Poveži se s nama

Gospodarstvo

U plasteniku 04-23h: Sve što ima stvorila je sa svojih deset prstiju

Objavljeno

Svjedoci smo da nam selo ostaje pusto. Sve manje ljudi svoju egzistenciju pokušava osigurati radom na zemlji. Samo rijetki, međutim, uspijevaju u tome. Među njima je i Branka Tretinjak iz Bapča, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Pitali smo je kako izgleda njezina svakodnevica.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

”Skoro svaki dan isto. Ustajem rano, oko četiri ili pola pet. Idem na tržnicu Dolac, jedino nedjeljom ne idem na plac. Kad se vratim s tržnice, moram nešto skuhati obitelji za ručak. Nakon toga čeka me posao vezan uz pripremu robe za idući dan. Radno vrijeme mi završava oko 23 sata”, otkrila nam je naša sugovornica.

Članovi njezine obitelji pomažu joj u svakodnevnim obvezama vezanim za poljoprivredno gospodarstvo.

”Većinu posla odradimo sami, a zaposlili smo i jednu radnicu koja nam pomaže. Prema potrebi znamo uzeti i dva do tri sezonska radnika”, objasnila je Tretinjak.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

U OPG-u Tretinjak specijalizirali su se za proizvodnju povrća, koje prodaju na zagrebačkom Dolcu i jednom poznatom trgovačkom lancu. Proizvodnja se odvija u 35 plastenika. No, postoji jedan problem koji im stvara ogromne probleme – papirologija!

”Pretjeruju s papirima, to nam oduzima jako puno vremena. Kad trebate nešto obaviti, morate uzeti dva slobodna dana za to jer vas šalju od jednog šaltera na drugi. Zbilja pretjeruju”, upozorila je Branka.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

Naša sugovornica aktivna je i u Udruzi ”Najuzornije hrvatske seoske žene”, a 2011. godine na istoimenom natjecanju ove Udruge izabrana je za drugu pratilju. Kako kaže, bila je to odlična prilika da upozna druge seoske žene, koje imaju sličnu životnu priču.

”To su žene koje su vrijedne i treba ih predstaviti javnosti. One nisu ”seljače” kako ih neki zlonamjerno nazivaju već vrijedne žene koje su se dokazale u gospodarstvu i poljoprivredi, a uspješne su i u kulturnim aktivnostima”, dodala je.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

Kako nam je rekla Branka, sve što ima stvorila je sa svojih deset prstiju. Vrijednost strojeva i priključaka koje koriste u radu procijenila je na više stotina tisuća kuna. Iako je danas puno teže nego prije živjeti od zemlje, namjera joj je upravo na njoj zaraditi svoju mirovinu.

Galerija fotografija

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zaboravite na pakete naručene iz Kine

Aviokompanije KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines zbog opasnosti od širenja koronavirusa zaustavile letove

Objavljeno

on

Svi oni koji imaju naviku kupovati gadgete ili neke druge jeftine stvarčice iz Kine putem internet servisa morat će na neko vrijeme promijeniti svoje navike. Ako ste naručili stvari s Wisha, AliExpressa ili eBaya upitno je hoćete li i kada dobiti svoje pakete. Naime, zbog opasnosti širenja koronavirusa KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines zaustavile su svoje letove prema Kini. Aviokompanije o tome su obavijestile i Hrvatsku poštu.

– Hrvatska pošta zaprimila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati – poručili su iz Hrvatske pošte.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poreznici u akciji do polovice idućeg tjedna

U tijeku je i četvrto kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ pa ako želite sudjelovati prijavite one koji vam nisu izdali račun

Objavljeno

on

Poreznici su krenuli u novu akciju nadzora izdavanja računa i njihovog fiskaliziranja. U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom od danas do 5. veljače provodit će nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Inspekcije će posjećivati poslovne prostore poreznih obveznika te provjeravati izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja te drugim nadzornim aktivnostima.

– Kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje – objasnili su iz Porezne uprave razloge svoje nove akcije.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni svi obveznici fiskalizacije, a posebno obveznici koji obavljaju djelatnost: pripreme i usluživanja pića, iznajmljivanja i davanja u zakup automobila i motornih vozila lake kategorije, kao i sportske djelatnosti te zabavne i rekreacijske djelatnosti.

U tijeku je i četvrto kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ pa ako želite sudjelovati prijavite one koji vam nisu izdali račun.

– Građani, tražite račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu uslugu – dodali su iz Porezne.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno