Poveži se s nama

Vijesti

Svjetski je dan voda

Objavljeno

S ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa, 23. godinu za redom obilježava se Svjetski dan voda. Ovogodišnji moto je „Voda i poslovi“.
 
Danas se skoro polovica radno sposobne populacije u svijetu bavi sa poslovima vezano uz vodu, no ipak milijuni zaposlenih nisu prepoznati niti zaštićeni osnovnim radnim pravima. Ovogodišnja tema stoga ima zadatak pokazati da kvantiteta i kvaliteta vode može promijeniti kvalitetu života pa čak i transformirati ekonomiju i društvo.
 
Iz goričke tvrtke VG Vodoopskrba ističu kako im je cilj sa sadašnjih 97%, velikogoričko područje vodoopskrbnim cjevovodom pokriti sa 100%. S druge strane, ponosni su na veliki projekt sustava odvodnje.
 
“Osim pokrivenosti vodoopskrbnim cjevovodom, postavili smo kao važan cilj i pokrivenost cjevovodom za odvodnju otpadnih voda s pročišćavanjem, pri čemu želimo sadašnjih 66% povećati na 80%. Kako bi ostvarili navedene ciljeve glede cjevovoda za odvodnju otpadnih voda sa pročišćavanjem, nalazimo se u završnoj fazi prijave projekta za sufinanciranje od strane fondova EU pod nazivom „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“, rekao je direktor Stjepan Rak, ističući kako je vrijednost projekta 54 milijuna eura.

Vijesti

Besplatno pregledajte kožu u Ljekarnama Zagrebačke županije

Otkrivanje tumora u ranoj fazi povećava mogućnost potpunog izlječenja

Objavljeno

on

U sklopu preventivnog programa ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na području Zagrebačke županije, možete se besplatno pregledati na šest lokacija na širem goričkom području. U Velikoj Gorici to možete učiniti 24. i 25. veljače u poslovnicama Ljekarni Zagrebačke županije na Trgu kralja Petra Krešimira IV. i u Ulici kralja Dmitra Zvonimira te 3. ožujka u poslovnici Matice hrvatske bb. Donja Lomnica i Mraclin na red dolaze 24. ožujka i 6. travnja, a Buševec 28. travnja.

Program će provoditi dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije. telefonske rezervacije termina su obvezne, a telefonske brojeve možete pronaći ovdje.

Prema izvješću Specijalne bolnice Naftalan, u 2019. godini pregledano je 907 osoba s područja Zagrebačke županije, od kojih je preporučena daljnja obrada za 6 osoba, dok je kod 207 osoba izražena sumnja na karcinom kože. U prethodnih šest godina kroz preventivni program pregledano je 3.441 osoba.

Nastavi čitati

Sport

Novo pojačanje: Australac Kalik iz Hajduka stiže u Goricu, i to za nula kuna?!

Australski veznjak hrvatskih korijena, 22-godišnji Anthony Kalik, prema neslužbenim informacijama je blizu dolaska u Goricu. Igrač s 36 nastupa u prvoj ligi dolazi kao zamjena za Marija Marinu, a navodno je ovaj transfer koštao velikogorički klub – nula kuna…

Objavljeno

on

Posljednji je dan prijelaznog roka u hrvatskom nogometu, različite vijesti o mogućim transferima u posljednji čas kruže eterom, a među njima se pojavila i ona o dolasku 22-godišnjeg veznog igrača Hajduka Anthonyja Kalika u Goricu. Riječ je o Australcu hrvatskih korijena, defenzivno orijentiranom veznjaku koji je igrač kluba s Poljuda bio posljednje četiri sezone.

Kako doznajemo, priča itekako ima podlogu, vrlo je realno očekivati da će Kalik do kraja dana staviti svoj potpis na ugovor s turopoljskim prvoligašem!

Otkad je potpisao ugovor s Hajdukom, Kalik je bio i na tri posudbe, dvaput u Australiji i jednom u Rudešu, a u Goricu bi trebao doći – bez odštete. Hajduk će tako vjerojatno sudjelovati u zaradi od mogućeg budućeg transfera, a naš će prvoligaš dobiti kvalitetnog igrača, koji će pokušati nadoknaditi odlazak Marija Marine, za nula kuna.

Očekuje se i službena potvrda ove vijesti…

Nastavi čitati

Vijesti

Velika Gorica u znaku maškara za vikend

U fašničkoj povorci gradom će prodefilirati 21 grupa i više od 600 sudionika

Objavljeno

on

Vikend koji je pred nama donosi nam 111. izdanje Turopoljskog fašnika. U fašničkoj povorci gradom će prodefilirati 21 grupa i više od 600 sudionika. Goričkoj publici, uz domaće, predstavit će se i gostujuće grupe Bugarske, Međimurja, Istre i Samobora.

– Stižu Asterix i Obelix, Pinokio, Šeici iz Dubaija… Sprema se i jedno kolinje ali i sprovod, jedna opera i klimatske raznolikosti, popravljat ćemo brodove, morske i svemirske, pit ćemo pive, plesati na kiši – poručili su organizatori.

I ove godine stižu Bugari i donose dobre vibracije s Festivala Surva, tradicijskih figura, sličnih našim zvončarima. Riječ je o tradicionalnim maškarama koje oživljavaju na dan 14. siječnja, na blagdan Surve, kada maskirani mladenci, svećenik, predvodnice i medvjedi ulaze u selo, pale vatre zadirkuju ljude i dobro se zabavljaju. Karakteristika ovih maškara je da su velike i glasne, pa tako tjeraju zimu i dozivaju proljeće.

Fašnička povorka u subotu će u 14 sati krenuti iz Školske ulice, zatim će se kretati Zagrebačkom ulicom do Parka dr. Franje Tuđmana gdje je postavljen veliki šator u kojem će se za atmosferu pobrinuti sastavi Barabe i Saturnus, a u 21 sat počinje veliki fašnički koncert Nene Belana.

Fešta će se nastaviti u nedjelju u šatoru na Tuđmancu gdje će se predstaviti male maškare. Od 11 sati nastupaju predškolske grupe, a od 13 sati školske grupe. Od 15 sati na red će doći pojedinačne maske, parovi i skupine.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno