Poveži se s nama

Kultura

Snalažljive knjižničarke: Vratili im devastiranu knjigu, one posadile pšenicu!

Netko je vratio knjigu bez srednjeg dijela stranica, ali naše su se knjižničarke dosjetile kako iskoristiti ovaj mali kulturocid. Sad im knjiga može i pod bor…

Objavljeno

Neimenovani počinitelj ušetao je u prostorije Knjižnice Galženica, ostavio knjigu na pultu i udaljio se u nepoznatom smjeru… Tako bi nekako, da se pita kulturnjake, počinjao tekst o jednom bizarnom zločinu, kulturocidu koji se dogodio jednog predblagdanskog prijepodneva.

Zaposlenice knjižnice uzele su knjigu u ruku, otvorile je i – frapirale se. Knjiga je teško, ali i prilično bizarno oštećena – na sredini nedostaje dio stranica! Djeluje kao da je netko knjigu iskoristio kao sredstvo transporta… Nakon početnog šoka, djelatnicama knjižnice upalila se lampica. Na Facebook stranici Knjižnice opisale su kako su riješile tu situaciju…

“Što reći kada netko u Adventski sanduk knjiga u sklopu naše akcije ‘Jednu dam, jednu uzmem’ stavi ovakvu devastiranu knjigu?! Ostanete zapanjeni! Ali pravi knjižničari znaju se snaći u svakoj situaciji. Rupu smo obložili folijom, stavili unutra vatu natopljenu vodom i zasijali pšenicu. Ima simbolike u tome. Kao što je pšenica simbol plodnosti i novog života, tako je i knjiga simbol plodnosti uma i novog znanja!
Iz zrnja izrasta pšenica, a iz knjiga znanje!”

Eto, tko je rekao da knjižničarke nisu cool…

Kultura

FOTO Zvonko Bogdan i 7 tamburaša oduševili Goričane

Objavljeno

on

Povodom 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša uveličao veliku obljetnicu i oduševio publiku na koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani. Najavljen je kao ‘panonski kralj starogradskih pjesama’, skladatelj i interpretator iz vojvođanske ravnice, čuvar tradicije svojih predaka i bunjevačkih običaja.

Lijepe i nostalgične trenutke rijetko tko može dočarati kao ovaj vrsni umjetnik. Njegov dvosatni koncert ‘pokrio’ je veliki prostor, od Konavla do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uuzburkanog Balkana. Njegove besmrtne uspješnice Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Fijaker stari, Kraj jezera i druge oduševili su publiku koja je ispunila prostor sportske dvorane.

Zvonko Bogdan svoj život je posvetio glazbi i to zorno pokazuje njegovih pedeset godina i više umjetničkog rada, stotine pjesama, albuma, nagrada i priznanja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Crna BOJA i

U galeriji Hrvatskog likovnog društva svoje eksponate izložit će Đurđica Brebrić

Objavljeno

on

U galeriji Hrvatskog likovnog društva u ponedjeljak se otvara izložba ‘crna BOJA i’ na kojoj će svoja umjetnička djela predstaviti Đurđica Brebrić. U svijet umjetnosti ušla je prije osam godina. Slikarstvo je nakon četiri godine zamijenila radom u keramici. Živi i stvara u Markuševcu Turopoljskom, poduzetnica je i  vlasnica tvrtke za graditeljstvo.

Uz Đurđicu, na izložbi će se predstaviti i Gordana Šiško. Zagrepčanka se osim slikanjem bavi i pisanjem, a uz sve to vlasnica je i arhitektonskog ureda.

Izložbu možete pogledati od 17. do 29. veljače, od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 19 sati te petkom i subotom od 12 do 16 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Prijavite se na Rukopisaonicu i naučite umijeće lijepog pisanja

Kada ste zadnji put napisali rukom neki duži tekst?

Objavljeno

on

Uz svakodnevicu služenja tipkovnicom sve rjeđe rukom pišemo po papiru, pa su u Gradskoj knjižnici Velika Gorica organizirali radionicu lijepog pisanja. Grafička dizajnerica Irena Mihalinec će 12-ero polaznika “Rukopisaonice” pomoći da svladaju moderni krasopis.

– Suvremeni oblici rukopisa danas su postali umjetnost za sebe, a koriste se kako u privatne, tako i u marketinške i druge svrhe. Moderan krasopis iznimno je popularan kada je riječ o izradi čestitki, pozivnica za neki događaj, oblikovanju fontova ili originalnom dizajnu rukotvorenog loga – kažu iz Gradske knjižnice.

Za učenje ove zaboravljene vještine organizatori su predvidjeli osam radionica, a one će se održavati svakog utorka od 18. veljače do 7. travnja od 18 do 19.30 sati.

Prijave za sudjelovanje primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a sudjelovanje kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno