Poveži se s nama

Vijesti

Tjedan Crvenog križa: Pomoć ugroženima i sjećanje na pokretača priče

Povodom Tjedna Crvenog križa u Velikoj Gorici će se moći pomoći potrebitima na više načina, od kupovine potrebnih artikala za poklon pakete, preko dobrovoljnog darivanja krvi…

Objavljeno

Građani se možda pitaju zašto su na našim glavnim prometnicama, u Zagrebačkoj ulici, zastave Crvenog križa. Razloga je obilježavanje Tjedna Crvenoga križa, i to u čast našem osnivaču Henriju Dunantu, objasnila je Suzana Strunjak, ravnateljica Gradskog Društva Crvenog Križa Velika Gorica.

Tjedan Crvenog križa obilježava se od 8. do 15. svibnja, zbog čega se od ove do sljedeće srijede biti i nešto više aktivnosti u našemu gradu.

– Međunarodni Crveni križ, čiji dio smo i mi, po cijelom svijetu organizira razne akcije i pomaže svima kojima treba zaštita u bilo kojem smislu, bilo da su ugroženi od rata ili neke humanitarne katastrofe – objasnila je Strunjak

Priča kaže da je sve krenulo 24. lipnja 1859. godine, kad su se na sjeveru Italije, u blizini malog mjesta Solferina, sukobile austrijske jedinice sa savezničkom francusko-talijanskom vojskom. Nakon nje su Austrijanci protjerani sa sjevera Italije, a bitka koja je trajala 15 sati kao posljedicu je imala oko 40.000 ranjenih, koji su u mukama umirali na bojnom polju. Nekoliko liječnika, koji su se ondje zatekli, pokušali su pomoći ranjenicima, no većini nije bilo spasa…

Sav taj užas iz prve je ruke vidio i Henry Dunant, 31-godišnji trgovac iz Ženeve, koji se slučajno zatekao na tom području. Vidjevši sve te ranjenike oko sebe, želio im je pomoći, no brzo je shvatio da sam neće moći previše napraviti. Pokušao je pozvati ljude u pomoć, privući ih povicima “Tutti fratelli”, odnosno “Svi smo braća”, na što su mještani vrlo pozitivno reagirali. Ranjenike su odveli u crkve i privatne kuće, gdje su im svi zajedno pokušali pomoći. Tri noći i tri dana Henry Dunant i prijatelji su se brinuli o njima, unatoč nedovoljnom medicinskom znanju i obučenosti.

Tri godine nakon tih događaja Henry Dunant je počeo pisati knjigu “Sjećanje na Solferino”, u kojoj je jasno iznio svoje ideje. Tražio je da bude potpisana međunarodna konvencija, koja će osigurati zaštitu civila žrtava rata i da budu stvorena, u svim zemljama, društva za pružanje pomoći, koja će biti zasnovana na principu nepristranosti i okupiti dobrovoljce obučene u pružanju pomoći ranjenicima. I tako se 1863. rodio Crveni križ, koncipiran tako da je u svakoj zemlji jedna krovna organizacija, koja se dijeli na lokalne.

Između ostalih, u Hrvatskoj vrlo uspješno djeluje i gorička podružnica, što će se vidjeti i ovoga tjedna.

– Crveni križ Velika Gorica obilježit će Tjedan Crvenoga križa radno. Imamo nekoliko akcija u kojima molimo građane da nam pomognu. Prva po redu je trodnevna akcija darivanja krvi, od ponedjeljka do srijede. Prvi dan obilježavanja ovog tjedna je srijeda, kad imamo veliku, cjelodnevnu akciju u Clubu 100, pa pozivamo sve da se odazovu i učine dobro djelo – kaže ravnateljica Strunjak i dodaje:

– Kroz cijeli tjedan pozivamo Velikogoričane da pokažu svoje veliko srce i suosjećanje prema potrebitima tako da će. Kad dođu u Kaufland i tamo vide naše volontere, koji će u rukama imati letke s popisom prehrambenih artikala, neka kupe neke od tih proizvoda i na izlazu ih stave u našu košaru. Naši vrijedni volonteri će na kraju svakog dana sve skupljeno uzeti i donijeti u naše skladište, gdje ćemo raditi humanitarne pakete. Ti će paketi ići potrebitim sugrađanima iz naših općina Pokupsko, Kravarsko i Orle, budući da na tom području ima dosta socijalno ugroženih ljudi starije dobi. Vrlo rijetko dobivaju ovakve poklone, pa rado baš njima doniramo naše pakete. Sve što smo prikupili u našoj novogodišnjoj akciji, također u suradnji s Kauflandom, donirali smo u obliku uskrsnih paketa, po 30 za svaku od naših općina.

Prilike za dobra djela su tu, treba ih samo iskoristiti…

Vijesti

Prilika za učiniti dobro djelo

U našem skloništu se nalaze njuškice koje imaju duži staž, neki skoro dvogodišnji

Objavljeno

on

-Dragi naši ljudeki velikog srca, dragi naši pratitelji, svi vi koji dijelite naše tuge i naše radosti na ovim stranicama, trebamo vas.- započinje u postu na Facebooku ekipa iz skloništa u Jagodnom

-U našem skloništu se nalaze njuškice koje imaju duži staž, neki skoro dvogodišnji.Život u skloništu im je sve. Voljeli bismo im proširiti horizonte, voljeli bi da uz nas imaju nekog svog, tko neće biti udomitelj, ali će im biti posvećen,šetati samo njih, igrati se s njima, upoznavati ih, maziti ih.- nastavljaju

Dakle svi vi koji volite pse, nemojte puno razmišljati i učinite ove slatke njuškice sretnima u ovim ljetnim vrućinama.

Njima ne treba puno, a vjerujemo da svatko imam barem pola sata jednom ili dvaputa tjedno da provede u skloništu te tako uvelike pomogne ekipi iz skloništa, a četveronožnim ljubimcima pokaže kakav je život izvan skloništa. Oni koji se odluče za ovu plemenitu gestu mogu se javiti u sklonište.

 

Nastavi čitati

Sport

Jakir: Hajduk je institucija, ali imamo i mi svoju računicu za Poljud…

Nogometaši Gorice u nedjelju u 18 sati igraju protiv Hajduka na Poljudu, u želji da nastave niz neporaženosti u sudarima sa Splićanima. Trener Jakirović na raspolaganju ima sve igrače osim Maloče i novopridošlog Hamada, koji još nema pravo nastupa

Objavljeno

on

Sergej Jakirović ovih je dana jedan od onih tipova koji na vaše kurtoazno ‘kako si?’, energično odgovara ‘evo, super!’ Kako i neće biti takav kad je njegov nogometni život lijep. Ima par dana da je sredio Rijeku, četvrti put zaredom, došao mu je u međuvremenu i novi igrač, u Jiloanu Hamadu vrlo vjerojatno je dobio veliko pojačanje na terenu, a konkurencija u momčadi sve je jača. Izuzev već duže odsutnog Martina Maloče, svi igrači su zdravi i spremni, momčad je u dobrom ritmu, a sve to događa se u predvečerje okršaja s Hajdukom na Poljudu.

– Atmosfera u momčadi je odlična, pogotovo nakon pobjede nad Rijekom, nakon što smo uzeli ta važna tri boda. Momci su se regenerirali tijekom tjedna i spremni smo za ono što nas čeka – vrlo uvjerljivo kaže Jakirović, kojeg na Poljudu ne vole ni vidjeti.

Ništa čudno nakon što im je prošle sezone prepustio samo dva boda u četiri utakmica, postavši tako “crna mačka” još jednom hrvatskom velikanu. Takav status već ima na Rujevici, a ne bi bilo loše da se i novim velikim rezultatom protiv Hajduka produži i ovaj uspješan niz. I to na, očekuje se, vrlo pristojno popunjenom Poljudu…

– Pitao me netko je li ovo delikatan trenutak za ići na Poljud, a ja mislim da je za takvo gostovanje uvijek delikatan trenutak. Na Poljudu nitko nije favorit osim Hajduka, to treba tako i shvatiti, ali vjerujem da ćemo se uspjeti dobro prezentirati. Jako me zanima kako će moji igrači reagirati u takvoj atmosferi, jer siguran sam da će puno gledatelja doći na utakmicu. Em što nas nisu prošle sezone niti jednom pobijedili, em što Hajduk ganja tri boda… Ali imamo mi i svoju računicu. Očekujem dobru utakmicu i nadam se da ćemo biti dobri – kaže Jakirović.

Šokiralo je i trenera Gorice Hajdukovo ispadanje iz Europe od malteške Gzire, koje je za sobom povuklo smjenu na klupi, ali i mogućnost da se Splićani potpuno posvete samo prvenstvu.

– Sigurno da ih je ispadanje od Gzire potreslo, pogotovo zato što je u našoj javnosti Gzira predstavljena onako kako je… Naravno da i ja mislim da je Hajduk puno bolji od te momčadi, da se ovdje radilo o nesretnom trenutku, o spletu okolnosti, jer ipak im je čovjek zabio dva eurogola kakva više nikad neće zabiti, ali to je današnji nogomet. Svaka utakmica počinje sa 50-50, nema prostora za bilo kakva podcjenjivanja, svatko svakoga analizira i nada se nečemu… Međutim, isto tako vjerujem i da će sve to dobro doći Hajduku, neće biti fokusirani na Europu kao Dinamo i Rijeka, mogu se posvetiti prvenstvu – govori Jakirović i dodaje:

– Došao im je novi trener, donio novu energiju i njemačku disciplinu. Igraju drukčije nego prije, ali smatram da se mi sa svima možemo nositi i vjerujem da možemo nešto napraviti.

Sergej Jakirović s puno optimizma vodi svoju momčad prema Splitu… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U tjednu nakon Rijeke ponovno se Goricu povezivalo s Rijekom, i to kroz njezin interes za Marijana Čabraju. Lijevi bek Gorice zasad ostaje ovdje, ali očito je da je interes za Jakirovićeve igrače ogroman.

– Nije to palo s neba. Cijeli ovaj prijelazni rok pojavljuje se interes za naše igrače, mnogi se raspituju, i sad je samo tehničko pitanje hoće li se nešto od toga realizirati. No najvažnije je da su moji igrači čvrsto na zemlji, razgovaram s njima svakodnevno, a sav taj interes može samo biti poticaj za daljnji rad, da budeš još bolji. Kad vratimo film godinu dana unatrag, tad Marijan Čabraja nije bio nigdje. I to je pokazatelj da je moguće nametnuti se kroz teren, kvalitetan rad i odricanje, da se puno toga vrlo brzo može promijeniti – kazao je Jakirović.

Ambiciozan je, optimističan, ali niti u jednom trenutku neće zaboraviti ponoviti koliko cijeni klub s kojim će njegova momčad imati posla ove nedjelje.

– Hajduk je uvijek Hajduk, to je institucija u hrvatskim okvirima, bez obzira na trenutak, na neku pobjedu ili poraz. Imaju veliku individualnu kvalitetu kroz Caktaša, Jaira, Edouka, malog Nejašmića… Ima tu jako dobrih igrača, budućnost je pred njima, ali sve se tu svodi na momčad. I zato mislim da se možemo nositi s njima, koliko god smo svjesni da nikome nije lako na Poljudu, pa tako ni nama neće biti. To je sve skupa izazov koji moramo nadvisiti – najavljuje Jakirović.

O sastavu za Poljud, naravno, nije želio govoriti. Pitanje je išlo u stilu ‘hoće li biti promjena u odnosu na Rijeku?’

– Možda hoće, možda neće. Postoji mogućnost, ali nema šanse da vam to kažem. Pa to ne govori ni kolega Burić… – sa smiješkom je kazao Jakir pa nastavio u istom stilu o Farouku Miyi, “specijalistu za Hajduk”.

– Hoće li Miya igrati? Vidjet ćemo, sve ćete doznati… Je, zabio je dosad Hajduku već tri gola, očito mu leže, ali uvijek je to tako, pojedinim igračima više ili manje leže pojedini protivnici.

Ovako na prvu, dojam je da bi sigurni trebali biti Kahlina, Musa, Jovičić, Čabraja, Suk, Lovrić i Cherif, a da su dvojbe Ćelić ili Steenvoorden, Marina ili Maslowski, Zwolinski ili Miya, Mathieu ili Dvorneković… Opcija je dovoljno, kvalitete također, a ima i dovoljno hrabrosti. Sve skupa djeluje obećavajuće, koliko god težak posao bio pred Goričanima…

Autobus za Split već je zagrijavao motore, gorička ekspedicija pakirala kofere, skupili su se i navijači na stadionu, ići će i oni prema Poljudu… A svi zajedno u samo jednoj misiji – nastaviti niz!

Nastavi čitati

Crna kronika

Tri nogometna kluba na piku provalnika

Na meti provalnika unazad tjedan dana našle su se prostorije NK Dinamo-Hidrel Novo Čiče, NK Lukavec i NK Velika Mlaka

Objavljeno

on

Proteklih tjedan dana bilo je burno za nogometne klubove, i to ne samo radi utakmica na nogometnom terenu. Naime, na meti provalnika našle su se prostorije nogometnih klubova NK Dinamo-Hidrel Novo Čiče, NK Lukavec i NK Velika Mlaka!

Prva se provala dogodila u noći s 11. na 12. kolovoza, prilikom koje je nepoznati počinitelj provalio u prostorije kluba NK Dinamo-Hidrel Novo Čiče, otuđivši novac iz ureda, a šteta se procjenjuje na oko 300 kuna.

U noći s 12. na 13. kolovoza nepoznati je počinitelj provalio u prostorije NK Lukavec, no nakon što je ušao u skladišne prostorije, odustao je od provale te se praznih ruku udaljio u nepoznatom pravcu.

Iste noći nepoznati je počinitelj provalio u prostorije kluba NK Velika Mlaka,otuđivši iz prostorija ekonoma čak 16 nogometnih lopti marke Joma. Procijenjena šteta počinjena ovom provalom iznosi 2400 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno