Poveži se s nama

Vijesti

Službenici Grada doznali kako povećati energetsku učinkovitost

Predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu

Objavljeno

Ekoregija Velika Gorica organizirala je edukaciju za predstavnike gradskih ustanova i trgovačkih društava koji se koriste Informacijskim sustavom za gospodarenje energijom (ISGE), odnosno internetskom aplikacijom za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora. ISGE predstavlja koristan alat za sustavno praćenje potrošnje i učinkovito gospodarenje energijom na lokalnoj razini, gdje Ekoregija Velika Gorica i glavni administrator Mario Konić vode brigu o redovitom prikupljanju i analizi podataka, korisničkoj podršci te općenito funkcioniranju sustava za Grad Veliku Goricu.

Predavanje za korisnike ISGE-a održala je Valentina Madžarević iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica, i Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velika Gorica, zahvalili su svim predstavnicima gradskih ustanova i trgovačkih društava na angažmanu vezanom za mjesečni unos podataka u sustav ISGE te istaknuli značaj tih aktivnosti u smislu brige oko energetske efikasnosti na razini grada. Tom prigodom predstavljen je i projekt Compete4SECAP, kojeg provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja, a koji za cilj ima implementaciju standardiziranih sustava upravljanja energijom u gradovima i općinama.

ISGE sustav radi na način da se u bazu podataka prvo unose statički podaci o svakom gradskom objektu, odnosno informacije o općim, konstrukcijskim i energetskim karakteristikama zgrade. Potom se unose dinamički podaci koji uključuju potrošnju energenata na mjesečnoj razini prema dostavljenim računima od dobavljača, te potrošnju na tjednoj ili dnevnoj razini prikupljenu izravnim očitanjem stanja s brojila. Sustav je projektiran na način da prihvaća i satna očitanja potrošnje energije s objekata gdje su ugrađeni sustavi za daljinsko očitavanje potrošnje energije.
Podaci uneseni u ISGE koriste se za niz izračuna, analiza i kontrola, čime se omogućava razumijevanje kako i na što se troši energija i voda u pojedinoj zgradi, kao i uspoređivanje pojedinih zgrada sa sličnim objektima. Ujedno je vidljiva prekomjerna i neracionalna potrošnja, te je moguća pravovremena prevencija neželjenih i nepotrebnih troškova. Na temelju informacija dobivenih kroz provedene analize, predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu.

Vijesti

Bazen je otvoren! Predsjednica čestitala, osnovnoškolci zaplivali

Velika gužva oko bazena i snažan miris klora doveli su do toga da je dvoje djece osjetilo slabost, pa su morali biti izvedeni iz bazena. Brzo su došli sebi…

Objavljeno

on

Još od 1987., kad je Velika Gorica u sklopu Univerzijade dobila nekoliko vrijednih sportskih objekata, bazen u našem gradu bio je san svim nas. Željeli smo ga izgraditi tijekom tih 30 godina, ali očito nismo imali dovoljno kapaciteta. Sad smo konačno ostvarili i taj san, odlučili smo uložiti u ovakav sadržaj i vjerujem da će život u Velikoj Gorici ovime dobiti na dodatnoj kvaliteti, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić na otvorenju goričkog bazena.

Nekoliko puta odgađalo se otvorenje, čekalo se trenutak kad će sve biti završeno do posljednjeg detalja, a to se i dogodilo samo dva dana prije nego što ćemo obilježiti Dan grada. Bazen s popratnim sadržajima zauzeo je oko četiri tisuće kvadrata, a na cijeli projekt utrošeno je 39,5 milijuna kuna. Velik i važan projekt, toliko velik i važan da je njegovo otvorenje uveličala i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

– Nadam se da ćete na bazenu provesti lijepe trenutke i u obiteljskom okruženju. Unatoč odličnoj povezanosti Velike Gorice sa Zagrebom, Gorica se razvija kao samostalan grad sa svojim identitetom. Ona nije samo razvojno sjedište Turopolja već i cijele zagrebačke županije. Znamo koliko je plivanje važno za pravilan psihofizički razvoj djece, ali i za rekreaciju svih dobnih skupina stanovništva. Zato je posebno važno što ste dobili bazen, te više ne morate odlaziti u Zagreb zbog plivanja – rekla je predsjednica.

Na nogama je, kao i svi ostali, imala plave zaštitne “papuče”, obaveznu opremu na svim bazenima. Svi prisutni su se predstavili u takvom “outfitu”, ni predsjednica tu nije bila izuzetak… Okupilo se oko bazena cijelo gradsko vodstvo, cijeli niz ljudi koji aktivno sudjeluju u društvenom životu Velike Gorice, ali i znatiželjni građani, koji su došli vidjeti toliko iščekivani bazen.

U svemu tome bilo je i sitnijih komplikacija, budući da su dvoje djece morali izvesti s bazena jer im je pozlilo zbog vrućine, gužve, snažnog mirisa klora… Nikakvih većih komplikacija nije bilo, dječica su brzo došla sebi, loše je bilo jedino to što nisu mogli isprobati novi bazen. Gorički osnovnoškolci koji su izdržali pritisak prvi su se okupali u bazenu, čim su sa svojim programom završile sinkronizirane plivačice.

Na kraju priče ostaje zadovoljstvo, jer Velika Gorica doista je dobila vrijedan sadržaj. Za sportaše, za rekreativce, za ljude sa zdravstvenim poteškoćama… Ulaganje je veliko, značajno, ostaje za nadati se da će i benefiti biti takvi. Plivanje može početi…

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Sveti Nikola razveselio djecu u Mičevcu

U dijeljenju darova pomogla mu Zelena Vilenjakinja

Objavljeno

on

I ove godine sveti Nikola darivao je djecu iz udomiteljskih obitelji. U Društveni dom u Mičevcu došao je u pratnji Krampusa i malog Krampusa, koji su djeci umjesto šiba dijelili bombone. U podjeli poklona Djedu je pomagala Zelena Vilenjakinja i mažoretkinje, a za zabavni dio programa bili su zadužena iz KUD Mičevec i Magic Leon.

Galerija fotografija

Priredbu su organizirale Udruga udomitelja “Toplo srce” i Udruga veterana Domovinskog rata Velika Gorica uz potporu Grada Velika Gorica.

Nastavi čitati

Vijesti

Izabrali pacijenti: Među najboljim doktorima u državi i troje goričkih!

Radiolog Nikola Ivan Leder, pedijatrica Kornelija Kovač i liječnica obiteljske medicine Sanja Šikić-Kukić nagrađeni su u izboru portala najdoktor.com

Objavljeno

on

Petu godinu zaredom portal najdoktor.com odabrao je najbolje liječnike u Hrvatskoj, a posebnu težinu njihovu izboru daje činjenica što najbolje u medicinskoj struci biraju pacijenti, koji glasuju na temelju vlastitih iskustava. U obzir su se uzimali sljedeći kriteriji: ukupan broj komentara, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara te kvaliteta samih komentara, pri čemu se neargumentirani komentari se nisu uzimali u obzir.

– Kao i proteklih godina, komentari koji su se odnosili na vrijeme čekanja i osoblje nisu se uzimali u obzir iz razloga što u mnogim slučajevima doktorice i doktori ne mogu birati osoblje niti utjecati na broj pacijentica i pacijenata – naglasili su s portala.

Takvim su, dakle, metodama izabrani najbolji, a među njima je i troje goričkih “medicinara”. U to su se društvo zasluženo ugurali radiolog Nikola Ivan Leder, pedijatrica Kornelija Kovač i Sanja Šikić-Kukić, čija je uža specijalnost obiteljska medicina. U tome su, naravno, svoje prste imali upravo Velikogoričani, koji su svakodnevno prolazili kroz ordinacije naših Kornelije, Sanje i Nikole Ivana. Lijepo je to priznanje za svo troje, zapravo najljepše moguće, jer uvijek će liječnici reći kako im je “feedback” od njihovih pacijenata najvažniji…

Široko je i raznoliko društvo nagrađenih, na listi su liječnici svih mogućih specijalnosti, iz cijele Hrvatske, a priznanja za naš trojac bit će možda i poticaj drugima da svojim radom sljedeće godine završe na ovoj listi.

– Nastavljamo s prvobitnim ciljem da na temelju iskustava pacijenata stvaramo što je moguće realniju sliku o pojedinim doktoricama i doktorima. Komentar po komentar, i tako već sedam i pol godina, zajedno smo razvili bazu iskustava a koja je etablirala naš portal kao centralno mjesto informiranja o iskustvima s pojedinim doktoricama i doktorima. Stoga koristimo ovu priliku da pozovemo sve Vas da date svoj doprinos tako da podjelite svoja iskustva o svim doktorima koji su vas ikada liječili – ističu organizatori izbora.

 

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno