Poveži se s nama

HOTNEWS

Tko su bili hrvatski Romeo i Julija?

Objavljeno

Izložba (1)

 

Osim kremšnita i fašnika, grad Samobor ima još jednu manje poznatu povijesnu zanimljivost. Ljubitelji romantike zasigurno će rado pročitati priču o ljubavi Samoborke Julijane i poznatog književnika Stanka Vraza. U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorena je druga ovogodišnja izložba „Vrazova Ljubica“ čime je nastavljen ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije.

Nakon više od 170 godina ljubav Stanka i Lubice, kako ju je zvao od milja, i dalje živi u nastojanjima da se nešto drugačija povijest Samobora očuva od zaborava. Prilikom otvaranja izložbe, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Jelena Vojvoda ispričala je priču o samoborskom Romeu i Juliji, koja je, kao i ova talijanskog para bila – nesretna. Naime, u 19. stoljeću je Stanko Vraz putujući iz Slovenije u posjet Gaju i drugim Ilircima u Zagreb, svratio u Samobor da se odmori gdje je upoznao Gajevu nećakinju Julijanu Cantily, kćer bogataša koji je živio u Samoboru. Kako je Stanko bio siromašni pjesnik, njihova ljubav u očima Julijaninog oca nije imala perspektivu te ju on udaje za bogatog odvjetnika u Sloveniju. No, kako prave ljubavi traju vječno, i njihova, makar neispunjena, tinjala je u svakom od njih te su potajno patili jedno za drugim. Upravo je u to vrijeme Vraz napisao Đulabije, prekrasnu zbirku ljubavne poezije. No, njegova Ljubica je vrlo brzo umrla, a pokopana je u Samoboru nedaleko crkve svete Anastazije. „Legenda kaže da je otac tada shvatio kako je pogriješio te je pozvao Stanka da napiše posljednje stihove na njenom grobu, koji i dan danas tamo stoje.“ – rekla je Jelena Vojvoda.

Inače, Samoborci već 25 godina njeguju uspomenu na ljubav Stanka i Ljubice organizirajući Festival ljubavne poezije od 01. do 15. lipnja u Gradskoj knjižnici Samobor. Ova izložba najavljuje festival, a plakati koji su ga godinama najavljivali sastavni su dio izložbe. Naziv „Sve naše Ljubice – izložba u susret Ljubici“ otkriva zanimljivu ideju prema kojoj na svakom plakatu ovaj događaj, u ulozi Vrazove Ljubice, najavljuju mlade Samoborke. Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 30. svibnja 2016. godine. Ako vas put nanese u Samobor u lipnju, osim kremšnita, svakako probajte uživati u nezaboravnim stihovima na Festivalu poezije u čast Samoborke Ljubice.

HOTNEWS

Pao s četiri metra visine i teško se ozlijedio

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Objavljeno

on

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka jučer oko 14 sati u Velikoj Gorici, dok je u poduzeću obavljao poslove na demontaži kontejnera, 64-godišnji zaposlenik je pao s visine od oko 4 metra i teško se ozlijedio.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Nastavi čitati

HOTNEWS

(Dis)funkcija glave gostuje na Festivalu glumca

Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić večeras nastupaju u Vukovaru

Objavljeno

on

Predstava Scene Gorica gostuje večeras u 21 sat u Hrvatskom domu Vukovar, gdje se od 5. do 13. rujna održava 27. Festival glumca. Na repertoar festivala izbornik Nedim Prohić uvrstio je, među 17 izabranih predstava, i (Dis)funkciju glave. U predstavi gledatelji prate posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje.

– Lijepo je za istaknuti i pohvaliti se kako je naša Scena Gorica i ove godine na Festivalu glumca. (Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita, a sada će ju publici predstaviti naša glumačka ekipa – kažu iz Scene Gorica.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Iskustva iz poslovnica za otkup zlata: Kako do najveće isplate?

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna

Objavljeno

on

Autor

Otkup zlata stoljećima je prisutan u zlatarskoj branši. No tek pojavom tvrtke Auro Domus krajem prošlog desetljeća, ta se djelatnost „profesionalizirala“, uz djelatnike posebno educirane isključivo za procjenu i otkup zlatnih predmeta. Iz brojnih poslovnica za otkup zlata stižu i zanimljive priče. Usluge otkupa zlata tvrtke Auro Domus svakog mjeseca koristi nekoliko desetaka tisuća ljudi diljem Hrvatske, među kojima su i mnogi stanovnici Velike Gorice.

Iskustva koja su imali prilično su različita. S jedne je strane neskriveno oduševljenje kada im se nekoliko komada nakita procijeni na više tisuća kuna, daleko iznad očekivanja, a s druge razočaranje saznanjem da je „obiteljsko nasljeđe“ zapravo vješta imitacija zlata koja nema vrijednosti na tržištu.

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna. Ipak, tada se radilo o otkupu investicijskog zlata, a ne lom-zlata koje se najčešće otkupljuje u Auro Domusovim poslovnicama. Većina otkupljenog zlata otpada na stari nakit. Upravo se tu kriju i najveće isplate u gotovini, koje su dosezale i nekoliko desetaka tisuća kuna.

Tako su sa zaboravljenim predmetima iz ladica ili pospremljenih u kutije na tavanu i podrumu financirali nabavku novih kućanskih uređaja, platili troškove skijanja i ljetovanja, riješili financijske dubioze… Jedna klijentica iz Velike Gorice je isplatom od otkupa zlata čak uspjela i zatvoriti kredit za novi automobil. Djelatnici iz poslovnica za otkup zlata ističu kako su iskustva građana uglavnom pozitivna. Zadovoljni su jer im stari predmeti koje više ne trebaju mogu osigurati „ekstra“ mjesečnu plaću.

Kako ističu djelatnici, često se dogodi da klijenti dođu iskoristiti mogućnost besplatne procjene svojeg nakita, pa se – iznenađeni visokom otkupnom cijenom – na koncu odluče i na prodaju. Stoga je lako napraviti prvi korak: dovoljno je doći u poslovnicu u Veliku Goricu, na adresi Zagrebačka 15 i zatražiti besplatnu procjenu. Nakon nekoliko minuta saznat ćete isplati li se prodati zlato ili ćete ga zadržati.

Radno vrijeme poslovnice možete pronaći na poveznici, a za sve upite dostupan je i besplatan broj telefona 0800 73 72.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno