Poveži se s nama

Vijesti

U Kinu Gorica „Može i bez Hollywooda“

Predstavit će se europski filmski naslovi i koprodukcije

Objavljeno

Od danas pa do srijede u Kinu Gorica možete uživati u filmskoj reviji „Može i bez Hollywooda“. Danas od 21 sat možete pogledati britansko-francusku koprodukciju „Smrt Staljina“. Režiju potpisuje Armando Iannucci, a glavne uloge tumače Olga Kurylenko, Steve Buscemi i Michael Palin.

Sutra je na repertoaru španjolska drama „Gnjev mirna čovjeka“, za vikend alžirsko-francusko-grčka koprodukcija „U mojim godinama još skrivam da pušim“ te njemačko-finska koprodukcija „Druga strana nade“.

Početkom idućeg tjedna u sklopu revije možete pogledati još tri filmska naslova, španjolsku dramu „Prevrtljiva slava“, švedski triler „Napad na Nile Hilton“ i norveško-švedsko-francusko-dansku koprodukciju „Thelma“.

Sve projekcije počinju od 21 sat, a ulaz je besplatan.

Vijesti

Postignut dogovor sa ZET-om!

Autobusi će sutra normalno voziti

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica i ZET postigli su dogovor o usluzi javnog prijevoza do konca 2020. Prema tome, autobusi će sutra normalno voziti kao i do sada, uključujući i noćnu liniju.

– Također se nastavljaju razgovori o suradnji i u idućoj godini – kažu iz Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Vijesti

Održana Konferencija “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”

Objavljeno

on

U plavom salonu HNK Gorice održana je konferencija na kojoj je predstavljena provedba projekta “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”. Ovaj projekt edukacije i informiranja Grad Velika Gorica i gradsko komunalno društvo VG Čistoća provode od prosinca 2018. godine. Projekt je vrijedan 1.984.588,79 kuna, te je kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u visini 60,47 %, odnosno 1.096.245,50 kuna.

Kroz ukupno 22 projektne aktivnosti , zadatak projekta je educirati i informirati sve skupine građana Grada Velike Gorice o pravilnom gospodarenju otpadom, važnosti odvojenog sakupljanja otpada “na kućnom pragu” i putem reciklažnih dvorišta te “zelenih otoka”, kako bi se na taj način sakupljeni otpad mogao reciklirati i pravilno zbrinuti, umjesto da završi na “divljim” deponijima ili gradskom Odlagalištu komunalnog otpada Mraclinska Dubrava.

To je predviđeno planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, te Grada Velike Gorice. Specifični ciljevi projekta je informirati građane i korisnike sustava o pravilnom gospodarenju otpadom i izgraditi svijest i razumijevanje javnosti kako gospodarenjem otpadom štititi okoliš, stremiti održivom razvoju i održivoj ekonomiji. Krajnji cilj je smanjiti količinu otpada na odlagalištu i povećati količinu otpada koji se odvojeno sakuplja i ponovno koristi i reciklira, koji ne bi trebao završiti u miješanom komunalnom otpadu. Gradsko vijeće Grada Velike Gorice donijelo je Plan gospodarenja otpada, a ovaj projekt pridonosi izvršenju donesenih mjera.“ – rekao je prilikom predstavljanja projekta Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice

Kako bi građani znali primijeniti tehnike odvojenog sakupljanja otpada, projekt je obuhvatio informiranje putem tiskanih edukacijskih materijala za školarce i djecu u vrtićima putem brošura, slikovnica i radnih listića. Provedene su i edukacijske radionice o pravilnom gospodarenju otpadom u svim velikogoričkim školama, kampanje putem medija, plaćenih oglasa u lokalnim tiskanim medijima i na web portalima te plakata izloženih na javnim mjestima, a izrađene su i informativne ploče o pravilnom odvajanju otpada u prostorijama za otpad stambenih zgrada, te produkcija video filmova i kazališne predstave za školsku djecu.

Profesorica s velikogoričkog Veleučilišta Sanja Kalambura prisutnim predstavnicima suvlasnika stambenih zgrada putem prezentacije je približila percepciju otpada kao našeg problema. „Činjenica je da otpad koji kamioni odvoze na reciklažu ili na odlaganje, smo proizveli mi. Dakle moramo postati svjesni da je to naš problem i da svojim djelovanjem  možemo doprinijeti sustavu u rješavanju problema. Jedna od aktivnosti koje možemo učiniti je da usvojenja znanja u kontekstu očuvanja okoliša prenosimo dalje, a ona moraju biti jednostavna i razumljiva. Treba znati prema kojim svojstvima dijelimo otpad i što sve čini sadržaj kante za smeće. Recimo, na nivou države kuhinjski otpad čini 30,9 posto ukupnog otpada, dok plastika čini 22,9 posto. Jedino se pravilnim odvajanjem u našim domovima, zelenim otocima ili reciklažnim dvorištima otpad može reciklirati, odnosno ponovno upotrijebiti. Kada sve vrste otpada odložimo u istu kantu za smeće ili kontejner, recikliranje nije moguće jer jedna vrsta otpada kontaminira drugi.“ – kazala je Kalambura.

Sanja Kalambura, profesorica s velikogoričkog Veleučilišta

Pravilnim gospodarenjem otpadom možemo smanjiti količinu otpada odloženog na Odlagalištu komunalnog otpada Mraclinska Dubrava koje vodi gradsko komunalno društvo VG Čistoća d.o.o. U svojoj prezentaciji predsjednik Uprave ove gradske tvrtke Ivan Rak naglasio je kako se većina njihovih djelatnosti financira iz cijena komunalne usluge, a to iznosi 70 posto proračuna VG Čistoće. „Drago mi je da je ovaj projekt fokusiran na edukaciju najmlađih sugrađana, jer jedino tako možemo promijeniti svijest da je otpad naša briga i obaveza cijelog društva. Naglasio bih kako ćemo u narednom periodu svim domaćinstvima, odnosno stambenim zgradama, podijeliti posude za razvrstavanje otpada tako da će na zelenim otocima ostati samo kontejner za staklo. Očekuje nas uskoro i izgradnja novog reciklažnog dvorišta, odnosno premještanje dosadašnjeg na gradsko zemljište tako da više nećemo plaćati najam za zemljište. Cijena javne usluge sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela koji ovisi o količini otpada, a u budućnosti će ona nažalost rasti. Nije se mijenjala od 2008. godine a cijene goriva, opreme i strojeva su rasle. Tu su još i troškovi odvoza odvojeno prikupljenog otpada, stoga ćemo morati korigirati cijenu usluge. No, cijene će biti u skladu s novom uredbom, i nekima će rasti, dok će se drugima cijena usluge smanjiti. Važno je napomenuti da ćemo građane o tome pravovremeno obavijestiti.“ – naglasio je Rak.

Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće

Budući da u stambenim zgradama nastaje oko polovice svih količina komunalnog otpada koji treba pravilno zbrinjavati konferencija je bila otvorena za građane i predstavnike suvlasnika stambenih zgrada na području Velike Gorice. Najviše ih je zanimala nova cijena usluge odvoza komunalnog otpada i kada će se dobiti posude za razvrstavanje. Naime, Uredba o komunalnom otpadu je izmijenjena prošle godine, no pojedine odredbe su suspendirane na Ustavnom sudu i očekuje se izmjena iste, o kojoj će u konačnici ovisiti i cijena komunalne usluge.

Galerija fotografija:

Nastavi čitati

Vijesti

Krunoslav Višić novi šef VG Vodoopskrbe

Objavljeno

on

S današnjim danom dužnosti predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe razriješen je Tomislav Jelisavac, a za novog predsjednika Uprave imenovan je ing. građ. Krunoslav Višić, inače zaposlenik
ove tvrtke u sektoru razvoja i gradnje, priopćili su iz Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno