Poveži se s nama

Moja županija

Saznajte što su muzeji u Zagrebačkoj županiji pripremili za Noć muzeja

Raznolik program posjetitelje očekuje u večernjim satima 31. siječnja, a ulaz je na sve slobodan

Objavljeno

Noć muzeja slavi jubilarnih 15 godina, a raznolik program pripremili su muzeji u Zagrebačkoj županiji. Posjetitelji koji 31. siječnja u večernjim satima krenu u muzeje i ove će ih godine moći besplatno razgledati.

U Dugom Selu u Maloj galeriji posjetitelje očekuje izložba fotografija, dokumenata i predmeta iz dugoselske prošlosti. Također, u povodu 150. obljetnice željeznice u Dugom Selu, u suradnji s Gradskom knjižnicom i Hrvatskim željezničkim muzejom Zagreb, izložit će se stare fotografije i razglednice te prikazati film Petra Krelje “Otpravnik vlakova”.

Iako je ivanićgradski muzej otvoren tek četiri godine, u ovogodišnjoj noći muzeja svojim će posjetiteljima pokazati povijest grada od 16. stoljeća kroz znamenite osobe, etnografsko blago, graditeljsku i prirodnu baštinu. Za djecu će biti organizirane radionice, a svi posjetitelji moći će se okušati u interaktivnom kvizu o baštini Ivanić-Grada.

U Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici najbogatiji program sprema se za najmlađe – predstava za djecu “Lektira na oko”, likovne radionice i koncert Umjetničke škole Franje Lučića. S obzirom da će se ove godine obilježiti 60 godina od osnutka Muzeja, posjetitelji će imati priliku pogledati fotografije samih početaka prikupljanja materijala i postavljanja prvih izložbi. I ove godine posjetitelje će počastiti čajem i kuhanim vinom, a Noć muzeja završit će koncertom grupe KEOPS.

Noć muzeja u Jastrebarskom počinje razgledom muzejskih zbirki uz stručno vodstvo, a nastavlja se otvorenjem likovne izložbe “Susreti” koja prikazuje slike i skulpture 34 autora iz gradova Zagrebačke županije. Muzičku notu Noći muzeja dat će koncert učenika Glazbene škole Jastrebarsko.

U Muzeju Sveti Ivan Zelina bit će postavljena izložba “Graci – od prapovijesti do antike” koja je rezultat desetogodišnjeg arheološkog istraživanja i otvaranja vrata spoznaje o životu ljudi i njihovih zajednica u dalekoj prošlosti na prostoru Svetog Ivana Zeline i okolice. Program će “Pričom o tamburi” upotpuniti svojim nastupom mladi orkestar Hrvatskog pjevačkog društva Zelina. U Galeriji Sveti Ivan Zelina proslavit će se 10 godina od prve izložbe INFRAREDART umjetničkih djela čiji je višeslojni uradak teško vidljiv oku, no vidljiv infracrvenoj kameri.

Samoborci će u Noći muzeja moći uživati na više lokacija. U samoborskom muzeju posjetitelje očekuje predstavljanje knjige “Legende samoborskog kraja” Milana Žegarca koji je desetljećima bilježio i prikupljao čudnovata događanja, misterije i legende samoborskog kraja. U Galeriji Prica posjetitelji mogu vidjeti izložbu starih razglednica i čestitki Samoborca i sakupljača starina Josipa Horvata, dok su za one najmlađe organizirane likovne radionice. Centar za mlade Bunker organizira samostalnu izložbu mladog umjetnika Josipa Rončevića pod nazivom “Ping – pong intonacija”.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec uz stalni postav muzejske zbirke u dvorcu Patačić, svakog punog sata posjetitelji će moći uživati u zvucima klavira u izvedbi učenika i profesora Glazbenog odjela 2. osnovne škole Vrbovec. U vrbovečkoj Maloj galeriji na svoje će doći ljubitelji satova na izložbi pod nazivom “Stoljeće ručnog sata” autorice Vesne Lovrić Plantić gdje će biti izloženo 80-ak ručnih satova. Noći muzeja u Vrbovcu završit će besplatnom projekcijom filma “Male žene”.

U zaprešićkom Muzeju Matija Skurjeni pripremili su izložbu “Metamorfoze” suvremene hrvatske umjetnice Antonije Čačić. Naravno, moći će se razgledati i stalni postav slika, crteža i dokumentacije Matije Skurjenija.

U Noć muzeja uključili su se i Muzej Brdovec gdje posjetitelje očekuje “Potraga za blagom” – nagradna igraonica i predavanje o prošlosti i budućnosti Muzeja te Udruga Ivana Perkovca koja će zainteresiranima istaknuti prosvjetiteljsku i kulturnu ulogu Opće pučke škole u Šenkovcu tijekom proteklih 117 godina, kao i važnost same zgrade u kojoj udruga danas i djeluje.

Moja županija

Umirovljenici u Ivanić-Gradu pripremaju fašničku zabavu

U fašničku povorku uključilo se više od 300 maskiranih sudionika

Objavljeno

on

Udruga umirovljenika i građana “Treća dob” Ivanić-Grad, uz pokroviteljstvo grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, organizira 19. međužupanijski fašnik umirovljenika i građana. Povorka će krenuti s parkirališta Zelenjak u nedjelju 16. veljače u 15 sati, a proći će Ulicom kralja Tomislava do Malog trga uz tržnicu u centru grada.

Na fašniku će sudjelovati preko 300 maskiranih sudionika iz 17 udruga koji će se predstaviti u tijeku programa uz pjesmu i ples. Nakon predstavljanja održat će se proglašenje najboljih grupnih maski.

– Posebnost ove manifestacije je dolazak udruga iz drugih županija pa će se tako u Ivaniću sastati razni članovi od Siska i Brckovljana do Crikvenice, i Bakra. Veselje, smijeh, zabava i dobro druženje zagarantirani su u Ivanić-Gradu – istaknuli su organizatori.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Moja županija

Energetski obnovljena Osnovna škola Sveta Nedelja

‘Novom’ školom zadovoljni i učenici i učitelji

Objavljeno

on

Za energetsku obnovu zgrade OŠ Sveta Nedelja sredstva od preko 9,2 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i, u jednakim omjerima, proračuna Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje.

– Računi za plin već sada su 50 posto niži. Nema više prozora koji se klimaju, kroz koje puše vjetar… Osim izmjene vanjske stolarije, nove fasade, rekonstrukcije radijatorskoga grijanja…, u sve učionice uvedena je klimatizacija, obojani su svi zidovi pa nam se sada prostor škole čini puno prostranijim – na završnoj konferenciji projekta obnove istaknula je ravnateljica škola Anica Magdalenić i dodala kako se nakon obnove osjeća zadovoljstvo i učenika i učitelja.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da je energetska obnova svetonedeljske škole prva veća investicija na području ovoga grada za koju su dobivena europska sredstva.

Foto: Zagrebačka županija

– Energetski smo obnovili i područnu školu u Kerestincu, no tu naša ulaganja u školstvo nisu stala. Cilj nam je da do kraja ove godine započne i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu. Opet u suradnji sa Županijom i opet u omjeru 50:50- rekao je Zurovec.

– Odobreno nam je europsko sufinanciranje za energetsku obnovu još četiri škole, a šest spremnih projekata čeka raspisivanje novoga natječaja. Dosad smo u prijavljivanju projekata bili dosta uspješni, vjerujem da će nam proći i pripremljeni projekti – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, dodavši da bi bilo lijepo kada bi Županija i s drugim jedinicama lokalne samouprave imala suradnju kakvu ima sa Svetom Nedeljom.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno