Poveži se s nama

Vijesti

Tjedan Crvenog križa: Pomoć ugroženima i sjećanje na pokretača priče

Povodom Tjedna Crvenog križa u Velikoj Gorici će se moći pomoći potrebitima na više načina, od kupovine potrebnih artikala za poklon pakete, preko dobrovoljnog darivanja krvi…

Objavljeno

Građani se možda pitaju zašto su na našim glavnim prometnicama, u Zagrebačkoj ulici, zastave Crvenog križa. Razloga je obilježavanje Tjedna Crvenoga križa, i to u čast našem osnivaču Henriju Dunantu, objasnila je Suzana Strunjak, ravnateljica Gradskog Društva Crvenog Križa Velika Gorica.

Tjedan Crvenog križa obilježava se od 8. do 15. svibnja, zbog čega se od ove do sljedeće srijede biti i nešto više aktivnosti u našemu gradu.

– Međunarodni Crveni križ, čiji dio smo i mi, po cijelom svijetu organizira razne akcije i pomaže svima kojima treba zaštita u bilo kojem smislu, bilo da su ugroženi od rata ili neke humanitarne katastrofe – objasnila je Strunjak

Priča kaže da je sve krenulo 24. lipnja 1859. godine, kad su se na sjeveru Italije, u blizini malog mjesta Solferina, sukobile austrijske jedinice sa savezničkom francusko-talijanskom vojskom. Nakon nje su Austrijanci protjerani sa sjevera Italije, a bitka koja je trajala 15 sati kao posljedicu je imala oko 40.000 ranjenih, koji su u mukama umirali na bojnom polju. Nekoliko liječnika, koji su se ondje zatekli, pokušali su pomoći ranjenicima, no većini nije bilo spasa…

Sav taj užas iz prve je ruke vidio i Henry Dunant, 31-godišnji trgovac iz Ženeve, koji se slučajno zatekao na tom području. Vidjevši sve te ranjenike oko sebe, želio im je pomoći, no brzo je shvatio da sam neće moći previše napraviti. Pokušao je pozvati ljude u pomoć, privući ih povicima “Tutti fratelli”, odnosno “Svi smo braća”, na što su mještani vrlo pozitivno reagirali. Ranjenike su odveli u crkve i privatne kuće, gdje su im svi zajedno pokušali pomoći. Tri noći i tri dana Henry Dunant i prijatelji su se brinuli o njima, unatoč nedovoljnom medicinskom znanju i obučenosti.

Tri godine nakon tih događaja Henry Dunant je počeo pisati knjigu “Sjećanje na Solferino”, u kojoj je jasno iznio svoje ideje. Tražio je da bude potpisana međunarodna konvencija, koja će osigurati zaštitu civila žrtava rata i da budu stvorena, u svim zemljama, društva za pružanje pomoći, koja će biti zasnovana na principu nepristranosti i okupiti dobrovoljce obučene u pružanju pomoći ranjenicima. I tako se 1863. rodio Crveni križ, koncipiran tako da je u svakoj zemlji jedna krovna organizacija, koja se dijeli na lokalne.

Između ostalih, u Hrvatskoj vrlo uspješno djeluje i gorička podružnica, što će se vidjeti i ovoga tjedna.

– Crveni križ Velika Gorica obilježit će Tjedan Crvenoga križa radno. Imamo nekoliko akcija u kojima molimo građane da nam pomognu. Prva po redu je trodnevna akcija darivanja krvi, od ponedjeljka do srijede. Prvi dan obilježavanja ovog tjedna je srijeda, kad imamo veliku, cjelodnevnu akciju u Clubu 100, pa pozivamo sve da se odazovu i učine dobro djelo – kaže ravnateljica Strunjak i dodaje:

– Kroz cijeli tjedan pozivamo Velikogoričane da pokažu svoje veliko srce i suosjećanje prema potrebitima tako da će. Kad dođu u Kaufland i tamo vide naše volontere, koji će u rukama imati letke s popisom prehrambenih artikala, neka kupe neke od tih proizvoda i na izlazu ih stave u našu košaru. Naši vrijedni volonteri će na kraju svakog dana sve skupljeno uzeti i donijeti u naše skladište, gdje ćemo raditi humanitarne pakete. Ti će paketi ići potrebitim sugrađanima iz naših općina Pokupsko, Kravarsko i Orle, budući da na tom području ima dosta socijalno ugroženih ljudi starije dobi. Vrlo rijetko dobivaju ovakve poklone, pa rado baš njima doniramo naše pakete. Sve što smo prikupili u našoj novogodišnjoj akciji, također u suradnji s Kauflandom, donirali smo u obliku uskrsnih paketa, po 30 za svaku od naših općina.

Prilike za dobra djela su tu, treba ih samo iskoristiti…

Obrazovanje

FOTO Upisi učenika u 1. razred Srednje strukovne škole do četvrtka

Objavljeno

on

27.07.2020. Velika Gorica. Upisi učenika u ljetnom roku u 1. razred Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Upisi učenika u ljetnom upisnom roku u 1. razred Srednje strukovne škole Velika Gorica u školsku 2020./2021. godinu započeli su danas poslijepodne (od 17 do 19 sati) u prostoru škole u kabinetu informatike. Učenici su mogli birati između donošenja i slanja dokumenata. Ove godine moguće je upisnicu i liječničku potvrdu medicine rada (opcija za upis, potvrda obiteljskog liječnika) skenirati i poslati s e-mail adrese roditelja iz e-dnevnika na e-mail adresu: upisi.sssvg@gmail.com.

27.07.2020. Velika Gorica. Upisi učenika u ljetnom roku u 1. razred Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za one koji žele osobno predati upisnicu i ostale dokumente to mogu učiniti u utorak (28. srpnja) i četvrtak (30. srpnja) od 9 do 11 sati, te u srijedu (29. srpnja) od 17 do 19 sati. Posao oko upisa rade Nikica Repač, prof. i Nikoleta Kraševac Bilandžija, stručna učiteljica.

27.07.2020. Velika Gorica. Upisi učenika u ljetnom roku u 1. razred Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Završeni osmoškolci imali su i ove godine mogućnost birati jedno od 15 strukovnih zanimanja: autolimar, automehaničar, automehatroničar, elektroinstalater, elektromehaničar, frizer, instalater kućnih instalacija, konobar, kuhar, pediker, pomoćni instalater grijanja i klimatizacije, pomoćni kuhar i slastičar – školovanje za sva ova zanimanja traje 3 godine; tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, tehničar za mehatroniku i tehničar za vozila i vozna sredstva – školovanje za ova zanimanja traje 4 godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Počeli radovi na izgradnji Kačićeve

Radovi će trajati 70 radnih dana, a tijekom tog vremena na snazi je privremena regulacija prometa

Objavljeno

on

Počeli su radovi na izgradnji Ulice Andrije Kačića Miošića, od raskrižja s Ulicom Slavka Kolara do raskrižja s Kurilovečkom ulicom. Navedena ulica bit će zatvorena za sva vozila, osim za vozila stanara i poslovnih subjekata. Na području oko zone radova, odnosno u okolnim ulicama uvodi se privremena regulacija prometa. Navedeni radovi trajat će 70 radnih dana. Mole građani za razumijevanje i poštivanje znakova privremene regulacije prometa za vrijeme trajanja radova.

 

Nastavi čitati

Vijesti

I Gorica i županija bez novozaraženih

Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 44 slučaja

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata nema novooboljelih osoba na području županije. Dobra vijest je i kako su dvije osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 44 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 183 osobe, a 11 ih je preminulo.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – istaknuo je Stožer civilne Zagrebačke županije .

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno