Poveži se s nama

Vijesti

U škrinji imate staru narodnu nošnju? KUD Dučec će ju preuzeti i pobrinuti se da ne propadne

Originalnih nošnji sve je manje. Neke propadaju u škrinjama i na tavanima, a moglo ih se naći i na Hreliću

Objavljeno

Fertune, oplečja, rubače, krilnice i ostale dijelovi narodnih nošnji prikuplja i otkupljuje KUD Dučec iz Mraclina kako bi ih sačuvao. Iako već posjeduju vrijednu zbirku narodnih nošnji koju čine originali, ali i vjerne kopije, svoju zbirku žele povećati i sačuvati tradiciju, piše Mraclin.hr.

– Posljednjih nekoliko godina ulažemo velike napore u nabavu i otkup narodnih nošnji. Zbirka se svake godine povećava zahvaljujući entuzijazmu članova Upravnog odbora, ali i dobroj volji brojnih donatora i mještana. Nošnje se redovito održavaju i čuvaju u našim prostorijama, a svake se godine vrši detaljna inventura nošnji i ostalog inventara – kažu iz KUD-a Dučec.

Članovi Dučeca upozoravaju i kako je originalnih mraclinskih i turopoljskih nošnji u škrinjama Turopoljaca sve manje.

– Narodne nošnje čine značajan i vrijedan segment naše kulturne baštine, a susreli smo se više puta sa situacijama da nošnje u ormarima i škrinjama naših mještana propadaju, ne održavaju se, ne vodi se briga o njima, pa čak smo neke originale mogli vidjeti kako se prodaju na Hreliću. Potrebno je bolje čuvati to naše narodno blago i ne smijemo dopustiti da završi na nekom krivom mjestu, njihovo je mjesto u Mraclinu – poručili su iz Dučeca.

Iz KUD-a stoga pozivaju Mraclince koji žele prodati ili darovati dijelove narodnih nošnji da im se jave. U KUD-u će nošnje biti iskorištene, nošene i održavane te prezentirane na javnim nastupima i događanjima, dodali su.

CityTV

VIDEO Intervju tjedna – gost Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj VG brass festivala

Ove godine očekuje nas jubilarni 15.Velikogorički brass festival…

Objavljeno

on

Akademski trubač, inače profesor trube u Umjetničkoj školi Franje Lučića i umjetnički ravnatelj VGbrass festivala ispričao nam je svoj put glazbenika te kako je biti profesor, a prisjetili smo se i početaka festivala. Koliko je umjetnika prošlo u ovih 15 godina, koji su bili najupečatljiviji nastupi, anegdote te što nas čeka na ovogodišnjem izdanju…postoji li plan B s obzirom na epidemiološku situaciju. Više pogledajte u videu..

Nastavi čitati

Vijesti

Policija tijekom vikenda pojačano nadzire promet

Sve zaustavljene vozače čeka alkotest

Objavljeno

on

Tijekom vikenda, od 26. veljače do 1. ožujka, na goričkom području policija je pojačano kontrolirati promet, a najavili su i akcije Alkohol i droge te Brzina. Sva zaustavljene vozače policajci će alkotestirati, a kažnjavat će i prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece.

– Policijski službenici će sankcionirati i ostale prometne prekršaje, kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – kažu iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

Ugostitelji od ponedjeljka mogu otvoriti terase, a dozvoljeni su i treninzi u zatvorenim prostorima

Objavljeno

on

Na današnjoj sjednici Vlade RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, premijer Andrej Plenković najavio je popuštanje nekih mjera. Od ponedjeljka, 1. ožujka, će tako ugostitelji moći otvoriti terase, a dozvoljeni će biti i treninzi u zatvorenim prostorima, kazao je premijer.

– I dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo uz Dansku zemlja koja ima najmanju incidenciju zemalja u EU što se tiče novih zaraza. Dobro je da je smanjen broj novozaraženih i hospitaliziranih, onih na respiratorima, preminulih, onih u samoizolaciji… – kazao je Plenković.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno