Poveži se s nama

Politika

Prije točno 28 godina referendumom odlučeno o osamostaljenju Hrvatske

Odluku o održavanju referenduma o samostalnosti Hrvatske donio je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, a građani Hrvatske na današnji su dan 1991. godine odlučivali o svojoj sudbini odgovarajući na dva pitanja

Objavljeno

Povijesno značajan događaj, prvi referendum održan je upravo na današnji dan. Hrvatski je narod velikom izlaznošću povrdio važnost, želju za slobodom, pa je tako u vremenskom razmaku od godinu dana odlučio o dvije stvari – odbaciti komunizam na izborima 1990. godine i Jugoslaviju na referendumu 1991. godine, a koja je bila uspostavljena ‘oslobođenjem’ 1945. godine

Građani su imali priliku odlučivati o budućnosti države odgovarajući na dva ponuđena referendumska pitanja:

  1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?
  2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?

Kao što to inače biva na referendumima, građani su na pitanja odgovarali zaokruživanjem “ZA” ili “PROTIV”. Na referendum je izašlo 83,56 posto hrvatskih glasača. Slobodno izražena volja naroda pokazala je sljedeće: čak 94,17 posto zaokružilo je “ZA” na prvom pitanju. Za drugo pitanje, tj. za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2 posto glasača.

Ovakav ishod referenduma je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine oblikovao u ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, istovremeno donijevši i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Taj datum danas se slavi kao Dan državnosti.

Međutim, na tu je povijesnu odluku, posredstvom međunarodne zajednice,donesen je tromjesečni moratorij. Njegovim istekom, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne veze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država. Taj datum danas slavimo kao Dan neovisnosti.

Bila je to prva i vrlo važna etapa u osamostaljenju Hrvatske. Zbog događaja koji su uslijedili nakon toga, te povijesti ispisane krvlju, dr. Franjo Tuđman inzistirao da Hrvatska mora krenuti svojim putem. Na referendumu kao najvišem povijesnom obliku iskazivanja demokratske volje našeg naroda, plebiscitarno je donio odluku o budućnosti zemlje u kojoj danas svi mi živimo!

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Politika

‘Kvalitetnim Vladinim mjerama i epidemiološkim vodstvom pobijedit ćemo COVID-19’

Iznimne pohvale idu za rad Stožera civilne zaštite RH, koji je pravovremenim mjerama osigurao da se u Republici Hrvatskoj pandemija širi linearnim, a ne eksponencijalnim rastom, istaknuto je na konferenciji za novinare HDZ-a Zagrebačke županije

Objavljeno

on

Vlada RH odlično se bori s novonastalom krizom. Doneseni paketi mjera pomoći gospodarstvu od iznimne su važnosti i pomoći će svima onima koji više svoj posao ne mogu obavljati normalno. Sufinanciranje dijela plaće, odgoda plaćanja PDV-a i niz drugih mjera pokazatelj su da Vlada RH sluša potrebe gospodarstva te pravovremeno i odgovarajućim mjerama odgovara na novonastale izazove, istaknuto je na današnjoj konferenciji HDZ-a Zagrebačke županije.

Više od pola milijuna ljudi koristi mjere potpore Vlade RH, a ankete pokazuju da 94% stanovnika smatra kako je ova politika ispravna. Potpuna transparentnost u komuniciranju s javnosti pokazala se kao ključan faktor za stvaranje povjerenja u rad svih državnih institucija. Vlada RH odgovorno donosi sve odluke, pa tako očekujemo i postupno aktiviranje dijelova ekonomije u skladu s preporukama epidemiologa, također je zaključeno u ovom obraćanju javnosti.

– Usprkos pandemiji i posebnom načinu života, vitalne funkcije na području Zagrebačke županije, u njezinim gradovima i općinama, nisu i ne smiju stati. Vodstva jedinica lokalnih samouprava moraju promišljati i donositi mjere pomoći našim gospodarstvenicima i sugrađanima koji su zbog zatvaranja gospodarskih djelatnosti ostali bez posla. Imamo već nekoliko uspješno donesenih mjera po gradovima, a očekujem da će taj primjer slijediti i ostali – izjavio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Barišić, uz napomenu kako se te mjere logično nastavljaju na vrlo konkretne i uspješne mjere pomoći koje je donijela Vlada Republike Hrvatske.

– Zagrebačka županija među uspješnijima je u borbi protiv pandemije COVID-19 virusa. Rezultat je to pridržavanja donesenih mjera i odgovornog ponašanja naših stanovnika. Tako na današnji dan u Zagrebačkoj županiji bilježimo 119 oboljelih i 19 ozdravljenih građana.

Iznimne pohvale idu za rad Stožera civilne zaštite RH, koji je pravovremenim mjerama osigurao da se u Republici Hrvatskoj pandemija širi linearnim, a ne eksponencijalnim rastom. Takvim uspjehom može se pohvaliti tek nekoliko država u svijetu. To je pokazatelj kako su naši epidemiolozi vrlo dobro educirani i spremni suočiti se sa svim izazovima koje nosi pandemija virusa COVID-19 – rekao je tajnik HDZ-a Zagrebačke županije Mato Čičak.

Posebno treba zahvaliti, istaknuto je, svim zdravstvenim djelatnicima i pripadnicima civilne zaštite, kao i ostalim službama koje neprekidno rade i bore se s pandemijom. Ovim putem vodstvo HDZ-a Zagrebačke županije još je jednom pozvalo sve koji mogu neka ostanu kod kuće i ne izlažu sebe i druge zarazi.

– Pozivam Vas sve, još jednom, da se držite svih propisanih mjera. Brinite se o svom zdravlju i o zdravlju svojih bližnjih i zajedno ćemo pobijediti i izaći, vjerujem, sa što manjim zdravstvenim i gospodarskim posljedicama iz ove krize – zaključio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Barišić.

Nastavi čitati

Politika

Gradonačelnik Barišić odgovorio na primjedbe gradskih vijećnika

Nakon iskazanog nezadovoljstva gradskih vijećnika, velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić odgovorio je na njihove komentare i u tri točke objasnio zašto je koja odluka donesena

Objavljeno

on

Nakon reakcija oporbenih vijećnika na odluke donesene na prvoj elektronskoj sjedinici velikogoričkog Gradskog vijeća u povijesti, s objašnjenjem svih tih odluka oglasio se gradonačelnik Dražen Barišić.

Odgoda plaćanja komunalne naknade

Predložena Odluka prvi je korak mjera kojima Grad nastoji rasteretiti gospodarstvo i poduzetnike u ovom kriznom razdoblju čija je aktivnost uslijed navedenih okolnosti smanjena i ugrožena. Donošenjem predložene odluke omogućit ćemo usuglašavanje svih sudionika u provedbi procesa vezanog na oslobađanju od plaćanja komunalne naknade, te kako bi svi zahvati u opće i pojedinačne akte koje donosi Grad unutar svoje nadležnosti putem Gradskog vijeća bili zakoniti i operativno, brzo provedivi. Potrebne odluke moraju biti u skladu s Zakonom o komunalnom gospodarstvu kao i Općim poreznim zakonom. Putem uplatnica za komunalnu naknadu, JLS naplaćuju i naknadu za uređenje voda temeljem članka 17. st.4. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva koja je prihod Hrvatskih voda, a iz kojeg članka postoje obveze Grada prema Hrvatskim vodama vezanih na naplatu i izvješćivanja oko naplate naknade za uređenje voda. Stoga je usklađenje odluka koje će donositi sve JLS na području cijele RH sa Hrvatskim vodama od iznimne važnosti. Kako bismo i u tom vremenu, do usklađenja, rasteretili naše poduzetnike, predložena je mjera odgode plaćanja. Ujedno želimo skrenuti pažnju na činjenicu da se odgoda plaćanja odnosi na sve građane, a ne samo na poduzetnike.

Roditeljske naknade za vrtić

Temeljem članka 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN 10/97, 107/07 i 94/13), osnivač dječjeg vrtića dužan je osigurati sredstva za rad dječjeg vrtića. Dječji vrtić koji je osnovala jedinica lokalne samouprave, naplaćuje svoje usluge od roditelja – korisnika usluga, sukladno mjerilima koje utvrđuje predstavničko tijelo te jedinice. Programe u dječjim vrtićima sufinanciraju roditelji, a razina participacije i cijena koju plaćaju roditelji ovisi o odluci osnivača. Zbog izvanrednih okolnosti koje su nastupile zbog pandemije Corona virusom, dječji vrtići rade smanjenim kapacitetom jer većina djece ne dolazi u dječje vrtiće. Stoga predlažemo da se Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za određivanje visine roditeljskih uplata za ostvarivanje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica (Službeni glasnik Grada Velike Gorice 10/16) dopuni odredbom koja će omogućiti gradonačelniku da u izvanrednim okolnostima donosi odluke o visini roditeljskih uplata dok te okolnosti traju. Ovakav način odluke predložen je iz razloga što nije moguće predvidjeti vrijeme trajanja, pa se ovim načinom omogućava brzo i operativno donošenje budućih odluka koje će roditelje osloboditi plaćanja sve dok to bude potrebno.

Odmah po donošenju predložene Odluke, gradonačelnik će donijeti sljedeći: ZAKLJUČAK o određivanju iznosa sudjelovanja roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja tijekom razdoblja u kojem traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19

Iznos sudjelovanja roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja za ožujak 2020. godine umanjuje se 50% za svu upisanu djecu bez obzira na broj dana provedenih u dječjem vrtiću, a primjenjuje se na ukupan iznos mjesečne roditeljske uplate. U sljedećim mjesecima roditelji se u potpunosti oslobađaju plaćanja cijene programa predškolskog odgoja. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, primjenjuje se od 1. travnja 2020. godine i na snazi je za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 te će se objaviti u Službenom glasniku Grada Velike Gorice.

Kreditno zaduženje

Odluka o kreditnom zaduženju predlaže se temeljem donesenog Proračuna za 2020. godinu. Iako smo zahvaćeni znanom zdravstvenom situacijom Grad Velika Gorica mora funkcionirati i ne smije stati. Odluka o kreditnom zaduženju, mišljenja smo, treba biti donesena kako bi u slučaju pozitivnog razvoja situacije u kratkom vremenu, mogli nastaviti realizirati započete projekte, tim više što se najveći dio iznosa kreditnog zaduženja odnosi na sanaciju i uređivanje prometnica na području grada. Samo Odluka ne znači da će kredit biti realiziran ukoliko zdravstveni i gospodarski razlozi to neće dozvoljavati.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno