Poveži se s nama

Vijesti

Službenici Grada doznali kako povećati energetsku učinkovitost

Predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu

Objavljeno

Ekoregija Velika Gorica organizirala je edukaciju za predstavnike gradskih ustanova i trgovačkih društava koji se koriste Informacijskim sustavom za gospodarenje energijom (ISGE), odnosno internetskom aplikacijom za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora. ISGE predstavlja koristan alat za sustavno praćenje potrošnje i učinkovito gospodarenje energijom na lokalnoj razini, gdje Ekoregija Velika Gorica i glavni administrator Mario Konić vode brigu o redovitom prikupljanju i analizi podataka, korisničkoj podršci te općenito funkcioniranju sustava za Grad Veliku Goricu.

Predavanje za korisnike ISGE-a održala je Valentina Madžarević iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica, i Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velika Gorica, zahvalili su svim predstavnicima gradskih ustanova i trgovačkih društava na angažmanu vezanom za mjesečni unos podataka u sustav ISGE te istaknuli značaj tih aktivnosti u smislu brige oko energetske efikasnosti na razini grada. Tom prigodom predstavljen je i projekt Compete4SECAP, kojeg provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja, a koji za cilj ima implementaciju standardiziranih sustava upravljanja energijom u gradovima i općinama.

ISGE sustav radi na način da se u bazu podataka prvo unose statički podaci o svakom gradskom objektu, odnosno informacije o općim, konstrukcijskim i energetskim karakteristikama zgrade. Potom se unose dinamički podaci koji uključuju potrošnju energenata na mjesečnoj razini prema dostavljenim računima od dobavljača, te potrošnju na tjednoj ili dnevnoj razini prikupljenu izravnim očitanjem stanja s brojila. Sustav je projektiran na način da prihvaća i satna očitanja potrošnje energije s objekata gdje su ugrađeni sustavi za daljinsko očitavanje potrošnje energije.
Podaci uneseni u ISGE koriste se za niz izračuna, analiza i kontrola, čime se omogućava razumijevanje kako i na što se troši energija i voda u pojedinoj zgradi, kao i uspoređivanje pojedinih zgrada sa sličnim objektima. Ujedno je vidljiva prekomjerna i neracionalna potrošnja, te je moguća pravovremena prevencija neželjenih i nepotrebnih troškova. Na temelju informacija dobivenih kroz provedene analize, predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu.

HOTNEWS

FOTO Dječji kulturni centar iz Albanije gostovao u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, predsjednik Memetali Zenuni Memy, i Zajednica Albanaca Zagrebačke županije ugostila je Dječji kulturni centar Grada Skadra, direktor Kujtim Alija, povodom obilježavanja Dana zastave (Dan državnosti) Republike Albanije. Svečani koncert održan je sinoć u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta.

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je vodila (i pjevala) Ketlin Pjalmi, suvoditelj je bio Memy kao i prevoditelj s albanskog na hrvatski jezik i obratno, pozivao je na pozornicu goste odnosno uzvanike koji su imali kraće pozdravne govore. Posjetitelje su pozdravili veleposlanici Albanije i Kosova, v.d. poslanika Sjeverne Makedonije, Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije i Kujtim Alija.

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvođačka ekipa iz Albanije bila je mlada sa odličnim solistima i raznovrsnim koreografijama. Gost koncerta bilo je Kulturno umjetničko društvo Šćitarjevo sa svojom tamburaškom sekcijom, predsjednica Branka Tretinjak. Nakon dvosatnog programa druženje je nastavljeno uz bogati domjenak.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Evo što će se ovog vikenda događati na Prosincu u Gorici

Klizalište, dječje predstave, koncert, PerunBožić…

Objavljeno

on

Prosinac u Gorici gotovo svakodnoveno građanima nudi različita blagdanska događanja, no zasigurno će najviše Goričana manifestaciju posjetiti vikendom. Evo što će ih tamo čekati u subotu i nedjelju.

Prvi dan vikenda, 14. prosinca, ispred Muzeja Turopolja u 17 i 19 sati na rasporedu je interaktivna predstava za djecu “Baka Zima Klimalić”. U božićnom selu mališane će u 18 sati dočekati Djed Božićnjak s darovima. U 20 sati pak počinje koncert grupe Kings.

Nedjelja će pak biti humanitarnog karaktera, pa će nakon Sarmijade u podne, od 13 do 18 sati VG Legacy prikupljati donacije za Dječju bolnicu Srebrnjak.

“U 18 sati, palit će se treća svijeća na adventskom vijencu. U 18.30 počinje predstava za djecu “Kako je vilenjak spasio Božić”, nakon koje slijedi podjela darova na glavnoj pozornici. Večer završite u sjajnoj atmosferi Tamburaškog sastava Lajbeki u 20 sati”, kažu iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Subotom i nedjeljom u Muzeju Turopolja od 16 do 20 sati otvorena je i manifestacija PerunBožić, koja će Goričane upoznati sa zaboravljenim pričama i narodnim predajama. Radi se o ambijentalno-kostimiranom doživljaju inspiriranom adventskim pričama i predajama Turopolja, kao i bogatom hrvatskom nematerijalnom baštinom.

“Tijekom cijelog vikenda imate mogućnost uživati u klizanju u božićnom ugođaju, uz kuhano vino, čaj, kobasice i fritule”, dodaju iz Turističke zajednice.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Predstavljen promotivni film ‘Visit Zagreb County’

Predstavljene prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti Zagrebačke županije

Objavljeno

on

Predstavljen je novi promotivni film Turističke zajednice Zagrebačke županije ‘Visit Zagreb County’. Nastao je u suradnji s poznatom ambasadoricom hrvatskog turizma Ashley Colburn. U promotivnom spotu prikazane su prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti Zagrebačke županije, važnije manifestacije, tradicija i zanati našega kraja. Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u promociju destinacije, osluškuje i prepoznaje svjetske turističke trendove i koristi razne nove promotivne te komunikacijske alate.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno