Poveži se s nama

Gospodarstvo

Svjetski je dan zaštite okoliša

Objavljeno

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu u povodu 5. lipnja – Svjetskog dana okoliša s osobitom se pažnjom u publikaciji „Okoliš na dlanu“ osvrnula na aktualne globalne trendove koji zagovaraju kružno gospodarstvo. Jedan od glavnih ciljeva politike kružnog gospodarstva je razdvajanje potrošnje materijala i degradacije okoliša od gospodarskog i cjelovitog društvenog razvoja.
 
Održivost eko sustava – ponovno korištenje
 
Kućanstva su značajan segment lanca proizvodnje i potrošnje te su zbog brojnosti vodeći pokretač opterećenja na okoliš. Razlog tome je današnje takozvano linearno gospodstvo, temeljeno na načelu „uzmi – izradi – upotrijebi – odbaci“, koje opterećuje okoliš i slabi održivost ekosustava što ukazuje na potrebu bržeg i učinkovitijeg prelaska na kružno gospodarstvo. Smjernice za ovaj ključni prijelaz dala je Europska Unija putem Paketa za kružno gospodarstvo, jačanjem gospodarenja otpadom, učinkovitijem korištenjem resursa, te mogućnošću popravka i ponovnog korištenja, zatim kućnim kompostiranjem, provedbom sustava odvojenog prikupljanja otpada ili te ponovnom uporabom odbačenih proizvoda.
 
Velika Gorica – dobro organiziran čuvar okoliša na mikro razini
 
Velika Gorica također vodi računa o očuvanju okoliša, među ostalim i uključivanjem u kampanju Zelena čistka, zamjenom natrijevih sa LED žaruljama u javnoj rasvjeti, provođenjem programa sakupljanja starog papira u školama, te besplatnom podjelom biokompostera građanima. Tu je i energetska obnova zgrada, te projekt e-mobilnost i izgradnja e-punionica na području grada, ali i uspješan projekt „U mojem dvorištu“, u sklopu kojeg je izgrađeno potpuno novo reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi. Jedan od najnovijih projekata je i EU projekt Aglomeracija Velike Gorice, koji predviđa izgradnju 140 km odvodnje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ukupne vrijednosti 55 milijuna eura.
 
Ilegalna trgovina divljim vrstama ugrožava bioraznolikost!
 
Ipak, ovogodišnja tema je zabrana ilegalne trgovine divljim vrstama a slogan UN-ovog svjetskog Dana zaštite okoliša glasi: Daj svoj maksimum za život na Zemlji – nultom tolerancijom prema nezakonitoj trgovini divljim vrstama. Ilegalna trgovina njima vrlo je raširena i unosna a godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama iznosi između 8 i 20 milijardi eura, odnosno po vrijednosti nalazi se odmah iza ilegalne trgovine drogom i oružjem. Ilegalnom trgovinom i ubijanjem divljih vrsta čovjek je glavni krivac narušavanja bioraznolikosti na Zemlji.
 

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno