Poveži se s nama

HOTNEWS

Tko su bili hrvatski Romeo i Julija?

Objavljeno

Izložba (1)

 

Osim kremšnita i fašnika, grad Samobor ima još jednu manje poznatu povijesnu zanimljivost. Ljubitelji romantike zasigurno će rado pročitati priču o ljubavi Samoborke Julijane i poznatog književnika Stanka Vraza. U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorena je druga ovogodišnja izložba „Vrazova Ljubica“ čime je nastavljen ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije.

Nakon više od 170 godina ljubav Stanka i Lubice, kako ju je zvao od milja, i dalje živi u nastojanjima da se nešto drugačija povijest Samobora očuva od zaborava. Prilikom otvaranja izložbe, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Jelena Vojvoda ispričala je priču o samoborskom Romeu i Juliji, koja je, kao i ova talijanskog para bila – nesretna. Naime, u 19. stoljeću je Stanko Vraz putujući iz Slovenije u posjet Gaju i drugim Ilircima u Zagreb, svratio u Samobor da se odmori gdje je upoznao Gajevu nećakinju Julijanu Cantily, kćer bogataša koji je živio u Samoboru. Kako je Stanko bio siromašni pjesnik, njihova ljubav u očima Julijaninog oca nije imala perspektivu te ju on udaje za bogatog odvjetnika u Sloveniju. No, kako prave ljubavi traju vječno, i njihova, makar neispunjena, tinjala je u svakom od njih te su potajno patili jedno za drugim. Upravo je u to vrijeme Vraz napisao Đulabije, prekrasnu zbirku ljubavne poezije. No, njegova Ljubica je vrlo brzo umrla, a pokopana je u Samoboru nedaleko crkve svete Anastazije. „Legenda kaže da je otac tada shvatio kako je pogriješio te je pozvao Stanka da napiše posljednje stihove na njenom grobu, koji i dan danas tamo stoje.“ – rekla je Jelena Vojvoda.

Inače, Samoborci već 25 godina njeguju uspomenu na ljubav Stanka i Ljubice organizirajući Festival ljubavne poezije od 01. do 15. lipnja u Gradskoj knjižnici Samobor. Ova izložba najavljuje festival, a plakati koji su ga godinama najavljivali sastavni su dio izložbe. Naziv „Sve naše Ljubice – izložba u susret Ljubici“ otkriva zanimljivu ideju prema kojoj na svakom plakatu ovaj događaj, u ulozi Vrazove Ljubice, najavljuju mlade Samoborke. Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 30. svibnja 2016. godine. Ako vas put nanese u Samobor u lipnju, osim kremšnita, svakako probajte uživati u nezaboravnim stihovima na Festivalu poezije u čast Samoborke Ljubice.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno