Poveži se s nama

Vijesti

Ugrijte svoj dom toplinom poruke Betlehemskog svjetla kojeg i ove godine u goričke župe donose članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“

Betlehemsko svjetlo će do Božića biti upaljeno na svijećama u većini župnih crkvi u Velikoj Gorici.

Objavljeno

Ovogodišnje Betlehemsko svjetlo po mnogo čemu je posebno i drugačije nego prethodnih godina, no njegova poruka, mira, ljubavi i razumijevanja i dalje je ista. To je poruka Krista gospodina, kao Svjetla svijeta, na čijem je mjestu rođenja Betlehemsko svjetlo i upaljeno. Ono je i ove godine upaljeno u štalici Kristova rođenja u Betlehemu, ali zbog strogih mjera zaštite i prevencije prijenosa koronavirusa, austrijski skauti nisu mogli otići po njega u Izrael. No, upalila ga je jedna djevojčica, članica izraelske skautske organizacije, a potom je Betlehemsko svjetlo upućeno avionom u Austriju.

Predstavnici brojnih nacionalnih skautskih skautskih organizacija iz Europe, ali i s drugih kontinenata prethodnih su se godina u prosincu okupljali u Austriji na ekumenskoj misi, na kojoj su ga preuzeli te ga je svatko ponio u svoju zemlju.

Ove godine austrijski su ga skauti donijeli do granice i predali svojim susjedima. Oni su ga preuzeli, dijele ga među narodom u svojim zemljama, ali su ga također donijeli do granica i uručili svojim  susjedima. Tako su ga i slovenski skauti donijeli do graničnog prijelaza Bregana, gdje su Betlehemsko svjetlo na treću nedjelju došašća preuzeli  predstavnici Saveza izviđača Hrvatske i donijeli ga pred Zagrebačku katedralu. Tu ga je, u prisustvu Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog Sabora i pokrovitelja Betlehemskog svjetla u našoj zemlji, preuzeo msgr. Josip Kuhtić, rektor Zagrebačke katedrale.

Za nas u Turopolju nema ljepše prigode nego Betlehemsko svjetlo, u kome ogledamo poruku života Isusa Krista, upaljeno na mjestu njegova rođenja u Betlehemu, donijeti u Veliku Goricu na Dan grada i njegove nebeske zaštitnice svete Lucije.

Betlehemsko svjetlo će do Božića biti upaljeno na svijećama u većini župnih crkvi u Velikoj Gorici. Na svetu Luciju upaljeno je u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.

Na četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ donijet će ga u više župa: na jutarnju misu u 8:00 sati u župnu crkvu Svetog Ivana Krstitelja u Novom Čiču, u 11 sati na mise u župnim crkvama Svetog Petra i Pavla te Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici, kao i u župnu crkvu Svetog Martina biskupa u Ščitarjevu. Na misno slavlje u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini donijet će ga u 11:30 sati, dok će u novu crkvu u Velikoj Mlaki, župnu crkvu Presvetog Srca Isusova biti doneseno u srijedu, 23. prosinca na zornicu u 6:30 sati.

-Turovci Betlehemsko svjetlo nose u one župe kojih su župljani njihovi članovi i u one u koje su ga nosili prethodnih godina, no voljni su ga uputiti i u one župne zajednice koje iskažu interes primiti ga i među svojim župljanima podijeliti Betlehemsko svjetlo i njegovu poruku. Župljani koji će tih dana, kao i predstojećih dana do Božića dolaziti na svete mise u ovim župnim crkvama mogu sa sobom ponijeti svijeću ili lampion te ga pripaliti na plamenu Betlehemskog svjetla. Tako imaju priliku svoj dom ugrijati toplinom poruke Betlehemskog svjetla. Njega je potrebno ponajprije upaliti u sebi, kako bi što bolje osvijetlilo životni put svakoga od nas.- poručuju iz Turopoljske udruge skauta “Tur”.

(Foto: Mario Dilberović i Mario Žilec)

 

Kultura

FOTO: eTwining projekt ‘Uskrs u mojem zavičaju’ u izvedbi učenika Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici predstavili su danas u holu srednjoškolskog centra ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’. Prikaz uskrsnih turopoljskih običaja, uglavnom vezanih uz pripremu hrane i prezentaciju blagdanskog stola pripremila je Sanja Gršetić, nastavnica Praktične obuke konobara. Osmislila je i skeč na autohtonom turopoljskom narječju. Drugi dio skeča na engleskom jeziku osmislila je Sanja Cmrečnjak, nastavnica Hrvatskog jezika.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U pripremi hrane sudjelovala je i Katica Birek, nastavnica Praktične nastave pomoćnih kuhara i slastičara. Prigodne korizmene plakate uradila je Dragica Marković, nastavnica Vjeronauka. Za digitalnu obradu aktivnosti pobrinula se Nataša Sirković, nastavnica elektrotehničke grupe predmeta.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Scenski prikaz turopoljskih običaja predstavili su sljedeći učenici: Katarina Pavunčec, Stjepan Zgurić, Kristijan Popovčić (svi 3.d), Aleksandra Kos (1.h) i Sanja Čibarić (3.d). Pisanice su uradili Anamarija Šitum i Jurica Antolović, a uskrsnu košaricu uradila je Elma Mašić (svi 3.d). Posebnu pohvalu za pripremu hrane zaslužio je Bernard Kancir (3.d) za samostalnu izradu figura od kruha (uskrsni zec, medo i križ). Predstavu su snimali: Lovro Lipovšćak, Danijel Božurić (oba 3.f), Kristijan Fiket, Elma Mašić (oboje 3.d), Nikola Šurina (2.f), Antonio Puljak (1.f) i Matija Antolić (1.j). Za izradu GIF čestitke zadužen je Mihael Vražić (3.f), a za montažu video snimke Matej Božurić (3.f).

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autorice projekta ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’ su učiteljice Jasminka Podlejan (Osnovna škola Pokupsko) i Ivana Gazdić-Dubovečak (Osnovna škola Eugena Kvaternika). Predviđeno trajanje projekta je od početka veljače do kraja travnja 2021. godine. Partneri projekta su nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Željeznička stanica dobiva rasvjetu i asfaltirano parkiralište

Dogovoreno je tako s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture

Objavljeno

on

Uskoro će započeti uređivanje željezničke stanice na kraju Kolodvorske ulice, objavio je to v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
– Postojeća željeznička stanica u Velikoj Gorici neprimjerena je za grad naše veličine. Na radnom sastanku s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem dogovoreno je uređenje stanice. U prvoj fazi asfaltirat će se parkiralište i postaviti javna rasvjeta – kazao je Ačkar.
Ovime su zasigurno zadovoljni građani koji kao prijevozno sredstvo do Zagreba koriste vlak jer je dosad taj dio Gorice bio mračan i djelovao nesigurno.

Nastavi čitati

Vijesti

U tri godine više puta vozio bez položenog vozačkog, završio u pritvoru i dobio kaznu

Platit će 2.000 kuna

Objavljeno

on

Policija je u utorak u Ulici Slavka Kolara zaustavila 32-godišnjaka koji je bez položenog vozačkog ispita vozio osobni automobil zagrebačkih registarstracija. Provjeravajući ga, policija je utvrdila kako je 32-godišnjak ujedno i recidivist koji unatrag tri godine ima više od tri presude za isti prekršaj. Na Općinskom prekršajnom sudu u Velikoj Gorici određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i novčana kazna od 2.000 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno