Poveži se s nama

Vijesti

Službenici Grada doznali kako povećati energetsku učinkovitost

Predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu

Objavljeno

Ekoregija Velika Gorica organizirala je edukaciju za predstavnike gradskih ustanova i trgovačkih društava koji se koriste Informacijskim sustavom za gospodarenje energijom (ISGE), odnosno internetskom aplikacijom za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora. ISGE predstavlja koristan alat za sustavno praćenje potrošnje i učinkovito gospodarenje energijom na lokalnoj razini, gdje Ekoregija Velika Gorica i glavni administrator Mario Konić vode brigu o redovitom prikupljanju i analizi podataka, korisničkoj podršci te općenito funkcioniranju sustava za Grad Veliku Goricu.

Predavanje za korisnike ISGE-a održala je Valentina Madžarević iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica, i Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velika Gorica, zahvalili su svim predstavnicima gradskih ustanova i trgovačkih društava na angažmanu vezanom za mjesečni unos podataka u sustav ISGE te istaknuli značaj tih aktivnosti u smislu brige oko energetske efikasnosti na razini grada. Tom prigodom predstavljen je i projekt Compete4SECAP, kojeg provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja, a koji za cilj ima implementaciju standardiziranih sustava upravljanja energijom u gradovima i općinama.

ISGE sustav radi na način da se u bazu podataka prvo unose statički podaci o svakom gradskom objektu, odnosno informacije o općim, konstrukcijskim i energetskim karakteristikama zgrade. Potom se unose dinamički podaci koji uključuju potrošnju energenata na mjesečnoj razini prema dostavljenim računima od dobavljača, te potrošnju na tjednoj ili dnevnoj razini prikupljenu izravnim očitanjem stanja s brojila. Sustav je projektiran na način da prihvaća i satna očitanja potrošnje energije s objekata gdje su ugrađeni sustavi za daljinsko očitavanje potrošnje energije.
Podaci uneseni u ISGE koriste se za niz izračuna, analiza i kontrola, čime se omogućava razumijevanje kako i na što se troši energija i voda u pojedinoj zgradi, kao i uspoređivanje pojedinih zgrada sa sličnim objektima. Ujedno je vidljiva prekomjerna i neracionalna potrošnja, te je moguća pravovremena prevencija neželjenih i nepotrebnih troškova. Na temelju informacija dobivenih kroz provedene analize, predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu.

Vijesti

Tri nova slučaja u županiji: Dva u Zaprešiću, jedan u Velikoj Gorici

Velikogorička ispostava županijskog Zavoda za javno zdravstvo dosad je zabilježila 52 slučaja zaraze koronavirusom, od čega je 36 ljudi već izliječeno, a četvero ih je preminulo

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do četvrtka u 11 sati evidentirane su 192 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više, ali su i četiri osobe izliječene. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 52 slučaja. Do sad su ukupno izliječene 133 osobe, a sedam ih je preminulo, stoji u najnovijem izvješću županijskog Stožera.

Kao i svakoga dana, iz Županije su objavili i tablicu s brojkama, a u njoj je vidljivo da se novi slučajevi zaraze odnose na dva u Zaprešiću i jedan u Velikoj Gorici. Naša ispostava županijskog Zavoda za javno zdravstvo dosad ima zabilježena 52 slučaja. Dosad je 36 zareženih izliječeno, a četvero ih je preminulo.

Nastavi čitati

Vijesti

Vatrogasci u otežanim uvjetima spriječili širenje požara u podrumu

U podrumu kuće u Ulici kneza Mislava izbio je požar, no velikogorički vatrogasci brzom su reakcijom spriječili veću nevolju

Objavljeno

on

Začule su se u srijedu nešto iza podneva sirene vatrogasnih vozila, projurili su gorički vatrogasci gradskih ulicama, i to u smjeru Ulice kneza Mislava. Gorjelo je u podrumskim prostorijama kuće koje koristi trgovačko društvo. Naši vatrogasci brzo su riješili problem i sve je, nasreću, završilo bez žrtava, samo uz materijalnu štetu.

“Brzom reakcijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje i razvoj požara. Iako su vatrogasci bili suočeni s visokom temperaturom i velikom količinom dima te nemogućnošću brzog odimljavanja prostora, intervencija je brzo privedena kraju. Ovim putem apeliramo na oprez ukoliko se nađete u okolnostima kakve su prisutne u ovom događaju!”, poručili su iz JVP-a.

Nastavi čitati

Kultura

Kak se spominamo v Turopolu: Snimaj se dok govoriš našim dijalektom

Otvoren je natječaj za najbolju videosnimku izvornog turopoljskog dijalekta, koja će trajati do 14. rujna

Objavljeno

on

Već osmu godinu zaredom u Velikoj Gorici se obilježavaju Dani europske baštine, velike i vrijedne međunarodne manifestacije, a svake godine tema je drukčija. Ove godine objavljen je poziv za slanjem videosnimaka na temu “Kak se spominamo v Turopolu”, a upućen je udrugama, umjetničkim organizacijama, ustanovama, samostalnim umjetnicima, učenicima i studentima, nastavnicima medijske i zavičajne kulture, građanima Velike Gorice i Turopolja, ljubiteljima tradicijske baštine…

Okvirna pravila su da snimka ne smije trajati duže od tri minute, da na njima moraju biti izvorni govornici turopoljskog dijalekta te da tekstovi prikazuju izvorne govornike koji opisuju svakodnevne životne situacije, recitiraju pjesme, zagonetke, molitve, recepte… Može se raditi i o razgovoru dvaju ili više izvornih govornika turopoljskog dijalekta, koji je 2017. godine postao zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a sve skupa može se snimati i mobitelom, bez visokih tehnoloških zahtjeva.

Uz video, treba ispuniti i Izjavu o suglasnosti za korištenje, pa sve do poslati na adresu natjecaj.kultura@gorica.hr. Najbolji će, kažu iz organizacije Dana europske baštine, dobiti i nagrade.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno