Poveži se s nama

Vijesti

S rugvičke farme stiže mlijeko u još jedan mljekomat u gradu

Ministrica Vučković: Mlijeko s hrvatskih farmi najkvalitetnije je u Europskoj uniji.

Objavljeno

Farma obitelji Pandek iz Rugvice Velikogoričanima je omogućila kupnju svježeg kravljeg mlijeka na još jednom mljekomatu u gradu. Nakon onog postavljenog u blizini zgrade Srednjih škola prije pet godina, stigao je i novi kod Doma zdravlja. – Moja obitelj se proizvodnjom mlijeka bavi već više od 10 godina i ponosan sam na naše rezultate. Usprkos teškim periodima i naša tvrtka PA-VITA i dalje je uspješna, te se nadam se da će naša proizvodnja uz pomoć Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Republike Hrvatske opstati i biti još bolja. – kazao je vlasnik farme Kristijan Pandek, koji inače živi u Sesvetama i svakodnevno putuje na svoju farmu u Rugvicu, gdje ga čeka 145 muznih krava i njihov podmladak. – Upravo je u tijeku modernizacija farme, odnosno proces mužnje se digitalizira čime ćemo moći proizvoditi više, a proizvodnja će biti jednostavnija i lakša. – smatra Pandek.

Upravitelj mljekarsko stočarske zadruge “Proizvodi sela” Darko Pavičević prigodom otvorenja mljekomata naglasio je kako je ovo treći mljekomat tvrtke PA-VITA koja godišnje proizvode preko milijun litara mlijeka. – Potpore su velika pomoć našim mljekarima, bilo lokalne i regionalne, pa tako i one koje odobri ministarstvo. U direktnu prodaju mlijeka putem mljekomata Zadruga “Proizvodi sela” krenula je 2014. godine i ovo nam je šesnaesti samoposlužni aparat. Naime, petnaest je mljekomata i jedan siromat. Naši mljekari bore se s nelojalnom konkurencijom, što ne zaslužuje ni jedan proizvođač jer na tržište stavlja svježe i visokokvalitetno domaće mlijeko. – poručio je Pavičević.

-Meni je kao ministici nadležnoj za poljoprivredu, izuzetno važno znati koje probleme imaju proizvođači mlijeka koji sudjeluju u ovakvom tipu kratkih lanaca opskrbe. – naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, te dodala kako je uočila da mljekomati nisu dovoljno prepoznati u Hrvatskoj i da njeno ministarstvo ima prostora za unapređenja njihovog rada.  – Ovo je najkvalitetnije mlijeko koje možete kupiti, ne samo u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji, koje prolazi najstrože laboratorijske analize. I ne samo mlijeko. Tu su i domaća jaja i druge namirnice koje rastu na hrvatskim poljima i farmama, a čija je kvaliteta neupitna upravo zbog kratkog puta dolaska na vaš stol. Kupujući hrvatsko pomažemo našim poljoprivrednicima i jedemo zdravu i kvalitetnu hranu. – zaključila je ministrica.

Inače, 85 posto ukupne godišnje proizvodnje mlijeka tvrtke PA-VITA obitelji Pandek otkupljuje hrvatska industrija mlijeka, dok se preostalih 15 posto distribuira u mljekomate.

Vijesti

U srijedu moguće probijanje zvučnog zida

U vremenu od 9 do 16 sati

Objavljeno

on

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u srijedu, 21. travnja, u vremenu od 9 do 16 sati provodit će redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Letovi će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1.000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

– Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – kažu iz MORH-a.

Nastavi čitati

Moja županija

Župan proglasio prirodnu nepogodu za Veliku Goricu i njene općine

Štetu je nanio mraz u periodu od 5. do 12. travnja na području 7 gradova i 10 općina s područja županije

Objavljeno

on

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za 7 gradova i 10 općina s područja Zagrebačke županije nastalu u razdoblju od 5. do 12. travnja, a uzrokovanu mrazom koji je na navedenom području nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općine Bistra, Brdovec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle i Pokupsko.

– Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, unijeti prve procjene štete u Registar šteta. Grad/Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta – napominju iz Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Vijesti

Reli utrka skreće autobuse s Glavnog kolodvora

To se odnosi i na autobuse koji voze u smjeru Velike Gorice

Objavljeno

on

Zbog održavanja Svjetskog reli prvenstva (WRC Croatia 2021), u četvrtak, 22. travnja od 12 do 24 sata, autobusne linije s terminala Glavni kolodvor prometovat će izmijenjenom trasom zbog zatvaranja zapadnog kolnika Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Autobusne linije 108 (Glavni kolodvor – Savski most), 166 (Glavni kolodvor – Donji Dragonožec), 219 (Glavni kolodvor – Sloboština), 220 (Glavni kolodvor – Dugave), 221 (Glavni kolodvor – Travno), 229 (Glavni kolodvor – Odra – Mala Mlaka), 234 (Glavni kolodvor – Kajzerica – Lanište), 241 (Glavni kolodvor – Veliko Polje), 242 (Glavni kolodvor – Podbrežje), 243 (Glavni kolodvor – Kajzerica), 268 (Glavni kolodvor – Velika Gorica), 310 (Glavni kolodvor – Petrovina), 311 (Glavni kolodvor – Cerovski Vrh), 313 (Glavni kolodvor – Vukomerić) i 330 (Glavni kolodvor – Velika Gorica) vozit će s terminala Glavni kolodvor lijevo Ulicom grada Vukovara, desno Avenijom Marina Držića, desno Slavonskom avenijom, potom će skrenuti lijevo na Aveniju Većeslava Holjevca i nastaviti uobičajenom trasom do krajnjih odredišta.

U smjeru Glavnog kolodvora autobusi prometuju uobičajenim trasama.

Za vrijeme posebne organizacije prometa, stajalište Lisinski – zapad neće biti u funkciji.

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno