Poveži se s nama

Moja županija

Tihomir Lukanić: Zagrebačka županija bit će europsko središte za proizvodnju konoplje

Gospodarski razvoj temeljit će na proizvodnji konoplje i agroturizmu

Objavljeno

Tihomir Lukanić kandidat je za župana Zagrebačke županije stranke Živi zid. Njegov program kojim poziva glasače da mu 16. svibnja daju svoj glas temelji se na ideji da će razvoj županije temeljiti na uzgoju konoplje i agroturizmu.

– Zagrebačka županija jedna je od najbogatijih u Hrvatskoj, ali nažalost, nemaju svi njezini stanovnici korist od tog bogatstva. Odlučio sam se kandidirati jer je nužno da sve stanovnike uključimo u sav potencijal koji županija nudi, da svaki građanin živi dobro i živi sretno. Ne želim da birokracija koči nove ideje. I zato sam sada tu. Danas kao kandidat, sutra kao župan sa svojim suradnicima. Imamo jasnu viziju razvoja. Ona se ogleda u konoplji i agroturizmu kao glavnim polugama. Od konoplje se proizvodi više od 25 tisuća različitih proizvoda. Poslije izbora ćemo to raditi i u našoj županiji – kazao je Tihomir Lukanić i istaknuo kako je plan kukuruz zamijeniti konopljom i pokrenuti gradnju pogona za preradu konoplje.

Živi zid i njihov kandidat kažu kako će, osvoje li vlast u županiji, motivirati poljoprivrednike na sadnju konoplje, a mlade na ostanak i dolazak u ruralna područja. plan je i seoska domaćinstva pretvoriti u agroturizam te otvoriti desetak tisuća novih radnih mjesta.

– Zagrebačka županija idealan je spoj ruralnog i urbanog. Ciljanom i organiziranom revitalizacijom sela i seoskih domaćinstava uz pomoć EU fondova od Zagrebačke županije stvoriti ćemo najsnažniju turističku destinaciju kontinentalnog turizma. Ali i pretvoriti županiju u europsko središte proizvodnje konoplje.
Plan je ostvariv. Okupio sam ljude koji imaju znanja i iskustva u radu sa konopljom, oni će biti pokretačka snaga. Izazivam političku konkurenciju da daju bolje, iako unaprijed znam da za to nemaju šanse. Ukoliko budem izabran nakon izbora sadimo konoplju, ubiremo profit od nje i razvijamo našu županiju. To vam jamčim – zaključio je Lukanić.

Na predstavljanju svoje kandidature Lukanić je kazao i kako mu je plan pokrenuti sve moguće poljoprivredne površine organiziranim otkupom te sagraditi pogone za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda od konoplje. Također, želi otkupiti stara imanja i njih podijeliti mladim obiteljima koje žele živjeti na selu i baviti se poljoprivredom.

Moja županija

Turistička zajednica Zagrebačke županije prihvatila #AIChallenge

Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji

Objavljeno

on

Umjetna inteligencija je zauzela vrlo važno mjesto za postizanje pametnog, održivog i odgovornog turizma – omogućuje visoku razinu sposobnosti brzog, agilnog i personaliziranog odgovora na potrebe turista, lokalnih dionika i očuvanja okoliša, ali i poboljšanje blagostanja te transformiranje društva na bolje u sljedećim desetljećima.

– Upravo je zato ključno educirati se o prednostima, mogućnostima i izazovima umjetne inteligencije te ovladati vještinama primjene umjetne inteligencije, o čemu preporučamo više naučiti na tečaju Elements of AI – besplatnom online tečaju o osnovama umjetne inteligencije, za koji nije potrebno znati ništa o višoj matematici ili programiranju – kažu iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije je prva turistička zajednica u Hrvatskoj koja se priključila izazovu AI Challenge u organizaciji CroAI, Agencije 404 i Sveučilišta u Zagrebu te Reaktora i Sveučilišta u Helsinkiju. Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji, a Turistička zajednica Zagrebačke županije ovim putem poziva sve da se pridruže izazovu #AIChallenge i zakorače zajedno u budućnost turizma – na pametan, održiv i odgovoran način.

Nastavi čitati

Moja županija

Župan proglasio prirodnu nepogodu za Veliku Goricu i njene općine

Štetu je nanio mraz u periodu od 5. do 12. travnja na području 7 gradova i 10 općina s područja županije

Objavljeno

on

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za 7 gradova i 10 općina s područja Zagrebačke županije nastalu u razdoblju od 5. do 12. travnja, a uzrokovanu mrazom koji je na navedenom području nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općine Bistra, Brdovec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle i Pokupsko.

– Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, unijeti prve procjene štete u Registar šteta. Grad/Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta – napominju iz Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija otvorila natječaj za dodjelu javnih priznanja

Dodjeljuju se pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj županije te njena promicanja u zemlji i svijetu

Objavljeno

on

Zagrebačka županija dodijelit će javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja. Prijedlog za dodjelu priznanja mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, župan, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove.

– Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Jedan od kriterija je i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku županije – kažu iz Zagrebačke županije

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja mora sadržavati životopis predloženog kandidata, točan naziv trgovačkog društva, ustanove, udruge ili druge pravne osobe koja je predložena za dodjelu javnih priznanja uz temeljito obrazloženje razloga predlaganja, odgovarajuću dokumentaciju i podatke o predlagatelju ispunjene na obrascu koji je dostupan ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno