Poveži se s nama

Gospodarstvo

U tijeku 1. Zagrebački obrtnički sajam

Objavljeno

sajam03

Na Zagrebačkom Velesajmu obrtnici – majstori Zagreba i Zagrebačke županije prezentiraju svoje obrte i strukovna zanimanja. Mirza Šabić, predsjednik obrtničke komore Zagreb naglasio je da je cilj sajma prvenstveno predstavljanje obrtničkih zanimanja. “Znači ovdje imamo preko 30 zanimanja koja naši obrtnici predstavljaju, odnosno pokazuju učenicima osnovnih škola i srednjih strukovnih škola, što mogu raditi svojim rukama, kako bi im probudili želju za školovanjem u strukovnom obrazovanju.” – rekao je Šabić.

sajam04

“Ovo nije klasični sajam na kojem obrtnici izlažu svoje proizvode.”, istaknuo je župan Stjepan Kožić, koji je bio u obilasku sajma. “Ovo je rasadnik obrtničkih zanimanja, gdje će djeca vidjeti kako obrtništvo funkcionira”. Zagrebačka županija dugi niz godina podržava obrtnike ali i godišnje izdvaja iz proračuna za stipendije za obrtnička, deficitarna zanimanja 2 milijuna i 350 tisuća kuna.


Pažnju mnogih privukla je i Božena Cerovečki koja je kišobranarka od 1968. godine a njen obiteljski obrt kišobrane izrađuje od 1912. godine. “Moj sin je četvrto koljeno u obitelji i jedini kišobranar u Hrvatskoj.” – ponosno je odgovorila gospođa Branka na upit o ovom zanimljivom, i potrebnom obrtu u današnje vrijeme. Jer kako kaže, “pravi kvalitetni kišobran mora biti ručni rad, a mi sve radimo ručno, od štapa do montaže dijelova, s posebnim pamučnim koncem.” Obrt Cerovečki izrađuje i Šestinske kišobrane, a daju garanciju na svoje kišobrane minimalno 30 godina!

1. Zagrebački obrtnički sajam traje do sutra na Zagrebačkom velesajmu, a samo u prva dva dana posjetilo ga je više od dvije tisuće učenika.

Nastavi čitati
Click to comment

Leave a Reply

ili

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Gospodarstvo

Distributivni centar za voće i povrće dobio novi stroj za pakiranje jagodičastog voća

Bunjevac: ‘Možemo reći da smo sada što se tiče pakiranja jagodičastog voća najbolje opremljeni u Hrvatskoj’

Objavljeno

on

Distributivni centar za voće i povrće u radnoj zoni Rakitovec dobio je novi stroj za pakiranje jagodičastog voća. Do sada taje su posao morali ručno raditi sami proizvođači i gotovo je ne moguće bilo pakirati veću količinu proizvoda. Taj proces novim strojem ubrzan je 100 puta, a moguća je bolja kontrola kvalitete proizvoda.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

-Jako smo ponosni na ovaj stroj. On je prvenstveno važan za distribuciju ove vrste proizvoda velikim trgovačkim lancima, koji mogu uzeti veću količinu voća i to naravno platiti. Možemo reći da smo sada što se tiče pakiranja jagodičastog voća najbolje opremljeni u Hrvatskoj. Zahvaljujući tome uspjeli smo nedavno prodati 100 tona borovnice – pohvalio se direktor Hrvoje Bunjevac.

Novonastala situacija mogla bi potaknuti postojeće proizvođače da povećaju površine s jagodičastim voćem, a iz Distributivnog centra iduće godine očekuju da će se količina borovnica za pakiranje udvostručiti.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jagodičasto voće postaje sve zanimljivija poljoprivredna kultura proizvođačima u Zagrebačkoj županiji. Na relativno maloj površini moguće postići veću zaradu, jer su jedinične cijene za na primjer borovnicu veće od onih za jabuku.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Partners meeting frizerske struke u Royal Airport hotelu

Objavljeno

on

13.-14.07.2019. Velika Gorica. Seminar za djelatnike frizerske struke. Foto: David Jolić/cityportal.hr, Foto Studio Ljubek

Dvodnevni seminar Partners meeting za djelatnike frizerske struke u organizacije tvrtke Dis-Prom održan je prošlog vikenda u prostoru Royal Airport hotela. Organizaciju je vodila direktorica prodaje i marketinga u Dis-Promu Vlatka Briševac, koja je o manifestaciji kazala:

13.-14.07.2019. Velika Gorica. Seminar za djelatnike frizerske struke. Foto: David Jolić/cityportal.hr, Foto Studio Ljubek

”Ovo je specifična edukacija za distributere naših proizvoda iz zemalja Istočne Europe, odnosno iz zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije te naših partnera iz Bugarske i Rumunjske. Predavač i demonstrator bio je Claudio Lapenna, novi artistički i stilistički direktor u tvrtki Dikson. Pokazao je linije i proizvode koji prate nove trendove, tri suvremena modela frizura za žene i 6 modela Every Greena, nove certificirane linije, koja je, zadovoljivši visoke standarde, već prihvaćena u Japanu, Kanadi i Americi.”

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Kreću radovi na Zagrebačkoj ulici

Presvlačit će se dio kolnika od ulice Hrvatske bratske zajednice do ulice dr. Jurja Dobrile, a predviđeno trajanje radova je do Velike Gospe

Objavljeno

on

Od sutra počinju radovi na obnovi, odnosno presvlačenju dijela kolnika Zagrebačke ulice od ulice Hrvatske bratske zajednice do ulice dr. Jurja Dobrile. Radovi će se odvijati u dvije faze – prvo frezanje lijevog prometnog traka te uređenje i asfaltiranje, a nakon toga druga faza, također frezanje, uređenje i asfaltiranje – desnog prometnog traka. Predviđeno trajanje radova je do 15. kolovoza.

– Ukupna dužina same dionice iznosi 560 metara te 9 metara širine. Radit će se na frezanju asfaltnog kolnika te izradi izravnavajućeg i završnog sloja, podizanju poklopaca, popravku oštećenih rubnjaka te na kraju, naravno postavljanju novog sloja asfalta i izradi nove horizontalne signalizacije. Ukupna površina koja će se obnavljati iznosi 5.380 m2. Ovim putem molimo građane za strpljene i razumijevanje za vrijeme izvođenja radova – kazao nam jer Jurica Mihalj, predsjednik Uprave VG Komunalca.

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno