Poveži se s nama

CityLIGHTS

Studijsko putovanje u Italiju – Grad Bologna primjer odlične suradnje građana i gradskih vlasti

Objavljeno

Studijsko putovanje u okviru projekta ”Participativno upravljanje prirodnim resursima” u Bolognu u organizaciji Udruge gradova u Republici Hrvatskoj realizirano je od 05. do 07. listopada 2016. Studijska grupa bila je sastavljena od 45 osoba, a u šarolikom sastavu nalazili su se načelnici općina, voditelji ureda, više stručne savjetnice, viši referenti, projektna direktorica, upravitelji, studentice, novinari, snimatelji, fotoreporteri. Većinom su to bili djelatnici javnih ustanova i udruga koje se bave zaštitom okoliša i upravljanjem prirodnih resursa. Jedini koji nije krenuo na put u Italiju, nažalost iz zdravstvenih razloga, bio je Marko Ercegovac, savjetnik iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i glavni operativac u pripremama za odlazak u Bolognu.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-37

Park i voćnjak – građani u glavnim ulogama
Osnovni cilj putovanja bilo je upoznavanje modela suradnje između građana Bologne i gradskih vlasti u upravljanju javnim površinama. Službeni dio studijskog putovanja otvoren je (četvrtak, 6. listopada) prezentacijom projekta ”Bologna, sharing city”, a predavač je bio Roberto Diolaiti, pročelnik gradskog odjela Grada Bologne za okoliš, energiju i urbanu regeneraciju. Nakon toga uslijedio je posjet parku dei Giardini (prezenter Stefano Barati) i Voćnom parku (temperamentno izlaganje Erike Luciani). Glavna značajka za park dei Giardini vezana je isključivo za građane koji žive u njegovoj blizini i koji su od zapuštenog krajolika napravili prekrasno mjesto za odmor i rekreaciju. Sagradili su objekt na kojem su instalirani samoodrživi fotonaponski moduli, a na umjetnom jezeru plivaju razne vrste pataka i crni labudovi. Voćni park je uredila i originalnim vrtnim garniturama, uglavnom, ukrasila mladež, koja u svojem ponašanju ”iskače” iz uobičajenog ritma svakodnevice, ali uspješno uspostavlja balans ponašanja sudjelujući u volonterskom uređivanju parka odnosno uzgajanju raznih vrsta voća.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-19

Volonteri i dijabetičari – prvorazredna suradnja
Poslijepodne istog dana posjetili smo park Lungoreno, a o revitalizaciji poveće površine govorili su Ester Ercolessi i Moreno Scagliarini uz asistenciju Roberta Diolaitia. Na početku parka je igralište za najmlađe s uobičajenim rekvizitima i višenamjensko asfaltno igralište (košarka, odbojka, mali nogomet), na koje se nastavlja nekoliko stotina metara duga zelena površina, preko koje prolazi visokonaponski dalekovod, i koja doseže sve do rijeke i pod pravim kutom se nastavlja još nekoliko stotina metara sve do mosta. To je pravi raj za rekreativne trkače i šetače. Uz park se nalazi se i jednokatna kuća u kojoj je smještena Associazione per l’aiuto ai giovani diabetici di Bologna (diabetes type 1) – Udruga mladih dijabetičara, koja upravlja jednim dijelom parka (taj dio je ograđen, ali još nije u potpunosti uređen). Prema riječima voditelja udruge, ovdje se radi o perfektnom primjeru voluntarističkog rada (građani su u izgradnju kuće i njeno kompletno opremanje investirali 250.000 eura – bespovratno!). Uključivanje mladih dijabetičara kao volontera u ovaj projekt pokazalo se kao pun pogodak.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-14

Komunalni povrtnjak i Udruga Kilowatt
Trećeg dana boravka u Bologni (petak, 7. listopada) posjetili smo prijepodne veliki centralni gradski park Margherita na čijem je sjevernom rubu smješten komunalni povrtnjak ”Le Serre dei Giardini Margherita”. O povrtnjaku su pripovijedali Samanta Musaro, Nicoletta Tranquillo i Enrico iz Udruge Kilowatt, koja ima blizu stotinu članova različitih dobnih skupina, u rasponu od studenata do umirovljenika. Zajednička im je karakteristika naučiti kako uzgajati povrće te od njega načiniti jelo. Povrtnjak ima svoje otvorene i zatvorene dijelove, kompletna ponuda uključuje ne samo restoran, nego i mogućnost da zainteresirani sami spravljaju jela na licu mjesta. Tu je još manji prostor za održavanje glumačkih i glazbenih priredbi te vrtić za najmlađe. Najkraće rečeno, Kilowatt ima multiprojekt na dijelu gradskog parka i nesmetano ga sprovodi u djelo s dozvolom gradskih vlasti.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-27

Voditeljica Darija i vozači
U Italiju smo putovali u aranžmanu s turističkom agencijom Kompas, bili smo smješteni u hotelu SAV (****). Voditeljica je bila Darija, koja je godinama djelatnica u turističkoj branši, njena frizura ponajviše nalikuje frizuri rimskih imperatora, srećom, ne ponaša se imperatorski. Svoj posao obavlja sjajno, njena kratka prezentacija talijanske povijesti bila je više edukativna nego nametljiva, poznaje Grad Bolognu bolje nego netko od nas vlastiti dnevni boravak. Prevodila je s talijanskog i engleskog, s vozačima na karti grada tražila najkraći put do restorana gdje smo ručali odnosno večerali, autorica je i novog prometnog termina: ”diskretno desno” (u prijevodu: skretanje poludesno). Dva vozača (spoj iskustva i mladosti) nisu probili planiranu satnicu niti za minutu, put Velika Gorica – Bologna (preko Ljubljane) dug 525 km, s dva zaustavljanja, prevalili za nešto malo više od 6 sati. Pri povratku bili su jednako brzi. Respekt.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-1

Dvogodišnji projekt
Participativno upravljanje prirodnim resursima je projekt čiji je nositelj Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a partneri su mu Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Grad Velika Gorica, Održivi razvoj zajednice (ODRAZ) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). Vrijednost projekta je 208.195 eura, a izvor financiranja su EU IPA 2012 (85%) i partneri. Trajanje projekta je od studenog 2015. do studenog 2017. Cilj projekta je ojačati sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za suradnju s jedinicama lokalne samouprave u provedbi javnih politika vezanih za upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima. Studijsko putovanje je jedan od načina upoznavanja s primjerima dobre prakse u inozemstvu.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

U Turopolju i Buševcu pale se lampioni za Vukovar

Tradicionalno će se paliti lampioni kako u Velikoj Gorici, tako i u okolici…

Objavljeno

on

Vijeće Mjesnog odbora Turopolje, poziva sve udruge koje djeluju u mjestu, kao i sve mještane Turopolja da sutra 17.studenog u 18 sati dođu do raspela u Park turopoljskih branitelja kod Društvenog doma.

– Pomolit ćemo se i zapaliti lampaše u znak sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradalih u Domovinskom ratu. Lampaši će se paliti kod raspela, a nakon toga i duž ulice Drage Lučana, od željeznice prema Rakitovcu. Da se nikad ne zaboravi! – poručili su iz Mjesnog odbora

Isto tako, tradicionalno će sutra u sjećanje na žrtve Vukovara lampione zapaliti i u Buševcu. Udruga Moj Buševec za ovu je prigodu pripremila 550 lampiona.

– Lampione besplatno možete preuzeti na našem štandu kod crkve gdje ćemo upaljene postaviti na predviđeno mjesto ispisivanjem riječi Grada heroja” VUKOVAR” kao i na 3,5 m visokog postolja u obliku Vukovarskog vodotornja. Početak je u 17 sati – ističu iz Udruge.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

“Grga traži obitelj” slikovnica je koja progovara o djeci u domovima za nezbrinutu djecu

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

Objavljeno

on

Nakon “Lukasove plesne pustolovine” poznati gorički trener Tomislav Odžić svima dobro znani Tomo Vega napisao je još jednu slikovnicu. I ovoga puta posegnuo je za temom o kojoj se malo priča, a izuzetno je važna. Riječ je o djeci u domovima za nezbrinutu djecu.

U programu City radija ispričao nam je kako je nastala slikovnica “Grga traži obitelj”.

-Nakon odličnih kritika na prvu slikovnicu, odlične prodaje i činjenice da se “Lukasova plesna pustolovina” nalazi u svim knjižnicama diljem Hrvatske odlučio sam ići dalje. “Grga traži obitelj” je nova priča, bilo ju je vrlo teško pisati, osjetljiva je to tematika-kaže Vega.

Kako ističe slikovnice nije lako pisati jer se njima autor obraća najmlađoj publici koja mora razumjeti o čemu je riječ, i mora im biti zanimljivo, a pogotovo kada je riječ o temama o kojima on piše, o kojima se inače šuti.

-Tko je Grga, kakve su njegove nade, snovi, strahovi i kroz kakva emotivna stanja prolazi ispisano je na stranicama ove slikovnice.

Tijekom pisanja najviše ga je brinulo što će biti ako napiše samo jednu pogrešnu riječ, pa se nakon što je napisao rukopis obratio udruzi za potporu posvajanju Adopta i Antoniji Skender i Marti Divjak iz Inicijative Moramo vam nešto reći. Na njegovo veliko olakšanje reakcije su bile odlične.

-To su ljudi koji su tamo i koji znaju sve o toj tematici. Bilo je intervencija u tekstu, ali ne na priču, nego, napisao bih kako je Grga doručkovao zobene pahuljice, ali onda su mi rekle, ne, najčešći doručak je palenta s mlijekom-prepričava Tomo.

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

-To je meni važno naglasiti, jer tek sad se počelo govoriti da je sve više djece s tim poteškoćama. Zadatak je roditelja i škole da se to prepozna. Takvoj djeci plešu slova dok čitaju. U ovoj slikovnici su posebni fontovi, određeni su tonovi podloge, ilustracije su na jednoj, a tekst na drugoj stranici. Pokušajte zamisliti radost djeteta kad uspije pročitati stranicu, pa još jednu, i još jednu…To dijete će dobiti daljnji poticaj za čitanje.

I ovoga puta Mirna Savić svojim je  ilustracijama udahnula vizualni život ovoj priči, Dorotea Šušak  je uredila rukopis i bila važan dio Tominom kreativnom zanosu.

Više o slikovnici potražite OVDJE.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO 20.Gastro Turopolja – ukusan, humanitaran i zabavan

Ovogodišnje izdanje najdugovječnije goričke manifestacije popratio je Gastro tjedan, 3.Gospodarski sajam i 5.Festival craft piva…

Objavljeno

on

Objektivom naše kamere zabilježili smo kako je prošao ovogodišnji 20.jubilarni Gastro Turopolja. Iako u nešto izmijenjenom izdanju, raznovrsne ponude nije nedostajalo..Kako je to bilo ove godine pisali smo ovdje, a više pogledajte u videu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

20. Gastro Turopolja: Vjerni domaćim specijalitetima, uz craft festival, stižu Pips Chips&Videoclips

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana na koji stiže devet pivara…

Objavljeno

on

Domaća hrana, štrukli s tartufima, sirom ili višnjama, sarma to go, domaći sir, kolači, kesteni, kuhani gin i druge delicije domaćih proizvođača i obrtnika potražite za vikend 16. i 17. listopada u Velikoj Gorici! Gastro Turopoljaove godine obilježava 20 godina, i dalje jednako atraktivan i ukusan.

Na otvorenom, na platou oko Muzeja Turopolja predstavit će se 30-ak obrtnika i poduzetnika te domaćih proizvođača i OPG-ova s područja Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i šire koji će u sklopu Gospodarskog sajma ponuditi rukotvorine, suvenire, prehrambene domaće proizvode. Bit će tu domaćeg sira, ulja, prirodnih sokova, kruha, kolača i slastica, a u sklopu Dana meda i finog meda i mednih proizvoda. Čeka vas i Humanitarka, a sav prihod ide za malenog Nou kojem je potrebna hitna terapija desnog oka.

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana koji stiže devet pivara: Devetka craft – Zabok, Podrum pivovara – Karlovac, Lokalna craft pivovara – Zagreb, Crafters brewery – Dugo Selo, Mlinarica pivovara i pivnica – Zagreb, Walkow craft brewery – Vukovar, Beckers craft brewery – Osijek, Pivovara Hajsonberg – Hrvatski Leskovac i Pivovara Hrvačić – Sisak. A fino hladno pivo odlično paše u večernjim satima, od 20 sati koncert ima grupa Pips Chips&Videoclips, dok je nedjelja rezervirana za kulturno -zabavni program uz velikogoričke tamburaše i dječji zbor.

Pips Chips&Videoclips – (C) Sasa Huzjak

Do kraja tjedna i dalje traje Gastro tjedan po restoranima u koji je uključeno jedanaest restorana s područja Velike Gorice i okolice koji po pristupačnim cijenama nude specijalitete domaće turopoljske ili mediteranske kuhinje. Za više informacija posjetite web ili Facebook stranicu Turističke zajednice grada Velike Gorice kao i Facebook stranicu Gastro Turopolja.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Evo što donosi Studija nove organizacije javnog prijevoza na području grada

Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima…

Objavljeno

on

Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti danas su prezentirali Studiju nove organizacije lokalnog prijevoza na području grada Velike Gorice. Prijedlozi Studije rezultirali su nekim poboljšanjima poput uvođenja četiri nove linije, povezivanja  željezničkog kolodvora s lokalnim linijskim prijevozom putnika te su usklađeni polasci sa željezničkim polascima prema Gradu Zagrebu. Izmijenjene su pojedine trase linija radi prilagođavanja putnicima te je povećan broj polazaka na pojedinim linijama. Osim toga, povezana su i naselja koja prije nisu imala javni prijevoz.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima. Kada govorimo o lokalnom prijevozu, on će biti jeftiniji od ZET-a, a cijena karata će biti ista. No, kada je u pitanju međužupanijski prijevoz, nadam se da ćemo se uspjet dogovoriti oko cijene međužupanijske linije sa ZET-om – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovo je idealan period da se napravi nova organizacija javnog prijevoza i da se linije prilagode građanima koliko je to moguće. Svrha je ovoga povezivanje prijevoza unutar grada, a gdje smo detektirali nova naselja koja bi ovim rješenjem se povezala i omogućila građanima da dođu u administrativno središte. Ključno je i to da se zadovoljstvo korisnika poveća. Mnogi su nezadovoljni s tim ZET-ovim autobusima, a današnji suvremeni trendovi idu k tome da vozila budu klimatizirana ili imaju aplikaciju putem koje će građani moći vidjeti gdje se u pojedinom trenutku nalazi – istaknuo je Marko Slavulj, voditelj katedre za tehnologije gradskog prometa FPZ-a, a koji je sudjelovao u izradi studije.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz studije se vidi kako je povećan broj linija s 13 na 16, kao i broj polazaka radnim danom s dosadašnjih 307 povećan je na 346, broj polazaka subotom s 141 povećan je na 176, a nedjeljom s 51 na 60.

– Realizacija ovakvog načina prijevoza uvelike ovisi o javnom savjetovanju i o pristiglim primjedbama/prijedlozima građana koje će se uzimati obzir te na kraju njihovo implementiranje u Studiju. Do tada, bez obzira na sve dosadašnji prijevoz će ostati isti kao i cijena – poručio je Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na prezentaciji je predstavljena i mogućnost osnivanja vlastite tvrtke lokalnog prijevoza putnika. Gruba cijena, bez pomnije analize, pokazuju da bi investicijski trošak bio do 30 milijuna kuna.

– Nova tvrtka iziskuje posebnu studiju i pristup, no iz neformalnih razgovora sa strukom to bi bilo moguće ukoliko bi se povezali s nekim većim gradom ili općinom te bi zajedničko autopoduzeće imalo smisla i bilo likvidno – dodao je gradonačelnik.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ova cijela prometna Studija biti će objavljena na službenoj stranici Grada te ide na javno savjetovanje sa svom zainteresiranom javnošću građana Velike Gorice da oni daju sve svoje prijedloge i primjedbe, jer ipak ljudi koji putuju svaki dan mogu meritornije iznijeti svoju problematiku, a koju ćemo mi svakako ukoliko bude moguće i prihvatiti – zaključio je gradonačelnik Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz Grada pozivaju sve građane da svoje prijedloge i komentare na studiju pošalju na e-mail adresu: javni.prijevoz@gorica.hr.

Pregled organizacije linija i broja polazaka možete pronaći u priloženom dokumentu: Studija javnog lokalnog linijskog prijevoza

 

 

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno