Poveži se s nama

HOTNEWS

U petak je Vincekovo, evo gdje će ga slaviti Velikogoričani

Objavljeno

Na Vincekovo, vinogradari već tradicionalno, prvi put u novoj vinogradarskoj godini pohode vinograde. Simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u vinogradima. Domaćini po trsovima vješaju kobasice i kulene da grozdovi u novoj godini budu veliki poput kulena, a trsovi se zatim krste domaćim vinom te se izgovara: ‘Dragi Bog čuvaj trsa mog, evo ti zrelog vina da bu dobra godina. Oblake razmakni, sunce primakni, mraza zgoni, na tuču zvoni. Se bum obdelal da bi v jesen popeval. Rozgvu si bum zel i vu vodu del. Sv. Vincek pokaži svetu kak bu vu novom letu’.

Kao i proteklih godina vinogradari Vukomeričkih gorica početak nove vinogradarske godine i proslavu blagdana Sv. Vinka svojeg nebeskog zaštitnika, svečano će obilježiti blagoslovom vinograda i svečanim ceremonijalom rezidbe u nekoliko vinogorja.

Članovi Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’ Velika Gorica blagdan će slaviti u petak, 22. siječnja, zajedno s Plemenitom opčinom Turopoljskom u Kostanjevcu, u vinogradu predsjednika Udruge Vlade Mikulčića.

Vinogradari kravarskog kraja u organizaciji općine Kravarsko kao i do sada Vincekovo će obilježiti u vinogradu obitelji Matušin, a kasnije nastaviti s degustacijom mladih vina u Društvenom domu Kravarsko.

U subotu, 23. siječnja, tradicionalno na Brijegu Jajtine u Kostanjevcu, Vincekovo će obilježiti ‘Družina z brega Jajtine’ u vinogradu Nikole Hrvačića.

„Što se tiče vremenskih prilika za nadolazeći vikend najave meteorologa su dobre i za očekivati je da će ove godine najavljene proslave proteći u veselju i dobrom raspoloženju uz vrlo dobru muziku, odličnu papicu i neizostavnu domaću kapljicu. Dobrodošli!“, poručio je predsjednik Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’ Vlado  Mikulčić.

CityTV

VIDEO Intervju tjedna – gost Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj VG brass festivala

Ove godine očekuje nas jubilarni 15.Velikogorički brass festival…

Objavljeno

on

Akademski trubač, inače profesor trube u Umjetničkoj školi Franje Lučića i umjetnički ravnatelj VGbrass festivala ispričao nam je svoj put glazbenika te kako je biti profesor, a prisjetili smo se i početaka festivala. Koliko je umjetnika prošlo u ovih 15 godina, koji su bili najupečatljiviji nastupi, anegdote te što nas čeka na ovogodišnjem izdanju…postoji li plan B s obzirom na epidemiološku situaciju. Više pogledajte u videu..

Nastavi čitati

HOTNEWS

Osnovana mladež MOST-a, za predsjednicu izabrana Valentina Dorotić

‘U Velikoj Gorici je teško javno izreći da podržavaš MOST. Ja se nadam da će se naši mladi ohrabriti i da će nam se pridružiti’

Objavljeno

on

MOST Velika Gorica osnovao je organizaciju mladih, a za koordinatoricu su izabrali 23-godišnju apsolventicu preddiplomskog studija Međunarodnih odnosa i diplomacije Valentinu Drotić. Osim nje, na osnivačkoj skupštini 21. veljače izabrali su i Tihomira Feljana za sukoordinatora te Anamariju Slojšek za tajnicu mladih MOST-a.

24.2.2021. Velika Gorica – MOST osnovao

Dorotić je predstavljajući se kazala kako se odlučila politički aktivirati jer je nezadovoljna politikom na nacionalnj i lokalnoj razini. Osim toga, jedan od motiva za uključivanje joj je bio i lošiji položaj žena u društvu.

– Apeliram na naše mlade sugrađane da nam se priključe i da zajedno uvedemo neke promjene u grad, društvo i kvart jer gdje ima volje, ima i načina. Članova mladih nema mnogo, ali simpatizera ima. U gradu Velikoj Gorici je teško javno izreći da podržavaš MOST i da si simpatizer MOST-a. Ja se nadam da će se naši mladi ohrabriti i da će nam se pridružiti – poručila je Dorotić te pozvala sugrađane da izađu na izbore u svibnju i podrže MOST-ovog kandidata dr. Ivana Bekavca.

24.2.2021. Velika Gorica – Osnovana mladež MOST-a Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Osnivanje mladih MOST-a u srijedu je došao podržati i predsjednik stranke i saborski zastupnik Božo Petrov te koordinator mladih na nacionalnoj razini Filip Fiščić.

– Pred nama su velike stvari. Mi smo generacija koja dolazi i koja ima zadatak nastaviti ono što su naši očevi i djedovi započeli. Oni su se izborili za ovu domovinu, a mi bi se trebali izboriti da naša Hrvatska bude pravednije mjesto, mjesto koje će pružiti mladim ljudima da osnuju obitelj, ostanu ovdje i imaju normalan i ugodan život – poručio je Fiščić.

Osim toga, vjetar u leđa organizaciji mladih dali su i koordinator MOST-a za Veliku Goricu Damir Slojšek i kandidat za gradonačelnika i koordinator ove stranke za Zagrebačku županiju Ivan Bekavac.

Nastavi čitati

Crna kronika

FOTO Jedna osoba smrtno stradala u nesreći kod Buševca

U nesreći je došlo do prevrtanja kamiona…

Objavljeno

on

Na državnoj prometnici D30, odnosno na nadvožnjaku pred mjestom Buševec, oko 10:20 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je došlo do prevrtanja kamiona, a sudjelovala su i dva osobna vozila. Na teren su izašli policija, hitna i vatrogasci. Promet je obustavljen, a policija preusmjerava na obilazne pravce.  Kako doznajemo jedna je osoba smrtno stradala.

Uzrok nesreće znat će se po obavljenom očevidu.

 

 

 

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno