Poveži se s nama

HOTNEWS

Skijanje na vodi kao sport u Hrvatskoj još uvijek živi

Objavljeno

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u skijanju na vodi održano je jučer na jezeru u Starom Čiču. Organizatori prvenstva bili su Klub za skijanje na vodi ”Zagreb”, ”Vodomar” Klub za skijanje na vodi (Duga Resa) i Zagrebački savez za skijanje na vodi i wakeboard. Funkciju glavnog suca obnašao je Arsen Sihtar, vozači glisera bili su Pavle Zobundžija i Draško Durn, obradu podataka radila je Lana Grgurić.

 

skijanje-na-vodi-9

Sve rjeđi entuzijasti u ovom sportu pokušavaju ga spasiti od totalnog nestanka, iako im to sve teže uspijeva. Neumorni Pavle Zobundžija, zaštitni znak odnosno ikona skijanja na vodi u Republici Hrvatskoj i ove godine je uz nazočnost prijatelja i zaljubljenika u sport na vodi iz Slovenije organizirao natjecanje s ukupno 14 natjecatelja.

 
Klasično skijanje na vodi. Slalom
Skijanje na vodi je sport gdje sportaš svladava kretanje na vodi uz pomoć glisera i skija, a natjecanja se održavaju širom svijeta. Službeno registriranih natjecatelja ima više od 3.000.000, a vrlo je popularan i među rekreativcima. Klasično skijanje na vodi sastoji se iz tri discipline: slalom, figure i skokovi. Najpopularniji je slalom koji se izvodi (uglavnom) na jednoj skiji (monoskijanje). Staza za slalom sastoji se od 6 fiksiranih bova pozicioniranih na 11.5 metara, lijevo i desno od ”vozne centralne staze” glisera, a koja se sastoji od bova na međusobnom razmaku od 2.1 metar, ovisno o kategoriji skijaša i (ili) njegovih mogućnosti. Dužina užeta za vuču iza glisera može varirati od 18.25 do 9.75 metara. Uspješan prolaz kroz stazu podrazumijeva da skijaš iza glisera prođe kroz ulazna vrata slalom staze, obiđe svaku od 6 bova s vanjske strane i na kraju prođe kroz izlazna vrata. Nakon svakog uspješnog prolaza uže se skraćuje i otežava slijedeće prolaze, dok se ne dođe do dužine koju skijaš više ne može svladati.

 

skijanje-na-vodi-6

Bager i skijanje su nespojiva kombinacija
Jezero u Starom Čiču (poznatije kao Vukovinsko jezero) je jedina homologirana staza za skijanje u prirodnim gabaritima (idealan odnos dužine i širine jezera) u našoj zemlji i kao takva idealna za ovaj sport. Međutim, to uskoro, najvjerojatnije, više neće biti – zbog bagera! Koncesionar za šljunak pozicionirao je moćni stroj za eksploataciju jezerskog dna i obala te je logično očekivati nagrđivanje jezera i narušavanje vodenog balansa. Kada do toga dođe, onda će natjecateljsko skijanje na velikogoričkoj vodi ostati samo pusta želja ”vodenih romantičara”.

 

arsen-sihtar-i-pavle-zobundzija

Arsen Sihtar i Pavle Zobundžija

 
Otvoreno prvenstvo Hrvatske u skijanju na vodi
Rezultati slaloma – 1. vožnja
Seniorke: 1. Špela Močnik, Slovenija (2.0 /37/ 18.25), 2. Serena Stašić, Lošinj, (1.5/37/18.25), 3. Ana Mikić, Lošinj (0.5 /37/ 18.25).
Seniori: 1. Pavle Zobundžija, Zagreb (2.5 /58/ 12.00), 2. Boris Sihtar, Opatija (1.0 /58/ 13.00), 3. Jaka Medja, Slovenija (5.0 /58/ 14.25) 4. Max Herendić, Zagreb (4.0 /58/ 14.25), 5. Fran Borna Urban (3.0 /55/ 18.25), 6. Zdenko Bautin, Slovenija (5.0 /40/ 18.25), 7. Draško Durn, Zagreb (3.0 /40/ 18.25), 8. Tomislav Morduš, Vodomar (2.5 /40/ 18.25), 9. Dubravko Mužić, Lošinj (0.5 /40/ 18.25), 10. Matej Cerar, Slovenija (0.5 /40/ 18.25), 11. Sebastijan Andrijčić, Lošinj (0.0 /40/ 18.25).

 
(Rezultat se zapisuje na bazi: 1. obiđenih bova – plutača, 2. brzini glisera i 3. dužini užeta.)

 

galerija fotografija

HOTNEWS

Pao s četiri metra visine i teško se ozlijedio

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Objavljeno

on

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka jučer oko 14 sati u Velikoj Gorici, dok je u poduzeću obavljao poslove na demontaži kontejnera, 64-godišnji zaposlenik je pao s visine od oko 4 metra i teško se ozlijedio.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Nastavi čitati

HOTNEWS

(Dis)funkcija glave gostuje na Festivalu glumca

Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić večeras nastupaju u Vukovaru

Objavljeno

on

Predstava Scene Gorica gostuje večeras u 21 sat u Hrvatskom domu Vukovar, gdje se od 5. do 13. rujna održava 27. Festival glumca. Na repertoar festivala izbornik Nedim Prohić uvrstio je, među 17 izabranih predstava, i (Dis)funkciju glave. U predstavi gledatelji prate posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje.

– Lijepo je za istaknuti i pohvaliti se kako je naša Scena Gorica i ove godine na Festivalu glumca. (Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita, a sada će ju publici predstaviti naša glumačka ekipa – kažu iz Scene Gorica.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Iskustva iz poslovnica za otkup zlata: Kako do najveće isplate?

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna

Objavljeno

on

Autor

Otkup zlata stoljećima je prisutan u zlatarskoj branši. No tek pojavom tvrtke Auro Domus krajem prošlog desetljeća, ta se djelatnost „profesionalizirala“, uz djelatnike posebno educirane isključivo za procjenu i otkup zlatnih predmeta. Iz brojnih poslovnica za otkup zlata stižu i zanimljive priče. Usluge otkupa zlata tvrtke Auro Domus svakog mjeseca koristi nekoliko desetaka tisuća ljudi diljem Hrvatske, među kojima su i mnogi stanovnici Velike Gorice.

Iskustva koja su imali prilično su različita. S jedne je strane neskriveno oduševljenje kada im se nekoliko komada nakita procijeni na više tisuća kuna, daleko iznad očekivanja, a s druge razočaranje saznanjem da je „obiteljsko nasljeđe“ zapravo vješta imitacija zlata koja nema vrijednosti na tržištu.

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna. Ipak, tada se radilo o otkupu investicijskog zlata, a ne lom-zlata koje se najčešće otkupljuje u Auro Domusovim poslovnicama. Većina otkupljenog zlata otpada na stari nakit. Upravo se tu kriju i najveće isplate u gotovini, koje su dosezale i nekoliko desetaka tisuća kuna.

Tako su sa zaboravljenim predmetima iz ladica ili pospremljenih u kutije na tavanu i podrumu financirali nabavku novih kućanskih uređaja, platili troškove skijanja i ljetovanja, riješili financijske dubioze… Jedna klijentica iz Velike Gorice je isplatom od otkupa zlata čak uspjela i zatvoriti kredit za novi automobil. Djelatnici iz poslovnica za otkup zlata ističu kako su iskustva građana uglavnom pozitivna. Zadovoljni su jer im stari predmeti koje više ne trebaju mogu osigurati „ekstra“ mjesečnu plaću.

Kako ističu djelatnici, često se dogodi da klijenti dođu iskoristiti mogućnost besplatne procjene svojeg nakita, pa se – iznenađeni visokom otkupnom cijenom – na koncu odluče i na prodaju. Stoga je lako napraviti prvi korak: dovoljno je doći u poslovnicu u Veliku Goricu, na adresi Zagrebačka 15 i zatražiti besplatnu procjenu. Nakon nekoliko minuta saznat ćete isplati li se prodati zlato ili ćete ga zadržati.

Radno vrijeme poslovnice možete pronaći na poveznici, a za sve upite dostupan je i besplatan broj telefona 0800 73 72.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno