Poveži se s nama

Vijesti

Policija u utorak kontrolira pješake

Objavljeno

Gorička policija za sutra je najavila preventivno-represivnu akciju “Zaštita pješaka”. Od 7 do 15 sati policajci će kontrolirati poštuju li pješaci prometne propise. Pozvali su vozače da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima, a na pješake apeliraju da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu.

– Akcija će se provesti na gradskom području grada Velike Gorice. Cilj akcije je poštivanje prometnih propisa od strane pješaka glede prelaska kolnika preko obilježenog pješačkog prijelaza i mimo njega, kao i nepropuštanje pješaka od strane vozača na pješačkom prijelazu i mimo njega – kažu iz policije i poručuju kako su pješaci najranjivija skupina sudionika u prometu.

Vijesti

Korak naprijed za uređenje jezera Čiče: Sastali se predstavnici Grada, udruge i Hidrela

Hidrel će pripremiti idejno rješenje sanacije Čič Biča koje će analizirati stručni timovi grada i udruge…

Objavljeno

on

O rješavanju situacije na jezeru Čiče u utorak su razgovarali v.d. gradonačelnika Ervin Kolarec, predsjednik udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more Alan Šembera, pročelnica gradskog Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Gordana Mikulčić te direktor tvrtke Hidrel Gordan Jelušić. Kao prihvatljivo rješenje definirali su model bez izmjene UPU-a (urbanističkog plana uređenja) jezera, u kojem će Hidrel sanirati Čič Bič i dio prema veslačkom klubu.

– Sastanak je prošao u izrazito pozitivnom ili konstruktivnom ozračju. Hidrel će u slijedećih dva tjedna pripremiti idejno rješenje sanacije Čič Biča, i to podijeliti u vremenske faze: koji dio će sanirati u roku godine, dvije godine, tri… i tako do sanacije cijelog svog dijela jezera. Tako će se dio po dio jezera vaditi iz rudarske koncesije i pretvarati u sportsko rekreativni centar kako je definirano UPU-om grada Velike Gorice – kazao je Šembera.

Na slijedećem sastanku će stručni timovi Grada i udruge analizirati Hidrelovo idejno rješenje. Zadnji korak, objasnio je Šembera, treba biti trojni sporazum u kojem će grad omogućiti Hidrelu dobivanje lokacijske dozvole i nesmetani nastavak posla na dijelu jezera.

– Paralelno s tim aktivnostima grad mora naručiti geodetski snimak drugog dijela jezera, Velkoma u stečaju, kako bi se utvrdile dubine, pokosi, tj. nivo devastacije koje je Velkom ostavio iza sebe. To je osnovni preduvjet za pokretanje izvanredne sanacije tog dijela jezera, te potencijalno dobivanje EU sredstava – kazao je Šembera te komentirao kako su svi sudionici sastanka pokazali su iskrenu i konkretnu podršku projektu te preuzeli inicijativu za daljnje korake.

Nastavi čitati

Vijesti

GSG: Nastavljamo akcije za unapređenje kvalitete stanovanja naših građana

Energetska obnova korak je prema ugodnijem životnom prostoru, smanjenju troškova te povećanju vrijednosti nekretnine

Objavljeno

on

Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica najavilo je kako će i dalje pratiti zahtjeve stanara te poduzimati akcije kojima će poboljšati uvjete stanovanja građana. Podsjećaju kako su s bankama 2016. i 2018. godine dogovorili smanjenje kamatne stope za ugovore energetske obnove. To je iskoristilo čak 16 zgrada, a smanjenje je iznosilo jedan postotni poen. Kamatna stopa smanjenja je s 4,50% na 3,50%, dok je za jednu zgradu kamatna stopa smanjena s 5,25% na 3,50%, točnije za 1,75 postotnih poena.

– Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica još jednom je pokazalo da poduzima sve radnje kako bi suvlasnicima višestambenih zgrada omogućili smanjenje troškova života te kako bi povećali kvalitetu života stanara. Nastavit ćemo biti partner vlasnicima višestambenih projekata, pratit ćemo i dalje zahtjeve i potrebe stanara, te poduzimati ovakve akcije kako bi unaprijedili kulturu stanovanja svih naših korisnika – rekao je direktor GSG-a Tomislav Landeka i podsjetio kako se projektima energetske obnove zgrada smanjuju temperaturne oscilacije u zgradi, efikasnije se održava temperatura u prostoru, sporiji je prolazak topline kroz zidove tijekom ljeta i zadržava se svježina te sprječava naglo hlađenje i stvaranje kondenzata.

– Objedinjeno, energetska obnova korak je prema ugodnijem životnom prostoru, smanjenju troškova te povećanju vrijednosti nekretnine – zaključio je Landeka.

Nastavi čitati

Moja županija

Otvoren natječaj za dodjelu stipendija Zagrebačke županije

Stipendije se dodjeljuju za svih 12 mjeseci, a mjesečno iznose 600 kuna za učenike i 1.200 kuna za studente

Objavljeno

on

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2020./2021. za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Natječaj je otvoren do 3. studenog. U ovoj školskoj godini Zagrebačka županija će dodijeliti 75 novih stipendija i to 45 za učenike te 30 za studente. Za 75 novih stipendista te za “stare stipendiste” koji su zadovoljili uvjete za nastavak financiranja u novo školskoj godini Zagrebačka županija je osigurala 2.050.000 kuna.

Stipendije za učenike i studente koji moraju imati prebivalište na području Zagrebačke županije dodjeljuju se za svih 12 mjeseci, a mjesečno iznose 600 kuna za učenike i 1.200 kuna za studente.

Od 45 stipendija za učenike, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se 20 stipendija, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se 25 stipendija za učenike, od čega 10 za deficitarna zanimanja kao što su pediker, kuhar, slastičar, elektroinstalater, elektromehaničar, strojobravar, bravar, limar, alatničar, tokar, tapetar, stolar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, plinoinstalater, mesar, kemijski čistač, fasader, staklar, krojač, vozač itd.

Od 30 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 15 stipendija, od toga najviše 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se do 15 stipendija.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno