Poveži se s nama

Vijesti

PapaMo: Gourmet pizza i vina idealno se slažu!

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina.

Objavljeno

Duže planirano druženje ljubitelja vrhunske pizze i vina u velikogoričkom restoranu PapaMó, u organizaciji Kasandre Draganić (Blog Vilicom kroz Hrvatsku) i Domagoja Jakopovića Ribafisha, održalo se u ponedjeljak 19.10. u poslijepodnevnim satima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, limitirao se broj uzvanika, što je događaju dao jednu intimniju atmosferu.

Tradicionalno sljubljivanje pizze uvijek se nekako veže uz Coca Colu ili pivo i tu svi znamo da nema greške. Provjerena kombinacija za sve generacije.

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina. Ideji se na prvu bez puno razmišljanja pridružila Iuris vinarija, koja je sa svojim logističkim centrom smještena u Hrašću u neposrednoj blizini Velike Gorice.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Vratimo se malo na tijesto, kao najbitniju osnovnu notu svake pizze. Scrocchieralla je tradicionalna vrsta tijesta za pizzu izuzetno popularna u Italiji, točnije u Rimu. PapaMo se autorskom recepturom, tehnikom i pristupom izrade tijesta, izdigao stepenicu više od tradicionalne scrocchieralle i time dao novu dodanu vrijednost ovoj deliciji. Hrskavo i krhko tijesto izvana, prozračno, rahlo i meko iznutra, odlike su ovog fantastičnog tijesta od četiri vrste brašna, koje nastaje u dvije etape miješanja, fermentacije i dvostrukog pečenja.

Harmonija svake osnovne note, su vrhunske namirnice poput rajčice San Marzano i mozzarelle Fior di latte, riccote i dozrijeli grana padano, kad su bazni sirevi u pitanju. Domaća šunka, špek, kulen, pršut i sve više tražena bresaola (odležani i na zraku sušeni goveđi pršut). Kad se sve zbroji, dobije se ta divna harmonija okusa i boja u kojoj pizza kao najpopularnije jelo, poprima zasluženi gourmet status.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Kad imamo ovako preciznu priču na tanjuru, puno je lakše sljubiti i vina. Tako smo imali prilike kušati 5 vrsta PapaMó gourmet pizza i Iuris vina slijedećim redom, koje su pomno sljubili i davali opravdane komentare, sommelieri Tomislav Taritaš ispred branda Iuris i Tomo Jakopović, poznati sommelier, vinoljubac i prijatelj kuće PapaMó  .

BASIC, odnosno tradicionalna Margherita sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte, svježim bosiljkom i kalamate maslinama. Uz ovu vjernu klasiku, sljubljena je Iuris graševina.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

VEGE DVA, kao druga po izboru vegeterijanska pizza, bijela pizza bez rajčice, sa mozzarellom Fior di latte i ricotta sirom, svježim mladim špinatom, bosiljkom, mljevenim orasima i kalamate maslinama. Uz ovu nježnu, okusom blagu ali fino balansiranu pizzu sljubljen je Iuris Sauvignon Blanc Saltwater.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

PAPAMÓ , treća po redu na degustaciji, ujedno i simbol kuće u sastavu sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim šampinjonima, mini rajčicama i bosiljkom, pršutom, pečenom pancetom i kalamate maslinama. Uz ovu, karakterom snažnu pizzu sljubljen je Iuris Plavac Mali Jenaro.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

BRESAOLA sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim mini rajčicama i bosiljkom, bresaolom (goveđim pršutom) i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju sljubljena je Iuris Tempera, slavna kupaža 4 moćne sorte : cabernet sauvignon, merlot, vranac i plavac mali.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

GURMAN ili danas popularni naziv GOURMET sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte, aromatičnom šunkom, špekom i kulenom, ljutkastim pepperoni paprikama i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju, na iznenađenje svih, sljubljen je Iuris Sweet Muscat. Na prvu neobična kombinacija, ali izuzetno kompatibilna na relaciji ljuto i slatko.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Dok smo još bili u slatkom muškatnom raspoloženju, stigao je fino balansirani mali pozdrav iz kuhinje, Semifreddo sa orašastim voćem, umakom od karamele i coulisom od šumskog voća, također već prepoznatljiv simbol slatke strane PapaMo kuhinje.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Drago nam je da smo bili gosti ove vrlo interesantne gastro-enološke prezentacije i druženja u dobrom društvu i ugodnom ambijentu!

Na kraju zasluženo zaključujemo, uz ovakve gastro entuzijaste, Velika Gorica postaje  sve više poznata kao gastronomska destinacija!

 

Galerija fotografija:

 

Nastavi čitati

Sport

Članovi TKD Velika Gorica na županijskom natjecanju osvojili 23 medalje

Taekwodno klub Velika Gorica nastupio je s 23 natjecatelja koji su osvojili 23 medalje…

Objavljeno

on

Članovi Taekwondo kluba Velika Gorica u subotu 27.studenog, nastupili su na 14.taekwondo prvenstvu Zagrebačke županije, koje se održalo u sportskoj dvorani OŠ Vladimir Deščak u Sv. Nedelji, a gdje je domaćin turnira bio taekwondo klub Motiv+.

– Na natjecanju je nastupilo 120 natjecatelja iz 10 županijskih klubova. Mi smo nastupili sa 23 naša natjecatelja i osvojili 23 medalje od čega su 13 zlatne, 4 sebrne i 6 brončanih. U ekipnom poretku osvojili smo prva mjesta kod mlađih kadeta/kadetkinja i juniora/juniorki, drugi smo bili u konkurenciji kadeta/kadetkinja, dok smo u ukupnom plasmanu osvojili prvo mjesto i bili najbolji klub u županiji – istaknuli su iz Kluba.

U kategoriji mlađih kadeta/kadetkinja, zlato su osvojili Ema Bakula, Franka Štriga, Lejla Lea Kajfeš, Matej Turković, Stjepan Zitek. Srebrne su bile Pula Kućiš i Meri Muža, dok je Gabriela Bačurin bila brončana.

Foto: 14.taekwondo prvenstvo Zagrebačke županije – TKD Velika Gorica – mlađi kadeti/kadetkinje

Kod kadeta/kadetkinja zlatne su bile Lana Gavrilov, Katarina Bačurin, Marinela Bašković, Dora Habijančić i Lucijan Kompes. Srebro je osvojila Nika Bukovac, a broncu Iva Hapać, Petra Braim, Jan Becić i Matija Kompes.

A od juniora/juniorki, zladnu medalju su osvojile Antonija Pušić, Sara Habijančić i Ema Kučiš. Srebrna je bila Karla Prlić, a brončana Sara Anđelić.

Foto: 14.taekwondo prvenstvo Zagrebačke županije – TKD Velika Gorica

Čestitamo svima!

Nastavi čitati

Vijesti

Fakultet prometnih znanosti na 350 stranica izradio studiju javnog lokalnog prijevoza

Objavljeno

on

S ciljem utvrđivanja trenutnog stanje sustava linijskog prijevoza putnika na području Grada Velika Gorica, Fakultet prometnih znanosti je izradio studiju pod nazivom „Analiza javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu Grada Velike Gorice“.

Osnovni dio studije predstavljen je javnosti 14. listopada 2021., nakon čega su pozvani građani da daju svoje prijedloge i komentare na predloženi model organizacije lokalnog prijevoza.

Podsjetimo, prijedlozi Studije rezultirali su nekim poboljšanjima poput uvođenja četiri nove linije, povezivanja  željezničkog kolodvora s lokalnim linijskim prijevozom putnika te su usklađeni polasci sa željezničkim polascima prema Gradu Zagrebu. Izmijenjene su pojedine trase linija radi prilagođavanja putnicima te je povećan broj polazaka na pojedinim linijama. Osim toga, povezana su i naselja koja prije nisu imala javni prijevoz.

Nakon svih pristiglih prijedloga projektni tim dovršio je studiju koju možete pogledati OVDJE.

Nastavi čitati

Vijesti

Krenuo blagoslov obitelji Novog Čiča i susjednih naselja

Blagoslov kuća počeo je već danas i trajat će do 09.prosinca.

Objavljeno

on

Autor

Stariji žitelji Novog Čiča pamte vremena kad je Blagoslov obitelji i domaćinstva bio na Štefanje, a kasnije i na Sveta Tri Kralja. Župa je u međuvremenu daleko veća geografski i kvantitetom pa je nemoguće sve obaviti za dan, dva ili tri. Zbog toga je svećenik Marijan Prepeljanić odlučio da blagoslov krenuo već u ponedjeljak 29. studenog najprije u Lazini Čičkoj a onda redom prema rasporedu dolje.

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI

NOVO ČIČE

Ponedjeljak, 29.11.2021.:
1. Lazina Čička od Šćitarjevske
2. Lazina Čička od Ribnice do kapelice

Utorak, 30. studenog:
Trg Antuna Cvetkovića, Posavska, Petrnaci

Srijeda, 1. prosinca:
1. Jagodno (glavna cesta do Ribnice)
2. Jagodno II. Odvojak, Ribnica uz glavnu cestu, Želingradska

Četvrtak, 2. prosinca:
1. Ribnica, Grgareva, Kišov Brijeg, Ribarova
2. Ribnica od Kišovog Brijega

Petak, 3. prosinca:
1. Športska, Jezerska, Zavrtnica
2. Vukovinska, Jezerska, Velikogorička (desna strana)

Subota, 4.prosinca:
Velikogorička (lijeva strana), Brezovačka

Ponedjeljak, 6. prosinca:
Poljana Čička I

Utorak, 7. prosinca:
Poljana Čička II

 

BUKEVJE

Utorak, 7. prosinca:
Drnek

Srijeda, 8. prosinca:
1. Sop, Obed, Zablatje, Gornje Bukevje
2. Donje Bukevje, Ilica

Četvrtak, 9. prosinca:
Strmec Bukevski-prije podne
Čret Posavski-poslije podne

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ačkar:”Proračun je razvojan i usmjeren na potrebe građana, zadovoljstvo osnovnih životnih uvjeta, ali i sveukupni gospodarski rast Velike Gorice!”

U odnosu na prošlogodišnji, veći je za oko 72 milijuna kuna, a njegovo se primarno povećanje odnosi na sredstva za asfaltiranje prometnica i uređenje prometne infrastrukture za što je planirano gotovo 100 milijuna kuna…

Objavljeno

on

Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica, gradonačelnik Krešimir Ačkar na konferenciji za medije osvrnuo se na prijedlog Proračuna za 2022.godinu koji iznosi 633.570.595,00 kuna. U odnosu na prošlogodišnji proračun, veći je za 72.447.620,00 kuna.

– Povećanje Proračuna u odnosu na 2021.godinu primarno se odnosi na povećanje sredstava za asfaltiranje prometnica i uređenje prometne infrastrukture za što je planirano gotovo 100 milijuna kuna. To je ujedno najveći iznos za prometnu infrastrukturu u povijesti. Uređuju se prometnice obuhvaćene projektom aglomeracije, gradimo nogostupe i poboljšavamo prometnu sigurnost. Grade se prometnice koje prometnice koje donose nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar te dodao kako se ujedno nastavljamo i s izgradnjom novih vrtića i povećanjem vrtićkih kapaciteta.

– Za rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj osigurano je 9,2 milijuna kuna. Početkom 2022.godine trebao bi biti završen Područnog vrtića Ciciban u Maloj Buni. Trenutno nam je u fokusu osiguranje mjesta u vrtićima za svu djecu, jer potreba je sve veća. Iduće godine planiramo Gradskom vijeću uputiti usvajanje nove odluke s nižim cijenama vrtića koja bi, kao što smo najavili, do kraja mandata trebala rezultirati i besplatnim vrtićima – istaknuo je gradonačelnik.

Ukupno je za predškolski odgoj planirano  više od 75 milijuna kuna, za školstvo 138 milijuna kuna, ali isto tako nastavlja se sa stipendiranjem učenika i studenata. Za sve srednjoškolce bit će osigurana jednokratna financijska potpora, a nastavlja se i projekt pomoćnika u nastavi…

29.11.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije gradonačelnika Krešimira Ačkara o Proračunu za 2022 – foto: Cityportal.hr/Suzana Majstorović

Poznato je kako je potres od 29.prosinca 2020.godine na širem velikogoričkom području doveo do štete procijenjene na 100 milijuna kuna.

– U idućoj godini planiramo obnoviti Područnu školu Dubranec za što je predviđeno nešto više od 6 milijuna kuna. Osim toga 700 tisuća kuna predviđeno je za sanaciju Starog grada Lukavec, a školska sportska dvorana OŠ Eugen Kumičić je već sanirana – naglasio je Ačkar.

Povećavaju se i stavke za socijalna davanja. Proračunom se osigurava i funkcioniranje svih gradskih zajednica, vatrogasnih, sportskih, kulturnih…Nastavljaju se i ulaganja u izgradnju objekata za gospodarenje otpada te se pojačava aktivnost na suzbijanju ilegalnog odlaganja otpada. Gradonačelnik Ačkar rekao je kako već prve postavljene lovačke kamere bilježe rezultate.

– Oko 35 milijuna kuna izdvojeno je za subvenciju javnog gradskog prijevoza  kojim ćemo se intenzivno baviti iduće godine – rekao je gradonačelnik te dodao kako postoji cijeli niz projekata koji se financiraju europskim sredstvima, a onaj najveći je svakako Poduzetnički inkubator za koji je planirano više od 14 milijuna kuna.

– Vidljivo je da smo pri predlaganju proračuna vodili računa o svim skupinama našeg društva i svim potrebama građana. U njegovu izradu uključili smo građane putem anketa, mjesnu samoupravu, gradske upravne odjele i ustanove. Ovaj proračun je razvojan i usmjeren na potrebe građana, zadovoljstvo osnovnih životnih uvjeta, ali i sveukupni gospodarski rast Velike Gorice. S ponosom ističem i kako je ugovoreni iznos sredstava iz državnog proračuna i europskih fondova 43,5 milijuna kuna – zaključio je na kraju gradonačelnik Ačkar.

Nastavi čitati

Vijesti

Na online radionici VE-GO-RA-e doznajte zašto ulagati u alternativne izvore energije

Plaćati manje račune za potrošnju energenata više nije luksuz rezerviran za pojedince, danas je to potreba svakoga od nas…

Objavljeno

on

Velikogorička Razvojna agencija organizira radionicu na temu „ Zašto ulagati u alternativne izvore energije“.

– Korištenje obnovljivih izvora energije kao alternativnih izvora sve više je u upotrebi poput fotonaponske ćelije koje koriste energiju sunca i dizalice topline koje koriste energiju iz zraka. No, sustavna edukacija o njihovim benefitima i nužnostima njihovog korištenja je potrebna. Plaćati manje račune za potrošnju energenata više nije luksuz rezerviran za pojedince, danas je to potreba svakoga od nas – ističu iz Vegore.

Ako vas muče određena pitanja na ovu temu ili se jednostavno želite više informirati o temi alternativnih izvora energije prijavite se. Radionica je online, a prijaviti se možete ovdje. 

Sve će se održati sutra, točno u podne.

 

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno