Poveži se s nama

Vijesti

Umjetnička škola Franje Lučića spremno dočekala novu školsku godinu

Preporuke su da se nose maske na licu u svim prostorijama škole. Učenici ih na nastavi ne trebaju imati, osim ako baš žele jer je s njima jako teško, a puhačima nezamislivo svirati. Treba dezinficirati ruke na ulasku u školu, u učionicu. Satovi su skraćeni za pet minuta da bi se učionica dezinficirala.

Objavljeno

U ožujku ove godine zbog pandemije koronavisusa vrijeme kao da je stalo. Zatvoreno je bilo sve što se u tom trenu zatvoriti moglo, a prve na udaru bile su škole i fakulteti. Težak period za nastavnike, učenike i roditelje koji bismo najradije zaboravili. Kako sve, tako su bile zatvorene i glazbene škole, za koje ne možemo ne primjetiti, koje nakon tog zatvaranja kao da su bile zaboravljene od sustava. Nitko ih nije spominjao, a uvjete za povratak učenika su itekako imali. Rad s učenicima jedan na jedan, velike koncertne dvorane u školama mogle su poslužiti za nastavu solfeggia. Ali ne, o glazbenim školama ni riječi.

-Prethodna školska godina za sve nas nastavnike, a i učenike bila je izrazito neobična, turbulentna i drugačija. Nismo mogli ni sanjati da bi nastavu harmonike i ostalih glazbenih instrumenata mogli održavati online, no unatoč svemu uspjeli smo. Ne mogu reći da je bilo jednostavno, trebalo je vremena da se prilagodimo i prihvatimo svu tu tehničku podršku na koju nismo bili spremni. Moram biti iskrena, nismo bili spremni niti na odvojenost učenika od nastavnika koja je mnogima najteže pala.- ističe Marija Ostrugač Jugec, nastavnica harmonike u Umjetničkoj školi Franje Lučića.

 

Bez obzira na iznimno težak period, i kad se zapravo pitate kako netko bez pomoći profesora u učionici može naučiti svirati, kako to uopće može funkcionirati, Ostrugač Jugec ponosna je na svoje učenike.

-Željela bih pohvaliti sve svoje učenike, znam da im je bilo teško u zadnjih šest mjeseci, no mnogi su izvukli svoj maksimum, tu su pomogli i roditelji svojom podrškom. Iako često naglašavamo samo te loše strane korone u obrazovanju neki učenici su zaista napredovali puno više nego što nekad napreduju u učionici, a evo u posljednjih nekoliko sati koje smo održali u novoj školskoj godini moram priznati da ne osjećam neki deficit znanja.

Kako kaže pred svima je jedna izazovna školska godina, većina kolega, pa i ona s njima se nikada nije susrela s ovoliko mjera i pravila kojih se moraju držati, ali dobili su upute od ravnatelja i obavješteni su o svemu što ih očekuje.

-Preporuke su da imamo maske na licu u svim prostorijama škole. Učenici ih na nastavi ne trebaju imati, osim ako baš žele jer je s njima jako teško, a puhačima nezamislivo svirati. Treba dezinficirati ruke na ulasku u školu, u učionicu. Satovi su skraćeni za pet minuta da bi se učionica dezinficirala. Znači nastavnik nakon sata dezinficira instrument, stalak, kvake, prozrači cijelu učionicu. Potrebno je održavati razmak od 1,5-2 metra iako to ponekad nije moguće, jer moramo pomoći djeci namjestiti instrument i pokazati kako se drži ruka, važno je držanje tijela…Prozori su nam uglavnom otvoreni, ja sam u učionicu čak stavila difuzor da nam podigne kvalitetu zraka.- zaključuje Ostrugač Jugec.

Uvjeti su takvi kakvi jesu, ali zasigurno su bolji nego da su djeca i nastavnici doma i da se na taj način odvija nastava, a kako kaže naša sugovornica svi zajedno trudit ćemo se da sve bude u najboljem redu i da ovo bude još jedna uspješna školska godina.

 

Vijesti

VIDEO City puls: Na biciklu do Zagreba i natrag? DA!

Pogledajte i zašto je potpisana Deklaracija dobre energije, te kako je šopingirati u novoj trgovini u gradu!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Vijesti

Dražen Barišić doveden u prostorije PNUSKOK-a na ispitivanje

Iz ureda gradonačelnika su rekli kako je Dražen Barišić sam otišao u sjedište PNUSKOK-a

Objavljeno

on

Nakon što mu je skinut imunitet, uhićen je gradonačelnik Dražen Barišić i HDZ-ov dojučerašnji saborski zastupnik.

– Moj klijent je doveden u prostorije PNUSKOK-a – kazao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za Mediaservis.

O uhićenju su se oglasili iz Grada Velike Gorice.

– Nakon odluke Sabora o skidanju imuniteta, gradonačelnik Dražen Barišić sam je otišao u sjedište PNUSKOK-a – stoji u kratkom priopćenju iz ureda gradonačelnika.

Nastavi čitati

Crna kronika

Opljačkani kuće, aparat za tople napitke i Veterinarska stanica Velika Gorica

Objavljeno

on

U proteklom tjednu gorička policija zabilježila je veći broj kaznenih djela, a među njima se posebno ističu provale. Najveću štetu pretrpio je vlasnik kuće u Šenoinoj ulici kojemu je nepoznati počinitelj u razdoblju od 11. do 13. rujna iz kuće ukrao zlatni nakit vrijedan oko 10 tisuća kuna. Naime, lopov je ušao u dvorište i tamo našao stolac na koji se popeo kako bi prikladnim alatom obio prozor i ušao u kuću.

U noći na 14. rujna u Zagrebačkoj ulici 63 netko je provalio u samoposlužni aparat za tople napitke, koji se nalazio u ograđenom prostoru autopraonice. Nepoznati počinitelj je došao do parkirališta gdje se nalazi i automat klub, preskočio metalnu ogradu te odvijačem obio aparat. Ukrao je manju količinu kovanica.

Nova pljačka dogodila se tijekom večeri 16. rujna u vremenu od 22.30 do 22.50 sati. Lopov je provalio u Veterinarsku stanicu Velika Gorica u Sisačkoj ulici kroz djelomično otvoren prozor i od tamo ukrao polog novca. Šteta je oko 500 kuna.

Nekoliko tisuća kuna s kredenca plijen je lopova koji je u noći na 16. rujna u mjestu Zgurić Brdo ušao u otključanu kuću u vlasništvu 87-godišnjaka. Još jedan sličan slučaj, koji je možda mogao biti spriječen da je vlasnica zaključala kuću, dogodio se i dan ranije u jutarnjima satima, između 5 i 8 sati. Tamo je lopov došao do otključane kuće i ukrao novčanik s manjom svotom novca, ali i dokumentima.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno