Poveži se s nama

HOTNEWS

Počinju raditi kafići i restorani, HZJZ izdao upute…

Mogu raditi od 6 do 23 sata

Objavljeno

Nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je u četvrtak kako su odustali od ograničenja kojim se predviđalo da se od ponedjeljka dopusti rad samo kafićima koji imaju terasu. Detaljne preporuke za rad restorana i kafića dao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a one uključuju i upute radi sprječavanja širenja infekcije i u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata. Stolovi do dolaska gostiju u objekt moraju biti prazni, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporuka je i da jelovnici budu istaknuti na ulazu ili nekom drugom vidljivom mjestu te da budu plastificirani. No, moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi način iskazati ponudu hrane i pića.

Stolovi međusobno trebaju biti udaljeni 1,5 metara, a time se postiže i ograničenje broja posjetitelja. Novi gosti mogu ući tek kad prethodna skupina napusti prostor objekta. Za stolovima mogu sjediti skupine gostiju, pri čemu među skupinama razmak mora biti najmanje 1,5 metar. I prilikom naručivanja hrane ili pića koji će gosti uzeti sa sobom i konzumirati na terasi mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 metara između kupaca koji čekaju na red. Nije dopušteno zadržavanje na šanku, ali je, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dozvoljeno posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Između naplaćivanja usluge i posluživanja gostiju zaposlenik mora dezinficirati ruke. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će povremeno dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporuča se osigurati razmak od minimalno 1,5 metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe, a ako je moguće i ugraditi zaštitnu pregradu koja će odvojiti kupca od zaposlenika. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Preporuka je i da se ne koriste klimatizacijski uređaji te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjeno je posluživanje grickalica, a na stolu ne smiju biti ni posudice za sol, papar, ulje i druge začine već ih osoblje treba dezinficirati za svakog novog gosta. Također, ne smiju se koristiti zajedničke novine i časopisi.

Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste.

HOTNEWS

Na goričkom području dva novozaražena

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Velike Gorice u posljednjih 24 sata koronavirusom su zaražene dvije nove osobe. Radi se o jedina dva nova slučaja na području Zagrebačke županije. Do danas je u Gorici zabilježeno ukupno 45 slučajeva COVID-19, 36 ljudi je ozdravilo, a troje umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje ljetni kamp za djecu: Osim kupanja na bazenu, isprobat će i sportove u dvorani

Za aktivan početak ljeta pobrinuo se Gradski bazen Velika Gorica, a na kamp se mogu prijaviti i plivači i neplivači

Objavljeno

on

Zadovoljni prošlogodišnjim odazivom i reakcijama djece, iz Gradskog bazena Velika Gorica odlučili su i ove godine organizirati ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina. Sve počinje 29. lipnja, a trajat će do 17. srpnja, u tri smjene po pet dana. Dio aktivnosti u sklopu ljetnog kampa održava se u Gradskoj sportskoj dvorani. Djeca će u ljetnom kampu imati malu školu plivanja, moći će se slobodno kupati u bazenu, ponudit će im brojne sportske aktivnosti u dvorani, a u svemu će ih  pratiti kineziolozi. Tako će djeca moći isprobati sve sportove koje požele, od graničara do streličarstva.

– Smjena traje pet dana i to smo stavili u period dok roditelji još rade, a prije nego što svi odu na more. Ovo je dobar način da popune vrijeme jer škola će biti gotova, a dosta roditelja ne zna kuda sa svojim mališanima tako da im je ovo idealna prilika. Uz to se djeca bave sportom i zdravo žive, dok roditelji rade ili imaju druge obveze u tom jutarnjem terminu od 8 do 16 sati – objasnio je Darko Ćopić, voditelj Gradskog bazena, i dodao kako prijave traju do 24. lipnja, a prijaviti se mogu i plivači i neplivači.

Ćopić je napomenuo i kako će se pridržavati svih protuepidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno