Vijesti
PapaMo: Gourmet pizza i vina idealno se slažu!
Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina.
Objavljeno
prije 3 mjeseca
Duže planirano druženje ljubitelja vrhunske pizze i vina u velikogoričkom restoranu PapaMó, u organizaciji Kasandre Draganić (Blog Vilicom kroz Hrvatsku) i Domagoja Jakopovića Ribafisha, održalo se u ponedjeljak 19.10. u poslijepodnevnim satima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, limitirao se broj uzvanika, što je događaju dao jednu intimniju atmosferu.
Tradicionalno sljubljivanje pizze uvijek se nekako veže uz Coca Colu ili pivo i tu svi znamo da nema greške. Provjerena kombinacija za sve generacije.
Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina. Ideji se na prvu bez puno razmišljanja pridružila Iuris vinarija, koja je sa svojim logističkim centrom smještena u Hrašću u neposrednoj blizini Velike Gorice.
Vratimo se malo na tijesto, kao najbitniju osnovnu notu svake pizze. Scrocchieralla je tradicionalna vrsta tijesta za pizzu izuzetno popularna u Italiji, točnije u Rimu. PapaMo se autorskom recepturom, tehnikom i pristupom izrade tijesta, izdigao stepenicu više od tradicionalne scrocchieralle i time dao novu dodanu vrijednost ovoj deliciji. Hrskavo i krhko tijesto izvana, prozračno, rahlo i meko iznutra, odlike su ovog fantastičnog tijesta od četiri vrste brašna, koje nastaje u dvije etape miješanja, fermentacije i dvostrukog pečenja.
Harmonija svake osnovne note, su vrhunske namirnice poput rajčice San Marzano i mozzarelle Fior di latte, riccote i dozrijeli grana padano, kad su bazni sirevi u pitanju. Domaća šunka, špek, kulen, pršut i sve više tražena bresaola (odležani i na zraku sušeni goveđi pršut). Kad se sve zbroji, dobije se ta divna harmonija okusa i boja u kojoj pizza kao najpopularnije jelo, poprima zasluženi gourmet status.
Kad imamo ovako preciznu priču na tanjuru, puno je lakše sljubiti i vina. Tako smo imali prilike kušati 5 vrsta PapaMó gourmet pizza i Iuris vina slijedećim redom, koje su pomno sljubili i davali opravdane komentare, sommelieri Tomislav Taritaš ispred branda Iuris i Tomo Jakopović, poznati sommelier, vinoljubac i prijatelj kuće PapaMó .
BASIC, odnosno tradicionalna Margherita sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte, svježim bosiljkom i kalamate maslinama. Uz ovu vjernu klasiku, sljubljena je Iuris graševina.
VEGE DVA, kao druga po izboru vegeterijanska pizza, bijela pizza bez rajčice, sa mozzarellom Fior di latte i ricotta sirom, svježim mladim špinatom, bosiljkom, mljevenim orasima i kalamate maslinama. Uz ovu nježnu, okusom blagu ali fino balansiranu pizzu sljubljen je Iuris Sauvignon Blanc Saltwater.
PAPAMÓ , treća po redu na degustaciji, ujedno i simbol kuće u sastavu sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim šampinjonima, mini rajčicama i bosiljkom, pršutom, pečenom pancetom i kalamate maslinama. Uz ovu, karakterom snažnu pizzu sljubljen je Iuris Plavac Mali Jenaro.
BRESAOLA sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim mini rajčicama i bosiljkom, bresaolom (goveđim pršutom) i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju sljubljena je Iuris Tempera, slavna kupaža 4 moćne sorte : cabernet sauvignon, merlot, vranac i plavac mali.
GURMAN ili danas popularni naziv GOURMET sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte, aromatičnom šunkom, špekom i kulenom, ljutkastim pepperoni paprikama i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju, na iznenađenje svih, sljubljen je Iuris Sweet Muscat. Na prvu neobična kombinacija, ali izuzetno kompatibilna na relaciji ljuto i slatko.
Dok smo još bili u slatkom muškatnom raspoloženju, stigao je fino balansirani mali pozdrav iz kuhinje, Semifreddo sa orašastim voćem, umakom od karamele i coulisom od šumskog voća, također već prepoznatljiv simbol slatke strane PapaMo kuhinje.
Drago nam je da smo bili gosti ove vrlo interesantne gastro-enološke prezentacije i druženja u dobrom društvu i ugodnom ambijentu!
Na kraju zasluženo zaključujemo, uz ovakve gastro entuzijaste, Velika Gorica postaje sve više poznata kao gastronomska destinacija!
Galerija fotografija:
Moglo bi vas zanimati
Vijesti
FOTO: Skela postavljena, oštećena crkva čeka procjenu statičara
Objavljeno
prije 7 sation
sij 18, 2021

18.01.2021. Velika Gorica. Sanacija crkve Navještenja Blažene Djevice Marije oštećene u potresu. Foto: David Jolić/cityportal.hr
Djelatnici tvrtke Gradel su prije tjedan dana (ponedjeljak, 11. siječnja) započeli s postavljanjem skele na, u potresu oštećeni, zvonik crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Skela je obuhvatila crkveni toranj u visinu od 25 metara i tako je došla pod samu ‘kapu’ zvonika. Prema riječima djelatnika do ‘kape’ manjka još samo jedan metar.

18.01.2021. Velika Gorica. Sanacija crkve Navještenja Blažene Djevice Marije oštećene u potresu. Foto: David Jolić/cityportal.hr
Ovog tjedna očekuje se dolazak statičara i njihova procjena stupnja oštećenja na tornju bit će odlučujuća u kojem smjeru će teći sanacija. Optimistična varijanta predviđa saniranje zvonika iznutra.
Galerija fotografija
Sport
Pet pobjeda zaredom kao uvod u povijest – banjalučki “balon”!
Košarkaši Gorice u subotu su pobijedili Vrijednosnice Osijek 95-86 nakon produžetka, a u tjednu pred nama čekaju ih čak tri utakmice. Već su otputovali na “balon” ABA lige 2 u Banja Luku, gdje će odigrati svoje prve regionalne utakmice…
Objavljeno
prije 7 sation
sij 18, 2021
Za subotu poslijepodne u programu košarkaša Gorice stajalo je “utakmica protiv Vrijednosnica Osijek”, a već dan poslije nešto potpuno drukčije, nešto povijesno – put na “balon” ABA lige 2! Možda su i zato misli pomalo lutale u tom sudaru s Osječanima, koji su u Veliku Goricu došli s izuzetno kratkom rotacijom, praktički sa šestoricom igrača, no svejedno su pošteno namučili Goričane. Pobjeda je stigla tek nakon produžetka, nakon što je Gorica gotovo cijelu utakmicu lovila prednost gostiju.
– Čestitke igračima na pobjedi, ali čestitke i Osijeku, koji se predstavio u jednom jako lijepom izdanju. Pogodili su puno šuteva, u čemu smo možda i mi malo pomogli s nekom lošijom obranom. Međutim, piše se pobjeda – konstatirao je trener Josip Sesar nakon tih 95-86, pete pobjede zaredom u prvenstvu.
Nakon problema s koronom, Sesar se vratio na klupu upravo ovom utakmicom, na svoj rođendan, pa je 13. pobjeda i ponovno preuzimanje prvoga mjesta na ljestvici izvrsno “sjelo”.
– Prošli tjedan imali smo nekoliko napornih treninga, tako da su momci bili malo ‘tvrdi’ šuterski protiv Osijeka, no to će se, nadam se, ispraviti u narednom periodu. Idemo dalje, tu smo gdje jesmo, pobjeda po pobjeda pa ćemo vidjeti gdje će nas dovesti – kaže Sesar.
No prvo će ih put odvesti prema Banja Luci, u kojoj se igra “balon” ABA lige 2. Prvi je Gorica morala propustiti zbog korone, zbog toga je na omjeru 0-4, a sad će konačno odigrati i povijesne prve utakmice u nekom natjecanju izvan hrvatskih granica. U utorak od 17 sati protivnik će biti Studentski centar iz Podgorice, u četvrtak Rabotnički iz Skoplja, a u subotu Lovćen iz Cetinja.
– Čeka nas drukčija košarka, na koju naši igrači nisu navikli. U domaćem prvenstvu se svi igrači međusobno poznaju i znamo što možemo očekivati od kojeg protivnika. Sad se situacija razlikuje, novi su protivnici, drukčiji stil igre, drukčija očekivanja i zadaci pred igračima. Vidjet ćemo kako će to izgledati na terenu, no mi smo spremni za nove izazove i jedva čekamo da počne – kaže trener Sesar.
Sport
Sve boje HNL-a u Medulinu, Gorica spremna za ‘novi početak’
Nogometaši Gorice u utorak u 16 sati u Puli će otvoriti proljeće utakmicom protiv Istre 1961, odgođenom u 14. kolu prvenstva. Bit će to veliki finale svega što se posljednjih osam dana događalo u Medulinu, nadomak Pule…
Objavljeno
prije 8 sation
sij 18, 2021
Osam dana Medulina je iza nogometaša Gorice, toliko je prošlo od dolaska u Istru, a deveti dan ponudit će – novi početak! S novim čovjekom u ulozi trenera, a velikim samopouzdanjem i u odličnoj atmosferi Goričani će u utorak u 16 sati istrčati na pulski stadion Aldo Drosina i tako otvoriti svoje novo prvoligaško proljeće.
– Možemo biti zadovoljni sa svime što smo odradili ovdje u Medulinu, dočekujemo prvu utakmicu u zaista dobrom raspoloženju. Pokušali smo donijeti neke svoje detalje u igru, ali sve ono što je funkcioniralo na jesen nećemo dirati, jer Gorica je bila uspješna i imala prepoznatljiv stil. Zadovoljni smo reakcijom igrača i vjerujem da potpuno spremni dočekujemo Istru – rekao je Siniša Oreščanin, koji je u nedjelju proslavio dva tjedna na klupi Gorice.
Malo vremena, ali baš zato je toliko dobro došlo ovo vrijeme provedeno u Medulinu. Imao je trener priliku provesti malo vremena s igračima, upoznati ih, detaljno im objasniti što se od njih traži… Na ugodnoj zimskoj temperaturi, u idealnim uvjetima, moglo se i odraditi puno toga, iako se ova dva tjedna zajedničkih treninga teško može nazvati pripremama u punom smislu te riječi.
– Često se kaže da prva utakmica nakon priprema najbolje pokazuje kako se na njima radilo, ali ovoga puta to stvarno ne mora vrijediti, budući da su pripreme zaista netipično kratke – govori trener Oreščanin.
Veselo je i šaroliko bilo u medulinskom hotelu ovih dana, bilo je tu doslovno pola HNL-a – uz Goricu, još i Slaven Belupo, Lokomotiva, Istra te Šibenik – pa kad se svi spoje u predvorju hotela, svi do jednoga u klupskim bojama, stvara se prilično zanimljiva slika. Puno se tih igrača poznaje godinama, nerijetko su se družili i međusobno, a istovremeno su kroz hotel prolazili i klupski djelatnici, menadžeri, nogometne posvuduše… I tako sve do subote, kad su Goričani ostali sami.
Fokus je, u miru i tišini, mogao biti potpun.
Očekivalo se da će ovih dana možda biti i priča o transferima, dolascima i odlascima, ali od toga nije bilo ništa. Nitko nije došao, nitko nije otišao, kao da se nitko time ni ne zamara… I Gorica, barem zasad, nastavlja istim putem. Sudeći po viđenom na treninzima, ali i u pobjedama protiv Opatije i Dinama II, razloga za optimizam ne nedostaje. I zato će posebno zanimljivo biti kako će Gorica izgledati već u utorak.
– Istru poštujemo i respektiramo, mislim da kolega Budicin i njegovi suradnici rade jako dobar posao, ali i mi želimo bodove, želimo jednom dobrom utakmicom uloviti zalet za sve što nas očekuje. Sljedeća utakmica nam je već u subotu, a ukupno naš čeka više od 20 utakmica… Krećemo od Istre, pokušat ćemo dati najviše što možemo u ovom trenutku – zaključio je trener Oreščanin.
Uoči utakmice na rasporedu je i odjava iz hotela, jer odmah nakon utakmice gorička ekspedicija vraća se kući. Nakon devet dana, lijepo bi bilo kući donijeti i tri boda…
Izdvojeno
- Gospodarstvoprije 5 dana
FINA objavila popis najstabilnijih hrvatskih tvrtki, izdvojili smo one sa sjedištem u Velikoj Gorici
- Politikaprije 16 sati
Novo lice Gorice dr. Ivan Bekavac govori o aktualnoj situaciji vezanoj uz potrese, otvara pitanje gradske tržnice, te predstavlja planove za razvoj poljoprivrede
- Crna kronikaprije 21 sat
FOTO Do temelja izgorjela drvena kuća u Petrovini
- Moja županijaprije 2 dana
U srcu Banije: Preživjeli potres, no kako će i posljedice?
- HOTNEWSprije 17 sati
Goričkim sportašima u ovoj godini više od 12 milijuna kuna
- Crna kronikaprije 3 dana
Policija ulovila 65-godišnjaka dok je provaljivao u kuću, pokušao je pobjeći…
- Moja županijaprije 4 dana
Mađari će izgraditi novu crkvu u Žažini
- Vijestiprije 19 sati
Vozili bez položenog vozačkog ispita, uhićeni i privedeni na sud