Poveži se s nama

Gospodarstvo

Svjetski je dan zaštite okoliša

Objavljeno

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu u povodu 5. lipnja – Svjetskog dana okoliša s osobitom se pažnjom u publikaciji „Okoliš na dlanu“ osvrnula na aktualne globalne trendove koji zagovaraju kružno gospodarstvo. Jedan od glavnih ciljeva politike kružnog gospodarstva je razdvajanje potrošnje materijala i degradacije okoliša od gospodarskog i cjelovitog društvenog razvoja.
 
Održivost eko sustava – ponovno korištenje
 
Kućanstva su značajan segment lanca proizvodnje i potrošnje te su zbog brojnosti vodeći pokretač opterećenja na okoliš. Razlog tome je današnje takozvano linearno gospodstvo, temeljeno na načelu „uzmi – izradi – upotrijebi – odbaci“, koje opterećuje okoliš i slabi održivost ekosustava što ukazuje na potrebu bržeg i učinkovitijeg prelaska na kružno gospodarstvo. Smjernice za ovaj ključni prijelaz dala je Europska Unija putem Paketa za kružno gospodarstvo, jačanjem gospodarenja otpadom, učinkovitijem korištenjem resursa, te mogućnošću popravka i ponovnog korištenja, zatim kućnim kompostiranjem, provedbom sustava odvojenog prikupljanja otpada ili te ponovnom uporabom odbačenih proizvoda.
 
Velika Gorica – dobro organiziran čuvar okoliša na mikro razini
 
Velika Gorica također vodi računa o očuvanju okoliša, među ostalim i uključivanjem u kampanju Zelena čistka, zamjenom natrijevih sa LED žaruljama u javnoj rasvjeti, provođenjem programa sakupljanja starog papira u školama, te besplatnom podjelom biokompostera građanima. Tu je i energetska obnova zgrada, te projekt e-mobilnost i izgradnja e-punionica na području grada, ali i uspješan projekt „U mojem dvorištu“, u sklopu kojeg je izgrađeno potpuno novo reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi. Jedan od najnovijih projekata je i EU projekt Aglomeracija Velike Gorice, koji predviđa izgradnju 140 km odvodnje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ukupne vrijednosti 55 milijuna eura.
 
Ilegalna trgovina divljim vrstama ugrožava bioraznolikost!
 
Ipak, ovogodišnja tema je zabrana ilegalne trgovine divljim vrstama a slogan UN-ovog svjetskog Dana zaštite okoliša glasi: Daj svoj maksimum za život na Zemlji – nultom tolerancijom prema nezakonitoj trgovini divljim vrstama. Ilegalna trgovina njima vrlo je raširena i unosna a godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama iznosi između 8 i 20 milijardi eura, odnosno po vrijednosti nalazi se odmah iza ilegalne trgovine drogom i oružjem. Ilegalnom trgovinom i ubijanjem divljih vrsta čovjek je glavni krivac narušavanja bioraznolikosti na Zemlji.
 

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

VE-GO-RA najavila radionicu za poduzetnice, a priprema im i poklon u povodu Dana žena

Sve polaznice radionice dobit će besplatne privatne konzultacije kako bi pokrenule svoju osobnu promjenu

Objavljeno

on

VE-GO-RA organizira radionicu na temu “Upravljanje osobnim promjenama” namijenjenu prvenstveno ženama, poduzetnicama, samozaposlenima, nezaposlenima ili prezaposlenima. Stručno vodstvo će kroz interaktivne vježbe u parovima i timovima, sudionicima pokušati pomoći da izađu iz ustaljenih načina razmišljanja, vizualiziraju budućnost kojoj teže i osvijeste vještine i resurse kojima raspolažu i koji su im potrebni kako bi iskoristili svoj puni potencijal.

– Nelagoda postojećim stanjem je koristan alarm koji nas potiče na promjenu. Jedan od najvećih izazova svakog pojedinca koji u sebi prepoznaje ideju, želju i energiju za osobnim i profesionalnim razvojem je pitanje kako uopće pokrenuti proces promjene. Radionica je namijenjena onima koji osjećaju da mogu više, koji osjećaju da imaju sve što im je potrebno da ostvare svoju idealnu budućnost, ali ne znaju od kuda krenuti ni kako pratiti svoj napredak. Sudionici će imati prilike prezentirati svoje planove promjene, a one koji pokažu najveću želju za promjenom nagradit ćemo besplatnim konzultacijama kako bi svoj plan promjene uspješno sproveli u djelo – kažu iz VE-GO-RE.

Radionicu vodi Ivana Conjar, voditeljica poslovnog razvoja e-Leadreship MBA programa na Visokom Učilištu ALGEBRA, a održat će se 5. ožujka od 12 do 16 sati na adresi Šetalište Franje Lučića 15.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno