Poveži se s nama

Kultura

Umjetnička škola otvorila 7. Dane mladih

Objavljeno

Sinoć je u Domu kulture u dvorani Galženica otvorena trodnevna manifestacija ”Dani mladih” na kojoj su svoje umijeće prezentirali učenici Umjetničke škole Franje Lučića u nazočnosti svojih profesor(ic)a i ravnatelja Boruta Vidoševića, velikog broja mladih u gledalištu i nekoliko uglednika iz kulture i društveno-političkog života Grada Velike Gorice. Kako je dogradonačelnik Ervin Kolarec kasnio pola sata ‘Dane mladih’ je otvorio tek nakon što je plesačica Plesnog kluba Megablast sjajno odradila svoju točku za koju je nagrađena dugotrajnim pljeskom. Voditeljica programa Snježana Špehar postavila je nekoliko pitanja njoj i njenoj trenerici Ani Vesel Križaj o tome kako se postaje plesačica te o trenažnom procesu. Iza toga svoje pjevačke kvalitete demonstrirale su učenice viših razreda Glazbene škole (redom kako su izlazile na pozornicu): Marija Magdalena Sever, Mihaela Farkaš, Paula Čivrak i Josipa Gvozdanić. Njihove interpretacije posebno je pažljivo pratila njihova profesorica Zrinka Posavec, koja je s velikim zadovoljstvom priopćila da je mlada primadona Gvozdanić (ovogodišnja maturantica Gimnazije Velika Gorica) primljena na Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu. Za sve one koji su imali prigodu slušati ovu veselu curu (pjevala je državnu himnu na otvorenju nove osnovne škole u Novom Čiču) njen prolaz na ispitu na Muzičkoj akademiji je logičan slijed za njene impresivne pjevačke kvalitete. Ne treba posebno naglašavati kako je njen upis na visoku školsku ustanovu dodatni dokaz visoke obrazovne kulture velikogoričke Umjetničke škole.

Kultura

Nastupi vrijedni državnog natjecanja u Galženici

Poslušajte i pogledajte što su pripremili

Objavljeno

on

Učenici Umjetničke škole Franje Lučića pripremaju se za “Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa”, a svoj natjecateljski program predstavit će goričkoj publici u srijedu, 19. veljače, u 19.30 sati u dvorani Galženica.

– Ovo natjecanje ima status državnog natjecanja te kroz dva kruga, regionalni i državni, okuplja sudionike iz cijele Hrvatske. Učenici Umjetničke škole Franje Lučića u natjecanju sudjeluju redovito, pa je tako i ove godine. Dio njihovih priprema nastupi su pred samo natjecanje – pojasnili su iz Umjetničke škole.

Nastavi čitati

Kultura

‘Ispod radara’ u Gorici: Dokumentarni film o stvaranju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Ulaz se ne naplaćuje

Objavljeno

on

Dokumentarni film “Ispod radara” svoju velikogoričku promociju imat će 20. veljače u Pučkom otvorenom učilištu. Film govori o pilotima koji su bez navigacijskih uređaja letjeli noću, prevozili ranjenike i izviđali neprijateljske položaje, priča o aviomehaničarima koji su pripremali poljoprivredne avione za napade na neprijateljske položaje, padobrancima koji su spuštali pomoć za Vukovarsku bolnicu, radio amaterima koji su izmislili kripto zaštitu za neometanu komunikaciju sa zapovjedništvom u Vukovaru, o tehničarima koji su u gotovo kućnoj radinosti izrađivali inicijalne bombe od plinskih boca – tzv. „bojler“ bombe.

– Film je posebno vezan za Veliku Goricu jer danas “Zrakoplovna baza Pleso” nosi upravo ime po pukovniku Marku Živkoviću, pilotu poginulom u Vukovaru, koji je jedan od glavnih protagonista filma – objasnio je Juraj Odrčić, organizator promocije filma “Ispod radara”.

Projekcija filma je besplatna.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Izložba ‘Kolaž Luke Jančića’

Objavljeno

on

14.02.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Kolaž Luke Jančića’ u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izložba mladog  slikara Luke Jančića otvorena je sinoć u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica u organizaciji ULIKUM-a Velika Gorica. Uvodnu riječ imao je slikar i likovni kritičar mr. Ante Živković Fošar, koji je, između ostalog kazao: ”Luka Jančić je slikar koji tehnikom kolaža gradi poseban izraz koji predstavlja polje geometrijske i kolorističke apstrakcije. Jančić preko svojih motiva, imaginarnim zemljovidima gradi priče u kojima je naracija tek naznačena, kao moguć umjetnikov svijet utopije.

14.02.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Kolaž Luke Jančića’ u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ono što njegovim djelima daje ozbiljnost i uvjerljivost jest činjenica kako je napravio sklad između apstraktne morfologije i realističkog predloška motiva, gdje se ne može zanijekati meditativno duhovna dimenzija umjetnika.”

14.02.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Kolaž Luke Jančića’ u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posjetiteljima izložbe kratko su se obratili slikar i tajnik ULIKUM-a Josip Benjak te autor izložbenih eksponata Jančić, kojem je to premijerna izložba. Glazbeni program izveli su pjevač Boris Ćiro Gašparac i maestro sa harmonikom Željko Puntijar Valentino. Nakon otvorenja izložbe druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Luka Jančić (1990.) rođen je u Zagrebu, nije studirao likovnu umjetnost, samouk je. Za ovu izložbu pripremao se intenzivno godinu dana. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2020. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno