Poveži se s nama

Gospodarstvo

Turopoljski škrlet osvojio zlatnu i srebrnu diplomu

Udruga vinogradara i vinara ‘Grozd’ nastavlja nizati odlične rezultate

Objavljeno

U Art galeriji Lauba u Zagrebu održana je 2. revija vina hrvatskih autohtonih sorati ‘Vina od davnina’. Peteročlana komisija pod predsjedanjem Marijana Čižmešije ocijenila je 130 uzoraka vina napravljenih od 34 autohtone sorte. Svoja vina prijavilo je 85 proizvođača. Turopoljski vinari predstavili su se autohtonom sortom škrlet. Predsjednik Udruge Grozd Vlado Mikulčić za svoj škrlet dobio je zlatnu, a njegov kolega Franjo Matković srebrnu diplomu.

Foto: Grozd

Ukupno je dodijeljeno pet velikih zlatnih diploma, 44 zlatne, 62 srebrne i 10 brončanih.

Najbolje ocijenjeno vino bilo je Pušipel prestige Vinogradarstva-podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne gore. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Središnja bregovita Hrvatska je Pušipel 2018. Vinarije Preiner iz Svetog Urbana. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Dalmacija je Malvasija dubrovačka 2018. Karaman obrt iz Pridvorja. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Dalmacija je Crljenak 2015. Poljoprivredne zadruge ‘Maslina i vino’ iz Polača. Šampion u kategoriji bijelih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je Malvazija istarska 2018. OPG-a Zgrablić Marko iz Sv. Petra u Šumi. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner je Teran 2016. OPG-a Dario Sirotić iz Buzeta.

Ovogodišnju manifestaciju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Gospodarstvo

Do kraja godine poduzetnicima bespovratno dodatnih 9,7 milijuna kuna

U 2020. godini županija će bespovratno dodijeliti rekordan iznos od 13,7 milijuna kuna…

Objavljeno

on

Nakon što je za 597 poduzetnika isplaćeno 4 milijuna kuna tzv. COVID potpora, do kraja ove godine na račune 241 poduzetnika s područja Zagrebačke županije sjest će ukupno 9,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava isplaćenih temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva. Tako će u 2020. godini županija bespovratno dodijeliti rekordan iznos od 13,7 milijuna kuna.

Na natječaj za poticanje poduzetništva pristiglo je ukupno 475 zahtjeva od kojih je uvjete natječaja ispunilo njih 341. Potpore su odobrene za ukupno 241 poduzetnika i to 73 za proizvodne djelatnosti te 168 za neproizvodne djelatnosti.

Prema uvjetima natječaja sredstva su se dodjeljivala za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, kao i za neproizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web-stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.

– Interes za naše potpore ove je godine bio rekordan što je i logično radi teških okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Upravo radi toga naš plan s početka 2020. godine smo u potpunosti promijenili i bespovratna sredstva za poduzetnike smo povisili za 97 posto na ukupno 13,7 milijuna kuna – rekao je župan Stjepan Kožić najavivši da i u 2021. godini poduzetnici mogu ponovno računati na izdašne županijske potpore.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Županija objavila kada poduzetnici mogu očekivati isplatu 9 milijuna kuna za konkurentnost

Nakon isplate 4 milijuna kuna tzv. COVID potpora, slijede isplate i za jačanje konkurentnosti

Objavljeno

on

Zagrebačka županija isplatila je za 597 poduzetnika sa svog područja, čiji je rad bio obustavljen zbog lockdowna, bespovratne potpore za očuvanje i poticanje poslovne aktivnost u ukupnom iznosu od 4 milijuna kuna. Uskoro kreće isplata dodatnih 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje konkurentnosti.

– Ukoliko usporedimo Proračun koji smo definirali na početku 2020. godine i izmjene donesene kroz rebalans, onda se vidi da smo bespovratne potpore za poduzetnike podigli za 85 posto na ukupno 13 milijuna kuna – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

U završnoj obradi su i prijave pristigle na natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva s ciljem jačanja konkurentnosti koji je bio otvoren do 30. rujna.

Početak isplate dodatnih 9 milijuna kuna koje su predviđene ovim natječajem očekuje se početkom prosinca. Bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 40 tisuća kuna, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Kako do financija za startup? BizHack Startup Caffe nudi odgovore…

Sudjelovanje je besplatno

Objavljeno

on

Hrvatska gospodarska komora uz podršku Lean startup Hrvatske organizira BizHack Startup Caffe. Susreti s domaćim poduzetnicima organizirani su s idejom razmjene informacija, iskustava i znanja između poduzetnika i sudionika te međusobne pomoći pri lakšoj realizaciji poduzetničkih pothvata. Tema webinara je Financiranje poslovne prilike, a održat će se 4. studenog s početkom u 17 sati.

Poduzetnici početnici nemaju povijest poslovanja ni poslovne rezultate kojima bi potkrijepili svoje poslovne planove te im je pristup izvorima financiranja ograničen. Isto tako, vrlo važan aspekt financiranja je i odabir prikladnoga financiranja poslovne prilike. Budući da odluka o financiranju ima dugoročan utjecaj na poslovanje poduzetnika, potrebno je mudro proučiti sve prednosti, ali i nedostatke svake mogućnosti. Modeli financiranja startup kompanija najčešće uključuju grupno financiranje (crowdfunding), bootstraping, investicijske anđele i fondove rizičnog kapitala.

Sudjelovanje na događaju je besplatno i otvoreno za prijave sudionika iz cijele Hrvatske. Održat će se na platformi Zoom na hrvatskom jeziku.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno