Poveži se s nama

Gospodarstvo

Udruga vinogradara i vinara Grozd: Velikogoričani će ovaj put piti vrhunska vina

Objavljeno

U preradi grožđa alkoholno vrenje je najvažniji, središnji biokemijski proces, pa o njegovu tijeku i ishodu najviše ovisi kakve će kvalitete biti proizvedeno vino. Iz Udruge vinogradara i vinara Grozd najavljuju kako će ljubitelji dobre kapljice napokon doći na svoje.

„Berba grožđa obavljena je u fazi pune zrelosti sa optimalnim omjerima sladora i kiselina, te se s pravom nadamo da će se ove i iduće godine piti odlična i vrhunska vina“, ističe predsjednik Udruge Vlado Mikulčić.

foto: Udruga vinogradara i vinara Grozd

Idealna vinogradarska godina

Za razliku od prošle, vinogradarska 2015. godina klimatski, vegetacijski i tehnološki bila je jedna od najboljih u posljednjih desetak godina, no to ne znači da će enološki biti manje zahtjevna. Nakon što je mošt na netom završenim mnogobrojnim Martinjskim špelancijama diljem Lijepe naše krštenjem vinskih meštara postao vino, za vrijedne vinogradare i vinare nastavlja se redovita briga o ovom dragom nam poljoprivredno prehrambenom proizvodu.

„Vino zahtijeva neprestanu pažnju, mnogo truda i znanja. Naime, educiraniji vinogradari i vinari u svojim podrumima posvetiti će se daljnjem školovanju, njezi i čuvanju vina. Tu je prije svega njegovo bistrenje, strukturiranje, stabilizacija pa zatim i oplemenjivanje. Naravno, vina će s vremenom sve više sazrijevati i biti će zrelija, plemenitija, bogatija, punija, harmoničnija, postojanija i zaokruženija. Na proljeće, nakon filtracije, bit će spremna i za ocjenjivanje. Do tada živjeli!“, poručio je Mikulčić.

Gospodarstvo

Okupljaju proizvođače voća i povrća, a promovirat će ih katalogom i internetskom stranicom

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno, a rok za prijavu je 7. veljače

Objavljeno

on

U sklopu provedbe međuteritorijanog projekta suradnje “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”, Lokalna akcijska grupa Zrinska gora – Turopolje objavljuje javni poziv u svrhu promocije te izrade kataloga poljoprivrednih proizvođača voća i povrća s područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Promocija poljoprivrednih proizvođača će uključiti izradu 400 kataloga proizvođača voća i povrća s područja LAG-a te izradu internetske stranice s interaktivnom kartom na kojoj će biti označene lokacije i dostupni podaci o proizvođačima.

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno za sve prijavitelje, a rok za prijavu je 7. veljače.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Doznajte kako do potpora za mlade poljoprivrednike

Potpore iznose od 148 do 370 tisuća kuna

Objavljeno

on

U Kravarskom će sutra održati radionica na temu potpora mladim poljoprivrednicima. Naime, LAG Vallis Colapis otvorio je natječaj za dodjelu potpora mladim poljoprivrednicima nositeljima/odgovornim osobama poljoprivrednih gospodarstava za početak poslovanja. Budućim korisnicima je na raspolaganju 1 111 875 kuna.

– Potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate iznosi 370 625 kuna.
Potpora korisniku kojem poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 148 250 kuna – poručili su iz LAG-a.

Natječaj će biti otvoren od 20. siječnja do 24. veljače, a više o uvjetima možete doznati na radionici  sutra od 17 sati u vijećnici Općine Kravarsko, Trg Stjepana Radića 1, Kravarsko.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno