Poveži se s nama

HOTNEWS

Sjednica Gradskog vijeća prošla je mirno, a na “Aktualcu” vijećnici najviše govorili o uređenju naselja

Objavljeno

Iako je uobičajeno da se najveća bura podigne upravo na Aktualnom satu ovaj, na 18. sjednici Gradskog vijeća, prošao je poprilično mirno. Za govornicom su se najviše vidjeli upravo vijećnici vladajućeg HDZ-a, a gradonačelnik Barišić zbog bolesti nije bio prisutan.

 

No, pravu raspravu zato je izazvalo Izvješće o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2015. godinu. Oporba je bila glasna i vladajućem HDZ-u prebacivala kako se ne gradi dovoljno, a Marijo Zdelar plan Izvješća je ocijenio “neambicioznim”.

 

Barišić i Bandić uskoro na sastanku

 

Tatjana Amšel Zelenika iz stranke Bandić Milan 365 postavila je pitanje u ime stanovnika Velike Kosnice o uređenju Omladinskog naselja.

 

“Naime, svi znamo da tamo žive beskućnici i da je to područje pod protektoratom grada Zagreba. Međutim, tamo ima više objekata koji su u ruševnom stanju i koji prijete da će se svaki dan srušiti. U pojedinim objektima je smetlište, to je izvor zaraze, imamo informaciju da se u nekima od tih objekata po noći skuplja i naša „zlatna mladež“ pa da ima droge i alkohola. Osim toga, područje je izrazito zapušteno, a ta zapuštenost je sakrila i jedno zapravo vrlo lijepo nogometno igralište“, objasnila je Zelenika.

 

vijeće

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec odgovorio je kako je to pitanje stavljeno na popis tema sastanka goričkog gradonačelnika Dražena Barišića i njegovog zagrebačkog kolege Milana Bandića. Osim o tome, gradonačelnici će dogovarati i niz drugih točaka od zajedničkog interesa, kao što su uvođenje jednotarifne unije u gradskom i prigradskom javnom prijevozu, izgradnja tramvajske pruge do Velike Gorice, gradnja nove crkve u Velikoj Mlaki, preseljenje ZET-ove garaže iz centra Gorice i gradnja mrtvačnice u Dubrancu.

 

Što je s prodajom gradskih stanova?

 

Odluku o prodaji gradskih stanova Gradsko vijeće donijelo je prije gotovo godinu dana, a od tada su prodana samo tri stana pa je vijećnik SDP-a Domagoj Oštrić upitao vladajuće vijećnike da li je potrebno tu odluku preispitati.

 

vijeće 3

 

“Grad ima u vlasništvu 154 stana. U postupku nakon donošenja odluke iskazan je interes 61 najmoprimca, a smo tri osobe su iskazale ozbiljnu želju za kupnju stana. Jedina tri stana koja su prodana nisu prodana po ovoj odluci nego po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. S obzirom na ovu namjeru i interes koju je Grad iskazao donošenjem ove odluke, mene zanima da li je taj cilj postignut i da li imamo ozbiljnu namjeru revidirati tu odluku s obzirom da nije postigla željeni uspjeh”, istaknuo je Oštrić.

 

Pročelnica Sanda Kulić Makar odgovor će mu dati pismeno, ali napomenula je kako je interes za kupovinu tih stanova bio velik te da su dobili puno pisama namjere od građana koji žive u tim stanovima.

 

“No, postupak otkupa još nije realiziran. Radi se na tome, procjene su u tijeku. Ja se nadam da će taj postupak otkupa ići i dalje”, odgovorila je Makar.

 

vijeće 5

 

Za Gorički klub mladih izdvojili su 100 tisuća kuna

 

“U našem proračunu smo osigurali 100 tisuća kuna za Gorički klub mladih u ovoj godini. U kontaktu smo s Pučkim otvorenim učilištem s kojim krećemo u suradnju vezano uz prostor u KC Galženica. Međutim, prostor je dosta derutan i treba se potpuno urediti. Mislim da bi to za naše mlade bio adekvatan prostor budući da je u centru grada pa je lako dostupan“, odgovorio je zamjenik Kolarec na pitanje Stjepana Kosića o statusu prostorija za mlade Goričane.

 

Pješačka i biciklistička staza u Novom Čiču

 

Vijećnicu HDZ-a Natašu Hader zanimalo je kada će biti napravljena biciklističko-pješačka staza od Novog Čiča prema Jagodnom.

 

“U programu gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture u 2016. godini predviđena je izrada projektne dokumentacije za Posavsku ulicu prema Jagodnom u sklopu čega će biti projektirana biciklističko-pješačka staza koja bi ta dva naselja kvalitetno povezala. Radovi na toj rekonstrukciji prometnice i izgradnja staze planira se u godini koja je pred nama, 2017. godini”, odgovorio joj je HDZ-ov Ervin Kolarec.

 

vijeće 4

 

Uređenje prometnica treba gotovo svakom naselju

 

Komunalna infrastrukutra, točnije prometnice, bile su među najčešćim pitanjima, a zamjenik gradonačelnika Kolarec obećao je pozabaviti se svima i pozvati predstavnike stanara područja na kojima su neuređene ceste na sastanak te što brže riješiti njihov problem.

 

CityLIGHTS

FOTO VIJEST:U šetnji vukovinskim proštenjem

Danas je Vukovina posebno zasjala, kao što to priliči jednom od najstarijih marijanskih naselja u Hrvatskoj. Kao i svake godine, mnoštvo je proštenjačkih sadržaja. Ako Vas put odvede nogostupom kod vukovinske crkve, zasigurno će atmosfera mnoge podsjetiti na djetinjstvo kada ste jedva dočekali da odete na proštenje, stoga se nemojte dugo premišljati i pravac na Gospu u Vukovinu!

Objavljeno

on

Prošetali smo se proštenjem, privučeni šarenilom i veselim ozračjem koje vlada danas u Vukovini. Kao i svake godine, tu su ‘kramari’, razni ringišpili i vrtuljci… Probali smo nove okuse sladoleda koje u ponudi ima naš izvrsni slastičar i veliki gospodin Memy, s novom recepturom koja je stigla čak iz Italije! Gorički medičari Saraga u ponudi imaju bio gverc i odlične medenjake, a posvuda se osjeti miris pečenja, roštilja, kotlovine, te ostalih prigodnih sajamsko-turopoljskih delicija. Nemojte se iznenaditi kad u šetnji zateknete i turopoljske banderijalce u divnim odorama koje pričaju povijesnu priču.

Sa svirkom lagano kreću Pirati i Vikinzi, Sjaj i Skitnice, a ako Vas muči prijevoz kući, dečki iz Taxipro-a spremno dežuraju, i tu su po prvi puta u Vukovini. Nemojte se puno premišljati, pogledajte našu fotogaleriju, i pravac Vukovina na proštenje!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otkriven točan uzrok jučerašnjeg nestanka struje!

Gradske službe su vrlo brzo izašle na teren, kako bi Goricu lišile ‘mraka’. Struja nam se vratila u 23.08 sati, a iz HOPS-a ističu da ovaj prekid isporuke električne energije nije bio povezan s HEP-om, objašnjavajući kako su riješili ovaj problem na terenu

Objavljeno

on

Donosimo službene informacije nastavno na jučerašnji razlog nestanka električne energije! Podsjetimo, sinoć je u 21.14 sati oko 60 tisuća naših sugrađana provelo oko dva sata u mraku, kako smo izvijestili u jučerašnjoj objavi.

Iz  Grada su reagirali slanjem nadležnih službi na teren, a sve kako bi se problem riješio u najkraćem mogućem roku.

– Sazvan je krizni stožer nakon nestanka struje i prestanka rada semafora zbog navedenog problema te su sve nadležne službe na terenu. Policija i DVD-ovi su na velikogoričkim prometnicama i reguliraju promet radi sigurnosti – napisao je jučer zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar, na svom facebook profilu.

Kako je nadalje izvijestio HOPS, zbog kvara na visokonaponskoj opremi Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) na njihovoj trafostanici u Mraclinu došlo je prekida napajanja radijalno priključenih trafostanica: TS Velika Gorica, TS Petrinja i TS Glina. Odmah po nastanku kvara, dežurne specijalističke službe HOPS-a u najkraćem su vremenu intervenirale i izolirale mjesto kvara u TS Mraclin te vratile 110 kV napon na sabirnice TS Velika Gorica, TS Petrinja i TS Glina u 23:08 sati. U opisanom događaju došlo je do loma izolatora prekidne komore visokonaponskog prekidača (VN) polja 110 kV Siscia u TS Mraclin i nemogućnosti prekidanja struje kvara od strane ovog prekidača.

Iz HOPS-a ističu da ovaj prekid isporuke električne energije nije bio povezan s HEP-om, objašnjavajući kako su riješili ovaj problem na terenu.

– Kvar je otklonjen djelovanjem sustava zaštite od zatajenja prekidača i posljedično isključenjem kompletnog 110 kV postrojenja TS Mraclin. Nikakvi drugi poremećaji u elektroenergetskom sustavu nisu zabilježeni. TS Petrinja i TS Glina trenutno se radijalno napajaju iz TS Mraclin zbog radova na rekonstrukciji 110 kV postrojenja TS Pračno. Tijekom dana specijalističke ekipa HOPS-a ce izvršiti popravak prekidača polja 110 kV Siscia čime će se uspostaviti puna funkcionalnost 110 kV postrojenja TS Mraclin.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Nakon 34 godine susrela se generacija

Susret je bio nabijen emocijama, prošlo je puno godina, a nismo se vidjeli. Ima nas po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu

Objavljeno

on

Nekad davno Osnovna škola Eugena Kumičića zvala se Osnovna škola Veljko Vlahović. Upravo u tu školu išla je i generacija 1970. godišta.

Nakon dugih 34 godine od završetka osmog razreda po prvi puta su se našli tamo gdje su se i upoznali,ispred škole. Susret je inicirao upravo onaj dečko, za kojeg vjerojatno nikad ne bi rekli jer je za vrijeme školovanja bio najnestašniji, a danas živi u Irskoj.

-Susret je bio nabijen emocijama, prošlo je puno godina, a nismo se vidjeli. Ima nas po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu od Njemačke, Engleske, Slovenije, Srbije pa do Irske. Kada smo se našli svi smo se izgrlili i izljubili te malo ispričali na koje nas je strane život odnio te čime se bavimo. Od nas 34 jučer nas se skupilo 22- rekla je učiteljica Dubravka

Davnih 70-tih još su se igrali u školskom dvorištu, cure su igrale skrivača, a dečki nogomet, a danas su to sve doktori, ekonomisti, učitelji ,trgovci, frizeri…

Jedna od njih je i Dubravka, koja je danas učiteljica u školi koju je i sama pohađala. Vjerujemo da u njezinom odabiru životnog zvanja prste ima i njezina prva učiteljica gospođa Marija Karanović. Ona je bila i gost iznenađenja te su se svi razveselili vidjevši ju.

Učiteljice Dubravka i Marija

-Naša prva učiteljica dobro nas se svih sjeća i u lijepoj smo joj uspomeni , te se prisjetila raznih dogodovština koje je s nama proživjela- nastavila je učiteljica Dubravka

Dečki su bili posebno kreativni, valjda zato da se iskupe za sve nepodopštine koje su curama priređivali za vrijeme osnovnjaka. Tako je jedan svakoj poklonio bombonijeru i lavandu, a drugi je rekao svakoj da izabere unikatan nakit koji radi prijateljica iz razreda koja živi i time se bavi na otoku Ižu.

-Dogovor je pao, nakon ovog prvog puta nalazit ćemo se češće jer jučer smo se našli popodne kod škole pa išli na večeru u Pivnicu Turopolje te na kraju završili u ‘Park Caffeu’ do sitnih noćnih sati jer se nikako nismo mogli rastati. Ovim putem pozivamo ako se netko nađe na fotografiji da nam se javi jer za neke jednostavno ne znamo gdje su- zaključila je Dubravka

 

 

 

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno