Poveži se s nama

Gospodarstvo

U plasteniku 04-23h: Sve što ima stvorila je sa svojih deset prstiju

Objavljeno

Svjedoci smo da nam selo ostaje pusto. Sve manje ljudi svoju egzistenciju pokušava osigurati radom na zemlji. Samo rijetki, međutim, uspijevaju u tome. Među njima je i Branka Tretinjak iz Bapča, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Pitali smo je kako izgleda njezina svakodnevica.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

”Skoro svaki dan isto. Ustajem rano, oko četiri ili pola pet. Idem na tržnicu Dolac, jedino nedjeljom ne idem na plac. Kad se vratim s tržnice, moram nešto skuhati obitelji za ručak. Nakon toga čeka me posao vezan uz pripremu robe za idući dan. Radno vrijeme mi završava oko 23 sata”, otkrila nam je naša sugovornica.

Članovi njezine obitelji pomažu joj u svakodnevnim obvezama vezanim za poljoprivredno gospodarstvo.

”Većinu posla odradimo sami, a zaposlili smo i jednu radnicu koja nam pomaže. Prema potrebi znamo uzeti i dva do tri sezonska radnika”, objasnila je Tretinjak.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

U OPG-u Tretinjak specijalizirali su se za proizvodnju povrća, koje prodaju na zagrebačkom Dolcu i jednom poznatom trgovačkom lancu. Proizvodnja se odvija u 35 plastenika. No, postoji jedan problem koji im stvara ogromne probleme – papirologija!

”Pretjeruju s papirima, to nam oduzima jako puno vremena. Kad trebate nešto obaviti, morate uzeti dva slobodna dana za to jer vas šalju od jednog šaltera na drugi. Zbilja pretjeruju”, upozorila je Branka.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

Naša sugovornica aktivna je i u Udruzi ”Najuzornije hrvatske seoske žene”, a 2011. godine na istoimenom natjecanju ove Udruge izabrana je za drugu pratilju. Kako kaže, bila je to odlična prilika da upozna druge seoske žene, koje imaju sličnu životnu priču.

”To su žene koje su vrijedne i treba ih predstaviti javnosti. One nisu ”seljače” kako ih neki zlonamjerno nazivaju već vrijedne žene koje su se dokazale u gospodarstvu i poljoprivredi, a uspješne su i u kulturnim aktivnostima”, dodala je.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

Kako nam je rekla Branka, sve što ima stvorila je sa svojih deset prstiju. Vrijednost strojeva i priključaka koje koriste u radu procijenila je na više stotina tisuća kuna. Iako je danas puno teže nego prije živjeti od zemlje, namjera joj je upravo na njoj zaraditi svoju mirovinu.

Galerija fotografija

Gospodarstvo

Velika Gorica prema prihodu i neto dobiti poduzetnika među najboljima u Hrvatskoj

Najveće prihode i dobit u Zagrebačkoj županiji ostvario je Lidl Hrvatska d.o.o iz Velike Gorice, a isto društvo je imalo i najviše zaposlenih

Objavljeno

on

Prema posljednjem Fininom izvješću Velika Gorica nalazi se među top 20 gradova i općina na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika. Najveće prihode i dobit među poduzetnicima sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji ostvario je LIDL Hrvatska d.o.o. k.d. iz Velike Gorice, a isto društvo je imalo i najviše zaposlenih. Najveći izvoznik je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., također iz Velike Gorice.

U Zagrebačkoj županiji u 2018. godini je, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište imalo 8.589 poduzetnika, kod kojih je bilo zaposleno 60.182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3 posto. U odnosu na druge županije na drugom mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika, a na trećem mjestu prema neto dobiti, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih i prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih. Prema broju zaposlenih je na četvrtom, a prema broju poduzetnika na petom mjestu.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Tužno , više se cijene uvozne rajčice, nego domaće

Proizvodnja rajčice u Hrvatskoj lani je pala za gotovo četvrtinu, uvoz je porastao za pet posto

Objavljeno

on

Proizvodnja rajčice lani je pala za gotovo 25 posto u odnosu na godinu ranije, proizveli smo 30.950 tona, dok smo 2017. završili s proizvedenih 41.223 tona.

Sukladno manjoj proizvodnji, smanjio se i izvoz, za 30-ak posto. Lani smo izvezli 5.287 tona, u odnosu na 7.505 tona u 2017. godini. Uvoz je pak porastao za pet posto, sa 12.813 tona u 2017. na 13.369 tona u prošloj godini.

-Kilogram uvozne rajčice prošle je godine u prosjeku koštao 0,99 eura, dok smo za izvozni kilogram dobivali prosječno pet centi manje-navodi HGK.

Uvoz voća i povrća neprestano raste.

Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a više od tone uvezemo i iz Španjolske, Njemačke i Poljske. S druge strane, oko dvije trećine ukupnog izvoza rajčice završi u Sloveniji i Njemačkoj.

Uvoz voća i povrća iz godine u godinu raste, a prošle smo uvezli 25 tisuća tona više nego 2017. godine.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Evo kako dobiti potporu za proizvodnju jabuka

Za provedbu Programa potpore za proizvođače jabuka u Državnom proračunu su osigurana sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna. Cilj ove potpore provedba je aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed nepovoljnih vremenskih okolnosti, te održavanje površina pod trajnim nasadima jabuka u dobrom proizvodnom stanju

Objavljeno

on

Vlada RH je na sjednici održanoj prije dva dana donijela Program potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu. Pravo na ove potpore ostvaruju i proizvođači jabuka s goričkog područja koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika i  u ARKOD sustav Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a sve informacije i savjete možete dobiti kod LAG-a Zrinska gora-Turopolje.

Agencija za plaćanja obavlja administrativnu obradu zahtjeva, kontrolu na terenu te isplatu potpore proizvođačima jabuka. Za provedbu Programa potpore osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna.  Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod jabukama za koje je podnesen zahtjev za potporu iz ovog Programa. Kako proizvodnja jabuka predstavlja najvažniji segment voćarske proizvodnje i spada u rizični sektor koji je jako osjetljiv na promjene bilo tržišne, bilo klimatske, nužno je potporom pomoći proizvođačima. Naime, proizvodnja jabuka se godinama nalazi u problemima koji su kulminirali 2018. godine. Upravo zato je cilj ove potpore provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.

Ukoliko posjedujete nasade jabuka, nemojte se premišljati, provjerite uvjete za dobivanje potpora svojoj proizvodnji i njezinoj održivosti. LAG Zrinska gora-Turopolje dostupan je radnim danom od 8-16 sati, na kontakt broj 044/812-933,  ili pošaljite mail na adresu LAG-a.

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno