Poveži se s nama

Kultura

”Prijatelji” s peticom položili domaći ispit

Objavljeno

Glumačka sekcija KUD-a Vrhovje Župe Dubranec odvažila se u drugoj polovici 2016. godine za scenu adaptirati komediju ”Prijatelji” autora Izvora Oreba (kipar, slikar, pisac, skladatelj) i njegove supruge Emilije Karlavaris (akademska slikarica i kiparica). Dodatnu poteškoću prigodom uprizorenja komičnog djela bio je prijelaz sa čakavice na ‘turopoljski kaj’. Praizvedba komedije bila je u Pisarovini za Dan općine (13.11.2016.), a već četvrta izvedba odigrana je u Zagrebu, u Kazalištu Komedija (22. siječnja 2017)! Ekstra bonus za glumce amatere i predsjednicu KUD-a Branku Smolković Cerovski bilo je gostovanje na HRT-u u emisiji ”Dobro jutro, Hrvatska”.

”Prijatelji” su konačno, nakon nekoliko gostovanja u prošloj godini, stigli i u ‘svoju matičnu bazu’ Dom kulture u Donjem Dragonošcu, a o tome nam je nešto više kazala Marica Grebenić, koja je sudionik u pripremi odnosno izvedbi: ”Ova izvedba u Dragonošcu bila je emotivno najzahtjevnija kako za same glumce tako i za sve ljude koji su sudjelovali u njenoj realizaciji. Glumci su prvi put igrali pred svojom publikom, prijateljima, susjedima mještanima s kojima svaki dan žive i rade. Kako je povod za izvođenje nedjeljne predstave bio humanitarnog karaktera, bila je velika želja članova KUD-a da privuku što veći broj publike i na taj način pomognu teško bolesnoj sumještanki i njenoj obitelji. Prisutna bojazan zbog eventualno slabog odziva publike otklonjena je tako što su se u taj projekt dragovoljno uključile mjesne udruge (DVD Dragonožec, Društvo naša djeca, MO Dragonožec i Udruga umirovljenika). Odaziv publike je premašio očekivanja i najvećih optimista. Koliko god stolica i klupa dodatno donosili nije bilo dostatno, sjedilo se na podu, stajalo  u svakom kutku dvorane, mnogi su ostali vani i gledali kroz prozore. Početnu tremu glumaca otklonio je veliki pljesak malih ljudi velikog srca i tada više nije bilo dileme – ‘Prijatelji’ su uspjeli, najteži ispit, ispit pred domaćom publikom položili su s čistom peticom!”

Komedija ”Prijatelji” govori o susjedima posvađanima oko zemlje. S vremenom dolazi naš iseljenik-povratnik iz Amerike i pokaže se da je zemlja zapravo njegova. Dok traju prepucavanja, iskrsne nekoliko ljubavi između aktera, a na kraju se svi pomire. Kreatori uloga u ”Prijateljima” su: Ivan Nestić (Iva, zvani Pošteni), Irena Brebrić (njegova žena Bara), Ana Ivančić (njihova kćerka Suzi), Ivan Brebrić (Peter, zvani Dobri), Štefica Tkalec (njegova žena Kata), Mario Karlović (njihov sin Reksi), Željko Basta (policajac Martin), Davor Ivančić (Frenki, zvani Amerikanac), Ana Cerovski (njegova kćerka Krešimira) i Drago Karlović (geometar). Konce iza kulisa vukle su Branka Smolković Cerovski i Marica Grebenić. Fotografirao je Tomo Smolković.

Galerija fotografija

Kultura

FOTO Miljenko Muršić – književnik mog zavičaja

Objavljeno

on

29.06.2020. Velika Gorica. Miljenko Muršić – književnik mog zavičaja. Foto: OŠ Nikole Hribara

‘Književnik mog zavičaja’ jedan je od eTwinning projekata u kojem su sudjelovali 4.c razred i učiteljica Ksenija Petrlin-Jurić. Na satu hrvatskog jezika učenici su upoznali rad i djelo velikogoričkog književnika Miljenka Muršića. Pandemija korona virusa, covid-19, uvjetovala je nastavu na daljinu i tako nije došlo do upoznavanja učenika s književnikom osobno. Spomenuti sat započeo je videozapisom koji je književnik Muršić poslao i u kojem je rekao nekoliko riječi o svom radu, pisanju i djelovanju.

29.06.2020. Velika Gorica. Miljenko Muršić – književnik mog zavičaja. Foto: OŠ Nikole Hribara

Posebno je govorio o nastanku slikovnice ‘Avijonko se ženi’ koju je on napisao. U stvaranju slikovnice sudjelovali su Velikogoričani Mate Lovrić (crteži) i Aleksandar Božić (fotografije). Iako je slikovnica prilagođena mlađem uzrastu učenika,  četvrtaši su je s veseljem čitali, analizirali i likovno je prikazali u obliku stripa. Gledali su i isječke istoimene kazališne predstave koja je nastala prema ovoj slikovnici. Na kraju su svoje dojmove snimili u obliku videozapisa i poslali ga autoru slikovnice. Zanimljive su izjave učenika da se u svakoj životnoj dobi možeš zaljubiti i da je lijepo biti oženjen. Bio je ovo jedan neobičan književni susret u neobičnoj školskoj godini.

29.06.2020. Velika Gorica. Miljenko Muršić – književnik mog zavičaja. Foto: OŠ Nikole Hribara

Svake školske godine učenici 4.c i 3.d razreda OŠ Nikole Hribara i njihove učiteljice Ksenija Petrlin-Jurić i Vesna Lukinić rado sudjeluju u eTwinnig projektima, pa su i ove školske godine sudjelovali u nekoliko njih. Razred 4.c sudjelovao je u projektima: U svijetu likovnih umjetnika 2/art in my hearth, Književnik mog zavičaja, 100. dan škole, Svjetski tjedan svemira i Pipi Duga Čarapa, a razred 3.d u Razglednicama mog zavičaja i I’ll send you a Christmas card – Christmas Cards Exchange 2019. Više o projektima možete pročitati na stranicama OŠ Nikole Hribara.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Turopoljski mladečki novi su ukras Buševca

U povodu 100. obljetnice osnutka, Ogranak seljačke sloge Buševec svome mjestu poklonio je kip koji simbolizira ljubav i slogu

Objavljeno

on

Turopoljski mladečki od danas krase Trg seljačke sloge u Buševcu. Svome mjestu, povodom 100. obljetnice, drveni kip poklonio je Ogranak seljačke sloge Buševec, a svečano su ga otkrili članovi društva Marta Jurenić i Nikola Rožić.

– Turopoljski mladečki su, slobodno mogu reći, jedan brend Buševca i cijeloga Turopolja. Simbolično, kip predstavlja slogu i ljubav, kao što su mladenci složni. To nam je bila inspiracija. Složili smo ih na jedan pravi veliki turopoljski hrastov panj, koji je korijen svega u našem Turopolju jer se od njega nekada sve radilo. Panj ima dva dijela, a njih dvoje spajaju se u jedno što je još jedna simbolika – objasnio je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec, i dodao kako se nada da će postati tradicija da se budući mladenci slikaju uz ovaj spomenik, koji je izradio Ivan Trupčević.

Iako je pandemija koronavirusa uništila planirano veliko slavlje 100. obljetnice OSS Buševec, članovi nisu dopustili da baš svi planovi propadnu. Prijatelji folkloraši, nažalost, nisu mogli danas nastupiti u Buševcu, a odgođen je i veliki cjelovečernji koncert u Pučkom otvorenom učilištu. Ipak, uspjeli su organizirati razgledavanje svoje Etno zadruge, a tradicionalno će zapaliti i ivanjski krijes.

– Tko dođe u Buševec imat će nešto novo pogledati.  Osim spomenika, uredili smo i svoju Etno zadrugu. Tu je drveni čardak s komorkom za mlade, složili smo i stolarsku radionu, štalu u kojoj su stari rekviziti poput plugova i još nekoliko objekata. Imamo tu još malo posla, ali uskoro će biti završena – ispričao je Rožić i kazao kako će, čini se, bolje proslaviti 101. godinu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

U Lukavcu će nastupiti tri klape

“O, ti dušo, moje duše”

Objavljeno

on

Teško da i postoji bolji prostor za koncert klapa od Starog grada Lukavca. Znaju to i organizatori Goričkih večeri, pa su upravo tamo smjestili susret klapa pod nazivom “O, ti dušo, moje duše”. U utorak, 30. lipnja, u 20,30 sati ljubitelje klapskog pjevanja očekuju koncerti klape Bošket, klape Stine te vokalista Sv. Josipa.

(više…)

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno