Poveži se s nama

Gospodarstvo

Udruga vinogradara i vinara Grozd: Velikogoričani će ovaj put piti vrhunska vina

Objavljeno

U preradi grožđa alkoholno vrenje je najvažniji, središnji biokemijski proces, pa o njegovu tijeku i ishodu najviše ovisi kakve će kvalitete biti proizvedeno vino. Iz Udruge vinogradara i vinara Grozd najavljuju kako će ljubitelji dobre kapljice napokon doći na svoje.

„Berba grožđa obavljena je u fazi pune zrelosti sa optimalnim omjerima sladora i kiselina, te se s pravom nadamo da će se ove i iduće godine piti odlična i vrhunska vina“, ističe predsjednik Udruge Vlado Mikulčić.

foto: Udruga vinogradara i vinara Grozd

Idealna vinogradarska godina

Za razliku od prošle, vinogradarska 2015. godina klimatski, vegetacijski i tehnološki bila je jedna od najboljih u posljednjih desetak godina, no to ne znači da će enološki biti manje zahtjevna. Nakon što je mošt na netom završenim mnogobrojnim Martinjskim špelancijama diljem Lijepe naše krštenjem vinskih meštara postao vino, za vrijedne vinogradare i vinare nastavlja se redovita briga o ovom dragom nam poljoprivredno prehrambenom proizvodu.

„Vino zahtijeva neprestanu pažnju, mnogo truda i znanja. Naime, educiraniji vinogradari i vinari u svojim podrumima posvetiti će se daljnjem školovanju, njezi i čuvanju vina. Tu je prije svega njegovo bistrenje, strukturiranje, stabilizacija pa zatim i oplemenjivanje. Naravno, vina će s vremenom sve više sazrijevati i biti će zrelija, plemenitija, bogatija, punija, harmoničnija, postojanija i zaokruženija. Na proljeće, nakon filtracije, bit će spremna i za ocjenjivanje. Do tada živjeli!“, poručio je Mikulčić.

Gospodarstvo

Grad objavio listu poduzetnika koji su ostvarili pravo na COVID potporu

85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je rezultate javnog poziva za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu. Sredstva su osigurana iz proračuna, a Grad će ih uplatiti na žiro račun korisnika potpore nakon potpisivanja ugovora. Ukupno 85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora iznosi 813 tisuća kuna, a popis korisnika potpore dostupan je OVDJE.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poduzetnički inkubator dobio više od 21 milijun kuna iz fondova EU, gradnja počinje ove godine

Osim ureda za poduzetnike, imat će i tri opremljena laboratorija s opremom za razvoj umjetne inteligencije i gaming industriju, a predviđen je i prostor za freelancere te multifunkcionalna dvorana za edukacije i prezentacije

Objavljeno

on

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je Odluku o financiranju projekta – VG Poduzetnički inkubator kojom se Gradu Velikoj Gorici dodjeljuju bespovratna financijska EU sredstva u iznosu od 21.250.000 kuna, odnogno 81 posto vrijednosti prijekta, za izgradnju i opremanje poduzetničkog inkubatora.
– Uz poduzetnički inkubator, pokrenuli smo i Start-up inkubator namijenjen poduzetnicima početnicima. Veseli me da su prvi korisnici su već ušli u njegove prostore – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
Izgradnja inkubatora započet će ove godine, a radi se o modernom prostoru namijenjenom mladim tvrtkama. Prostirat će se na 2.000 četvornih metara.
– To će biti moderno uređen prostor, po svim standardima koje imaju prostori u Europi i Americi koji su nam bili uzor. Osim ureda za poduzetnike, bit će osigurana i tri opremljena laboratorija s opremom za razvoj umjetne inteligencije i gaming industriju. Uz to će imati i popratne prostorije poput čajne kuhinje, prostoriju za druženje, a na jednoj etaži bit će potpuno opremljen prostor za co-working namijenjen freelancerima te multifunkcionalna dvorana u kojoj će se moći održavati edukacije i prezentacije – objasnio je Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

U subotu ocjenjivanje vina Udruge Grozd

Najviše je zaprimljeno uzoraka bijelih vina…

Objavljeno

on

Velikogorička Udruga vinara i vinogradara Grozd i ove godine organizira ocjenjivanje vina za berbu 2020. Ove godine, zaprimili su 112 uzoraka od 68 proizvođača, što je 20 posto uzoraka više nego prošle godine, ističu iz Udruge Grozd te dodaju kako su među rijetkim udrugama koje su se odlučile na ovogodišnje ocjenjivanje.

Najviše je bilo uzoraka bijelih vina, od čega su najviše mješavina bijelih sorata graševine, škrleta, chardonnaya, bijelog i sivog pinota…dok je crnih odnosno crvenih bilo samo 10 uzoraka.

– Nadamo se da će naši vrijedni proizvođači postići očekivane i dobre rezultate zahvaljujući prije svega dosada stečenom znanju i iskustvu. Kao i svake godine nagrađena vina moći će se kušati na predstojećoj godišnjoj skupštini, kada će biti uručene diplome i priznanja, ističe predsjednik Uduge Grozd, Vlado Mikulčić.

Ocjenjivanje će biti u subotu 10. travnja od strane dvije stručne ocjenjivačke komisije pod predsjedanjem mr. sc. Vlaste Rubeša Vili.

 

 

 

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno