Poveži se s nama

Vijesti

Tjedan Crvenog križa: Pomoć ugroženima i sjećanje na pokretača priče

Povodom Tjedna Crvenog križa u Velikoj Gorici će se moći pomoći potrebitima na više načina, od kupovine potrebnih artikala za poklon pakete, preko dobrovoljnog darivanja krvi…

Objavljeno

Građani se možda pitaju zašto su na našim glavnim prometnicama, u Zagrebačkoj ulici, zastave Crvenog križa. Razloga je obilježavanje Tjedna Crvenoga križa, i to u čast našem osnivaču Henriju Dunantu, objasnila je Suzana Strunjak, ravnateljica Gradskog Društva Crvenog Križa Velika Gorica.

Tjedan Crvenog križa obilježava se od 8. do 15. svibnja, zbog čega se od ove do sljedeće srijede biti i nešto više aktivnosti u našemu gradu.

– Međunarodni Crveni križ, čiji dio smo i mi, po cijelom svijetu organizira razne akcije i pomaže svima kojima treba zaštita u bilo kojem smislu, bilo da su ugroženi od rata ili neke humanitarne katastrofe – objasnila je Strunjak

Priča kaže da je sve krenulo 24. lipnja 1859. godine, kad su se na sjeveru Italije, u blizini malog mjesta Solferina, sukobile austrijske jedinice sa savezničkom francusko-talijanskom vojskom. Nakon nje su Austrijanci protjerani sa sjevera Italije, a bitka koja je trajala 15 sati kao posljedicu je imala oko 40.000 ranjenih, koji su u mukama umirali na bojnom polju. Nekoliko liječnika, koji su se ondje zatekli, pokušali su pomoći ranjenicima, no većini nije bilo spasa…

Sav taj užas iz prve je ruke vidio i Henry Dunant, 31-godišnji trgovac iz Ženeve, koji se slučajno zatekao na tom području. Vidjevši sve te ranjenike oko sebe, želio im je pomoći, no brzo je shvatio da sam neće moći previše napraviti. Pokušao je pozvati ljude u pomoć, privući ih povicima “Tutti fratelli”, odnosno “Svi smo braća”, na što su mještani vrlo pozitivno reagirali. Ranjenike su odveli u crkve i privatne kuće, gdje su im svi zajedno pokušali pomoći. Tri noći i tri dana Henry Dunant i prijatelji su se brinuli o njima, unatoč nedovoljnom medicinskom znanju i obučenosti.

Tri godine nakon tih događaja Henry Dunant je počeo pisati knjigu “Sjećanje na Solferino”, u kojoj je jasno iznio svoje ideje. Tražio je da bude potpisana međunarodna konvencija, koja će osigurati zaštitu civila žrtava rata i da budu stvorena, u svim zemljama, društva za pružanje pomoći, koja će biti zasnovana na principu nepristranosti i okupiti dobrovoljce obučene u pružanju pomoći ranjenicima. I tako se 1863. rodio Crveni križ, koncipiran tako da je u svakoj zemlji jedna krovna organizacija, koja se dijeli na lokalne.

Između ostalih, u Hrvatskoj vrlo uspješno djeluje i gorička podružnica, što će se vidjeti i ovoga tjedna.

– Crveni križ Velika Gorica obilježit će Tjedan Crvenoga križa radno. Imamo nekoliko akcija u kojima molimo građane da nam pomognu. Prva po redu je trodnevna akcija darivanja krvi, od ponedjeljka do srijede. Prvi dan obilježavanja ovog tjedna je srijeda, kad imamo veliku, cjelodnevnu akciju u Clubu 100, pa pozivamo sve da se odazovu i učine dobro djelo – kaže ravnateljica Strunjak i dodaje:

– Kroz cijeli tjedan pozivamo Velikogoričane da pokažu svoje veliko srce i suosjećanje prema potrebitima tako da će. Kad dođu u Kaufland i tamo vide naše volontere, koji će u rukama imati letke s popisom prehrambenih artikala, neka kupe neke od tih proizvoda i na izlazu ih stave u našu košaru. Naši vrijedni volonteri će na kraju svakog dana sve skupljeno uzeti i donijeti u naše skladište, gdje ćemo raditi humanitarne pakete. Ti će paketi ići potrebitim sugrađanima iz naših općina Pokupsko, Kravarsko i Orle, budući da na tom području ima dosta socijalno ugroženih ljudi starije dobi. Vrlo rijetko dobivaju ovakve poklone, pa rado baš njima doniramo naše pakete. Sve što smo prikupili u našoj novogodišnjoj akciji, također u suradnji s Kauflandom, donirali smo u obliku uskrsnih paketa, po 30 za svaku od naših općina.

Prilike za dobra djela su tu, treba ih samo iskoristiti…

Obrazovanje

FOTO Počinje energetska obnova zgrade Srednjih škola

Objavljeno

on

09.12.2019. Velika Gorica. Početak energetske obnove zgrade Srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Zapisnik o uvođenju izvođača radova u posao na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole Velika Gorica” potpisali su danas (ponedjeljak, 09. prosinca 2019. godine) na sastanku u prostoru Srednje škole: Pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije (Velimir Kokot), projektant Građevinskog projekta (Dalimir Jurković), Izvođač radova – Matinčević d.o.o., pružatelji usluge Stručnog i Investicijskog nadzora te predstavnici Srednjih škola Grada Velike Gorice (Srednja strukovna škola, Ekonomska škola i Gimnazija). Ovim aktom i zvanično je označen početak na energetskoj obnovi zgrade Srednjoškolskog centra uključujući i sportsku dvoranu.

09.12.2019. Velika Gorica. Početak energetske obnove zgrade Srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Projekt ”Energetska obnova zgrade Srednje škole Velika Gorica” je projekt Zagrebačke županije i njegova ukupna vrijednost iznosi 30.817.443,78 kuna. Europska unija sufinancirala je projekt iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 15.155.068,10 kuna.

09.12.2019. Velika Gorica. Početak energetske obnove zgrade Srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kompletan projekt treba biti realiziran do 09. prosinca 2020. godine, a krajnji rok je 22. veljače 2021. godine. Nakon potpisivanja zapisnika svi sudionici sastanka obišli su školsku zgradu i sportsku dvoranu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Zanimljiva sjednica Dječjeg gradskog vijeća

Vijećnici svojim pitanjima iznenadili gradonačelnika i njegovog zamjenika

Objavljeno

on

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeća danas su sjeli u svoje klupe. Predstavnici mladih postavili su svoja pitanja gradonačelniku Draženu Barišiću i njegovom zamjeniku Krešimiru Ačkaru. Dječja pitanja nimalo nisu bila naivna, pokazala su kako mladi itekako razumiju probleme koji muče društvo u kojem žive. Vijećnici su pokazali da nisu nimalo naivni kad su u pitanju njihovi problemi. Majstorski su ih artikulirali. Kako je to danas izgledalo pogledajte u našem video prilogu.

Nastavi čitati

Crna kronika

Prometna na raskrižju Kurilovečke i Matice hrvatske

Objavljeno

on

Jedno uobičajeno poslijepodne zamalo je završilo tragično, a prema riječima očevidaca, sve zbog neprilagođene brzine. Naime, na vozilo koje se kretalo Kurilovečkom naletjelo je drugo vozilo iz Ulice Matice Hrvatske. Na sreću nema ozbiljnih posljedica, a u ovoj nesreći osim automobila najviše je nastradao – semafor!

Naravno, više detalja i to onih službenih znat će se nakon policijskog očevida.

Vremenski uvjeti su takvi da je smanjena vidljivost, kolnici su mokri i skliski, stoga, vozači oprez, prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cestama!

 

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno