Poveži se s nama

HOTNEWS

PRIJETE LI NAM NOVE POPLAVE? Božarov: Kanali se pune, bit će problema s otjecanjem kiše

Objavljeno

Noćas je na velikogoričkom području palo 30-ak litara kiše po četvornom metru, a kiša ne prestaje padati. Građani se pitaju hoće li se ponoviti poplave i odroni tla koji su i obilježili 2014. godinu na našem području. Meteoalarm je za danas, izuzev osječke regije, za Hrvatsku izdao žuto upozorenje, koje će sutra biti na snazi u cijeloj zemlji. Žuto upozorenje podrazumijeva obilniju kišu te mogućnost bujičnih poplava.

 
Mogućnost tog scenarija za Cityportal su potvrdili prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda te iz Crometeo tima.

Dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović ističe kako je bujična poplava ponegdje moguća i danas i sutra.

 
“Tijekom večeri ponovo može pasti i 20-ak litara kiše, što na područjima gdje nisu očišćeni odvodni kanali može izazvati bujičnu poplavu. Sutra će kiša nastaviti padati. Past će novih do 30 litara kiše, najviše poslijepodne i navečer“, kaže Dragojlović.

Prognostičar Kristijan Božarov iz Crometeo tima upozorava kako je noćas pala obilnija kiša, a da su ponegdje odvodni kanali već puni.

 
„U sljedećih 36 sati na području Turopolja, Vukomeričkih gorica i Pokuplja past će oko 25 litara kiše po četvornome metru. Na nekim poljima već stoji voda i kanali su puni, a rastu i vodostaji. Bit će problema s otjecanjem kiše koja će pasti u iduća dva dana“, napominje Božarov, upozoravajući kako najveću prijetnju predstavlja rijeka Kupa.

 
„Zbog pritoka iz Gorskog kotara i tamošnjih obilnih oborina vodostaj Kupe počet će značajnije rasti, što može stvoriti probleme i na velikogoričkom području. Sreća je to što će kiša nakratko prestati padati ove noći. Neće biti poplava većih razmjera, već se očekuju samo mjestimični problemi. Ipak, mjere opreza su potrebne“, poručio je Božarov.

 
Od zamjenika gradonačelnika Stjepana Kosa doznajemo kako su članovi velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje spremni djelovati u slučaju bujičnih poplava, što trenutačno na terenu nije slučaj.

„Pratimo situaciju na terenu. U slučaju da nas Centar 112 obavijesti o tome da postoji opasnost, djelujemo odmah. Trenutačno nema problema s kanalima i nadamo se da će tako i ostati“, kazao nam je Kos.

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: “Franjo Tuđman” dobio društvo – Viktorija šalje i razglednice!

Između ostalog, pogledajte kako funkcionira Pučka kuhinja u našem gradu i tko je ovogodišnji rekorder u darivanju krvi. Bili smo na Susretu pučkih kazališta u Buševcu, u novom autobusu HNK Gorice i na rundi košarke!

Objavljeno

on

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Smjena u Skupštini: Čičak na mjesto Mikuljana

Na 15. Sjednici većinom glasova članova županijske Skupštine dužnosti je razriješen dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Objavljeno

on

U odsustvu župana Stjepana Kožića i zamjenice predsjednika Skupštine Ljubice Ambrušec zbog zdravstvenih razloga, članovi Skupštine Zagrebačke županije donijeli su odluku o razrješenju predsjednika Damira Mikuljana, koji je također svoju odsutnost opravdao putovanjem van Hrvatske. Skupštinu je vodio zamjenik predsjednika Skupštine Zvonko Kunić koji je nakon prisege, čestitao novom predsjedniku Mati Čičku. Naime, zajednički klub članova HDZ-a, HSU-a i HNS-a te Klub vijećnika “Stjepan Kožić-nezavisna lista” dogovorili su smjenu predsjednika, a kao kandidata predložili načelnika općine Rugvica Matu Čička, koji je na ovoj sjednici zamijenio HDZ-ovog člana županijske Skupštine Mladena Šestana. “Zahvaljujem se predsjedniku Damiru Mikuljanu na dosadašnjem angažmanu i uvjeren sam da ćemo uz još veće jedinstvo uspjeti dovršiti sve započete projekte do 2021. godine.”, rekao je Čičak.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Doznajte kako do poticaja za postavljanje sustava obnovljivih izvora energije

Natječaj za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u objektima sektora poduzetništva trebao biti raspisan početkom 2020. godine

Objavljeno

on

Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice u petak u suradnji s Velikogoričkom razvojnom agencijom VEGORA i udrugom Ekoregija Velika Gorica mini-konferenciju za poduzetnike, ali i sve ostale građane, o mogućnostima korištenja energije Sunca za proizvodnju električne energije. Konferencija će se održati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10 sati, a govorit će se o najavljenom natječaju za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u objektima sektora poduzetništva, koji bi trebao biti raspisan početkom 2020. godine.

Grad Velika Gorica od 2011. godine i pristupanju Sporazumu gradonačelnika teži ka smanjenju emisija stakleničkih plinova kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

U prvoj skupini aktivnosti postignuti su značajni rezultati obnovom stambenog fonda i zgrada javnog sektora, dok se druga skupina aktivnosti temelji na programu „Solarni grad Velika Gorica“ i obuhvaća poticanje korištenje energije sunca za proizvodnju topline i osobito električne energije.

Program konferencije možete preuzeti ovdje, a prijave za konferenciju obavezne su putem on-line obrasca koji se nalazi ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno