Poveži se s nama

HOTNEWS

Škole u Vukovini i Novom Čiču dobile tablete i računala

Objavljeno

Učitelji i profesori osnovnih škola Vukovina i Novo Čiče danas su dobili tablete, laptope i hibride koje će koristiti na nastavi s učenicima. Preduvjet je to za uvođenje e-dnevnika, a nastavnicima omogućuje da se računalima i tabletima spoje na internet ili projektor te nastavu provode pomoću digitalnog sadržaja koji, uz kupnju udžbenika, besplatno daju izdavačke kuće.

 

“Mi smo sretni što smo uspjeli ući u taj pilot projekt CARneta, drago nam je da će i djeci i učiteljima nastava biti bolja, kvalitetnija i jednostavnija te će lakše neke stvari moći naučiti. Djeci će se tako olakšati određene nastavne cjeline koje se u školi uče”, ravnatelj OŠ Vukovina Damir Bedić i dodaje kako ih iduće godine čeka nova infrastruktura i optički internet kojim će se cijela škola digitalizirati.

 

Projekt kojim je škola u Vukovini dobila 35 tableta, četiri prijenosna i šest hibridnih računala, ukupno vrijedne više od 200 tisuća kuna. Hibridna računala koristit će nastavnici matematike, biologije, fizike i kemije. U 2017. godini CARnet će im pomoći opremiti i učionicu u kojoj će biti 50-ak tableta za učenike.

 

 

“Sve više je sadržaja digitalizirano, a sve manje se koriste udžbenici. I djeci je na taj način puno lakše učiti, puno zanimljivije, a sadržaji su im tako puno pristupačniji, pogotovo priroda za koju su se izdavači jako potrudili da sadržaj prilagode djeci”, učiteljica trećeg razreda Ana Grljević.

 

Kako se radi o pilot projektu na koji se prije dvije godine prijavila Osnovna škola Vukovina, a u međuvremenu se Osnovna škola Novo Čiče odvojila i postala samostalna škola, postavilo se pitanje gdje će računala završiti. CARnet je ipak odlučio kako će 31 tablet, pet hibridnih računala i tri prijenosna računala dobiti i nova škola, jer projekt su prijavili zajedno.

 

I ravnatelju Bediću i ravnateljici OŠ Novo Čiče Sanja Povoljnjak jedino je žao što područne škole nisu zahvaćene ovim projektom.

 

“Projekt je financiran putem Europske unije, a mi smo 151. škola koja je ušla u ovaj projekt. Kod nas je organizirana i radionica za učitelje i oni su tu edukaciju prošli, kao i nekoliko internetskih radionica. Naš kolektiv je mlađi i svi su oduševljeni što ćemo imati e-dnevnike. Jedino još ne znamo što ćemo s područnim školama”, rekla Povoljnjak.

 

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Tri gola Mraclina za tri boda u Obrezini

Objavljeno

on

1. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK , 13. kolo

U borbenoj i zanimljivoj utakmici u Obrezini Mraclin je poveo u prvom poluvremenu iz kaznenog udarca, precizan sa bijele točke bio je Ladislav Roginić. U drugoj polovici dvoboja neizvjesno je bilo na obje strane. U 78. minuti sijevnula je kontra Mraclina preko Ivana Kosa koji je uputio snažan udarac u vrata domaćih koji golman Dominik Treščec neutralizira odbijancem. Odbijena lopta dolazi do Brune Augustića najboljeg strijelca mraclinske momčadi, koji sa desetak metara ne griješi. Intenzitet utakmice tada je znatno pao, no Mraclin je uspio stići do još jednog gola. U 83. minuti Josip Jurić je sa lijeve strane odličnom asistencijom pronašao Petra Bartolića u blizini gola, koji se odlično snašao i pogodio za konačnih 0:3.

MLADOST (O) – MRACLIN 0:3

OBREZINA. ŠRC Obrezina. Gledatelja 100.
Sudac: Kokot (Vrbovec). Pomoćnici: Čerkez i Crnoja.

STRIJELCI: 0:1 – Roginić (35 – 11 m), 0:2 – Augustić (78), 0:3 – Bartolić (83).

MLADOST (O): Treščec, Martinić, Perić (od 81. Jelić), M. Tadić, Sejfović, Crepulja, Periša, Zrnčić (od 66. J. Tadić), Muslija (od 46. Kuhar), Šorša (od 76. S. Tadić), Smajić (od 46. Antolović). TRENER: Josip Tadić.

MRACLIN: Dražić, Petravić (od 89. A. Dolibašić), J. Domitrović, M. Kos, Desput, J. Dolibašić, Bartolić (od 85. J. Cvetnić), Jurić (od 89. Cota), Augustić (od 84. Guduraš), Roginić, I. Kos (od 89. Golubić). TRENER: Marko Pancirov.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Od zimnice a la Kurilovec do odbačenih stvari u muzeju!

Pogledajte što je u gradu zabilježila naša kamera!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno