Poveži se s nama

Vijesti

Ulovili servala iz Turopolja! Već jede iz ruke, vlasnici stižu iz Slovenije

Devet dana smo ga pratili, ostavljali mu hranu i promatrali kako će reagirati. Tek kad smo shvatili da nas se ne boji, postavili smo mu klopku, u koju je i ušao, prepričao je akciju lova na servala veterinar Branimir Reindl

Objavljeno

Afrički serval, životinja iz porodice mački poznata po tome što može skočiti čak tri metra u zrak (?!), iznenadio je prije mjesec dana stanovnike Turopolja. Za naše podneblje neobičnu životinju ugledali su na nekoliko lokacija, a od tad traje i potraga za njim. Doznalo se u međuvremenu i kako je riječ o životinji koja je pobjegla vlasnicima u Sloveniji, prešla granicu i lutala našim krajem. Konačno je simpatični serval uhvaćen u ponedjeljak u blizini mjesta Križevčec, u blizini Svete Helene, gotovo 25 kilometara daleko od Velike Gorice.

– Ulovili smo ga u 15 sati u klopku kod Križevčeca, kod Svete Helene. Od pojavljivanja u Turopolju do dan prije Stare godine izgubio mu se svaki trag – rekao je za 24sata veterinar Branimir Reindl, koji je s kolegom Vedranom Slijepčevićem ulovio servala.

Iako ova životinja nema previše zajedničkih karakteristika s risovima koji su nastaljeni na našem području, upravo su stručnjaci za risove pomogli u lovu na kućnog ljubimca koji je pobjegao vlasnicima. Akcija hvatanja trajala je više od tjedan dana, veterinari su cijelo to vrijeme pratili životinju i postepeno joj prilazili.

– Prvo smo ga promatrali, da vidimo gdje se kreće, a onda smo mu devet dana ostavljali hranu i promatrali ga sa udaljenosti od 200 metara, da vidimo hoće li prići hrani. Tek je peti dan krenuo prilaziti hrani i povezivati da mu je mi ostavljamo, što nam je bilo znak da nas se ne boji. I na kraju smo mu pripremili klopku, u koju je i ušao – kaže veterinar Reindl, dodavši kako je serval bio u kavezu samo četiri sata te da mu je, kad ga je pokušao nahraniti, bez razmišljanja jeo iz ruke.

On će i pričuvati životinju do dolaska vlasnika iz Slovenije, koji će ga zatim odvesti kući.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Sajmište se vraća u normalu, opet nudi sve

Objavljeno

on

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prošlog petka (15. svibnja) kada je sajmište bilo ponovo otvoreno ublažavanjem epidemioloških mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, prometnica od Fabijačićeve do Reciklažnog dvorišta bila je prijepodne ispunjena vozilima, kako parkiranim tako i onima u pokretu.

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas (22. svibnja) spomenuta je prometnica u nekim trenucima bila totalno zakrčena, vozila su bila parkirana na sve strane, slobodnog mjesta ni za lijek. To je bio znak da su se na sajmište vratili prodavači odjeće i obuće, tehničke robe i svega onoga što karakterizira sliku sajmišta svakog petka. Kada tome dodate kupce i znatiželjnike, onda stječete dojam da sve vrije kao u košnici.

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Istina, ima još slobodnog prostora za štandove, ali nema sumnje, sajmište se vraća u normalu i opet nudi sve. Ipak, još uvijek dominira velika ponuda flanci povrća i cvijeća te velike količine voća i povrća.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Bernardić u Velikoj Gorici

Čelnik SDP-a posjetio goričku tržnicu i obavio kupnju

Objavljeno

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić u posjetu je Velikoj Gorici. Jutros se družio s Goričankama i Goričanima, a usput je obavio i kupovinu na goričkoj tržnici.

– Stiglo je vrijeme za promjene i novi početak – poručio je Bernardić iz Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno