Poveži se s nama

Vijesti

SDP traži sazivanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća i početak rješavanja gradskih problema

Sumnjaju kako sjednica dosad nije sazvana jer se ‘kupuju’ vijećnici potrebni za većinu u Gradskom vijeću

Objavljeno

Članovi goričkog SDP-a pozvali su gradonačelnika Krešimira Ačkara da što prije sazove konstituirajući sjednicu Gradskog vijeća kako bi se gradski problemi, na koje su upozoravali i tijekom kampanje na lokalnim izborima, krenuli što prije rješavati.

– Izbori su iza nas, građani su odlučili i oko toga više rasprave nema, pa ne treba ni puno komentara. Odabrali su da nositelj dužnosti bude novi gradonačelnik, ali i da njegova koalicijska lista nije dobila većinu u Gradskom vijeću. Mi tu odluku poštujemo, a očekujemo da je poštuju i ostali – započeo je Ivo Jelušić te naveo kako je i dalje potrebno hitno riješiti problem pročistača otpadnih voda u projektu Aglomeracija Velike Gorice, javni prijevoz i zapušteni Tržni centar.

– Nema potrebe za kupovinom onih koji nisu bili na njegovoj listi. Ne želimo da se ni od koga tko je izabran u Gradsko vijeće pravi ‘žetončić’, moralna ljudska i politička krpa. Nemojmo to ljudima činiti – kazao je Jelušić i dodao kako će SDP podržati svaki dobar prijedlog izvršne vlasti.

4.6.2021. Velika Gorica – KOnferencija za medije SDP-a Velika Gorica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Onaj koji nije dobar nećemo podržati, ali ja se nadam da se ne radi na tome da skuplja ljude koji će podržavati njegove loše prijedloge. Za dobre prijedloge imat će i našu podršku – zaključio je Ivo Jelušić, a predsjednik Gradske organizacije SDP-a Ozren Robić je dodao kako ne želi špekulirati koga se to ‘pokušava kupiti’ ali da…”Konstituirajuća sjednica još nije sazvana, a realno gledano dosta vremena je već prošlo. To nas navodi na sumnju da se radi ‘ispod žita’. Na kraju krajeva, na konstituirajućoj sjednici će se vidjeti radi li se o dogovoru političkih stranaka ili se radi o ljudima koji su, nazovimo to tako, progledali”.

Podsjetimo, zakonski rok za sazivanje konstituirajuće sjednice je mjesec dana od službene objave rezultata izbora koja je bila 17. svibnja. Što se pak tiče raspodjele snaga u Gradskom vijeću, nitko nema potrebnu većinu od 14 glasova. HDZ i koalicijski partneri osvojili su 12 vijećničkih mjesta, SDP i partneri sedam, MOST pet, a Domovinski pokret tri.

HOTNEWS

Policija će u akciji zaštite pješaka nadzirati vozače

Cilj akcije je smanjiti broj prometnih nesreća i stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu…

Objavljeno

on

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke naredna će dva dana provoditi preventivno-represivnu akciju “Zaštita pješaka”.

-Akcija će se provoditi sutra i u srijedu 27.listopada na području PU zagrebačke, a cilj joj je smanjiti broj prometnih nesreća i stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu – ističu iz policije te dodaju kako će zapravo akcija biti usmjerena na prekršaje vozača.

– Pozivamo vozače da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima te pješake koji kolnik prelaze izvan mjesta obilježenog za prelazak gdje oni ne postoje kao takvi. Pješake pozivamo da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu – dodaju iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

Dan je dobrovoljnih darivatelja krvi, u Zagrebačkoj županiji u prošloj godini prikupljeno 11 548 doza!

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Objavljeno

on

U povodu 25. listopada – Dana dobrovoljnih davatelja krvi čestitamo svima Vama koji ste darivali krv i na taj način pokazali svoju humanost i plemenitost, a u konačnici spasili nečiji život.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv! Ovi brojevi nisu zanemarivi! Baš kao što nisu zanemarivi ni brojni dobrovoljni darivatelji kojih u Zagrebačkoj županiji iz godine u godinu ima sve više.

-U 2020. godini ukupno planirali broj doza krvi za područje Zagrebačke županije iznosio je 10400 doza, a prikupljeno je 11548. Ove godine postavili smo si isti cilj – prikupiti 10400 doza, a već do kraja rujna prikupili smo ih 9677 što govori da ćemo i ove godine uspjeti premašiti planiranu brojku, rekla je Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija ove godine nastavlja sa svečanim obilježavanjem Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. Ove godine jubilarna priznanja – brončani, srebrni i zlatni znak, obiteljske i završne zahvalnice zaslužila su 193 darivatelja od kojih će posebne plakete dobiti dva darivatelja koji su 125 puta dali krv, 1 darivatelj koji je 150 te 1 koji je čak 175 puta dao krv!

Inače, Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Nastavi čitati

Vijesti

Via KINO spojilo je kulturu i gastronomiju u Velikoj Gorici

U središnjem velikogoričkom parku besplatno se gledao „Braća Blues“ uz Brigljević gin, kestene, burgere i turopoljske tartufe. Bila je to prava hedonistička nedjelja predzadnjeg događanja u sklopu projekta VIA VINO.

Objavljeno

on

Sinoć, 24. listopada 2021. godine održalo se Via KINO, događaj koji je ovoga puta spojio film, gin i gastronomiju. Poznati filmski klasik iz 1980. godine „The Blues Brothers“ na filmsko su platno središnjeg velikogoričkog parka doveli organizatori Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji sa Motovun film festivalom. Via KINO spojilo je kulturu i gastronomiju u Velikoj Gorici, našem najvećem gradu Zagrebačke županije.

Filmsku večer obogatio je pravi uvid u to kako izgleda lov na tartufe, o čemu nam je otkrio tartufar. Kušao se autohtoni gin s potpisom boutique destilerije Brigljević, a cijelo događanje obogatio je food truck specijaliteta Marina Medaka, te pečeni kesteni iz Turopolja.

-Od 2015. proizvodimo prvi hrvatski craft gin pod imenom Flying Cat, naglasio je vlasnik destilerije Miljenko Brigljević. Njegova destilerija je tradicijski obiteljski posao kojim se bave od 2002. godine, a za svoje proizvode su višestruko nagrađivani kako za kvalitetu tako i za dizajn bova i etiketa. U svom radu objedinjuju kulturnu, povijesnu i gastronomsku baštinu.

-U našoj destileriji redovno održavamo gin radionice i specijalizirane tastinge uz prethodnu najavu na kojima možete saznati gdje, kad i kako je nastao gin, koji stilovi gina postoje, što je to craft gin i kako se on proizvodi danas.

-Jedan od ciljeva Turističke zajednice Zagrebačke županije je pozicionirati zagrebački zeleni prsten prema Zagrebu kao idealnu vikend destinaciju, a upravo ovakvim kvalitetnim i zaokruženim događanjima stvara se motiv dolaska, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović te dodala kako ovi događanjima kreiraju novi turistički proizvod.

-Nakon spajanja enogastronomije sa glazbom i filmom, kroz ove divne vikend priče uskoro spajamo izložbe i vino.

Sljedeće događanje je izložba Via ART, 06. studenog u Samoboru kojom će se obilježiti Martinje.

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno