Poveži se s nama

Moja županija

Rastu prihodi Zagrebačke županije

Objavljeno

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na konferenciji za medije predstavio je prijedlog Rebalansa proračuna za 2017. godinu koji iznosi 623.907.812,00 kuna i za 3,46 posto odnosno 21 milijuna kuna je veći u odnosu na trenutni Proračun. Spomenutim prijedlogom izvorni Proračun povećava se za 1,03% tj. za 3,5 milijuna kuna i iznosio bi 346.067.972,00 kn.

Predstavljajući Rebalans, župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je u prvih osam mjeseci 2017. godine Zagrebačka županija ostvarila prihode u izvornom Proračunu u iznosu od 208.873.747,61 kn što je za 23,14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. „Ono što je standard u Zagrebačkoj županiji već 17 godina ostaje i dalje, a to su izbalansirani prihodi i rashodi“ – istaknuo je Kožić nadodavši kako se ne troši niti lipa više od onog što se uprihodi.

„Krajem travnja ove godine raspisali smo natječaj za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva za 2017. godinu vrijedan 3,2 milijuna kuna. Ovim Rebalansom predlažemo da se sredstva za ovu namjenu povećaju za 123,63 posto tj. za dodatnih 4.020.000,00 kuna. Ukoliko Skupština prihvati ovakav prijedlog većina poduzetnika koja se javila na natječaj, naravno uz uvjet da imaju potrebnu dokumentaciju, dobit će sredstva od županije. Podsjetio je i kako Zagrebačka županija ima najveći broj OPG-ova u državi te je druga po broju OPG-ova u vlasništvu mlađih od 40 godina. Kako bi se potaknuo ostanak mladih na ruralnom području Rebalansom se predlaže povećanje sredstava u Upravnom odjelu za poljoprivredu za izgradnju i uređenje infrastrukture na ruralnim područjima za dodatnih 2.250.000,00 kuna. Tako bi ukupni iznos za 2017. godinu za ovu namjenu iznosio 7 milijuna kuna.

U Upravnom odjelu za prosvjetu, za kojeg se u Zagrebačkoj županiji tradicionalno izdvaja oko 40 posto izvornog Proračuna, planira se povećanje sredstava za 0,3 posto pa bi ona iznosila ukupno 133.186.224,00 kn. „S obzirom da dokumentacija za neke projekte nije realizirana dinamikom koju smo planirali smanjujemo sredstva za izgradnju dvije škole i jedne dvorane međutim ovi projekti će se svakako realizirati i bit će planirani u proračunu za iduću godinu“ – pojasnio je Kožić naglasivši da se sredstva povećavanju za dogradnju OŠ Bistra za 820.000,00 kn, ali i da se za 2.097.500,00 kn povećavaju sredstva za opremanje škola dok je za tekuće investicijsko ulaganje planirano povećanje za 3.512.106,00 kn.
Gradovima i općinama dodijelilo bi se dodatnih 1.585.000,00 kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta što bi ukupno za ovu godinu iznosilo 7,3 milijuna kuna te dodatnih 600.000,00 kuna za projekte odvojenog prikupljanja otpada tj. ukupno 1.270.000,00 kn.
Prijedlogom Rebalansa predviđa se i povećanje sredstva za: udruge civilnog društva za 1,5 milijun kuna, ulaganje u medicinsku i laboratorijsku opremu Doma zdravlja Zagrebačke županije za milijun kuna, te za rad Vatrogasne zajednice 590.000 kuna koja bi u 2017. godini onda ukupno dobila 3,4 milijuna kuna.

Rebalans svog Proračuna na Županijskoj skupštini predstavit će i Županjska uprava za ceste koja također planira povećanje prihoda. Sredstva za redovito održavanje cesta povećavaju se prijedlogom Rebalansa za 4,9 milijuna kuna i iznosila bi ukupno 41.591.200,00 kuna. Povećavaju se i sredstva za građenje i rekonstrukciju cesta i to za 19 milijuna kuna pa bi iznosila ukupno 52.895.000,00 kuna. Od tih 19 milijuna kuna 16,5 će se utrošiti na dodatno asfaltiranje županijskih i lokalnih cesta, a 2,5 milijuna kuna za rekonstrukciju ŽC 3063 u Svetoj Nedelji. „Ne bježimo od činjenice da je stanje na lokalnim i županjskim cestama loše, kako u našoj, tako i u drugim županijama. Razlog tome je što ŽUC-evi nisu u mogućnosti iz vlastitih prihoda kvalitetno održavati ceste. Naš ŽUC je podigao kredit od 50 milijuna kuna kako bi se saniralo oko 200 km cesta. Međutim, ovo nije konačno rješenje jer temeljni prihod ŽUC-a, a to je godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraciji vozila, nije promijenjena od 2002. godine, dok su cijene radova kojima se održavaju, rekonstruiraju i grade ceste više za oko 50 posto. Stoga ponovno apeliram na resorno ministarstvo da uspostavi održiv sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta“ – zaključio je Kožić.

Konferenciji za medije nazočili su zamjenici župana Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, pročelnik Upravnog odjela za financije Ivica Bošnjak i Zdenko Majzec, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije.Konačnu odluku o prijedlogu Rebalansa donijet će Županijska skupština na predstojećoj sjednici koja je zakazana za petak, 29. rujna u 11 sati.

 

Moja županija

VIDEO Predstavljen promotivni film ‘Visit Zagreb County’

Predstavljene prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti Zagrebačke županije

Objavljeno

on

Predstavljen je novi promotivni film Turističke zajednice Zagrebačke županije ‘Visit Zagreb County’. Nastao je u suradnji s poznatom ambasadoricom hrvatskog turizma Ashley Colburn. U promotivnom spotu prikazane su prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti Zagrebačke županije, važnije manifestacije, tradicija i zanati našega kraja. Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u promociju destinacije, osluškuje i prepoznaje svjetske turističke trendove i koristi razne nove promotivne te komunikacijske alate.

Nastavi čitati

Moja županija

‘Party od srca’ za djecu, medicinsko osoblje i volontere Specijalne bolnice u Gornjoj Bistri

Poklonili su im božićne melodije, ali i stvari koje bolnici nedostaju

Objavljeno

on

Na poziv goričkih prijatelja Ane i Ivana Jovovića, čiji je devetogišnji sin Franko posljednja tri mjeseca na odjelu intenzivne njege Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, radijska voditeljica i glumica Gianna Kotroman i partner Dario Sliško, poznatiji kao DJ Darius, organizirali su “Party od srca”.

“Puštalo se puno hitova i za ovo doba godine karakterističnih božićnih stihova kako bi klincima, medicinskom osoblju i volonterima uljepšali poslijepodne. Prema dobrom starom običaju, u goste se ne ide praznih ruku pa smo uz pomoć prijatelja, kolega i ljudi dobre volje skupili donacije i pune vrećice dostavili na pravu adresu”, kazala je Kotorman te pozvala građane da posjete internetsku stranicu bolnice i, ukoliko su u mogućnosti, doniraju nešto od potrebnih stvari za pacijente.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Smjena u Skupštini: Čičak na mjesto Mikuljana

Na 15. Sjednici većinom glasova članova županijske Skupštine dužnosti je razriješen dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Objavljeno

on

U odsustvu župana Stjepana Kožića i zamjenice predsjednika Skupštine Ljubice Ambrušec zbog zdravstvenih razloga, članovi Skupštine Zagrebačke županije donijeli su odluku o razrješenju predsjednika Damira Mikuljana, koji je također svoju odsutnost opravdao putovanjem van Hrvatske. Skupštinu je vodio zamjenik predsjednika Skupštine Zvonko Kunić koji je nakon prisege, čestitao novom predsjedniku Mati Čičku. Naime, zajednički klub članova HDZ-a, HSU-a i HNS-a te Klub vijećnika “Stjepan Kožić-nezavisna lista” dogovorili su smjenu predsjednika, a kao kandidata predložili načelnika općine Rugvica Matu Čička, koji je na ovoj sjednici zamijenio HDZ-ovog člana županijske Skupštine Mladena Šestana. “Zahvaljujem se predsjedniku Damiru Mikuljanu na dosadašnjem angažmanu i uvjeren sam da ćemo uz još veće jedinstvo uspjeti dovršiti sve započete projekte do 2021. godine.”, rekao je Čičak.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno