Poveži se s nama

Gospodarstvo

Turopoljski škrlet osvojio zlatnu i srebrnu diplomu

Udruga vinogradara i vinara ‘Grozd’ nastavlja nizati odlične rezultate

Objavljeno

U Art galeriji Lauba u Zagrebu održana je 2. revija vina hrvatskih autohtonih sorati ‘Vina od davnina’. Peteročlana komisija pod predsjedanjem Marijana Čižmešije ocijenila je 130 uzoraka vina napravljenih od 34 autohtone sorte. Svoja vina prijavilo je 85 proizvođača. Turopoljski vinari predstavili su se autohtonom sortom škrlet. Predsjednik Udruge Grozd Vlado Mikulčić za svoj škrlet dobio je zlatnu, a njegov kolega Franjo Matković srebrnu diplomu.

Foto: Grozd

Ukupno je dodijeljeno pet velikih zlatnih diploma, 44 zlatne, 62 srebrne i 10 brončanih.

Najbolje ocijenjeno vino bilo je Pušipel prestige Vinogradarstva-podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne gore. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Središnja bregovita Hrvatska je Pušipel 2018. Vinarije Preiner iz Svetog Urbana. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Dalmacija je Malvasija dubrovačka 2018. Karaman obrt iz Pridvorja. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Dalmacija je Crljenak 2015. Poljoprivredne zadruge ‘Maslina i vino’ iz Polača. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je Malvazija istarska 2018. OPG-a Zgrablić Marko iz Sv. Petra u Šumi. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je Teran 2016. OPG-a Dario Sirotić iz Buzeta.

Ovogodišnju manifestaciju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno