Poveži se s nama

Moja županija

Otkazana Županijska skupština Zagrebačke županije

Upitna skupštinska većina vladajuće koalicije

Objavljeno

Četvrta sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije koja je bila zakazana za danas, odgođena je. Naime, predsjednik Županijske skupštine Mihael Zmajlović odgodio je sjednicu zbog produženja roka savjetovanja s javnošću o Nacrtu prijedloga Proračuna Zagrebačke županije za 2018. godinu. Otkazivanja sjednica na sam dan njihovog održavanja nije se do sada prakticirao, što je izazvalo niz političkih reakcija. Nije drugo trebalo čekati na reakciju bloka predvođenog Hrvatskom demokratskom zajednicom.

„Po prvi put u povijesti Zagrebačke županije događa se tako nešto. Ocjenjujemo to kao neozbiljnost, kao nepoštivanje zakonitosti te neshvaćanje ozbiljnosti trenutka u kojem se nalazi Hrvatska i Zagrebačka županija, a posebice sada kada treba donijeti bitne odluke kao što je proračuna za 2018. godinu s projekcijama za naredne godine“, poručio je Dražen Barišić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije.

Barišić je dodao, kako HDZ s partnerima u ovom trenutku ima većinu glasova u skupštini Zagrebačke županije.

„To je nekoliko stranaka. Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Hrvatska stranka umirovljenika, Hrvatska narodna stranka i nezavisni vijećnici, koji zajedno čine 26 vijećnika u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije. To je legitimna većina, koja ima pravo preuzeti odgovornost i imenovati svog predsjednika te predstavnike u radnim tijelima, međutim to nam se pri. Pozivam gospodina Zmajlovića, da ne čuva svoju fotelju jer je ne može sačuvati. Pozivam i župana Stjepana Kožića da se i on pridruži našoj inicijativi te da zajedno vodimo županiju, donesemo proračun za sljedeću godinu i dogovaramo se oko budućih odluka na dobrobit naših građana“, dodao je šef županijskog HDZ-a.

Svoje nezadovoljstvo nije mogao skriti niti Zvonko Kunić iz Stranke Rada i solidarnosti BM 365.

„Mene kao čovjeka, vijećnika i predsjednika kluba to ljuti i razočaralo me obrazloženje za odgodu sjednice. Imamo dokaz i papir koji govori da to nije razlog. Danas je objavljeno izvješće o provedenom javnom savjetovanju koje je završilo jučer 28.studenog i to nije mogao biti razlog za odgađanje. Posebice zato što se na javno savjetovanje nije javio nitko“, rekao je županijski čelnik Stranke rada i solidarnosti.

Na prozivke je reagirao i predsjednik Županijske skupštine Mihael Zmajlović, koji je već poznatim argumentima nastavio braniti svoje razloge otkazivanja skupštine.

„Sjednica je odgođena sukladno poslovniku i zakonu. Prije svega zbog traženja opozicijskih članova na odborima koji su prethodili sjednici da se produlji rok za savjetovanje sa interesiranom javnošću za temeljne dokumente koji su predloženi na dnevni red Skupštine. To je glavni razlog. Sjednica će se održati u zakonom predviđenom roku i svi članovi skupštine će imati pravo raspravljati i predlagati nove inicijative, a do tada ćemo se držati zakona, propisa i procedure koja je propisana“, istaknuo je Zmajlović.

Damir Mikuljan iz HDZ-a najavio je korake koje novoformirana koalicijska većina namjerava poduzeti po ovom pitanju.

„Mi ćemo već sutra provesti nadzor nad ovakvim odgađanjem sjednice Županijske skupštine. Znamo da dosad u ranijim Skupštinama, Ministarstvo uprave nije prihvaćalo ovakvo odgađanje, sat-sat i pol prije zakazane Skupštine. Nema nijednog zakonskog razloga za odgađanje, nego je riječ o tome da se na svaki mogući način pa i tjedan dva oduži vlast onima koji to nisu. Vi znate da smo otpočetka govorili da je ta većina labava i to se uskoro i pokazalo“, objasnio je Mikuljan.

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Moja županija

Božinović donio odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Objavljeno

on

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović uveo je izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike. Kako bi sustav zdravstva i sigurnosti za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19 mogao i dalje funkcionirati uz sve raspoložive djelatnike, tvrtke Čazmatrans, Meštrović prijevoz, Presečki prijevoz  i posebni linijski prijevoznici svakodnevno voze ovim posebnim linijama:

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Moja županija

Do hitne pomoći i na alternativnim brojevima telefona

Zbog preopterećenosti broja 112 pomoć dostupna i na druga dva broja

Objavljeno

on

Zbog velike preopterećenosti broja 112, građani Zagrebačke županije hitnu pomoć mogu zatražiti i na broju 01 6223 045, a za korisnike fiksne linije tu je i broj 194.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno