Poveži se s nama

Gospodarstvo

Turopoljski škrlet osvojio zlatnu i srebrnu diplomu

Udruga vinogradara i vinara ‘Grozd’ nastavlja nizati odlične rezultate

Objavljeno

U Art galeriji Lauba u Zagrebu održana je 2. revija vina hrvatskih autohtonih sorati ‘Vina od davnina’. Peteročlana komisija pod predsjedanjem Marijana Čižmešije ocijenila je 130 uzoraka vina napravljenih od 34 autohtone sorte. Svoja vina prijavilo je 85 proizvođača. Turopoljski vinari predstavili su se autohtonom sortom škrlet. Predsjednik Udruge Grozd Vlado Mikulčić za svoj škrlet dobio je zlatnu, a njegov kolega Franjo Matković srebrnu diplomu.

Foto: Grozd

Ukupno je dodijeljeno pet velikih zlatnih diploma, 44 zlatne, 62 srebrne i 10 brončanih.

Najbolje ocijenjeno vino bilo je Pušipel prestige Vinogradarstva-podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne gore. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Središnja bregovita Hrvatska je Pušipel 2018. Vinarije Preiner iz Svetog Urbana. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Dalmacija je Malvasija dubrovačka 2018. Karaman obrt iz Pridvorja. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Dalmacija je Crljenak 2015. Poljoprivredne zadruge ‘Maslina i vino’ iz Polača. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je Malvazija istarska 2018. OPG-a Zgrablić Marko iz Sv. Petra u Šumi. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je Teran 2016. OPG-a Dario Sirotić iz Buzeta.

Ovogodišnju manifestaciju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Gospodarstvo

Okupljaju proizvođače voća i povrća, a promovirat će ih katalogom i internetskom stranicom

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno, a rok za prijavu je 7. veljače

Objavljeno

on

U sklopu provedbe međuteritorijanog projekta suradnje “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”, Lokalna akcijska grupa Zrinska gora – Turopolje objavljuje javni poziv u svrhu promocije te izrade kataloga poljoprivrednih proizvođača voća i povrća s područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Promocija poljoprivrednih proizvođača će uključiti izradu 400 kataloga proizvođača voća i povrća s područja LAG-a te izradu internetske stranice s interaktivnom kartom na kojoj će biti označene lokacije i dostupni podaci o proizvođačima.

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno za sve prijavitelje, a rok za prijavu je 7. veljače.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Doznajte kako do potpora za mlade poljoprivrednike

Potpore iznose od 148 do 370 tisuća kuna

Objavljeno

on

U Kravarskom će sutra održati radionica na temu potpora mladim poljoprivrednicima. Naime, LAG Vallis Colapis otvorio je natječaj za dodjelu potpora mladim poljoprivrednicima nositeljima/odgovornim osobama poljoprivrednih gospodarstava za početak poslovanja. Budućim korisnicima je na raspolaganju 1 111 875 kuna.

– Potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate iznosi 370 625 kuna.
Potpora korisniku kojem poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 148 250 kuna – poručili su iz LAG-a.

Natječaj će biti otvoren od 20. siječnja do 24. veljače, a više o uvjetima možete doznati na radionici  sutra od 17 sati u vijećnici Općine Kravarsko, Trg Stjepana Radića 1, Kravarsko.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno