Poveži se s nama

HOTNEWS

Sjednica Gradskog vijeća prošla je mirno, a na “Aktualcu” vijećnici najviše govorili o uređenju naselja

Objavljeno

Iako je uobičajeno da se najveća bura podigne upravo na Aktualnom satu ovaj, na 18. sjednici Gradskog vijeća, prošao je poprilično mirno. Za govornicom su se najviše vidjeli upravo vijećnici vladajućeg HDZ-a, a gradonačelnik Barišić zbog bolesti nije bio prisutan.

 

No, pravu raspravu zato je izazvalo Izvješće o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2015. godinu. Oporba je bila glasna i vladajućem HDZ-u prebacivala kako se ne gradi dovoljno, a Marijo Zdelar plan Izvješća je ocijenio “neambicioznim”.

 

Barišić i Bandić uskoro na sastanku

 

Tatjana Amšel Zelenika iz stranke Bandić Milan 365 postavila je pitanje u ime stanovnika Velike Kosnice o uređenju Omladinskog naselja.

 

“Naime, svi znamo da tamo žive beskućnici i da je to područje pod protektoratom grada Zagreba. Međutim, tamo ima više objekata koji su u ruševnom stanju i koji prijete da će se svaki dan srušiti. U pojedinim objektima je smetlište, to je izvor zaraze, imamo informaciju da se u nekima od tih objekata po noći skuplja i naša „zlatna mladež“ pa da ima droge i alkohola. Osim toga, područje je izrazito zapušteno, a ta zapuštenost je sakrila i jedno zapravo vrlo lijepo nogometno igralište“, objasnila je Zelenika.

 

vijeće

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec odgovorio je kako je to pitanje stavljeno na popis tema sastanka goričkog gradonačelnika Dražena Barišića i njegovog zagrebačkog kolege Milana Bandića. Osim o tome, gradonačelnici će dogovarati i niz drugih točaka od zajedničkog interesa, kao što su uvođenje jednotarifne unije u gradskom i prigradskom javnom prijevozu, izgradnja tramvajske pruge do Velike Gorice, gradnja nove crkve u Velikoj Mlaki, preseljenje ZET-ove garaže iz centra Gorice i gradnja mrtvačnice u Dubrancu.

 

Što je s prodajom gradskih stanova?

 

Odluku o prodaji gradskih stanova Gradsko vijeće donijelo je prije gotovo godinu dana, a od tada su prodana samo tri stana pa je vijećnik SDP-a Domagoj Oštrić upitao vladajuće vijećnike da li je potrebno tu odluku preispitati.

 

vijeće 3

 

“Grad ima u vlasništvu 154 stana. U postupku nakon donošenja odluke iskazan je interes 61 najmoprimca, a smo tri osobe su iskazale ozbiljnu želju za kupnju stana. Jedina tri stana koja su prodana nisu prodana po ovoj odluci nego po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. S obzirom na ovu namjeru i interes koju je Grad iskazao donošenjem ove odluke, mene zanima da li je taj cilj postignut i da li imamo ozbiljnu namjeru revidirati tu odluku s obzirom da nije postigla željeni uspjeh”, istaknuo je Oštrić.

 

Pročelnica Sanda Kulić Makar odgovor će mu dati pismeno, ali napomenula je kako je interes za kupovinu tih stanova bio velik te da su dobili puno pisama namjere od građana koji žive u tim stanovima.

 

“No, postupak otkupa još nije realiziran. Radi se na tome, procjene su u tijeku. Ja se nadam da će taj postupak otkupa ići i dalje”, odgovorila je Makar.

 

vijeće 5

 

Za Gorički klub mladih izdvojili su 100 tisuća kuna

 

“U našem proračunu smo osigurali 100 tisuća kuna za Gorički klub mladih u ovoj godini. U kontaktu smo s Pučkim otvorenim učilištem s kojim krećemo u suradnju vezano uz prostor u KC Galženica. Međutim, prostor je dosta derutan i treba se potpuno urediti. Mislim da bi to za naše mlade bio adekvatan prostor budući da je u centru grada pa je lako dostupan“, odgovorio je zamjenik Kolarec na pitanje Stjepana Kosića o statusu prostorija za mlade Goričane.

 

Pješačka i biciklistička staza u Novom Čiču

 

Vijećnicu HDZ-a Natašu Hader zanimalo je kada će biti napravljena biciklističko-pješačka staza od Novog Čiča prema Jagodnom.

 

“U programu gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture u 2016. godini predviđena je izrada projektne dokumentacije za Posavsku ulicu prema Jagodnom u sklopu čega će biti projektirana biciklističko-pješačka staza koja bi ta dva naselja kvalitetno povezala. Radovi na toj rekonstrukciji prometnice i izgradnja staze planira se u godini koja je pred nama, 2017. godini”, odgovorio joj je HDZ-ov Ervin Kolarec.

 

vijeće 4

 

Uređenje prometnica treba gotovo svakom naselju

 

Komunalna infrastrukutra, točnije prometnice, bile su među najčešćim pitanjima, a zamjenik gradonačelnika Kolarec obećao je pozabaviti se svima i pozvati predstavnike stanara područja na kojima su neuređene ceste na sastanak te što brže riješiti njihov problem.

 

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ovo su preporuke Stožera Civilne zaštite RH za boravak u zatvorenim prostorima

Sačuvajte zdravlje i budite sigurni u svojim stanovima ili kućama

Objavljeno

on

Slušate upute Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i ostajete doma? Ipak, to ne znači da ste sigurni od koronavirusa i zato sačuvajte zdravlje i budite sigurni u svojim stanovima ili kućama. Ovo su preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite za kućanstva i ostale zatvorene prostore koje nije zgorega još jednom ponoviti.

Opće mjere prevencije uključuju:
– Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi
– Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta
– Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac
– Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome
– Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu
– Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma
Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:
– Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha
– Izbjegavajte druge bolesne osobe
– U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima)
– Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije
– Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.
– Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.
– Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.
– Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.
– Preporuča se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
– Redovito prozračite prostor u kojem boravite.

Mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijima i kroničnim bolesnicima i djece:
Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika
Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće
Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima
Provodite temeljitu higijenu ruku
Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i broj 112 ili 113
Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; liječnika najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet
Preporuča se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
Poduzmite mjere kako biste zaštitili djecu tijekom epidemije:
S djecom redovito provodite i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.

Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):
– Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite
– Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće
– Ovisno o uvjetima stanovanja dozvoljavaju, neka koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku
– Preporuča se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako je u kućantvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.

Čišćenje i odlaganje otpada:
– Prilikom čišćenja koristite preporučena sredstva za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem. Redovito čistite površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je od osobite važnosti ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.
– Otpatke (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.
– Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner.
– Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.

Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
– Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena COVID-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.
– Ne puštajte druge ukućane u prostorije u kojima je boravio bolesnik sve dok nisu očišćene.
– Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja
– Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju
– Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte
– Očistite i dezinficirajte sve potencijalno kontaminirane površine: kvake na vratima, telefone, drške u hodnicima i na stubištima
– Očistite toalet, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte
– Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus
– Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (60 – 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete koristiti čišćenje na paru
– Nakon čišćenja krpe oprati na 90 °C
– Skinite rukavice i masku te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.
– Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad.
– Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.
– Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

Čistoća rublja koje je koristila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
– Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje.
– Ako ne posjedujete perilicu za rublje, pričekajte dodatnih 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja.

Odabir sredstava za dezinfekciju
Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari:
Etanol
Natrijev hipoklorit
Glutaraldehid
Izopropanol
Benzalkonijev klorid
Natrijev klorit

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:
1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva
2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece
3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje
4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Samodisciplinom pomažete prebroditi pandemiju!

Razum, humanost i poštivanje mjera – odgovornost je na svima nama u globalnoj zdravstvenoj krizi.

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno