Poveži se s nama

HOTNEWS

TRAMVAJ U GORICI ZA DVIJE GODINE Susret Barišić-Bandić: Gradnja pruge kreće za sedam mjeseci

Objavljeno

Bolja prometna povezanost Velike Gorice i Zagreba bila je glavna tema sastanka dvaju gradonačelnika Dražena Barišića i Milana Bandića, koji su pred novinare ispred goričkog Pučkog otvorenog učilišta stigli nakon što su obišli gradilište novog terminala Međunarodne zračne luke.

 

Barišić i Bandić (3)

 

„Svakog dana 25 tisuća ljudi putuje iz Velike Gorice za Zagreb i obrnuto. Moramo im omogućiti da što prije dođu iz jednoga grada u drugi jer živimo u jednoj cjelini iako smo administrativno odvojeni“, rekao je gorički gradonačelnik Dražen Barišić.

 

„Želim čestitati 21 godinu neovisnosti Velike Gorice jer mi smo do 1995. godine bili zajedno. Od tada do danas Gorica krči svoj put samostalnosti. Mi smo samo  administrativno podijeljeni u dva grada, ali u glavama nemamo barijera“, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na početku svog govora.

 
Gradnja pruge počinje najkasnije u veljači 2017.
 

Bandić je zatim najavio kako će Grad Zagreb do Velike Gospe raspisati natječaj za projekt izgradnje tramvajske pruge koja će povezivati Kvatrić i Zračnu luku. Već je izrađen projekt za prvu fazu do Kosnice u duljini od 8,5 kilometara čija će gradnja početi do veljače 2017. godine. Druga faza od Kosnice do Zračne luke u duljini je šest kilometara uz još dva kilometara do stadiona HNK Gorice.

 

„Zagreb i Gorica tako dobivaju novu Zračnu luku, a bit će povezani i tramvajem. Time potvrđujemo kako rušimo administrativne granice na najpozitivniji način. Također, na putu smo da prijateljski riješimo i sva otvorena pitanja između dva grada“, istaknuo je Bandić.

 

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Današnji susret u Gorici rezultirao je potpisivanjem više sporazuma, za izgradnju mrtvačnice u Dubrancu, za sufinanciranje izgranje zajedničke crkve mještanima Velikog Polja i Velike Mlake te Sporazum za završetak spora između zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje te VG Vodoopskrbe.

 
Bandić: Zajedno ćemo se voziti do listopada 2018.
 

Na pitanje Cityportala kada će dvojica gradonačelnika sjesti u tramvaj koji će povezivati Goricu i Zagreb, Bandić je odgovorio:

 

„Ako izgradnja počne u veljači iduće godine, onda je sve gotovo za 15 mjeseci. Dakle, ne prva faza projekta, nego ukupna izgradnja. Mi smo svjetski prvaci. Do 10. mjeseca 2018. godine zajedno ćemo se voziti, ako Bog da zdravlja, sugrađani dali povjerenja, a mi našli peneze da to napravimo. Napravit ćemo mi to, budite bez brige“, uvjeren je Bandić.

 

Inače, od Zagreba do Gorice bit će sedam tramvajskih stanica, a putovanje cijelom relacijom trajat će oko 20 minuta.

 

Bandić posjetio Barišića (2) - Bandić Milan - Barišić

 
ZET-ova garaža Goričanima
 

Na sastanku je dogovorena i selidba ZET-ove garaže. Polovica prostora koji trenutačno koristi ZET bit će odmah predana gradu na korištenje, a za godinu dana i cijeli prostor, najavio je Bandić.

 

„Kad se složna braća slože i olovo plivat može“, rekao je Milan Bandić i zaključio svoju današnju izjavu za medije u Velikoj Gorici.

 
Novi sastanak dvojice gradonačelnika najavljen je za mjesec dana.
 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Tri gola Mraclina za tri boda u Obrezini

Objavljeno

on

1. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK , 13. kolo

U borbenoj i zanimljivoj utakmici u Obrezini Mraclin je poveo u prvom poluvremenu iz kaznenog udarca, precizan sa bijele točke bio je Ladislav Roginić. U drugoj polovici dvoboja neizvjesno je bilo na obje strane. U 78. minuti sijevnula je kontra Mraclina preko Ivana Kosa koji je uputio snažan udarac u vrata domaćih koji golman Dominik Treščec neutralizira odbijancem. Odbijena lopta dolazi do Brune Augustića najboljeg strijelca mraclinske momčadi, koji sa desetak metara ne griješi. Intenzitet utakmice tada je znatno pao, no Mraclin je uspio stići do još jednog gola. U 83. minuti Josip Jurić je sa lijeve strane odličnom asistencijom pronašao Petra Bartolića u blizini gola, koji se odlično snašao i pogodio za konačnih 0:3.

MLADOST (O) – MRACLIN 0:3

OBREZINA. ŠRC Obrezina. Gledatelja 100.
Sudac: Kokot (Vrbovec). Pomoćnici: Čerkez i Crnoja.

STRIJELCI: 0:1 – Roginić (35 – 11 m), 0:2 – Augustić (78), 0:3 – Bartolić (83).

MLADOST (O): Treščec, Martinić, Perić (od 81. Jelić), M. Tadić, Sejfović, Crepulja, Periša, Zrnčić (od 66. J. Tadić), Muslija (od 46. Kuhar), Šorša (od 76. S. Tadić), Smajić (od 46. Antolović). TRENER: Josip Tadić.

MRACLIN: Dražić, Petravić (od 89. A. Dolibašić), J. Domitrović, M. Kos, Desput, J. Dolibašić, Bartolić (od 85. J. Cvetnić), Jurić (od 89. Cota), Augustić (od 84. Guduraš), Roginić, I. Kos (od 89. Golubić). TRENER: Marko Pancirov.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno