Poveži se s nama

Moja županija

Saznajte što su muzeji u Zagrebačkoj županiji pripremili za Noć muzeja

Raznolik program posjetitelje očekuje u večernjim satima 31. siječnja, a ulaz je na sve slobodan

Objavljeno

Noć muzeja slavi jubilarnih 15 godina, a raznolik program pripremili su muzeji u Zagrebačkoj županiji. Posjetitelji koji 31. siječnja u večernjim satima krenu u muzeje i ove će ih godine moći besplatno razgledati.

U Dugom Selu u Maloj galeriji posjetitelje očekuje izložba fotografija, dokumenata i predmeta iz dugoselske prošlosti. Također, u povodu 150. obljetnice željeznice u Dugom Selu, u suradnji s Gradskom knjižnicom i Hrvatskim željezničkim muzejom Zagreb, izložit će se stare fotografije i razglednice te prikazati film Petra Krelje “Otpravnik vlakova”.

Iako je ivanićgradski muzej otvoren tek četiri godine, u ovogodišnjoj noći muzeja svojim će posjetiteljima pokazati povijest grada od 16. stoljeća kroz znamenite osobe, etnografsko blago, graditeljsku i prirodnu baštinu. Za djecu će biti organizirane radionice, a svi posjetitelji moći će se okušati u interaktivnom kvizu o baštini Ivanić-Grada.

U Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici najbogatiji program sprema se za najmlađe – predstava za djecu “Lektira na oko”, likovne radionice i koncert Umjetničke škole Franje Lučića. S obzirom da će se ove godine obilježiti 60 godina od osnutka Muzeja, posjetitelji će imati priliku pogledati fotografije samih početaka prikupljanja materijala i postavljanja prvih izložbi. I ove godine posjetitelje će počastiti čajem i kuhanim vinom, a Noć muzeja završit će koncertom grupe KEOPS.

Noć muzeja u Jastrebarskom počinje razgledom muzejskih zbirki uz stručno vodstvo, a nastavlja se otvorenjem likovne izložbe “Susreti” koja prikazuje slike i skulpture 34 autora iz gradova Zagrebačke županije. Muzičku notu Noći muzeja dat će koncert učenika Glazbene škole Jastrebarsko.

U Muzeju Sveti Ivan Zelina bit će postavljena izložba “Graci – od prapovijesti do antike” koja je rezultat desetogodišnjeg arheološkog istraživanja i otvaranja vrata spoznaje o životu ljudi i njihovih zajednica u dalekoj prošlosti na prostoru Svetog Ivana Zeline i okolice. Program će “Pričom o tamburi” upotpuniti svojim nastupom mladi orkestar Hrvatskog pjevačkog društva Zelina. U Galeriji Sveti Ivan Zelina proslavit će se 10 godina od prve izložbe INFRAREDART umjetničkih djela čiji je višeslojni uradak teško vidljiv oku, no vidljiv infracrvenoj kameri.

Samoborci će u Noći muzeja moći uživati na više lokacija. U samoborskom muzeju posjetitelje očekuje predstavljanje knjige “Legende samoborskog kraja” Milana Žegarca koji je desetljećima bilježio i prikupljao čudnovata događanja, misterije i legende samoborskog kraja. U Galeriji Prica posjetitelji mogu vidjeti izložbu starih razglednica i čestitki Samoborca i sakupljača starina Josipa Horvata, dok su za one najmlađe organizirane likovne radionice. Centar za mlade Bunker organizira samostalnu izložbu mladog umjetnika Josipa Rončevića pod nazivom “Ping – pong intonacija”.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec uz stalni postav muzejske zbirke u dvorcu Patačić, svakog punog sata posjetitelji će moći uživati u zvucima klavira u izvedbi učenika i profesora Glazbenog odjela 2. osnovne škole Vrbovec. U vrbovečkoj Maloj galeriji na svoje će doći ljubitelji satova na izložbi pod nazivom “Stoljeće ručnog sata” autorice Vesne Lovrić Plantić gdje će biti izloženo 80-ak ručnih satova. Noći muzeja u Vrbovcu završit će besplatnom projekcijom filma “Male žene”.

U zaprešićkom Muzeju Matija Skurjeni pripremili su izložbu “Metamorfoze” suvremene hrvatske umjetnice Antonije Čačić. Naravno, moći će se razgledati i stalni postav slika, crteža i dokumentacije Matije Skurjenija.

U Noć muzeja uključili su se i Muzej Brdovec gdje posjetitelje očekuje “Potraga za blagom” – nagradna igraonica i predavanje o prošlosti i budućnosti Muzeja te Udruga Ivana Perkovca koja će zainteresiranima istaknuti prosvjetiteljsku i kulturnu ulogu Opće pučke škole u Šenkovcu tijekom proteklih 117 godina, kao i važnost same zgrade u kojoj udruga danas i djeluje.

Moja županija

Ozdravila još jedna osoba, nema novih slučajeva u Zagrebačkoj županiji

Ostala su samo dva aktivna slučaja koronavirusa u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 11 dana nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada su ukupno izliječene 124 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Moja županija

U Zagrebačkoj županiji se nastavlja niz bez novozaraženih

To je 10. dan zaredom da nema novih slučajeva

Objavljeno

on

Danas je 10. dan kako u Zagrebačkoj županiji nema novooboljelih osoba od novog koronavirusa, javlja Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest COVID-19. Ukupno su do sada izliječene 123 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija devet dana bez novooboljelih

Do sada su ukupno izliječene 123 osobe, a četiri su preminule

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 9 dana nema novooboljelih. Do sada su ukupno izliječene 123 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno