Poveži se s nama

Moja županija

Saznajte što su muzeji u Zagrebačkoj županiji pripremili za Noć muzeja

Raznolik program posjetitelje očekuje u večernjim satima 31. siječnja, a ulaz je na sve slobodan

Objavljeno

Noć muzeja slavi jubilarnih 15 godina, a raznolik program pripremili su muzeji u Zagrebačkoj županiji. Posjetitelji koji 31. siječnja u večernjim satima krenu u muzeje i ove će ih godine moći besplatno razgledati.

U Dugom Selu u Maloj galeriji posjetitelje očekuje izložba fotografija, dokumenata i predmeta iz dugoselske prošlosti. Također, u povodu 150. obljetnice željeznice u Dugom Selu, u suradnji s Gradskom knjižnicom i Hrvatskim željezničkim muzejom Zagreb, izložit će se stare fotografije i razglednice te prikazati film Petra Krelje “Otpravnik vlakova”.

Iako je ivanićgradski muzej otvoren tek četiri godine, u ovogodišnjoj noći muzeja svojim će posjetiteljima pokazati povijest grada od 16. stoljeća kroz znamenite osobe, etnografsko blago, graditeljsku i prirodnu baštinu. Za djecu će biti organizirane radionice, a svi posjetitelji moći će se okušati u interaktivnom kvizu o baštini Ivanić-Grada.

U Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici najbogatiji program sprema se za najmlađe – predstava za djecu “Lektira na oko”, likovne radionice i koncert Umjetničke škole Franje Lučića. S obzirom da će se ove godine obilježiti 60 godina od osnutka Muzeja, posjetitelji će imati priliku pogledati fotografije samih početaka prikupljanja materijala i postavljanja prvih izložbi. I ove godine posjetitelje će počastiti čajem i kuhanim vinom, a Noć muzeja završit će koncertom grupe KEOPS.

Noć muzeja u Jastrebarskom počinje razgledom muzejskih zbirki uz stručno vodstvo, a nastavlja se otvorenjem likovne izložbe “Susreti” koja prikazuje slike i skulpture 34 autora iz gradova Zagrebačke županije. Muzičku notu Noći muzeja dat će koncert učenika Glazbene škole Jastrebarsko.

U Muzeju Sveti Ivan Zelina bit će postavljena izložba “Graci – od prapovijesti do antike” koja je rezultat desetogodišnjeg arheološkog istraživanja i otvaranja vrata spoznaje o životu ljudi i njihovih zajednica u dalekoj prošlosti na prostoru Svetog Ivana Zeline i okolice. Program će “Pričom o tamburi” upotpuniti svojim nastupom mladi orkestar Hrvatskog pjevačkog društva Zelina. U Galeriji Sveti Ivan Zelina proslavit će se 10 godina od prve izložbe INFRAREDART umjetničkih djela čiji je višeslojni uradak teško vidljiv oku, no vidljiv infracrvenoj kameri.

Samoborci će u Noći muzeja moći uživati na više lokacija. U samoborskom muzeju posjetitelje očekuje predstavljanje knjige “Legende samoborskog kraja” Milana Žegarca koji je desetljećima bilježio i prikupljao čudnovata događanja, misterije i legende samoborskog kraja. U Galeriji Prica posjetitelji mogu vidjeti izložbu starih razglednica i čestitki Samoborca i sakupljača starina Josipa Horvata, dok su za one najmlađe organizirane likovne radionice. Centar za mlade Bunker organizira samostalnu izložbu mladog umjetnika Josipa Rončevića pod nazivom “Ping – pong intonacija”.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec uz stalni postav muzejske zbirke u dvorcu Patačić, svakog punog sata posjetitelji će moći uživati u zvucima klavira u izvedbi učenika i profesora Glazbenog odjela 2. osnovne škole Vrbovec. U vrbovečkoj Maloj galeriji na svoje će doći ljubitelji satova na izložbi pod nazivom “Stoljeće ručnog sata” autorice Vesne Lovrić Plantić gdje će biti izloženo 80-ak ručnih satova. Noći muzeja u Vrbovcu završit će besplatnom projekcijom filma “Male žene”.

U zaprešićkom Muzeju Matija Skurjeni pripremili su izložbu “Metamorfoze” suvremene hrvatske umjetnice Antonije Čačić. Naravno, moći će se razgledati i stalni postav slika, crteža i dokumentacije Matije Skurjenija.

U Noć muzeja uključili su se i Muzej Brdovec gdje posjetitelje očekuje “Potraga za blagom” – nagradna igraonica i predavanje o prošlosti i budućnosti Muzeja te Udruga Ivana Perkovca koja će zainteresiranima istaknuti prosvjetiteljsku i kulturnu ulogu Opće pučke škole u Šenkovcu tijekom proteklih 117 godina, kao i važnost same zgrade u kojoj udruga danas i djeluje.

Moja županija

Na području županije 62 zaraženih

Broj oboljelih odnosi se na ispostave Zavoda koji obrađuju podatke za gradove i općine.

Objavljeno

on

Danas do 11 sati prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije evidentirane su 62 osobe kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava te svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Broj oboljelih 29. ožujka 2020.:

Pridržavajte se uputa Stožera civilne zaštite kako bi odgovornim ponašanjem zajedno smanjili širenje epidemije koronavirusa.

Nastavi čitati

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno