Poveži se s nama

Moja županija

Palijativna skrb: Veliki je porast oboljelih od karcinoma te svih oblika demencije

Cilj je ublažiti bol umirućemu

Objavljeno

Za članove Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije i zdravstvene djelatnike županijskoga Doma zdravlja organiziran je dvodnevni tečaj „Palijativna skrb u praksi“. Govorilo se, uz ostalo, o Alzheimeru kao javnozdravstvenom problemu, palijativnoj skrbi neuroloških bolesnika, ulozi nezdravstvenih volontera, psihologa i duhovnika u palijativnoj skrbi te važnosti osnivanja hospicija u lokalnoj zajednici.

„Zemlja smo s izrazito velikim brojem starijih osoba koje uglavnom žive u samačkim domaćinstvima. Njima, kada za to dođe vrijeme, moramo pomoći da na što humaniji način dođu do kraja svojega života. Drugi razlog zašto užurbano moramo razvijati palijativnu skrb je taj što u Hrvatskoj bilježimo veliki porast oboljelih od karcinoma, a treći što jako brzo rastu i svi oblici demencije“, rekla je Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu. Ova grana suvremene medicine je relativno nova, počela se razvijati prije pedesetak godina.

Foto: Zagrebačka županija

„Smatra se da palijativno liječenje treba obuhvatiti razdoblje od dijagnoze neizlječive bolesti do razdoblja žalovanja nakon smrti bolesnika“, rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije, dodavši da palijativna medicina ne može izliječiti osobu, ali može o njoj skrbiti, ublažiti joj bol i pomoći u rješavanju psihosocijalnih problema. Palijativa naglasak stavlja na skrb o cijeloj obitelji.

Mrežom javne zdravstvene službe Zagrebačka županija ima pravo na ugovaranje tri koordinatora za palijativnu skrb.

„U javnoj raspravi je Plan razvoja palijativne skrbi na području Zagrebačke županije. Ideja je da bolesnici koji imaju potrebu za takvom njegom što dulje ostanu unutar svojih obitelji“, obrativši se polaznicima tečaja rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno