% više nego prije!

VG Čistoća je u veljači pokrenula pilot-projekt, u kojem su otpad odvajali stanovnici iz gradskih četvrti Vladimir Nazor i Stari grad, njih 700 iz obiteljskih kuća i 700 iz zgrada. Rezultati govore da je porast odvajanja značajan, sve bliži europskim direktivama

Objavljeno

Kako bi prikupili sve informacije potrebne za uspostavu novog, cjelovitog i učinkovitog sustava prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te reciklabilnih vrsta otpada na području Grada Velike Gorice, u VG Čistoći su pokrenuli pilot-projekt koji je počeo u veljači. Potrebno je utvrditi odgovarajuće uvjete obavljanja javne usluge u kojoj je kriterij za obračun cijene zapremina spremnika za miješani komunalni otpad i broj pražnjenja tog spremnika u obračunskom razdoblju od jednog mjeseca, a sve s ciljem da se poveća ukupna količina odvojeno prikupljenog otpada te da se smanji količina miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište.

Kako bi do 2020. godine količine odvojeno prikupljenog otpada trebale doseći razinu od 50 posto ukupne količine proizvedenog otpada, VG Čistoća je u svoj pilot-projekt uključila 700 korisnika iz obiteljskih kuća te 700 korisnika iz stambenih zgrada. U ovom slučaju riječ je o kućama i zgradama smještenima u gradskim četvrtima “Vladimir Nazor” i “Stari grad”, a za potrebe pilot-projekta korisnici su opremljeni posudama za odvojeno prikupljanje otpada. Pa da ponovimo gradivo – žute su za plastični i metalni ambalažni otpad, plave za papir i karton, smeđe za odvajanje biootpada, a u zgradama su i spremnici za staklo.

Rezultati pilot-projekta kažu da je u prvih mjesec dana dostignuta razina od gotovo 35 posto odvojeno prikupljenog otpada od ukupne količine, što je porast razvrstavanja veći od 100 posto u odnosu na dosadašnje podatke koji su vrijedili za područje Velike Gorice. Brojke govore sljedeće; tijekom veljače je u sklopu pilot-projekta odvajanja “na kućnom pragu”, u što su uključene samo fizičke osobe, prikupljeno ukupno 49.720 kilograma otpada. Kad bismo išli raščlanjivati, 32.760 kilograma odnosi se na miješani komunalni otpad, a korisnog otpada bilo je 16.900 kilograma, za što postoje i detaljniji podaci. Tako znamo da u to spada 7400 kilograma biootpada, 4720 kilograma plastične i metalne ambalaže te 4840 kilograma papira.

Kako bi se dobila što kompletnija slika o količinama odvajanja otpada, od 1. ožujka do 30. travnja u provedbu pilot-projekta uključeni su i poslovni korisnici spomenutih četvrti. Miješani komunalni otpad (zeleni spremnik) odvozit će se dva puta mjesečno, jednako kao i plastična i metalna ambalaža (žuti spremnik), dok će se biorazgradivi komunalni (smeđi spremnik) otpad odvoziti četiri puta, a papir (plavi spremnik) jednom mjesečno.

– Obzirom na to da je za vrijeme trajanja pilot-projekta dinamika odvoza miješanog komunalnog otpada smanjena, korisnicima obiteljskih kuća ponuđena je mogućnost preuzimanja dodatnih besplatnih vreća za miješani komunalni otpad. Pokazalo se da potražnja tih dodatnih vreća nije znatno velika, što nam govori da bi novi sustav gospodarenja otpadom, odnosno odvojeno prikupljenog otpada mogao zaživjeti. Prema promatranome, vidi se napredak iz tjedna u tjedan, što znači da bi željena razina odvajanja otpada, odnosno prikupljanja korisnog otpada, mogla doseći 50 posto, što nam i nalaže EU direktiva – poručuju iz VG Čistoća i dodaju:

– Situacija kod odvajanja otpada, što se tiče zgrada, početkom provedbe pilot-projekta nije bila toliko obećavajuća kao što je to bilo kod obiteljskih kuća, obzirom na energetsku obnovu zgrada, no kako vrijeme odmiče, tako se i stanje poboljšava.

Istaknuto je i kako VG Čistoća zahvaljuje, odnosno pozdravlja zainteresiranost, trud i zalaganje korisnika za ovakav sustav odvajanja otpada “na kućnom pragu”. Povratne informacije kažu da su zadovoljni korisnici voljni i dalje odvojeno prikupljati otpad.

– Uz zajednička zalaganja, pravilnim odvajanjem otpada iskoristit ćemo korisne dijelove otpada, a ujedno smanjiti količine miješanog komunalnog otpada koje se trajno odlažu na odlagalište. Nastavimo se i dalje brinuti o našem okolišu, uz tri zlatna pravila recikliranja: reciklirajte sve što se može reciklirati, pazite što bacate u koju posudu i smanjite uporabu plastičnih vrećica – pozvali su iz VG Čistoće.

Gospodarstvo

U najvećem distribucijskom centru u Turopolju 200 radnih mjesta

U Vukovinskom polju otvoren je najveći i najmoderniji distribucijski centar u Turopolju. U prostoru veličine 28 tisuća četvornih metara uz ljude će raditi i automatizirani roboti

Objavljeno

on

Atlantic grupa danas je u poslovnoj zoni Meridian 16 u Vukovinskom polju otvorila logističko distribucijski centar. Jedna od vodećih prehrambenih kompanija u regiji odlučila se za svečanost zatvorenijeg tipa, a da se nešto događa, moglo se vidjeti izvana po velikom broju parkiranih vozila, ali i osiguranju kojeg se ne bi postidio niti neki visoki državni dužnosnik. Samom kompleksu nije se moglo prići samo tako. Dok su visoki uzvanici mogli direktno vozilima u kompleks, svi ostali morali su svoja vozila ostaviti na vanjskom parkiralištu. Promet su regulirali zaštitari, a nakon parkiranja bilo je potrebno proći “check point” na kojem se nalazio ozbiljan muškaraca s “bubicom” u uhu. Osiguranje i zaštitari bili su raspoređeni i u unutrašnjosti objekta, sigurnost na najvišoj mogućoj razini.

Foto:Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Dočekala nas je siva ‘betonska’ unutrašnjost skladišta, koje je svojom veličinom ostavljalo bez teksta. Riječ je o najvećem objektu ove vrste u cijelom Turopolju. Na prostoru od 60 tisuća četvornih metara, smjestio se objekt od 28 tisuća četvornih metara i 30 tisuća paletnih mjesta, a predviđena je i mogućnost njegova širenja u skladu s poslovnim potrebama. No, to nije sve. Najavljeno je i uvođenje autonomnih logističkih robota. Riječ je o strojevima koji će moći prenositi 800 kilograma tereta, a dizajnirani su za sigurno kretanje među ljudima, opremom i drugim logističkim vozilima. Prvi primjerci bit će pušteni u pogon do 15. travnja.

Foto:Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom Draženom Barišićem imalo je razloga za veselje, jer privući ovakvu investiciju nije mala stvar. Kako je gradonačelnik i sam rekao u svom govoru, mnogi načelnici, gradonačelnici pa i župani rado bi se našli na njegovom mjestu.

Foto:Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Ovo je najveći privatni strateški projekt koji je realiziran u našem gradu. Za nas je ovo veliki korak u pravom smjeru za privlačenje velikih investitora. Očekujemo nove investitore, koji će svojim poslovanjem stvoriti novu paradigmu gospodarstva i ekonomije u Velikoj Gorici. Mi očekujemo i imamo takva saznanja da će se na ovom području uskoro pojaviti isto tako veliki i značajni investitori pa će ovaj dio Gorice napokon zaživjeti onako kako je i planirano u gospodarskom smislu. U distribucijskom centru otvoreno je 200-tinjak novih radnih mjesta, a očekujemo i otvaranje novih njegovim daljnjim širenjem – rekao je gradonačelnik.

Foto:Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Za razliku od gradonačelnika, vlasnik Emil Tedeschi nije bio raspoložen za davanje izjava lokalnim novinarima, već je uživao u društvu gradskih čelnika, svojih poslovnih partnera i djelatnika njegove kompanije.

Nastavi čitati

Priča iz kvarta

Najduža kosa u gradu! ‘Naša tajna je u koprivi, jajima, pivu i malo octa…’

Višnja Gršetić danas ima kosu dugačku 120 centimetara, u sličnim je “gabaritima” i njezina sestra Sanja, a život s dugom kosom kod njih je dio tradicije. Još je njihova baka smišljala pripravke za brži rast kose od prirodnih sastojaka, a s time je nastavila i majka Mara

Objavljeno

on

Gospođu Maru Gršetić i njezine dvije kćeri, Višnju i Sanju, više-manje svi znamo kao žene koje stoje iza jednog od najstarijih velikogoričkih restorana “Crni grozd”, no ovoga puta donosimo priču o onome što njih čini posebnima, a mnoge od nas ženstvenima. To je, naravno, kosa. Ove simpatične dame mogu se pohvaliti najduljom kosom u našem gradu, a možda čak i u cijeloj zemlji.

Majka Mara (69) priča nam kako je kao mala imala duge pletenice, zbog kojih su je prozvali Zagorka, a dala ih je odrezati u trećem razredu osnovne škole. Vjerojatno zbog zadirkivanja. No desetak godina kasnije, izgovaranjem sudbonosnog “da”, udajom za svoga supruga, odlučila je ponovno pustiti kosu. Kako kaže, narasla je “preko guzice”. No gospođa Gršetić nije bila prva u njezinoj obitelji koja je imala izrazito dugu kosu. Sve je, priča nam Mara, krenulo još s njezinom majkom, nažalost sada pokojnom gospođom Marijom, čija je kosa sezala preko bokova.

U današnje vrijeme nije problem održavati kosu, bilo kratku, bilo dugu. Od brojnih frizerskih salona, pa do raznih preparata koje možemo pronaći u trgovinama, postoji mnogo načina kako to lakše izvesti. No, prije pedesetak godina nije bilo šampona s egzotičnim sastojcima, raznih maski, pakunga, silikona i slično, pa su žene morale posegnuti za prirodnim, domaćim sastojcima. Uz malo mašte i prave kombinacije stvorile su proizvod od kojeg je njihova kosa bila zdrava i meka. Upravo na tragu toga, danas brojni proizvodi sadrže maslinovo ulje, koprivu, češnjak i slično.

Lak za kosu? Ne, voda i šećer!

Gospođa Mara otkrila nam je i nekoliko recepata za domaće preparate. Kosu je povremeno prala sa šamponom/smjesom od jaja i octa, a ispirala je, osim s vodom, i s malo octa. Druga pak kombinacija uključuje koprivu, koja je jako zdrava za kosu.

– Kopriva se ubrala, namočila u vodu i tako poklopljena stajala je otprilike 14 dana. Nakon toga se ocijedila i s tom vodom prala se kosa. Kopriva je zapravo bila neka vrsta zaštite za kosu, ali ujedno je služila i za njezin brži rast – kaže nam Mara.

Kad se radi o preparatu koji će učvrstiti frizuru, odnosno o laku za kosu, gospođa Mara i za to ima rješenje. Ponekad je znala u vodi pomiješati šećer i time počešljati kosu. Druga opcija bila je češljanje pivom.

Danas Mara ima kosu dugu 80 centimetara i pušta je posljednjih pet godina. Na pitanje koliko joj duga kosa predstavlja brigu, kaže – nikakvu. Sve je samo stvar navike.

Kosu pere dva puta tjedno, više od toga nije preporučljivo jer fen isušuje kosu, a često se dogodi da i popuca. I nikad je ne suši do kraja. Možda je baš to tajna zdrave i duge kose?!

– Jedino što zna oduzeti dosta vremena je ispiranje od šampona i regeneratora, no kad se čovjek navikne, sve je lako – rekla je Mara te dodala kako je oduvijek bila za neke “lude” frizure, ali i promjene. U nekoliko je navrata kosu šišala na kratko, kombinirala je razne boje, i nije joj bilo žao.

Nekako je bilo logično da, nakon bake i majke, tradiciju duge kose nastave i kćeri. Starija kćer, danas 49-godišnja Višnja, kosu je počela puštati 1998. godine, kad je imala 27, a danas ima pak oko 120 centimetara. U restoranu ćete je zateći uglavnom s pletenicom, kosom svezanom u rep ili pričvršćenom ukosnicama, a kad nije na radnom mjestu, možete je vidjeti s raspuštenom kosom.

Jaje, ricinusovo ulje i rum

– Prije, kad sam imala malo više slobodnog vremena, radila sam pakung od jednog jajeta, malo ricinusovog ulja i malo ruma. To se sve dobro promiješalo i premazalo po kosi. Obavezno sam stavila vrećicu preko glave i pustila da tako odstoji između dva i tri sata. I potom se sve dobro ispere. Ovaj pakung, osim što pomaže pri rastu kose, jako je zdrav i hranjiv – kaže nam Višnja.

I ona je voljela eksperimentirati s frizurama, isprobavati razne varijante, gotovo se poigravati sa svojom kosom. U srednjoj školi je, priča nam, bila ošišana skroz na kratko, a kako se mijenjala trenutačna moda, tako je ona mijenjala svoj izgled, dužinu i boju kose.

– S dugom kosom stvarno možete sve, napraviti frizuru kakvu god poželite, od one najjednostavnije pa do onih malo složenijih. Evo recimo sama si mogu isplesti pletenicu, ali za ‘riblju kost’ trebam pomoć. No, opcija i kombinacija je mali milijun – kazala je Višnja.

Što se tiče odlazaka frizeru, tu su pomalo oprezne i vjerne jednome. Šišaju se svega dva ili tri puta godišnje – i to samo oštećene vrhove. Jedan od načina kako potaknuti rast kose, ali i kako bi ona bila što zdravija, je pravilno i redovito šišanje. Neki će reći kako frizera treba posjetiti svaka dva mjeseca, odnosno svakih osam do 12 tjedana, no primjenom kućnih/domaćih pakunga odgađate odlazak u frizerski salon. Kosa puno brže napreduje ako joj se redovito podrezuju vrhovi, a osim toga, svježe ošišani vrhovi izgledaju punije pa ćete tako postići i željeni volumen.

Kolekcija od 300 Barbika!

Naravno, riječ je mlađoj sestri, Sanji Gršetić, svestranoj profesorici u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, čija bi priča mogla ispuniti i nekoliko stranica naših novina, a njena majka, naša sugovornica Mara, kaže kako se kao dijete nije baš voljela češljati jer ju je to čupalo. No to je nije spriječilo da 2009. godine bude proglašena ženom s najduljom kosom u Hrvatskoj – izmjereno joj je čak 164 centimetra, što je otprilike do gležnja. Danas ipak ima nešto kraću kosu, no zato ima jednu od najvećih kolekcija Barbika – njih 300. Dio njih možete razgledati na Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice “Vlado Gotovac” u Rimskoj ulici u Sisku, a povodom šezdesetog rođendana ove popularne lutke.

Nastavi čitati

Vijesti

Općina Kravarsko traži suce porotnike

Općinsko vijeće predložit će 13 kandidata

Objavljeno

on

Općinsko vijeće Općine Kravarsko primilo je zahtjeve od Općinskog i Županijskog suda u Velikoj Gorici za predlaganje kandidata suce porotnike. Sudovi traže sedam kandidata za slučajeve u kojima se sudi odraslima i šest sudaca porotnika za mladež.

Prijaviti se mogu punoljetni hrvatski državljani, uz uvjet da nisu članovi političkih stranaka i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak.

– Napominjemo da je za suce porotnike za mladež za Općinski i Županijski sud u Velikoj Gorici uz navedene uvjete potrebno ispuniti i uvjet da su osobe predložene za imenovanje iz reda profesora, učitelja, odgojitelja i drugih osoba koje imaju iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama – poručili su iz Općine.

Više možete doznati ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno