Poveži se s nama

Vijesti

Službenici Grada doznali kako povećati energetsku učinkovitost

Predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu

Objavljeno

Ekoregija Velika Gorica organizirala je edukaciju za predstavnike gradskih ustanova i trgovačkih društava koji se koriste Informacijskim sustavom za gospodarenje energijom (ISGE), odnosno internetskom aplikacijom za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora. ISGE predstavlja koristan alat za sustavno praćenje potrošnje i učinkovito gospodarenje energijom na lokalnoj razini, gdje Ekoregija Velika Gorica i glavni administrator Mario Konić vode brigu o redovitom prikupljanju i analizi podataka, korisničkoj podršci te općenito funkcioniranju sustava za Grad Veliku Goricu.

Predavanje za korisnike ISGE-a održala je Valentina Madžarević iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica, i Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velika Gorica, zahvalili su svim predstavnicima gradskih ustanova i trgovačkih društava na angažmanu vezanom za mjesečni unos podataka u sustav ISGE te istaknuli značaj tih aktivnosti u smislu brige oko energetske efikasnosti na razini grada. Tom prigodom predstavljen je i projekt Compete4SECAP, kojeg provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja, a koji za cilj ima implementaciju standardiziranih sustava upravljanja energijom u gradovima i općinama.

ISGE sustav radi na način da se u bazu podataka prvo unose statički podaci o svakom gradskom objektu, odnosno informacije o općim, konstrukcijskim i energetskim karakteristikama zgrade. Potom se unose dinamički podaci koji uključuju potrošnju energenata na mjesečnoj razini prema dostavljenim računima od dobavljača, te potrošnju na tjednoj ili dnevnoj razini prikupljenu izravnim očitanjem stanja s brojila. Sustav je projektiran na način da prihvaća i satna očitanja potrošnje energije s objekata gdje su ugrađeni sustavi za daljinsko očitavanje potrošnje energije.
Podaci uneseni u ISGE koriste se za niz izračuna, analiza i kontrola, čime se omogućava razumijevanje kako i na što se troši energija i voda u pojedinoj zgradi, kao i uspoređivanje pojedinih zgrada sa sličnim objektima. Ujedno je vidljiva prekomjerna i neracionalna potrošnja, te je moguća pravovremena prevencija neželjenih i nepotrebnih troškova. Na temelju informacija dobivenih kroz provedene analize, predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu.

Vijesti

FOTO Gastro Turopolja izrastao u veliku manifestaciju

Objavljeno

on

Gastro Turopolja u svom 17. izdanju pokazao se kao velika manifestacija, manifestacija koja bi u budućnosti mogla postati trajnim simbolom turopoljske gastronomske tradicije i suvremene ponude. Proširen na kompletan prostor na i oko Muzeja Turopolja, Gastro je zauzeo kompletan Park i Šetalište od Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije do Vugleca te tako omogućio velikom broju izlagača da pokažu svoje proizvode i rukotvorine velikom broju Goričana i njihovim gostima. Ako se nastavi s logičnim inovacijama oplemenjivati ovu manifestaciju ona bi, bez sumnje, mogla postati poznati i priznati turistički brend Grada Velike Gorice.

U natjecanju za najbolju kotlovinu natjecalo su se 34 kandidata odnosno udruge. Prema procjeni ocjenjivačkog suda, kojem je predsjednik bio Tomislav Špiček, poredak tri najbolja je slijedeći: 1. DVD-u Kosnica, 2. Javna vatrogasna postrojba Grada Velike Gorice i 3. Udruga Žumberačke vile. U kategoriji ‘najuređeniji stol’ za najuređenije proglašeni su stolovi od čak 8 udruga: DVD Ščitarjevo, DVD Gradići, DVD Strmec Bukevski, DVD Lukavec, DVD Ribnica, DVD Turopoljski Markuševec, KUD Stari Grad Lukavec i Društvo žena Buševec. Najveselije ekipe su: DVD Kuče, KUD Stari Grad Lukavec i Veseli Prigorci.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Sport

Limačice Maraton kluba na tronu u Varaždinu

Ništa manje uspješni nisu bili niti Limači

Objavljeno

on

Na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske atletske lige sjever u Varaždinu Maraton klub Velika Gorica pokazao je dominaciju u kategoriji Limačica na utrci od 600 m, gdje su sva tri postoja zauzele članice Kluba. Najviše postolje zauzela je Tena Petračić s vremenom 1:45,50, dok su srebro i broncu odnijele Hana Tašaković (1:52,12) i Livia Debelić (1:53,03). Tara Petračić utrku je završila na 4. mjestu s vremenom 1:55,28.

Ništa manje uspješni nisu bili niti Limači. Ivan Aščić Toma na utrci od 600 m zauzeo odlično 3. mjesto s vremenom 1:57,48.

Konačno, mlađa juniorka Nina Vuković osvojila je zlato na utrci od 1500 m s vremenom 5:00,58.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Načelnik goričke policije upozorio na pogoršanje stanja u prometu

Najavljuje kako će policija provoditi ‘pojačani nadzor ponašanja u prometu svih skupina sudionika’, a građane poziva na suradnju, strpljivost, povećan oprez i pridržavanje prometnih propisa

Objavljeno

on

Od početka godine na području policijske postaje Velika Gorica došlo je do pogoršanja stanja u cestovnom prometu, upozorava načelnik goričke policije Perica Malić, ističući kako se u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine broj prometnih nesreća povećao za 35,82 posto (2018-383 prometne nesreće, 2017-282 prometne nesreće).

“Uz negativan trend povećanja broja prometnih nesreća došlo je do negativnog povećanja broja prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama za 6,49 % 2018-82 prometne nesreće,od čega prometne nesreće sa povrijeđenim sudionicima u kojima su 29 sudionika zadobila teške tjelesne i 75 lakše ozlijeđena sudionika i 2017 -77 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama u kojima je 19 sudionika zadobio teške tjelesne povrede i 81 lakše ozlijeđena sudionika. Broj prometnih nesreća sa smrtno stradalim sudionicima također je veći za 300%, u 2018-4 prometne nesreće u kojoj su 1 putnik u osobnom vozilu, 2 vozača motocikla i 1 vozač traktora smrtno stradali, dok u promatranom periodu 2017-1 prometna nesreća u kojoj je 1 motociklist smrtno stradao”, kaže Malić.

Policija najavljuje kako će provoditi ‘pojačani nadzor ponašanja u prometu svih skupina sudionika’, a građane pozivaju na suradnju, strpljivost, povećan oprez i pridržavanje prometnih propisa.

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno