Poveži se s nama

Vijesti

Ozbiljne optužbe u Pokupskom: Novac za sanaciju od potresa se raspodjeljuje nepravedno

Popovčić: “Sredstvima za sanaciju šteta od potresa financira se sanacija nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, čak se i neka privatna dvorišta nasipaju šljunkom”

Objavljeno

Klub nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko u četvrtak je na konferenciji za medije kazao kako se u njihovoj općini događa nepravedna raspodjela novca za sanaciju od potresa. Radi se o iznosu od 3.650.000 kuna, koji je Općina dobila od Vlade RH i Fonda za zaštitu okoliša. Također, nezadovoljni su što se sa sazivanjem sjednice Općinskog vijeća čekalo dva mjeseca, umjesto da se stanovnicima žurno raspodijele sredstva za obnovu.

– Mi smo očekivali da će ta sredstva prvenstveno biti namijenjena stanovnicima koji su imali štete na svojim građevinama nakon potresa. No, manje od polovice novca je namijenjeno refundiranju troškova građanima, a od ostatka novca se, između ostaloga, financira sanacija nerazvrstanih cesta i javne rasvjete, iako iste nisu nastradale u potresu. Čak se ide toliko daleko da se neka privatna dvorišta nasipaju šljunkom od tih novaca – kazala je predsjednica Kluba nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko Martina Popovčić.

Screen Shoot

Nezavisni vijećnici tvrde i kako su na sjednici Općinskog vijeća 4. ožujka, predložili 11 amandmana koji bi, kažu, ispravili nepravdu, a od svega je prihvaćen tek jedan amandman. Predlagali su da se ukupni iznos pomoći isplati stanovnicima za materijal i radove, da se financira obnova gospodarskih te poslovnih objekata kako bi se pomoglo i poljoprivrednicima te da se stanovnicima isplati ukupni iznos štete na obiteljskim kućama, a ne kako je to sada slučaj, maksimalnih 10 tisuća kuna po korisniku.

– Naš prijedlog je bio i stanovnici mogu dostaviti kao dokaz troškova predračune i ponude, a ne samo plaćene račune jer, nažalost, nisu svi u mogućnosti sami financirati sanaciju štete. Dakle, samo ako imate novaca možete tražiti povrat po plaćenom računu. Oni koji nemaju novac da krenu s obnovom, neće dobiti niti pomoć – kazala je Popovčić te upozorila kako se iz ovih sredstava financiraju i priključci na javni vodovod: “Naravno, samo za one stanovnike koji imaju mogućnost i tamo gdje je vodovod izgrađen i imaju problem s pitkom vodom. Tu su isključeni svi stanovnici koji imaju svoje privatne bunare i privatne vodovode. Oni za sanaciju svojih privatnih vodovoda neće moći dobiti povrat novca.”

 

Vijesti

Šarenilo boja za bolje raspoloženje: Mladi na Tuđmancu pripremaju dan posvećen umjetnosti

Mali i veliki moći će u parku za stolovima slikati vodenim bojama, bojati, oslikavati čestitke…

Objavljeno

on

Povodom svjetskog dana umjetnosti, Gorički klub mladih postavit će veseli štand u Parku dr. Franje Tuđmana. U petak od 13 do 18 sati, za velike i male, pripremit će stolove namijenjene raznim aktivnostima, od slikanja vodenim bojama i pastelama, izrađivanja i ukrašavanja čestitki, do isprobavanja malih elektroničkih instrumenata.

– Također smo pripremili i antistres bojanke za odrasle koje odrasli i roditelji mogu bojati u kafićima dok su djeca za stolom i bave se svojim aktivnostima, ali ih naravno mogu bojati i s nama – kazala je Sara Kajgana Raga, voditeljica Goričkog kluba mladih.

Na dva velika platna posjetitelji će moći ostaviti otisak svoje ruke, a platna će članovi Goričkog kluba mladih izvjesiti u svom klubu i tako u prostor unijeti malo šarenila.

– Poznato je da bojanje opušta mozak, stoga pozivamo sve da sudjeluju u glazbenim i slikarskim umjetnostima i prošire svoj kreativni svijet. Pridružite se nama u bojama do sreće! Pozivamo sve građane da iskoriste lijepi petak i pridruže nam se u obilježavanju svjetskog dana umjetnosti – dodala je Kajgana Raga.

Nastavi čitati

Vijesti

Rješenje za gužve u Pucekovićevoj: Traži se nova lokacija za testiranje na COVID…

Za sigurnije kretanje građana, dio Ulice Matije Slatinskog dobit će nogostup

Objavljeno

on

Učestali prometni kaos u Pucekovićevoj ulici već dugo muči Velikogoričane. Problem nije uspjelo riješiti ni novo parkiralište s gotovo 100 parkirnih mjesta. A ovaj problem ne utječe samo na stanare okolnih zdrada, već i one koji ujutro dovoze djecu u vrtić ili moraju ići u Dom zdravlja. Pucekovićevu ulicu zato je danas obišao v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

– Problem gužvi koje nastaju u Pucekovićevoj ulici zbog COVID ambulante riješit ćemo ovih dana dogovorom s Domom zdravlja oko nove lokacije za testiranje – kazao je Ačkar te dodao kako će ovih dana krenuti i u izgradnju nogostupa u obližnjoj Ulici Matije Slatinskog.

– Na inicijativu predstavnice stanara Brigite Županić i stanovnika ulice Matije Slatinskog krećemo u izgradnju nogostupa u dijelu ulice gdje nedostaje. Izgradnjom nogostupa omogućit ćemo sigurno kretanje pješacima – zaključio je Ačkar.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio listu poduzetnika koji su ostvarili pravo na COVID potporu

85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je rezultate javnog poziva za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu. Sredstva su osigurana iz proračuna, a Grad će ih uplatiti na žiro račun korisnika potpore nakon potpisivanja ugovora. Ukupno 85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora iznosi 813 tisuća kuna, a popis korisnika potpore dostupan je OVDJE.

 

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno