Poveži se s nama

Moja županija

Predstavljena najuzornija seoska žena i njezine dvije pratilje

Objavljeno

Župan Stjepan Kožić primio je najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2016. godinu Marinu Dobošić te njezine dvije pratilje Marijanu Prevarek i Snježanu Klanfar.

 

Marina Dobošić ujedno je, na nedavno održanom državnom izboru, ponijela i lentu prve pratilje najuzornije hrvatske seoske žene. Iz Žabnice je, u općini Farkaševac, a zajedno s obitelji, kao nositeljica OPG-a, bavi se proizvodnjom bučinog ulja. Pod bučama je 20 hektara obiteljskog i još toliko poljoprivrednog zemljišta u kooperaciji.

 

„Nekada smo se bavili mljekarstvom, no zbog situacije na tržištu i loše otkupne cijene nije bilo teško predložiti obitelji da prijeđe na ratarstvo, a potom i uzgoj tikve. Rodom sam iz Slavonije pa mi tikva nije bila strana. U početku smo prodavali samo koštice, izvozili smo ih, no onda smo otvorili uljaru. Danas na tržištu jako dobro stojimo, jer držimo se kvalitete“, ispričala je Marina Dobošić.

 

Marijana Prevarek iz Vrhovca kod Vrbovca, prva pratilja najuzornije, bavi se mljekarstvom, a Snježana Klanfar iz Jurkova Sela u općini Žumberak, druga pratilja, bavi se ruralnim turizmom. I njih dvije sudjelovale su na državnom izboru.

 

„U društvu je premalo prepoznato ono što sve seoske žene rade. Njihov rad, trud, doprinos ukupnosti lokalne zajednice nije dovoljno primijećen. Mislimo da to ovim projektom možemo dignuti na višu razinu i dati seoskim ženama značaj kakvog zaslužuju“, rekao je župan Kožić, dodavši da je sudjelovanje žena na državnom izboru bila i promocija njihova OPG-a i Zagrebačke županije. Prijemu je prisustvovao i zamjenik župana Damir Tomljenović.

 

Izbor najuzornije seoske žene krenuo je 2000. godine upravo iz Zagrebačke županije. Josip Kraljičković, tada pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, u kojemu su osmišljeni kriteriji i način izbora, na prijemu je rekao da se izborom traži angažirana žena, ona koja je drukčija, koja teži promijeniti stanje na selu, a ne ona koja ima najveću proizvodnju.

 

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno