Poveži se s nama

Kultura

„Uputstvo za uporabu“ otvorilo SKAZŽ

Četiri glumice izvele su predstavu koja je svojevrsni „priručnik uživo“ za muškarce u vezi ili braku.

Objavljeno

Dramski studio Fenix Novi iz Rakovog Potoka otvorio je u Buševcu 23. Smotru kazališnih amatera Zagrebačke županije. Četiri glumice izvele su predstavu „Uputstvo za uporabu“, svojevrsni „priručnik uživo“ za muškarce u vezi ili braku. – Ideja za tekst predstave u biti su naša osobna iskustva iz svakodnevnog života. Pokazujemo anegdote iz života nas glumica amaterki u kojima se može prepoznati svaki gledatelj, bilo žena i muškarac. Važno je da se naši gledatelji dobro nasmiju, a usput i ponešto nauče. – kazala je Snježana Vlahović iz Dramskog studija Fenix Novi. Prema iskustvu selektorice Hrvatskog sabora kulture Gordana Ostović, amaterski glumci mogu parirati profesionalcima, a njihove izvedbe u predstavama su dojmljive i dobivaju visoke ocjene. – Moje osobno iskustvo kao selektorice je jako pozitivno. Amaterska kazališta i družine često me iznenade odličnim predstavama, koje mogu posramiti i one profesionalne. Ja sam tu samo da im nakon predstave dam neki stručni savjet kako da izvedbu poboljšaju. – rekla je Ostović.

No, ove godine nije sve išlo po planu, i bilo je teže organizirati smotru nego li proteklih godina. Umjesto u dva, smotra je svedena na jedan dan. – Nažalost nisu nam mogla doći kazališta iz Jastrebarskog i Vrbovca ove godine, što zbog obveze samoizolacije radi korona virusa, što zbog nekih drugih problema. Ali, unatoč tome, poštujući sve mjere, uz financijsku i logističku pomoć Zagrebačke županije uspjeli smo organizirati ovu smotru jer moramo održati kulturu živom.“ – komentirao je predsjednik Ogranka seljačke sloge Nenad Rožić. Tako su na kazališne daske stali i amateri iz Samobora, Zeline i Dugog Sela, koji su pokazali zavidnu kvalitetu amaterskog glumačkog stvaralaštva.

Inače, u Zajednici kulturno-umjetničkih udruga registrirane su 182 udruge. Najviše je kulturno-umjetničkih društava, no i amaterske glumačke družine važan su dionik promicanja kulture. – Pratim glumce amatere na njihovim izvedbama i drago mi je da se ova smotra uopće održala.  – rekao je Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije. – Znate, korona je kulturu bacila na koljena. Moramo nekako naći načina da se kulturna događanja nastave odvijati. Ovo je tek druga smotra u ovoj godini, a dosadašnjih godina one se već sve završavale u mjesecu rujnu. I proračun Zajednice je „skresan“ tijekom korone, no kako nema ni putovanja ni većine planiranih velikih kulturnih manifestacija, uspjet ćemo namiriti sve udruge prema njihovim potrebama. Nadam se da će udruge preživjeti ovo teško razdoblje, da se neće ugasiti. Bila bi to prava šteta za bogatu kulturu kojom se ponosi naša županija. – zaključio je Herček.

Kultura

LADO dolazi u Goricu, izvest će svoj korizmeni program Raspelo

Autori nagrađivanog nosača zvuka Raspelo su Velikogoričan Dražen Kurilovčan i Vid Balog

Objavljeno

on

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO 18. ožujka u 19.30 sati u crkvi Svetog Petra i Pavla održat će korizmeni koncert Raspelo. LADO je jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl, a u svojim izvedbama iznad svega poštuje izvornu, autentičnu narodnu umjetnost. Uz plesne i svjetovne programe, Ansambl LADO njeguje i hrvatsku sakralnu glazbenu baštinu kao iznimno bogat dio kulturnog nasljeđa.

Sakralne – božićne i korizmene koncerte LADO održava u raznim hrvatskim župama čime se vjernici uvode u pripremu za slavljenje blagdana. Ove su godine u korizmeni program ponovno uvršteni kajkavski korizmeni napjevi s nagrađivanog nosača zvuka Raspelo autora Dražena Kurilovčana i Vida Baloga, koji je 2003. godine osvojio nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe.

Poštujući epidemiološke mjere, program će izvoditi manji broj pjevača Ansambla LADO, a kao i 2013. godine kada je LADO posljednji puta izvodio program Raspelo pridružit će im se dramski umjetnici koji će recitirati tekstove iz hrvatske kajkavske književnosti.

Nastavi čitati

Kultura

Školskoj knjižnici u Pokupskom Pučko otvoreno učilište darovalo knjige

Škola je pretrpjela oštećenja u potresu, pa su iz Učilišta željeli razveseliti djecu novim naslovima

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica posjetilo je potresom pogođenu Osnovnu školu Pokupsko, koja je ove godine proslavila 180 godina rada. Tom prilikom su Dražen Kurilovčan, voditelj odjela kulture i Stipo Bilić, voditelj izdavaštva, tamošnjoj knjižnici uručili donaciju izabranih naslova Biblioteke Albatros. Knjige je preuzela Štefica Facko Vrban, ravnateljica škole, istaknuvši kako će one obogatiti biblioteku škole te će ih učenici sa zanimanjem čitati.

– Želja nam je bila u “Godini čitanja” razveselite male čitatelje i unijeti malo vedrine u živote tamošnjeg stanovništva – kazali su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Inače, iz škole su gostima otkrili kako je inicijativu za gradnju pokrenuo župnik Ivan Kralj 1834. godine, a gradnja je započela 1839. Sav crijep i cigla izrađivani su na biskupskom imanju u Brkiševini. Nakon prvog snažnog potresa 1909. godine, učitelj Antun Arnold, koji je u školi radio 44 godine otvorio je veliku knjižnice s 1.000 naslova te poštanski ured koji je radio prije nego onaj u Velikoj Gorici. Naime, Pokupsko je tada bilo vrlo razvijeno s obzirom na to da se nalazi između dva velika grada Siska i Karlovca i dok su robe putovale plovnim putem, odnosno rijekom Kupom, Pokupsko je imalo veliki značaj.

U potresu 29. prosinca koji je bio doista jak, škola je pretrpjela oštećenja, no nakon sanacije štete, krenula je s nastavom 18. siječnja.

Nastavi čitati

Kultura

Evo što nas sve očekuje na 15. izdanju Velikogoričkog brass festivala

Osim izvrsnih koncerata, organizatori su pripremili i neke novitete

Objavljeno

on

Ove godine očekuje nas 15. izdanje Velikogoričkog brass festivala, a sudeći prema najavi organizatora publici će ponuditi i neke novitete. Kroz godine je festival okupio brojnu publiku iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja, a postao je prepoznatljiv u cijelome svijetu. No, organizatori i dalje entuzijastično smišljaju kako cijelu priču učiniti još boljom. Osim koncerata, koji će i dalje biti glavni događaj, za studente i učenike organizatori su pripremili radionice limenih puhačkih instrumenata koje će voditi vrhunski svjetski glazbenici. U prostorijama neke od goričkih osnovnih škola organizirat će 14 radionica.

– Budući da će radionice držati veliki umjetnici, cijene radionica će zapravo biti niske. Specifičnost ovogodišnjeg festivala je što ćemo, osim radionica, imati i izložbu najvećih brendova proizvođača limenih puhačkih instrumenata. To je isto pokazatelj da festival raste. To znači da ovi proizvođači znaju da tu dolaze ‘velike face’ i da se tu nešto važno odvija – objasnio je umjetnički voditelj Velikogoričkog brass festivala Tomislav Špoljar.

S obzirom na pandemiju, organizatori su termin održavanja Velikogoričkog brass festivala odlučiti malo pomaknuti. Nadaju se lijepom vremenu te da će pandemija ‘splasnuti’. Planirani datum je od 24. do 29. lipnja.

– Festival bi započeli s trombonističkim ansamblom iz Mađarske ‘Szeged’. Nastupit će i ‘Almost 6’ iz Portugala koji čine petorica trubača, što je malo specifično i pokazuje kako isti instrument može napraviti širok i bogat zvuk. Treći koncert na otvorenom bio bi turski brass sekstet. A onda bi se sljedeća tri dana preselili u dvorane, ako to mogućnosti dopuste. Prvo u jednu crkvu, da čujemo trubu u kombinaciji s harfom, zatim imamo prvog trubača Boljšoj teatra, Alena Bošnjaka iz HNK Zagreb koji će praizvesti novo djelo Šimuna Matašića i imamo mađarskog tubistu Rolanda Szentpalija i Sergeja Nakariakova iz Rusije – njih dvojica su glavne zvijezde festivala jer imaju velike karijere i popularni su – objasnio je Špoljar.

– Velikogorički brass festival je, s punim ponosom to mogu reći, najznačajniji festival u Velikoj Gorici i on pronosi dobar glas o gradu, županiji i Republici Hrvatskoj jer osim što su naši izvođači iz cijelog svijeta, na festival dolazi i publika iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja – Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Svi su jako zadovoljni programima i zadovoljni smo velikim odazivom publike – kazao je Dražen Kurilovčan, voditelj odjela za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, te dodao kako su za ovu godinu morali smisliti plan A i B kako bi bili sigurni da će festival ‘uspjeti’ u posebnim okolnostima.

– Ovogodišnji festival smo zamislili da bude nešto u vanjskom prostoru, da bude za širu publiku, a u unutarnjem prostoru će biti ozbiljnija glazba za brass instrumente – zaključio je Kurilovčan.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno