Poveži se s nama

CityLIGHTS

Studijsko putovanje u Italiju – Grad Bologna primjer odlične suradnje građana i gradskih vlasti

Objavljeno

Studijsko putovanje u okviru projekta ”Participativno upravljanje prirodnim resursima” u Bolognu u organizaciji Udruge gradova u Republici Hrvatskoj realizirano je od 05. do 07. listopada 2016. Studijska grupa bila je sastavljena od 45 osoba, a u šarolikom sastavu nalazili su se načelnici općina, voditelji ureda, više stručne savjetnice, viši referenti, projektna direktorica, upravitelji, studentice, novinari, snimatelji, fotoreporteri. Većinom su to bili djelatnici javnih ustanova i udruga koje se bave zaštitom okoliša i upravljanjem prirodnih resursa. Jedini koji nije krenuo na put u Italiju, nažalost iz zdravstvenih razloga, bio je Marko Ercegovac, savjetnik iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i glavni operativac u pripremama za odlazak u Bolognu.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-37

Park i voćnjak – građani u glavnim ulogama
Osnovni cilj putovanja bilo je upoznavanje modela suradnje između građana Bologne i gradskih vlasti u upravljanju javnim površinama. Službeni dio studijskog putovanja otvoren je (četvrtak, 6. listopada) prezentacijom projekta ”Bologna, sharing city”, a predavač je bio Roberto Diolaiti, pročelnik gradskog odjela Grada Bologne za okoliš, energiju i urbanu regeneraciju. Nakon toga uslijedio je posjet parku dei Giardini (prezenter Stefano Barati) i Voćnom parku (temperamentno izlaganje Erike Luciani). Glavna značajka za park dei Giardini vezana je isključivo za građane koji žive u njegovoj blizini i koji su od zapuštenog krajolika napravili prekrasno mjesto za odmor i rekreaciju. Sagradili su objekt na kojem su instalirani samoodrživi fotonaponski moduli, a na umjetnom jezeru plivaju razne vrste pataka i crni labudovi. Voćni park je uredila i originalnim vrtnim garniturama, uglavnom, ukrasila mladež, koja u svojem ponašanju ”iskače” iz uobičajenog ritma svakodnevice, ali uspješno uspostavlja balans ponašanja sudjelujući u volonterskom uređivanju parka odnosno uzgajanju raznih vrsta voća.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-19

Volonteri i dijabetičari – prvorazredna suradnja
Poslijepodne istog dana posjetili smo park Lungoreno, a o revitalizaciji poveće površine govorili su Ester Ercolessi i Moreno Scagliarini uz asistenciju Roberta Diolaitia. Na početku parka je igralište za najmlađe s uobičajenim rekvizitima i višenamjensko asfaltno igralište (košarka, odbojka, mali nogomet), na koje se nastavlja nekoliko stotina metara duga zelena površina, preko koje prolazi visokonaponski dalekovod, i koja doseže sve do rijeke i pod pravim kutom se nastavlja još nekoliko stotina metara sve do mosta. To je pravi raj za rekreativne trkače i šetače. Uz park se nalazi se i jednokatna kuća u kojoj je smještena Associazione per l’aiuto ai giovani diabetici di Bologna (diabetes type 1) – Udruga mladih dijabetičara, koja upravlja jednim dijelom parka (taj dio je ograđen, ali još nije u potpunosti uređen). Prema riječima voditelja udruge, ovdje se radi o perfektnom primjeru voluntarističkog rada (građani su u izgradnju kuće i njeno kompletno opremanje investirali 250.000 eura – bespovratno!). Uključivanje mladih dijabetičara kao volontera u ovaj projekt pokazalo se kao pun pogodak.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-14

Komunalni povrtnjak i Udruga Kilowatt
Trećeg dana boravka u Bologni (petak, 7. listopada) posjetili smo prijepodne veliki centralni gradski park Margherita na čijem je sjevernom rubu smješten komunalni povrtnjak ”Le Serre dei Giardini Margherita”. O povrtnjaku su pripovijedali Samanta Musaro, Nicoletta Tranquillo i Enrico iz Udruge Kilowatt, koja ima blizu stotinu članova različitih dobnih skupina, u rasponu od studenata do umirovljenika. Zajednička im je karakteristika naučiti kako uzgajati povrće te od njega načiniti jelo. Povrtnjak ima svoje otvorene i zatvorene dijelove, kompletna ponuda uključuje ne samo restoran, nego i mogućnost da zainteresirani sami spravljaju jela na licu mjesta. Tu je još manji prostor za održavanje glumačkih i glazbenih priredbi te vrtić za najmlađe. Najkraće rečeno, Kilowatt ima multiprojekt na dijelu gradskog parka i nesmetano ga sprovodi u djelo s dozvolom gradskih vlasti.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-27

Voditeljica Darija i vozači
U Italiju smo putovali u aranžmanu s turističkom agencijom Kompas, bili smo smješteni u hotelu SAV (****). Voditeljica je bila Darija, koja je godinama djelatnica u turističkoj branši, njena frizura ponajviše nalikuje frizuri rimskih imperatora, srećom, ne ponaša se imperatorski. Svoj posao obavlja sjajno, njena kratka prezentacija talijanske povijesti bila je više edukativna nego nametljiva, poznaje Grad Bolognu bolje nego netko od nas vlastiti dnevni boravak. Prevodila je s talijanskog i engleskog, s vozačima na karti grada tražila najkraći put do restorana gdje smo ručali odnosno večerali, autorica je i novog prometnog termina: ”diskretno desno” (u prijevodu: skretanje poludesno). Dva vozača (spoj iskustva i mladosti) nisu probili planiranu satnicu niti za minutu, put Velika Gorica – Bologna (preko Ljubljane) dug 525 km, s dva zaustavljanja, prevalili za nešto malo više od 6 sati. Pri povratku bili su jednako brzi. Respekt.

studijsko-putovanje-u-italiju-grad-bologna-10-1

Dvogodišnji projekt
Participativno upravljanje prirodnim resursima je projekt čiji je nositelj Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a partneri su mu Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Grad Velika Gorica, Održivi razvoj zajednice (ODRAZ) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). Vrijednost projekta je 208.195 eura, a izvor financiranja su EU IPA 2012 (85%) i partneri. Trajanje projekta je od studenog 2015. do studenog 2017. Cilj projekta je ojačati sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za suradnju s jedinicama lokalne samouprave u provedbi javnih politika vezanih za upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima. Studijsko putovanje je jedan od načina upoznavanja s primjerima dobre prakse u inozemstvu.

 

galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno