Poveži se s nama

Moja županija

Rastu prihodi Zagrebačke županije

Objavljeno

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na konferenciji za medije predstavio je prijedlog Rebalansa proračuna za 2017. godinu koji iznosi 623.907.812,00 kuna i za 3,46 posto odnosno 21 milijuna kuna je veći u odnosu na trenutni Proračun. Spomenutim prijedlogom izvorni Proračun povećava se za 1,03% tj. za 3,5 milijuna kuna i iznosio bi 346.067.972,00 kn.

Predstavljajući Rebalans, župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je u prvih osam mjeseci 2017. godine Zagrebačka županija ostvarila prihode u izvornom Proračunu u iznosu od 208.873.747,61 kn što je za 23,14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. „Ono što je standard u Zagrebačkoj županiji već 17 godina ostaje i dalje, a to su izbalansirani prihodi i rashodi“ – istaknuo je Kožić nadodavši kako se ne troši niti lipa više od onog što se uprihodi.

„Krajem travnja ove godine raspisali smo natječaj za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva za 2017. godinu vrijedan 3,2 milijuna kuna. Ovim Rebalansom predlažemo da se sredstva za ovu namjenu povećaju za 123,63 posto tj. za dodatnih 4.020.000,00 kuna. Ukoliko Skupština prihvati ovakav prijedlog većina poduzetnika koja se javila na natječaj, naravno uz uvjet da imaju potrebnu dokumentaciju, dobit će sredstva od županije. Podsjetio je i kako Zagrebačka županija ima najveći broj OPG-ova u državi te je druga po broju OPG-ova u vlasništvu mlađih od 40 godina. Kako bi se potaknuo ostanak mladih na ruralnom području Rebalansom se predlaže povećanje sredstava u Upravnom odjelu za poljoprivredu za izgradnju i uređenje infrastrukture na ruralnim područjima za dodatnih 2.250.000,00 kuna. Tako bi ukupni iznos za 2017. godinu za ovu namjenu iznosio 7 milijuna kuna.

U Upravnom odjelu za prosvjetu, za kojeg se u Zagrebačkoj županiji tradicionalno izdvaja oko 40 posto izvornog Proračuna, planira se povećanje sredstava za 0,3 posto pa bi ona iznosila ukupno 133.186.224,00 kn. „S obzirom da dokumentacija za neke projekte nije realizirana dinamikom koju smo planirali smanjujemo sredstva za izgradnju dvije škole i jedne dvorane međutim ovi projekti će se svakako realizirati i bit će planirani u proračunu za iduću godinu“ – pojasnio je Kožić naglasivši da se sredstva povećavanju za dogradnju OŠ Bistra za 820.000,00 kn, ali i da se za 2.097.500,00 kn povećavaju sredstva za opremanje škola dok je za tekuće investicijsko ulaganje planirano povećanje za 3.512.106,00 kn.
Gradovima i općinama dodijelilo bi se dodatnih 1.585.000,00 kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta što bi ukupno za ovu godinu iznosilo 7,3 milijuna kuna te dodatnih 600.000,00 kuna za projekte odvojenog prikupljanja otpada tj. ukupno 1.270.000,00 kn.
Prijedlogom Rebalansa predviđa se i povećanje sredstva za: udruge civilnog društva za 1,5 milijun kuna, ulaganje u medicinsku i laboratorijsku opremu Doma zdravlja Zagrebačke županije za milijun kuna, te za rad Vatrogasne zajednice 590.000 kuna koja bi u 2017. godini onda ukupno dobila 3,4 milijuna kuna.

Rebalans svog Proračuna na Županijskoj skupštini predstavit će i Županjska uprava za ceste koja također planira povećanje prihoda. Sredstva za redovito održavanje cesta povećavaju se prijedlogom Rebalansa za 4,9 milijuna kuna i iznosila bi ukupno 41.591.200,00 kuna. Povećavaju se i sredstva za građenje i rekonstrukciju cesta i to za 19 milijuna kuna pa bi iznosila ukupno 52.895.000,00 kuna. Od tih 19 milijuna kuna 16,5 će se utrošiti na dodatno asfaltiranje županijskih i lokalnih cesta, a 2,5 milijuna kuna za rekonstrukciju ŽC 3063 u Svetoj Nedelji. „Ne bježimo od činjenice da je stanje na lokalnim i županjskim cestama loše, kako u našoj, tako i u drugim županijama. Razlog tome je što ŽUC-evi nisu u mogućnosti iz vlastitih prihoda kvalitetno održavati ceste. Naš ŽUC je podigao kredit od 50 milijuna kuna kako bi se saniralo oko 200 km cesta. Međutim, ovo nije konačno rješenje jer temeljni prihod ŽUC-a, a to je godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraciji vozila, nije promijenjena od 2002. godine, dok su cijene radova kojima se održavaju, rekonstruiraju i grade ceste više za oko 50 posto. Stoga ponovno apeliram na resorno ministarstvo da uspostavi održiv sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta“ – zaključio je Kožić.

Konferenciji za medije nazočili su zamjenici župana Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, pročelnik Upravnog odjela za financije Ivica Bošnjak i Zdenko Majzec, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije.Konačnu odluku o prijedlogu Rebalansa donijet će Županijska skupština na predstojećoj sjednici koja je zakazana za petak, 29. rujna u 11 sati.

 

Moja županija

Pet novozaraženih u županiji, u Gorici nema novih slučajeva

Područja Samobora, Ivanić-Grada, Svete Nedelje te Dugog Sela broje nove slučajeve

Objavljeno

on

Zagrebačka županija u posljednjih 24 sata bilježi pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo dvije su osobe izliječene. Po jedan novi slučaj imaju ispostave Zaprešić, Ivanić-Grad i Samobor za područje Svete Nedelje, dva nova slučaja u Dugom Selu, a po jedna izliječena osoba upisala se u statistiku u ispostavama Zaprešić i Samobor za područje Svete Nedelje.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 48 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 185 osoba, a 11 ih je preminulo. Na goričkom području i dalje je aktivno 12 slučajeva, nema novih zaraženih niti izliječenih.

Nastavi čitati

Moja županija

Hitnoj medicini Zagrebačke županije stižu nova vozila i oprema

Izradit će se i unificirani protokol suradnje u slučaju veće nesreće ili elementarne nepogode u prekograničnom području. U Mostaru će se održati pokazna vježba čija će tema biti uloga i postupanje hitne medicinske pomoći u slučaju potresa

Objavljeno

on

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije jedan je od partnera u sklopu projekta “Utrka za život – RACE” kojem je cilj uskladiti i povećati dostupnost i kvalitetu usluge hitne medicinske pomoći u prekograničnom području te pružiti zajednički odgovor u slučaju većih nesreća.

Riječ je o Interreg IPA CBC programu Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora u kojem je vodeći partner Dom zdravlja Mostar, a uz naš Zavod, partner je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Projektom se želi unaprijediti učinkovitost hitne medicinske pomoći. Nabavit će se sedam sanitetskih vozila zajedno s potrebnom medicinskom opremom. Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobit će dva vozila te dva prijenosna i dva edukacijska defibrilatora.

Sva tri partnera organizirat će edukaciju za medicinsko osoblje o predhospitalnom zbrinjavanju traumatiziranih pacijenata, kao i edukaciju nemedicinskog osoblja o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija. U sklopu projekta izradit će se i unificirani protokol suradnje u slučaju veće nesreće ili elementarne nepogode u prekograničnom području. U Mostaru će se održati pokazna vježba čija će tema biti uloga i postupanje hitne medicinske pomoći u slučaju potresa.

Provedba projekta počela je u veljači ove, a završit će u veljači 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 940.443 eura. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći IPA II osigurano je 85% iznosa, a ostatak sredstava osiguravaju projektni partneri.

Nastavi čitati

Moja županija

Jedan novi slučaj na području Dugog Sela

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije jedna je nova osoba zaražena koronavirusom. Radi se o osobi s područja Dugog Sela. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 45 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 183 osobe, a 11 ih je preminulo.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – upozorava Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno