Poveži se s nama

Kultura

„Uputstvo za uporabu“ otvorilo SKAZŽ

Četiri glumice izvele su predstavu koja je svojevrsni „priručnik uživo“ za muškarce u vezi ili braku.

Objavljeno

Dramski studio Fenix Novi iz Rakovog Potoka otvorio je u Buševcu 23. Smotru kazališnih amatera Zagrebačke županije. Četiri glumice izvele su predstavu „Uputstvo za uporabu“, svojevrsni „priručnik uživo“ za muškarce u vezi ili braku. – Ideja za tekst predstave u biti su naša osobna iskustva iz svakodnevnog života. Pokazujemo anegdote iz života nas glumica amaterki u kojima se može prepoznati svaki gledatelj, bilo žena i muškarac. Važno je da se naši gledatelji dobro nasmiju, a usput i ponešto nauče. – kazala je Snježana Vlahović iz Dramskog studija Fenix Novi. Prema iskustvu selektorice Hrvatskog sabora kulture Gordana Ostović, amaterski glumci mogu parirati profesionalcima, a njihove izvedbe u predstavama su dojmljive i dobivaju visoke ocjene. – Moje osobno iskustvo kao selektorice je jako pozitivno. Amaterska kazališta i družine često me iznenade odličnim predstavama, koje mogu posramiti i one profesionalne. Ja sam tu samo da im nakon predstave dam neki stručni savjet kako da izvedbu poboljšaju. – rekla je Ostović.

No, ove godine nije sve išlo po planu, i bilo je teže organizirati smotru nego li proteklih godina. Umjesto u dva, smotra je svedena na jedan dan. – Nažalost nisu nam mogla doći kazališta iz Jastrebarskog i Vrbovca ove godine, što zbog obveze samoizolacije radi korona virusa, što zbog nekih drugih problema. Ali, unatoč tome, poštujući sve mjere, uz financijsku i logističku pomoć Zagrebačke županije uspjeli smo organizirati ovu smotru jer moramo održati kulturu živom.“ – komentirao je predsjednik Ogranka seljačke sloge Nenad Rožić. Tako su na kazališne daske stali i amateri iz Samobora, Zeline i Dugog Sela, koji su pokazali zavidnu kvalitetu amaterskog glumačkog stvaralaštva.

Inače, u Zajednici kulturno-umjetničkih udruga registrirane su 182 udruge. Najviše je kulturno-umjetničkih društava, no i amaterske glumačke družine važan su dionik promicanja kulture. – Pratim glumce amatere na njihovim izvedbama i drago mi je da se ova smotra uopće održala.  – rekao je Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije. – Znate, korona je kulturu bacila na koljena. Moramo nekako naći načina da se kulturna događanja nastave odvijati. Ovo je tek druga smotra u ovoj godini, a dosadašnjih godina one se već sve završavale u mjesecu rujnu. I proračun Zajednice je „skresan“ tijekom korone, no kako nema ni putovanja ni većine planiranih velikih kulturnih manifestacija, uspjet ćemo namiriti sve udruge prema njihovim potrebama. Nadam se da će udruge preživjeti ovo teško razdoblje, da se neće ugasiti. Bila bi to prava šteta za bogatu kulturu kojom se ponosi naša županija. – zaključio je Herček.

Kultura

‘Uzbuna u plastičnom carstvu’ za školarce iz Buševca

Riječ je o edukativnoj predstavi koja govor o štetnosti plastike i utjecaju otpada na okoliš i atmosferu

Objavljeno

on

U sklopu projekta Buš eko?! Ogranak seljačke sloge Buševec organizirato je za učenike od 1. do 4. razreda Područne škole Buševec gledanje edukativne predstave “Uzbuna u plastičnom carstvu”. Djeca su tako u Domu kulture u Buševcu pogledali priču o štetnosti plastike i utjecaju otpada na okoliš i atmosferu.

– Djeca su bila oduševljena samom predstavom tražeći na kraju još, a nadamo se da je ovo jedan mali korak koji će nas odvesti u bolju i svjetliju budućnost sa velikom porukom da svatko od nas, pa čak bili mi i mali ipak smo dovoljno veliki da možemo pridonijeti očuvanju naše planete Zemlje – kažu iz Ogranka seljačke sloge Buševec.

Foto: OSS Buševec

Nastavi čitati

Kultura

‘Osjetio sam žeđ i glad, doživio jake pustinjske oluje i postao jedan od rijetkih koji su bili u praznoj četvrti’

Predstavljanje knjige i putopisno predavanje Gorana Blaževića u Goricu dovodi i Maju Klarić te njen Bookmobil – restaurirani VW kombi koji je ujedno i pokretna knjižara

Objavljeno

on

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2020. Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica organiziraju promociju knjige i putopisno predavanje “Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub Al Khali”. Goran Blažević bio je dio velike ekspedicije “Rakayib” (arapski “karavana deva”) koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj kao dio projekta “Vision 2030” koji iznosi strategiju smanjivanja financijske ovisnosti o nafti te želju za modernizacijom i otvaranjem Saudijske Arabije u turističke svrhe.

– Bio je jedan od izabranih među nekoliko tisuća prijavljenih kandidata iz čitavog svijeta. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikada prošla tom pustinjom. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom nepoznatom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku upoznati i boraviti unutar pustinje poznate i kao “prazna četvrt” – kažu organizatori.

Nakon povratka odlučio je napisati svoju drugu putopisnu knjigu koja nosi naziv “Karavana” i koju će predstaviti u sklopu predavanja u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta u utorak u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Foto: POUVG

Goranova partnerica i suputnica Maja Klarić nedavno je pokrenula projekt Bookmobil te će ga pratiti tijekom putovanja i gostovanja s knjigom “Karavana”. Bookmobil je restaurirani VW kombi zamišljen kao mobilna kulisa za nastupe i pokretna knjižara, mjesto za druženje, čitanja, razna događanja i radionice, sve vezano uz knjige i čitanje. Maja je autorica tri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku, Quinta Pitanga i Nedovršeno stvaranje, te dva prozno-poetska putopisa: Vrijeme badema o hodočašću Camino de Santiago i Približavanje zore: Put 88 hramova o zen-budističkom hodočašću u Japanu. Poezija joj je prevedena na engleski, talijanski, španjolski, mađarski, grčki, portugalski i farsi.

U Velikoj Gorici će svoje mjesto naći ispred Središnjeg odjela Gradske knjižnice prije, za vrijeme i nakon Goranovog predavanja.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO: Državno prvenstvo mažoretkinja Hrvatskog udruženja mažoret timova

Objavljeno

on

25.10.2020. Sveti Ivan Zelina. Državno prvenstvo mažoretkinja Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) online. Plesna udruga Ritmokracija. Foto: HUMT

Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) organiziralo je online 7. Državno prvenstvo mažoretkinja i 5. regionalno prvenstvo skupina Jug u Svetom Ivanu Zelini (nedjelja, 25. listopada 2020. godine). Domaćini prvenstva bile su Mažoretkinje Grada Svetog Ivana Zeline i Pučko otvoreno učilište Svetog Ivana Zeline. Sudačko povjerenstvo ocjenjivalo je video uratke koje su udruge odnosno klubovi snimili za svaku disciplinu u kojoj su se njihove mažoretkinje natjecale.

25.10.2020. Sveti Ivan Zelina. Državno prvenstvo mažoretkinja Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) online. Foto: HUMT

Sudjelovali su: Plesni klub Barbara (Veliko Polje/Velika Mlaka), Ritmokracija (Brdovec), Plesna udruga Dijamant (Sisak), Mažoretkinje Dubrovčan (Dubrovčan), Udruga plesa i mažoret plesa Sveti Ivan Zelina, Kutinske mažoretkinje (Kutina), Plesna udruga MAGI (Graberje Ivanićko), Belečke mažoretkinje (Belec), a Vodiške mažoretkinje (Vodice), Mažoretkinje Grada Crikvenice, Mažoretkinje Grada Splita i Mažoretkinje Grada Imotskog, natjecale su se, osim na državnom, i na 5. regionalnom prvenstvu skupina Jug.

25.10.2020. Sveti Ivan Zelina. Državno prvenstvo mažoretkinja Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) online. Vlado Palac i Nikolina Jerković. Foto: HUMT

Timovi su se u aktualnoj epidemiološkoj situaciji pripremali onoliko koliko su im omogućavali raspoloživi uvjeti u njihovom okruženju, a snimanja su finalizirana u dvorani ili na otvorenom. Prema očekivanju, dva najuspješnija kluba bili su Plesna udruga Ritmokracija (6 prvih mjesta, jedno drugo i jedno treće mjesto) i Plesni klub Barbara (5 prvih mjesta, 3 druga i jedno treće mjesto).

25.10.2020. Sveti Ivan Zelina. Državno prvenstvo mažoretkinja Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) online. Foto: HUMT

Prvenstvo je otvorio Vlado Palac, predsjednik HUMT-a, a zajedno s Nikolinom Jerković (sutkinja i trenerica) odradio je i kompletan ceremonijal dodjele medalja i priznanja.

Galerija fotografija

 

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno